Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ...

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ...
Μία εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περιμένει μέσα στις επόμενες ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους...
που έχουν ως κύριο επάγγελμα αυτό του αγρότη, ή δηλώνουν έσοδα που προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα, καθώς, όπως προκύπτει με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αυξάνεται και μάλιστα αναδρομικά η προκαταβολή φόρου από 27,5% σε 55% για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2014. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανέβει στο σύστημα TAXIS το ποσό που προκύπτει από την παραπάνω διαφορά φόρου και το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί σε 3 ισόποσες δόσεις έως το τέλος του έτους.


Πρόκειται για μία «ψυχρολουσία» επί του συνόλου σχεδόν του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, δεδομένου ότι οι αγρότες θεωρούσαν ότι τουλάχιστον για φέτος είχαν ξεμπερδέψει με την φορολογία εισοδήματός τους, καθώς είχαν λάβει τα εκκαθαριστικά τους, ενώ αρκετοί είχαν σπεύσει να τακτοποιήσουν και τις οφειλές τους. Να σημειώσουμε πως ήδη σε ορισμένους από αυτούς, έχει κοινοποιηθεί η απαίτηση για την πληρωμή επιπλέον φόρου από το κράτος, μέσω νέων εκκαθαριστικών, η αποστολή των οποίων ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Παράλληλα και σε ότι αφορά το σύστημα TAXIS, να επισημάνουμε πως η πλειονότητα των αγροτών θα αρχίσει να ενημερώνεται από τη Δευτέρα, καθώς το σύστημα –παρά το γεγονός ότι η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες- εξακολουθεί και «ενημερώνεται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του μνημονίου, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τους απασχολούμενους στη γεωργική παραγωγή της χώρας. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στη Βουλή και την σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από 1\1\2014. Η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει επίσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος 75% για τα κέρδη που προκύπτουν για το 2015 και 100% για τα κέρδη που προκύπτουν από το 2016 και εφεξής. Η σχετική εγκύκλιος με θέμα «Κοινοποίηση διατάξεων του ν.4336/2015 (ΦΕΚ Α'94) που αφορούν σε τροποποίηση του ν.4172/2013 (Κ.Φ.Ε.)» άρχισε ήδη από τις 2 Οκτωβρίου να κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Με τις νέες διατάξεις ορίζονται οι συντελεστές προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 69 του ν.4172/2013 ως εξής:i) 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014,ii) 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015, iii) 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Να προσθέσουμε πως με βάση το  3ο Μνημόνιο που υπέγραψε τον Ιούλιο η κυβέρνηση με τους δανειστές μας, οι αγρότες για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια θα βρεθούν στο επίκεντρο μίας σφοδρής «φοροκαταιγίδας», δεδομένου ότι εκτός της αύξησης της προκαταβολής φόρου, αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά τόσο από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή, από το 13% που είναι φέτος στο 20% το 2016, όσο και από τη σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο. 


 http://avriani-korinthia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...