Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Μεταλλεύματα στο Μαψό και άλλα…..παραλειπόμενα

Το 1873 έγιναν σωρεία αιτήσεων προς το ελληνικό κράτος για την
παραχώρηση μεταλλείων μαγγανίου, χαλκού, γαιανθράκων, μαλαχίτη, μαγγανίτη και φαιανθράκων στην περιοχή Μαψού Κορινθίας.
Τις  αιτήσεις  υπογράφουν οι τότε βουλευτές της περιοχής Αργολιδοκορινθίας, εφέτης-εισαγγελέας, δικηγόροι και πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών.
Σαν θέσεις των μεταλλείων που ανακαλύφθηκαν ορίζονται το Νεοχώρι, ο Άγιος Νικόλαος και διάφορες άλλες. Οι θέσεις αυτές μερικά συμπίπτουν με την έκταση στην οποία σήμερα υπάρχουν ιδιοκτησιακές διαφορές και δικαστικες διαμαχες  μεταξύ ελληνικού κράτους και  Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού, καθως και εντονες διενεξεις με  τους  κοκατοίκους του Μαψού.
Επίσης, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (ΦΕΚ 203/04.12.1898 τ. Α΄) το ελληνικό κράτος «παραχώρησε δικαιώματα διηνεκούς κυριότητας και μεταλλεύσεων γαιανθράκων στην περιοχή Ομέρ Τσαούσι», γειτονική περιοχή του Μαμψού σε ιδιώτες που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τα γενικά αρχεία του Κράτους, Εφημερίς «Αργολίς» (Φ200/07.07.1873), τα οποία αρχεία  αναδημοσίευσε στο βιβλίο του με τον τίτλο » τέως Δήμος Κλεωνών», ο  Ηλίας Ξενοφών.
Ο Σύλλογος Μελέτης και Προβολής Προβλημάτων Νομού Κορινθίας ζητάει  να αξιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά και να γίνει έρευνα για την ύπαρξη ή μη των παραπάνω μεταλλευμάτων στο νομό μας και σε δεύτερη φάση να προγραμματιστεί η εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια ενέργεια θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του νομού και θα  προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.  Παράλλα, με την αξιοποίηση των νέων μεθόδων εξορύξεως είναι δυνατή η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Από το https://koutsoukos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...