Η ιστορική Μονή Στεφανίου, αφιερωμένη στον Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου, αποτελεί στολίδι των ήσυχων αγρών, βουνών και υψωμάτων του Στεφανίου. Χτισμένη πάνω από δύσβατη χαράδρα και αγναντεύοντας το μοναχικό και βραχώδης τοπίο του Αραχναίου, συνεχίζει την μακραίωνη διαδρομή και παράδοση του ορθόδοξου μοναχισμού της περιοχής, διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη του τόπου.
|
Εντοιχισμένα
υπολείμματα αρχαίων ναών στα θεμέλια του καθολικού ναού του
Αγ. Δημητρίου
|
Το
καθολικό της Μονής με το καμπαναριό
|
Το
παλιό σήμαντρο
|
Ο
καθολικός ναός του Αγίου Δημητρίου
|
Την συμμετοχή του στη καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη, πλήρωσε το μοναστήρι μώλις λίγους μήνες αργότερα, όταν τον Αύγουστο του 1822, ο Τούρκος Διοικητής Μαχμούτ Πασάς επιτέθηκε κατ' εντολή του Δράμαλη στη Μονή, καταστρέφοντας εν μέρη το καθολικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Για αυτό και θεωρήθηκε τιμωρία του Αγίου Δημητρίου ο θάνατος του Δράμαλη στις 26. Οκτωβρίου του 1822 στη Κόρινθο. Ο ναός επισκευάστηκε το 1831, όπως μαρτυρεί εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή, δια συνδρομή του Καθηγούμενου Μισθοφόρου Ιερομονάχου.
Η
λατρευτική εικόνα του Αγίου Δημητρίου
|
Την εποχή της Ιταλογερμανικής κατοχής το 1941-44 η Μονή έζησε τραγικές ημέρες, με την απώλεια πολύτιμων κειμηλίων, ιερών βιβλίων, εγγράφων αλλά κυρίως την δολοφονία του ηγούμενου Θεοστήρικτο Ριζόγιαννη τον Ιούνιο του 1944. Ακολουθούσε η παρακμή του μοναστηρίου.
Άποψη
της δυτικής πτέρυγας
|
Το 1973 ιδρύθηκε τελικά η ανεξάρτητη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορινθίας με Ηγουμένη την Σαλώμη. Το καινούργιο σχήμα έδωσε μια νέα ώθηση στο μοναστήρι και το έσώσε από την οριστική εγκατάλειψη. Δεν κατάφερε όμως να σώσει το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα που το 1979 κηρύσσεται ιστορικό και διατηρητέο μνημείο λόγω της ιδιαιτερότητας της αρχιτεκτονικής του. Η σταδιακή εκ βάθρων ανακαίνιση θεωρήθηκε αναγκαία. Ο σεισμός του 1981 ήρθε να υπογράψει την καταδίκη του παλιού μοναστηρίου που αργότερα κατεδαφίστηκε.
Το
παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου
|
Σε σχήμα Γ οικοδομήθηκαν από τα θεμέλια οι δύο διώροφες πτέρυγες που καλύπτουν τις ανάγκες του Μοναστηρίου. Ο καινούργιος σταυρεπίστεγος ναός του καθολικού, με εσωτερική και εξωτερική συνάρτηση του σταυροειδούς ρυθμού με τρούλο, ολοκληρώθηκε και καθαγιάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1986. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της αυλής και στους τοίχους του βρίσκονται εντοιχισμένα υπόλείμματα του αρχικού καθολικού που παραπέμπουν στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Αριστερά της εισόδου σώζεται και η μαρμάρινη επιγραφή που βεβαιώνει την ανοικοδόμηση του παλαιού καθολικού το 1831, μετά την καταστροφή που υπέστη κατά τον αγώνα της απελευθέρωσης. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται η λατρευτική εικόνα του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται από το 1857.
Ο
θόλος με το ξυλόγλυπτο τέμπλο
|
Τρία είναι τα παρεκκλήσια της Μονής: Ο Άγιος Φανούριος που χτίστηκε πρόσφατα δίπλα στο ανατολικό περίβολο του μοναστηρίου και τα δύο παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής και των Εσοδίων της Θεοτόκου που βρίσκονται εντός της Μονής και φυλάνε μεγάλο μέρος των εικόνων της παλιάς Μονής που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου, αρχές 19ου αιώνα.
Έτσι η Μονή Στεφανίου αποτελεί σήμερα ένα συνδετικό κρίκο του χθες με το σήμερα και ένα καταφύγιο όχι μόνο των ψυχών που ενασκούνται σ' αυτήν, αλλά και κάθε ψυχής που θα ζητήσει την παραμυθία, μέσω αυτής, από το Θεό.
http://stephanion.gr/monastiri.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου