Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Κάλεσμα της ΔΕ του ΠΤ Κορινθίας του ΠΣΦ στο συλλαλητήριο ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο



Η ∆Ε του ΠΤ Κορινθίας του ΠΣΦ ,ως συνδικαλιστικό όργανο,
αναλογιζόµενη το τοπίο που διαµορφώνεται στο ασφαλιστικό σύστηµα αποφάσισε να δράσει µε σκοπό την προστασία των µελών του συλλόγου αλλά και των ασφαλισµένων που αποτελούν τους ασθενείς µας.

 Με την πρόταση που προκρίνεται στο πόρισµα των «σοφών» για το Ασφαλιστικό, διαλύεται κυριολεκτικά η Κοινωνική Ασφάλιση και µετατρέπεται σε προνοιακή. Από δικαίωµα, µετατρέπεται σε εµπόρευµα και από κοινωνική ευθύνη γίνεται ατοµική υπόθεση. 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαχτούν το κράτος και τα µονοπώλια από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να εξοικονοµηθούν πόροι για τη στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των µεγάλων επιχειρηµατικών οµίλων. Μια ιστορική αναδροµή στην πορεία των ασφαλιστικών ταµείων θα δείξει ότι η «κλοπή» τους σε µια σειρά δεκαετιών έγινε µε νόµους του κράτους.
Με νόµο τα ασφαλιστικά ταµεία υποχρεωτικά κατέθεταν τα αποθεµατικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας µε ελάχιστο ή και µηδενικό επιτόκιο ενώ υπήρχε υψηλός πληθωρισµός. 
Την περίοδο 1951-1975 χάθηκαν περίπου 58 δις ευρώ. Τη δεκαετία του 1990, µε νόµο δόθηκε η δυνατότητα στα Ταµεία να τζογάρουν το 20% των αποθεµατικών τους στο χρηµατιστήριο.
 Με επόµενο νόµο το ποσό αυτό αυξήθηκε. Υπολογίζεται ότι την περιοδο 1999-2002 και 2008-2009 χάθηκαν περίπου 7 δις στο χρηµατιστήριο. Η πρόσφατη ληστεία των αποθεµατικών έγινε µε το γνωστό PSI.
 Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουµε τη µη καταβολή από το κράτος των οφειλών του στα ασφαλιστικά ταµεία, στο ποσοστό που του αναλογεί στα πλαίσια της τριµερούς χρηµατοδότησης, τις προκλητικές εισφοροαπαλλαγές, την ..
ατιµωρησία εισφοροοφειλετών, τη µαύρη ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές µορφές εργασίας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. 
Τα βασικά σηµεία του πορίσµατος είναι τα εξής : 
• Σύστηµα προκαθορισµένων εισφορών µε ατοµικούς λογαριασµούς • Νέα ποσοστά αναπλήρωσης στο 45%-55% για κύρια και επικουρική σύνταξη από 70% και 20% που είναι σήµερα
 • Ενοποίηση ταµείων µε εξίσωση συντάξεων και παροχών υγείας προς τα κάτω.
 • «Ελαστική συνταξιοδότηση» ώστε να αναγκάζεται ο εργαζόµενος να δουλεύει ως τα βαθιά γεράµατα για να συµπληρώσει τη σύνταξη-επίδοµα. 
• Η εθνική προνοιακή σύνταξη πρέπει να µειώνεται ανάλογα και µε το οικογενειακό εισόδηµα του δικαιούχου
 • Οι αλλαγές θα αφορούν και τους προ 1993 και µετά 1993 ασφαλισµένους και τους ήδη συνταξιούχους.
 • Σε ισχύ η ρήτρα µηδενικού ελλείµµατος 
• Σταδιακή κατάργηση της επικουρικής σύνταξης. Ανοίγει ο δρόµος για τα ιδιωτικά «Ανοιχτά ταµεία επαγγελµατικής ασφάλισης» για όσους έχουν και µπορούν. Τέλος, έχουµε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 µε 40 χρόνια δουλειάς. Μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 396 από τα 487 ευρώ. 
Περικοπή του προνοιακού µέρους των κατώτερων συντάξεων, που συνεπάγεται µείωση έως και 41% για τις συντάξεις του ΙΚΑ και 66% για τις συντάξεις του ΟΓΑ, που από τα 360 πάνε στα 120 ευρώ... Κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, µε µείωση των συντάξεών τους έως 193 ευρώ το µήνα. Από την άλλη στο πολυνοµοσχέδιο υπάρχει ρύθµιση που προβλέπει µείωση των προστίµων που φτάνει έως και 95% σε επιχειρηµατικούς οµίλους, για παραβάσεις δεκάδων εκατοµµυρίων για πλαστά, εικονικά τιµολόγια. Η κυριολεκτική ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήµατος έχει και µια άλλη πλευρά.
 Όχι µόνο πλήττονται τα ατοµικά και συλλογικά µας ασφαλιστικά δικαιώµατα αλλά και ο φορέας των παροχών υγείας ΕΟΠΥΥ είναι σε άµεση σύνδεση µε το ασφαλιστικό. Γι αυτό οι εισφορές υγείας δεν αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ αλλά στις συντάξεις. 
Ο κλειστός προυπολογισµός, τα µέτρα clawback και rebate συνδέονται µε την κατάσταση των ταµείων και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται η οποία αντιµετωπίζει τις κοινωνικές παροχές σαν κόστος. Οσο λοιπόν υπάρχει η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαπαλλαγή των µονοπωλιακών οµίλων, η µείωση της χρηµατοδότησης του κράτους προς τα ταµεία, τόσο θα υπάρχει ανάγκη για µείωση των παροχών υγείας (είτε είναι φυσικοθεραπείες (µέσω εκπυ) είτε είναι φάρµακο κ.α. ) αλλά και για περικοπές στον ίδιο τον προυπολογισµό.
 Μια τρίτη πλευρά είναι αυτή του ασθενούς.
 Η επίθεση στα βαρέα και ανθυγιεινά, η µείωση των παροχών υγείας των ασφαλισµένων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών καθώς γνωρίζουµε οτι η φθορά που προκαλείται απο την πολύωρη/βαριά/ανθυγιεινή εργασία είναι πιο επιζήµια στις µεγαλύτερες ηλικίες. Εως και απειλή στο προσδόκιµο ζωής εντοπίζει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας λόγω των περικοπών στην υγεία. Συναδέλφοι, Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ολοφάνερα ποιους υποστηρίζουν αυτές οι πολιτικές.
 Ό,τι δικαίωµατα και κατακτήσεις είχε κατακτήσει ο λαός µας µε αγώνες και θυσίες, τα παίρνουν πίσω για να στηρίξουν µία χούφτα µονοπωλιακών οµίλων. 
Γι’ αυτό το λόγο, δεν πρέπει να µείνουµε µε σταυρωµένα τα χέρια. Με τους κοινωνικούς µας συµµάχους δίνουµε µαχητική απάντηση, στον πόλεµο που µας έχουν κηρύξει οι επιχειρηµατικοί όµιλοι και το κράτος τους, για να υπερασπιστούµε το δικαίωµα στη ζωή. Για εµάς, για τα παιδιά µας, τους ασθενείς µας, για το κοινωνικό σύνολο. 
Συµµετέχουµε στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας, το συνδικάτο µετάλλου «Ήφαιστος» Ν. Κορινθίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων –Περαχώρας, ο Σύλλογος Γυναικών Κορίνθου την Πέµπτη 22/10 στα Περιβολάκια στις 6.30µµ και κλιµακώνουµε τη δράση µας µε συµµετοχή στην πανελλαδική απεργία της 12/11. Για τη ∆.Ε. του Π.Τ. Κορινθίας

Ο Πρόεδρος -  Ζαφείρης Βασίλειος
Η Γενική Γραµµατέας  -  Τσαρµπού Χάρις
 
korinthostv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...