Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Αγγελόκαστρο: Βυζαντινό κάστρο

Βυζαντινό κάστρο σε μια θέση με μεγάλο υψόμετρο που ήταν κατοικημένη από τη νεολιθική εποχή.
Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού Κορινθίας, κτισμένο σε υψόμετρο 830 μέτρων, στη νότια πλευρά του όρους Πολίτης ή Πουλαγέζα.
 

Ιστορία
Από αρχαιολογικά ευρήματα είναι εμφανές ότι ο τόπος κατοικείται από τη νεολιθική εποχή αν και η ιστορία του κάστρου είναι σχετικά άγνωστη.
Το Μεσαιωνικό κάστρο κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 13ου αιώνα, όταν η περιοχή της Κορινθίας ανήκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου επί ηγεμονίας του πρώτου δεσπότη, του Μιχαήλ Α’ Άγγελου Κομνηνού. Από αυτόν μάλλον προήλθε και η ονομασία του κάστρου και του χωριού.
Στους χωρογραφικούς χάρτες του Hopf του 1364, το κάστρο αναφέρεται στα χέρια του του μεγάλου Σενεσάλου Νικόλα Αντζαγιολί. Όταν αργότερα η Καστελανία κατελήφθη από τον Δεσπότη του Μυστρά Θεόδωρο Α΄ Παλαιολόγο, έγινε ελληνικό και το Αγγελόκαστρο. Από την εποχή αυτή και για 40 περίπου χρόνια (1395 – 1440), θα πρέπει να ήταν μεταξύ των κάστρων που επηρέαζαν στην περιοχή αυτή οι Αλβανοί, καινούργιοι κάτοικοι της περιοχής, που είχαν αρχηγούς απόγονους του Λέοντα Σγουρού. Το 1467 το κάστρο αναφέρεται ερειπωμένο.
 

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Τα τείχη του κάστρου είναι κατασκευασμένα από μικρές πέτρες που από μέσα συνδέονται με κονίαμα, γεγονός που δείχνει βιαστική και πρόχειρη κατασκευή.
Έχει έκταση 4 στρεμμάτων περίπου.
Αποτελείται από ακρόπολη με πύργο κατοπτεύσεως και αυλή από πύργους και οικίσκους καθώς και σκεπαστούς δρόμους, ενώ έξω από την αυλή υπάρχουν ερείπια ρωμαϊκού οικίσκου. Το πάχος του τείχους είναι 1-1,2μ.



 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...