Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Αγιονόρι: Ιστορικές μνήμες

Χωριό που βρίσκεται νότια από το Χιλιομόδι, σε υψόμετρο 680
μέτρων, στην οροσειρά που χωρίζει την Κορινθία από την Αργολίδα. Δυτικά του απλώνεται μικρή εύφορη κοιλάδα μήκους 4 χλμ. και πλάτους 1,5 - 3 χλμ. Το Αγιονόρι βρίσκεται στο μέσο περίπου της Κοντοπορείας, που ήταν η ανατολικότερη αρχαία οδός, που οδηγούσε από τον Ισθμό στο Άργος.
 Από τα ίχνη τειχών, που υπάρχουν στο λόφο Δραγατούρα, από σκόρπια θραύσματα από αγγεία και από διάφορες επιγραφές ή μαρμάρινα κομμάτια, που είναι εντοιχισμένα σε εκκλησίες της περιοχής φαίνεται πως η κοιλάδα του Αγιονορίου είχε κατοικηθεί στους αρχαίους χρόνους. Κοντά στο χωριό υπάρχει στενό πέρασμα όπου έγινε μια από τις αξιολογότερες μάχες κατά την επανάσταση του 1821. Μετά τη μάχη των Δερβενακίων ο Δράμαλης προσπάθησε να επιστρέψει στην Κόρινθο μέσα από αυτό το πέρασμα. Σύμφωνα με το σχέδιο του Κολοκοτρώνη το στενό φύλαγαν 1000 περίπου Έλληνες με αρχηγούς τον Ν. Νικηταρά, Παπαφλέσσα και Δ. Υψηλάντη.
 Οι Τούρκοι έπαθαν πανωλεθρία αφήνοντας 1000 νεκρούς και πάρα πολλά λάφυρα. 
 Η νίκη αυτή των Ελλήνων υπήρξε προσωπική νίκη του Νικηταρά, γιατί με την πρωτοβουλία του να πυροβολήσει ένα φορτίο μπαρούτι, πάνω σε μια καμήλα, έφερε σύγχυση στον τουρκικό στρατό την οποία οι Έλληνες εκμεταλλεύτηκαν. Ο Δράμαλης με ελάχιστους στρατιώτες καταπονημένος έφτασε πεζός στην Κόρινθο. Στην παρακάτω φωτογραφία της θέας από το κάστρο, φαίνεται η αρχή της κλεισούρας. 
 [1]: Ο βράχος όπου ήταν οχειρωμένος ο Νικηταράς με τα παλληκάρια του στη μάχη της 28ης Ιουλίου 1822. 
 [2]: Ο ομαδικός τάφος των Τούρκων. Σήμερα, το χωριό ανήκει στο Δήμο Τενέας και έχει 300 περίπου κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...