Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ




Με αφορμή τον εορτασμό της Ελληνικής Σημαίας στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της επετείου του ΟΧΙ, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου αποφάσισε να παρουσιάσει στην Κορινθιακή κοινωνία κατά τη διάρκεια της φετινής μαθητικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, ένα σημαντικό κειμήλιο,  την ιστορική σημαία του σχολείου, η οποία χρονολογείται από το 1935.
Μια Σημαία με μεγάλη Ιστορία
 «…..Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στο σχολείο είχαν στρατοπεδεύσει αρχικά Ιταλοί και στη συνέχεια Γερμανοί στρατιώτες. Κάποιος Γερμανός στρατιώτης πήρε τη σημαία του σχολείου ,μεταξωτή και κροσσωτή, για ενθύμιο. Σκοτώθηκε όμως κατά την αποχώρηση των Γερμανών στον Ισθμό της Κορίνθου και τη σημαία βρήκε στο σακίδιό του Άγγλος αλεξιπτωτιστής, ο οποίος την κράτησε σαν αναμνηστικό από τον πόλεμο και την Ελλάδα. Ο στρατιώτης επέστρεψε σώος στην πατρίδα του και κράτησε τη σημαία για πολλά χρόνια, σχεδόν μέχρι τα γεράματά του. Κάποια στιγμή αποφάσισε να την επιστρέψει και την παρέδωσε στην ελληνική πρεσβεία μαζί με ένα γράμμα που ανέφερε την ιστορία της. Η Πρεσβεία την έστειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του στη Νομαρχία Κορινθίας. Η Νομαρχία θέλησε να την παραδώσει στο σχολείο με επισημότητα και σχετική τελετή, αλλά μεσολάβησε η περίοδος της δικτατορίας και η παράδοση αναβλήθηκε. Όταν διευθυντής έγινε ο κ.Γ. Θεοδοσίου, ανακίνησε το θέμα και μετά από αρκετό χρόνο η σημαία βρέθηκε και επιστράφηκε, όχι όμως και το γράμμα….»
 Σήμερα η σημαία, τοποθετημένη σε κορνίζα, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο γραφείο των δασκάλων.


Για τον Σύλλογο Διδασκόντων
Αλέξανδρος Αντωνίου
Διευθυντής 2ου Δ.Σ. Κορίνθου
www.sfedona.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...