Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η "Συμμαχία Πολιτών" για το τοπικό σχεδίο απορριμμάτων

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά τη συζήτηση
του θέματος της κατάρτισης του τοπικού σχεδίου απορριμμάτων τονίσαμε την καθυστέρηση με την οποία ασχολείται ο Δήμος για το μείζον αυτό θέμα και θέσαμε τους παρακάτω προβληματισμούς:
1. Το σχέδιο όπως παρουσιάσθηκε είχε σαφή δείγματα προχειρότητας (αντιγραφή πινάκων από οδηγούς, παντελής έλλειψη μετρήσεων ποσοτικών και ποιοτικών (ένδειξη της αδιαφορίας και της προχειρότητας με την οποία λειτουργεί η δημοτική αρχή), οικονομικούς και ποσοτικούς στόχους κλπ. Βέβαια η παράταξη μας η οποία προεκλογικά παρουσίασε και πρότεινε σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, αντιγραφή του οποίου μας παρουσιάσθηκε εχθές, δέχθηκε παρά τις ελλείψεις του να το συζητήσει.

2. Η μέθοδος επεξεργασίας των περιεχομένων των πράσινων κάδων αναφέρεται αόριστα και τίθεται ως ευχολόγιο ότι μετά την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση, το υπόλοιπο που θα πρέπει να οδηγηθεί σε ΧΥΤΥ θα είναι 10% Είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν ενσκήψει με σοβαρότητα στο θέμα, ότι αυτό το ποσοστό θα υπερβαίνει το 50% με αποτέλεσμα την ταχεία μετατροπή του ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ.

3. Δεν αναφέρεται η συνεργασία με όμορους Δήμους κάτι το οποίο θα κάνει βιώσιμο το σχέδιο εφόσον εφαρμοσθεί αλλά και που το επιβάλουν και οι ισχύουσες οδηγίες.

4. Σαν χώρος λειτουργίας του ΧΥΤΥ ορίζεται από το σχέδιο το Στεφάνι. Ζητήσαμε τη μελέτη η οποία υπέδειξε τον συγκεκριμένο χώρο ανάμεσα σε πιθανούς άλλους και μας δόθηκε η απάντηση ότι το επέλεξε το προηγούμενο συμβούλιο. Τονίσαμε ότι ο ρόλος των Δημοτικών συμβουλίων δεν είναι να ορίζει τους χώρους αλλά να εγκρίνει ή να απορρίπτει προτάσεις επιστημόνων οι οποίες με βάση τα κριτήρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή και η Εθνική νομοθεσία και με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων όπως τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, καθορίζουν και προτείνουν τους σχετικούς χώρους. Εδώ τονίσαμε ότι ο ΧΥΤΥ θα πρέπει να είναι σε περιοχή που θα βρίσκεται στο κέντρο βάρους του Δήμου ώστε να καταστήσει τη μεταφορά των απορριμμάτων όσο γίνεται περισσότερο συμφέρουσα οικονομικά, κάτι που μάλλον δεν απασχολεί αυτή τη δημοτική αρχή. Έτσι ζητήσαμε να μην συγκεκριμενοποιηθεί ο χώρος αλλά να προκύψει με βάση επιστημονικές μεθόδους και επειδή δεν έγινε δεκτό, ψηφίσαμε το σχέδιο επιφυλασσόμενοι στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ.
5. Θέσαμε το ζήτημα της παράλληλης υλοποίησης του σχεδιασμού της Περιφέρειας και ρωτήσαμε ποια είναι η θέση του Δήμου σε αυτήν την περίπτωση. Θα ακολουθήσουμε τον σχεδιασμό Τατούλη; Θα διαφοροποιηθούμε; Τι υποχρεώσεις έχουμε προς την Περιφέρεια; Τι θα μας κοστίσει η παράλληλη εφαρμογή των σχεδίων; Τα χρήματα που θα δαπανηθούν και είναι πολλά εκατομμύρια Ευρώ, θα πάνε χαμένα; Και φυσικά δεν πήραμε απαντήσεις αφού είναι πασιφανές ότι η δημοτική αρχή μελετά και σχεδιάζει «στο πόδι».

Χαιρόμαστε όμως που, έστω και με καθυστέρηση, αγκαλιάστηκε ακόμη μια πρόταση μας και ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα η υλοποίηση του σχεδίου και η ορθή εφαρμογή του ώστε και έσοδα να αποκτήσει ο Δήμος αλλά και να απαλλαγούμε από το φαινόμενο που δυστυχώς βιώνουν οι συμπολίτες μας.

korinthostv.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...