Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς ταβάνι η τιμή φέτος στο ελαιόλαδο

Στα 4,30 ευρώ το κιλό παραμένει η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία, ενώ και στο Χιλιομόδι Κορινθίας έχουν γίνει πράξεις σε αυτά τα επίπεδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Σε αυτές τις τιμές οδήγησαν τα ελάχιστα αποθέματα σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Μάλιστα, τα παγκόσμια αποθέματα του ’15 αναμένονται κατά 64,29% κάτω από πέρυσι.

Τα αποθέµατα ελαιολάδου του 2014-2015 της Ισπανίας, που δεν έπεφταν κάτω από 500.000 τόνους, φέτος είναι λιγότερα από 300.000, ενώ και η παραγωγή του 2015-2016 της χώρας αναµένεται ακόµα περισσότερο µειωµένη από φέτος. Γι’ αυτό, διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιµές λιανικής, που αυξήθηκαν 10% τους τελευταίους 12 µήνες, σύµφωνα µε το Euromonitor. Λίγα είναι και τα αποθέµατα σε Ιταλία κι Ελλάδα, µε αποτέλεσµα οι τιµές για τον Έλληνα παραγωγό να βρίσκονται στην Πελοπόννησο στα 4,30 ευρώ το κιλό.
Εδώ πρέπει να σηµειωθεί ότι όσον αφορά τις πράξεις που έχουν γίνει στα 4,30 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία, η πληρωµή γίνεται µε δίµηνες ή τρίµηνες επιταγές, ενώ στην περίπτωση της πληρωµής τοις µετρητοίς, η τιµή κυµαίνεται στα 4-4,10 ευρώ το κιλό. Επίσης, στην Κορινθία έγιναν πράξεις έναντι 4,30 ευρώ το κιλό. «Οι έµποροι ψάχνουν και δε βρίσκουν ελαιόλαδο», υπογραµµίζει ο παραγωγός απ’ το Ηράκλειο Κρήτης Μιχάλης Τσαγκαράκης, συµπληρώνοντας ότι η ζήτηση για ποιοτικό ελαιόλαδο ήταν φέτος ιδιαίτερα αυξηµένη λόγω της έλλειψής του σε Ισπανία και Ιταλία.
Τα αποθέµατα στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι σε µηδενικά επίπεδα, σε αντίθεση µε άλλες χρονιές την ίδια περίοδο, που υπήρχαν περισσότερα. Τα ελάχιστα φετινά αποθέµατα έχουν να κάνουν µε την περσινή σχινοκαρπία, που είχε ως αποτέλεσµα πολλοί καλλιεργητές να µην βγάλουν ούτε το ελαιόλαδο για ιδιοκατανάλωση, και έτσι όσοι ήταν χρεωµένοι, φρόντισαν φέτος να πουλήσουν κατευθείαν το ελαιόλαδο του 2014-2015.
Στην Κρήτη οι τιµές παραγωγού για το ποιοτικό έξτρα παρθένο είναι 3,90-4 ευρώ/κιλό, ωστόσο παράγοντες της αγοράς λένε ότι το πιθανότερο είναι να διακοπεί η ανοδική πορεία τους. Η ζήτηση φέτος ήταν πολύ µεγαλύτερη από άλλες χρονιές και αφορούσε περισσότερες ποσότητες. Μάλιστα, ιδιαίτερα αυξηµένη ήταν η ζήτηση για τα ελαιόλαδα καλής ποιότητας και τα βιολογικά, τάση που ευνόησε τους Έλληνες παραγωγούς. Κι αυτό καθώς ήταν λίγες οι ποσότητες ποιοτικού ελαιολάδου απ’ την Ιταλία και την Ισπανία το 2014-2015.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και η ισπανική ελαιοπαραγωγή του 2015-2016 αναµένεται µειωµένη λόγω των υψηλών θερµοκρασιών κατά την ανθοφορία. Ως εκ τούτου, εκτιµάται ότι θα αυξηθεί η λιανική τιµή του ελαιολάδου, σύµφωνα µε διεθνείς αναλυτές. Ήδη, ως γνωστόν, η µειωµένη παραγωγή του 2014-2015 οδήγησε τις τιµές του ελαιολάδου στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ενδεικτικό της φετινής ζήτησης, όπως αναφέρει ο κ. Τσαγκαράκης, είναι ότι αυτή την περίοδο το ελαιόλαδο πήγε κατευθείαν για εµφιάλωση, ενώ άλλες χρονιές έµενε πρώτα για ένα διάστηµα σε δεξαµενές.
τελοσ, οι χρηµατιστηριακές τιµές για το παρθένο ελαιόλαδο έφτασαν στα µέσα Αυγούστου τα 4,09 ευρώ ο τόνος, κατά 60% πάνω από τις αντίστοιχες του προηγούµενου χρόνου. «Στην άνοδο των χρηµατιστηριακών τιµών του ελαιολάδου, οι οποίες βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006, συνέβαλε η παγκόσµια παραγωγή του 2014-2015, η οποία ήταν µειωµένη κατά 29%», σύµφωνα µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου.


Δεύτερη πλέον η Ελλάδα στην παγκόσμια παραγωγή
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την παραγωγή ελαιολάδου του 2014-2015, µετά την Ισπανία, που είναι –ως συνήθως- στην πρώτη θέση. Την Ελλάδα ακολουθεί η Τυνησία και τέταρτη είναι η Ιταλία, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσίευσε πριν λίγες µέρες το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου (I.O.C.). Η παραπάνω κατάταξη είναι άξια αναφοράς δεδοµένου ότι συνήθως η Ιταλία ακολουθούσε την Ισπανία και η Ελλάδα ήταν στην τρίτη θέση.
Σύµφωνα µε το I.O.C., η Ισπανία παρήγε το 2014-2015 835.000 τόνους ελαιόλαδο, καταγράφοντας µείωση σε ποσοστό 53,1%, η Ελλάδα 300.000 τόνους (αύξηση 127,3%), η Τυνησία 280.000 τόνους (αύξηση 300%) και η Ιταλία 222.000 τόνους (µείωση 51,9%).
Οι τυνησιακές εξαγωγές σηµείωσαν ρεκόρ, καθώς ήταν οι επταπλάσιες συγκρινόµενες µε τον προηγούµενο χρόνο, µε τις µεγαλύτερες ποσότητες να πηγαίνουν στην Ισπανία και στην Ιταλία. Εδώ αξίζει να επισηµανθεί ότι η αυξηµένη παραγωγή της Ελλάδας και της Τυνησίας δεν ήταν αρκετή για να αντισταθµίσει τα ελλείµµατα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Έτσι, οι παγκόσµιες τιµές του ελαιολάδου εκτινάχθηκαν και φάνηκαν και στις τιµές καταναλωτή, οι οποίες αναµένεται να αυξηθούν κατά 15-20% τους επόµενους µήνες. Τέλος, σύµφωνα µε το I.O.C, τα παγκόσµια αποθέµατα αναµένεται να µειωθούν στους 274.000 τόνους µέχρι το τέλος του 2014-2015 από 767.500 τόνους τον προηγούµενο χρόνο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...