Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Μεταβυζαντινές τοιχογραφίες στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας»


Το πιο κάτω κείμενο-Ανάλυση είναι από το βιβλίο του Γιάννη Κουτσούκου «Μεταβυζαντινές τοιχογραφίες στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας»
Η τοιχογραφία είναι επίσης από τον ίδιο μεταβυζαντινό Ναό. Έχει σχέση με την αυριανή εορτή των Εισοδείων της Θεοτόκου, διότι παριστάνει τους γονείς της Θεοτόκου Ιωακείμ και Άννα να προσεύχονται για την απόκτηση τέκνου, δηλαδή της Παναγίας, την οποία μετά αφιέρωσαν στον Ναό, δηλαδή στα Άγια των Αγίων του Ναού.
Η προσευχή του Ιωακείμ και της Άννας.
Η παράσταση αυτή, που τοποθετείται πάνω από τη σκηνή της Μεταμόρφωσης και εκτός του ένθρονου Χριστού, στην αψίδα της οροφής του ναού, παριστάνει τους γεννήτορες της Θεοτόκου από κοινού, σε στάση προσεχής για την άρση της ατεκνίας τους (εικ. 16). Μεγάλο τμήμα της εικόνας διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Ιωακείμ είναι ανυπόδητος και καθισμένος σε βράχο, στηρίζοντας το σαγόνι του στην παλάμη του αριστερού χεριού του. Η προσοχή του είναι στραμένη προς ένα πτερωτό άγγελο που υπερίπταται, δείχνοντας με το δεξί του χέρι προς το μέρος του Ιωακείμ. Ο Ιωακείμ φέρει στο κεφάλι του φωτοστέφανο και έχει κοντά μαλλιά με μικρό γένι (εικ. 16).
Η Αγία Άννα στέκεται όρθια, κοντά σε ένα πηγάδι με το σώμα της σε μετωπική σχεδόν στάση, κλίνοντας ελαφρά το κεφάλι της προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κατά πάσα πιθανότητα στρέφεται προς ένα άλλο άγγελο, άνω αριστερά της. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, η τοιχογραφία έχει καταστραφεί και δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη του αγγέλου. Με το αριστερό της χέρι ανυψωμένο και ανοικτές τις παλάμες της δείχνει προς την ίδια πλευρά που κοιτάει η ίδια. Το δεξί της χέρι κατεβασμένο δείχνει με ανοιχτή την παλάμη προς το μέρος του Ιωακείμ. Ο συνδυασμός της στάσεως των χεριών της με τις ανοικτές παλάμες και η όλη στάση του σώματος της εκφράζουν μία ικετευτική στάση προσευχής, καρτερίας και αναμονής. Ο Ιωακείμ περιβάλλεται από μία ωοειδή νεφέλη με βασικό χρώμα την πράσινη ζεστή απόχρωση της ώχρας. Καινοτομία στη σύνθεση αυτή θεωρείται το γεγονός ότι όλη η επιφάνεια της νεφέλης έχει εμπλουτισθεί με φυτική διακόσμηση. Ο Ιωακείμ φέρει εσωτερικά χιτώνα και εξωτερικά ιμάτιο. Από τον χιτώνα φαίνεται μόνο ένα μικρό τριγωνικό τμήμα κοντά στο δεξί του πόδι, στο στήθος και σε όλο το δεξί του χέρι. Το υπόλοιπο σώμα του καθώς και όλο το αριστερό του χέρι καλύπτεται από το ιμάτιο.
Ο χιτώνας είναι φαιοπράσινος, η δε πτυχολογία του σχηματίζεται με έντονες λευκές πυκνές γραμμές, που σχηματίζουν καμπύλες ή γωνίες ανάλογα με την στάση της μορφής. Το ιμάτιο είναι σκούρο καστανό οι δε πτυχώσεις σχηματίζονται και εδώ από λευκές καμπύλες ή ευθύγραμμες ραβδώσεις έτσι ώστε να προσδίδουν μία πλαστικότητα στην ενδυματολογία της μορφής. Η Άννα φέρει
φαιοπράσινο χιτώνα με αχνές πλατιές λευκές ραβδώσεις, το δε ιμάτιο της αποτελείται από αποχρώσεις του ιδίου βασικού χρώματος του χιτώνα, αλλά με ρόδινες πλατιές πτυχώσεις.
Χαρακτηριστικά της τεχνικής του Δημητρίου Κακαβά εντοπίζονται και σε αυτή την σύνθεση. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι η ισχυρή αντίθεση φωτεινών και σκοτεινών μερών στις μορφές, κυρίως στο πρόσωπο του Ιωακείμ και στα γυμνά μέρη του σώματος του. Η αντίθεση γίνεται χωρίς τη μεσολάβηση ενδιαμέσων τόνων. Το λαϊκό στοιχείο στην τοιχογραφία εισάγεται με την εικονογράφηση μιας φυτικής διακόσμησης μέσα στην νεφέλη που συμβολίζει το ολόσωμο φωτοστέφανο του Ιωακείμ. Η ανάμειξη των μορφών με φυτικό διάκοσμο αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των λεγομένων λαϊκών ζωγράφων του 17ου αιώνα, στους οποίους ανήκει και ο Δημήτριος Κακαβάς, και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την αυστηρότητα της τέχνης του 16ου αιώνα.

Γιάννης Κουτσούκος

Χιλιομόδι - Θέατρο: «Φιλουμένα Μαρτουράνο»

Η Φιλουμένα Μαρτουράνο, είναι ένα έργο που αποτελεί κορυφαίο δείγμα δραματικής γραφής που εισηγείται το νεορεαλισμό και καθιερώθηκε ταχύτατα, τόσο στο θεατρικό γίγνεσθαι της Ιταλίας όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 
Στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, ο ευκατάστατος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο γνωρίζει σ’ έναν οίκο ανοχής τη νεαρή Φιλουμένα. Την ερωτεύεται, την παίρνει στο σπίτι του και της εμπιστεύεται τη διαχείριση του σπιτιού και της επιχείρησής του. 
Η Φιλουμένα τον υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, αλλά εκείνος δεν τη θεωρεί άξια να γίνει γυναίκα του. Ύστερα από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η Φιλουμένα, που δεν αντέχει πια την αγνωμοσύνη και τις απιστίες του Σοριάνο, παριστάνει την ετοιμοθάνατη, κι έτσι τον πείθει να την παντρευτεί. 
Όταν όμως ο Σοριάνο καταλαβαίνει το κόλπο, καταφέρνει να ακυρώσει το γάμο. Τότε η Φιλουμένα χρησιμοποιεί ένα ύστατο όπλο, που οδηγεί τον Σοριάνο σε μια νέα θεώρηση της ζωής – κάτι που μέχρι τότε δεν μπορούσε καν να φανταστεί… 

Που: Θέατρο Χιλιομοδίου
 1-2-3-5-6-7-12-13-14 Ιανουαρίου 2018 (και 29-12-2017 & 30-12-2017)
 Ώρα: 20.30 Είσοδος: 8 ευρώ 
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 6908961157

 http://www.corinthia.events/filoumena-martourano-xiliomodi/

Έρχονται τα ηλεκτρονικά διόδια με αναλογική χρέωση στις εθνικές οδούς


Εκδόθηκε σήμερα η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την «Εγκατάσταση Πλήρους Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση», σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών και  Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

«Για εμάς τα έργα των αυτοκινητοδρόμων θα ολοκληρωθούν με την εγκατάσταση ενός δίκαιου και σύγχρονου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων και με μικρότερες χρεώσεις προς τους πολίτες» τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Το νέο σύστημα πλεονεκτεί σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα χρέωσης, καθώς εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αφενός την προσαρμογή προς την ισχύουσα σχετική κοινοτική νομοθεσία και αφετέρου την μέγιστη δυνατή κοινωνική αποδοχή της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, τα ηλεκτρονικά διόδια θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος από ένα πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης και μόνο, με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας-Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του τέλους.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιείται ένα διττό σύστημα επιβολής τελών, ήτοι:

1. Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit, OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),

2. Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading, ANPR).

Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται με ακρίβεια η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους, και χρεώνονται αναλογικά με την χιλιομετρική αυτή απόσταση. Ειδικότερα, η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές ηλεκτρονικής διαχείρισης μεταφορών.

Για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο (είσοδος-έξοδος), ενώ μετά την είσπραξη του διόδιου τέλους, τα στοιχεία θα διαγράφονται από το σύστημα για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το εν λόγω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018, αρχής γενομένης από την Εγνατία Οδό.

Παράλληλα έχει ήδη εκκινήσει, μετά από πρόσκληση που απευθύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαδικασία διαβούλευσης με τους παραχωρησιούχους για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους που λειτουργούν με συμβάσεις παραχώρησης.



 http://korinthostv.gr/ellada/item/18049-2017-12-27-15-19-07

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ


Το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017, ο υπεύθυνος της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων « ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, συναντήθηκε, στο Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου, με τον αξιότιμο Διευθυντή της Αστυνομικής Διευθύνσεως Κορινθίας, Ταξίαρχο κ. Ευάγγελο Φωτόπουλο, από τον οποίο παρέλαβε μισό τόννο τρόφιμα μακράς διαρκείας, απορρυπαντικά και δύο (2) επιταγές για τις ανάγκες της Τραπέζης Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ι. Μητροπόλεως μας υπό την επωνυμία «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ». 
Ο κ. Ταξίαρχος γνώστης της φιλανθρωπικής δράσεως της Ι. Μητροπόλεως μας, όπου καθημερινά 4.700 συνάνθρωποί μας ενισχύονται με διάφορες δράσεις, εξήρε το πολυσήμαντο έργο της Ι. Μητροπόλεως μας, το οποίο έργο, αυτές τις Άγιες ημέρες, η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας θέλησε να ενισχύσει με την συμμετοχή των Αστυνόμων, του προσωπικού αλλά και Τοπικών Επιχειρήσεων.

 Επίσης ο κ. Ταξίαρχος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και την Ι. Μητρόπολη για την κατά καιρούς ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με διάφορους τρόπους. Ο υπεύθυνος της Τραπέζης Τροφίμων και ενδυμάτων «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» π. Αρκάδιος Ραζνύ, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, μετέφερε τις πατρικές Του ευχές και ευλογίες αλλά και τις εγκάρδιες ευχαριστίες Του για αυτή την σημαντική κίνηση εκ μέρους της Αστυνομίας Κορινθίας, λέγοντας πως αυτές τις δύσκολες ημέρες που ζούμε πρέπει να χτυπήσουμε την κρίση όλοι μαζί ενωμένοι ως μια οικογένεια, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας. Επίσης ευχήθηκε όπως ο Κύριος μας να ευλογεί και να προστατεύει, τους Αστυνομικούς μας, στο δύσκολο και πολυδιάστατο έργο τους για την ασφάλεια των πολιτών. Τέλος με όχημα της Αστυνομίας και με την συνοδεία Αστυνομικών μεταφέρθηκαν τα τρόφιμα στην «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ». 

http://www.korinthosnews.gr/news-article.php?id=4278

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Μαρμάρινες υπαίθριες προτομές και κείμενα στον Άγιο Σώστη περιοχής Αγίου Βασιλείου Κορινθίας.

του Γιάννη Κουτσούκου

koutsoukos.wordpress.com


Στην πλατεία και  στον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου  Σώστη στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας υπάρχουν υπαίθριες διάφορες μαρμάρινες πλάκες με προτομές και κείμενα.
Η ταξινόμηση των, προβολή και μελέτη  αποτελούν  τεκμήρια για την ιστορική μάχη των Δερβενακίων-Αγίου Σώστη,  οι οποίες έγιναν την ίδια ημέρα, δηλαδή  στις 26 Ιουλίου 1822. Παράλληλα οι σωζόμενες επιγραφές, οι οποίες έχουν γίνει σε διάφορα χρονικά διαστήματα μετά τις δύο αυτές μάχες,  είναι και μία ιστορική περιήγηση στον χωροχρόνο της ιστορικής αυτής περιοχής από την ημερομηνία της μάχης των Δερβενακίων και Αγίου Σώστη μέχρι σήμερα.


Φωτ. 1.  Η μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη στη βρύση της πλατείας κοντά στο εκκλησάκι.


Φωτ. 2.  Λεπτομέρεια της πλάκας που παριστάνει τον Θ.Κολοκοτρώνη.

Η μαρμάρινη πλάκα  τοποθετήθηκε από τον σύλλογο Καλοκάρδων Άσσου Κορινθίας το έτος 1938 επί νομάρχου Αργολιδοκορινθίας Νικολάου Καραμανώλη.  Την προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη φιλοτέχνησε και την δώρισε ο Γεώργιος Θεοδώρου Δημητριάδης, αθηναίος γλύπτης, ο οποίος έχει κατασκευάσει και τον μαρμάρινο Ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη  στον Άγιο Σώστη.


Φωτ. 3. Λεπτομέρεια της πλάκας με ένα έμμετρο κείμενο σε μορφή δημοτικού τραγουδιού και στοιχεία όπου  αναγράφονται χρονολογία και ονόματα. 

Το ποίημα, που είναι χαραγμένο στην πλάκα έχει συνθέσει ο Δημήτριος Αντωνίου Μπουνάτσος και αναφέρεται στην νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στις 26 Ιουλίου του 1822, που έγινε σε αυτό τον τόπο.


Φωτ. 4.  Η μαρμάρινη  πλάκα ήταν  εντοιχισμένη στη βρύση της πλατείας και αναφέρει τα πιο κάτω ονόματα των ευεργετών της διαμορφώσεως του περιβάλλοντος χώρου του Αγίου Σώστη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το 1926 με ενέργειες του Δημητρίου Πολιτόπουλου και την συνεργασία της κοινότητος φυτεύτηκαν επτά χιλιάδες μικρά δένδρα, τα οποία χορήγησε του Υπουργείο Γεωργίας. Οι Πολιτόπουλοι προσπάθησαν και αργότερα με δικά του έξοδα την δεκαετία του 1950 να ασχοληθουν με εξωραϊστικά έργα στον Άγιο Σώστη, αλλά η προσπάθεια τους δεν βρήκε ανταπόκριση από τους κατοίκους του Αγίου Βασιλείου και εγκαταλείφθηκε.
Η δενδροφύτευση γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη άρχισε το 1866 με σκοπό την δημιουργία μικρού άλσους. Κυρίως φυτεύτηκαν κυπαρίσσια, πλατάνια, συκιές κλπ.. Η δενδροφύτευση με τον καιρό επεκτάθηκε και στην γύρω περιοχή[1]. Η κατηφορική έκταση βόρεια από το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη ήταν καλλιεργήσιμος κήπος μέχρι και την δεκαετία του 1930[2]. Η ύδρευση της έκτασης αυτής γινόταν από τρεχούμενο νερό, της βρύσης που υπάρχει ακόμη και σήμερα στην πλατεία. Για την ποιότητα του νερού αυτού το 1913 ο Βαρδουνιώτης δίδει την πληροφορία, ότι είναι λίαν εύποτον, ελαφρότατον, διαυγέστατον, ψυχρόν και καθ όλα κάλλιστον. Για την ποσότητα γράφει, ότι ήταν 9,216 κυβικά μέτρα το εικοσιτετράωρο. Και βορειότερα όμως υπήρχε το 1913 και άλλη πηγή στη θέση Πιθούλι[3]-πιθανότατα μέσα στον καλλιεργήσιμο κήπο,- η οποία δεν υπάρχει σήμερα.-
Ο Βαρδουνιώτης σημειώνει σχετικά τα πιο κάτω. Εδώ είναι το βασίλειον της δρόσου και των ζεφύρων. Η τοποθεσία χλοάζουσα απ άκρου εις άκρον εξ απειροπληθών θάμνων και φυτών αρωματοδών και περιλουομένη νυχθημερόν υπό ζεφύρων, είναι όλοπράσινος, δροσερωτάτη και γοητευτική. Για την εξαιρετική θέα προς βορρά σημειώνει, ότι η πεδιάδα τον Κλεωνών μοιάζει με ένα τεράστιο, πολυποίκιλτο χαλί και ότι στην Κουρτέσα υπήρχε μικρό δασάκι (άλσος)[4
————–
[1] Δημήτριος Κ. Βαρδουνιώτης,1913,σελ.231.
[2] Από προφορικές παραδόσεις προς τον γράφοντα κατοίκων του Αγίου Βασιλείου προκύπτει, ότι την περιοχή αυτή ενοικίαζαν για καλλιέργεια και κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου, λόγω του τρεχούμενου νερού.
[3] Δημήτριος Κ. Βαρδουνιώτης,1913,σελ.231.
[4] Δημήτριος Κ. Βαρδουνιώτης,1913,σελ. 231


Φωτ. 5.  Μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του Παπαρσένη- Κρέστα και μεταλλική προτομή του.

Το κείμενο δίνει βιογραφικά στοιχεί του Παπαρσένη -Κρέστα.


Φωτ. 6.  Η πλάκα αυτή αναφέρει τον χρονικό διάστημα,  που κατασκεύασε η κοινότητα του Αγίου Βασιλείου τα έργα στον Άγιο Σώστη.

Το κείμενο γράφει τα πιο κάτω.
ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΔΡΟΜΟΣ
ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΙΣ ΑΓΙΟΝ
ΣΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1914 ΕΩΣ 1926
ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α. ΜΠΑΡΛΙΑ
Από τη μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει στη Βρύση της πλατείας κοντά στο εκκλησάκι προκύπτει, ότι πολλά έργα εξωραϊσμού έγιναν επί προέδρου της κοινότητος του Αγίου Βασιλείου Μπαρλιά Δημητρίου του Αναστασίου μεταξύ των ετών 1914 έως 1926. Με προσωπική εργασία των κατοίκων κατασκευάσθηκαν πλατείες, δρόμοι, τοίχοι αντιστηρίξεως και η διάνοιξη του νέου αμαξιτού δρόμου από το Σιδηροδρομικό σταθμό Δερβενακίων μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη.


Φωτ.7. Απόσπασμα από γνωστό δημοτικό τραγούδι στη βάση του Ανδριάνταα του Θ. Κολοκοτρώνη.Το κείμενο έχει ως εξής.

Της Ρούμελης οι μπέηδες και του Μωριά οι Αγάδες
στα Δερβενάκια κοίτουνται κορμιά δίχως κεφάλια
στρώμα είχανε τη μαύρη γης προσκεφαλο τις πέτρες
και πάνω για σκεπάσματα τα χιόνια και τους πάγους.
………………………………………………………………
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Οι πιο κάτω μαρμάρινες επιγραφές  βρίσκονται περιμετρικά της βάσης του Ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη φωτ. (8,9,10)


Φωτ. 8. Σαραβάλι, Πάτρα. Τοποθεσίες που πολέμησε ο Θ. Κολοκοτρώνης.



Φωτ. 9. Βαλτέτσι. Τοποθεσία που πολέμησε ο Θ.Κολοκοτρώνης



Φωτ. 10. Γράνα, Τριπολιτσά. Τοποθεσίες που πολέμησε ο Θ. Κολοκοτρώνης.



Φωτ.11. Ο Ανδριάντας του Θ. Κολοκοτρώνη Στον Άγιο Σώστη.


Τα αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το  1938.

Στις 26.7.1938 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μαρμάρινου αγάλματος του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Κορινθίας και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών και αντιβασιλέας Δαμασκηνός Παπανδρέου, ο οποίος χοροστάτησε και στην δοξολογία[1]. Γλύπτης του Ανδριάντα ήταν ο Γ. Δημητριάδης Αθηναίος. Παρευρέθησαν ο πρόεδρος της κοινότητας Πιάνης, Λιμποβίσι- Αρκουδόρεμα, τόπου καταγωγής του Κολοκοτρώνη, ο οποίος παρουσιάστηκε με φουστανέλα, απόγονοι του Κολοκοτρώνη, οι υπουργοί Μανιαδάκης δημόσιας ασφάλειας, Παπαδήμας στρατιωτικών και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Τα χρήματα για τον ανδριάντα προσέφεραν οι δήμοι και κοινότητες των γύρω περιοχών. Η κοινότητα Αγίου Βασιλείου προσέφερε 10.000 δραχμές,[2] ο μητροπολίτης Αργολίδος Ιερόθεος 5.000 δραχμές[3].
Ο Κολοκοτρώνης φοράει την πολεμική ενδυμασία των αγωνιστών του 1821, δηλαδή φουστανέλα, φέρμελη, σαλάχι και ξίφος, αλλά φέρει και την περικεφαλαία του αγγλικού ναυτικού, όπου είχε υπηρετήσει στα Επτάνησα
Ακόμη και σήμερα υπάρχει σύγχυση, αν εκεί που είναι το Άγαλμα του Κολοκοτρώνη ήταν και το ταμπούρι του. Σύμφωνα με τον Φωτάκο ο Κολοκοτρώνης κατά την μάχη και προ αυτής ευρίσκετο στο ύψωμα Αγριλόβουνο, στην βορειοδυτική έξοδο των Δερβενακίων. Από εκεί έδωσε στις 4 μ.μ το σύνθημα για την έναρξη της μάχης και από εκεί συντόνιζε την διεξαγωγή της με αγγελιοφόρους, που έστελνε σε κάθε κατεύθυνση. Η αγωνία του ήταν να φθάσει ο Νικηταράς με τον Υψηλάντη έγκαιρα από το Στεφάνι στον Άγιο Σώστη. Και αυτό το πέτυχε ο ίδιος συνθηματικά, ρίχνοντας μια μπαταριά προς το μέρος του Νικηταρά.
Ο ίδιος λοιπόν την 26.7.1822, δεν ταμπουρώθηκε στον Άγιο Σώστη στο σημείο, που είναι σήμερα το άγαλμα του. Στη πιο κρίσιμη για τη ελευθερία μάχη του αγώνα είχε να συντονίσει πιο κρίσιμες επιτελικές ενέργειες ως Αρχιστράτηγος των επαναστατημένων Ελλήνων.
[1] Ξύδης .Δ
[2] Πράξη 43  12.12.1936, κοιν. Αγ. Βασιλείου
[3] Εφημερίδα Κορινθία  Φ211 27 12 1936.
—————-
Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Κουτσούκου. Μερικά κείμενα είναι αποσπάσματα από το βιβλίο του ΠΕΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2600 Π.Χ ΈΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.(ISBN 978-960-93-5989-4)

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΝΟΤΑΡΑΣ (1731-1805) - O Koρίνθιος γενάρχης του Φιλοκαλισμού

Το βαπτιστικό όνομα του Μακάριου Νοταρά ήταν Μιχαήλ και
γεννήθηκε το 1731 στα Κορινθιακά Τρίκαλα. Ο πατέρας του ήταν ο Γεώργιος ή Γεωργαντάς Νοταράς, άρχοντας της περιοχής και η μητέρα του η Αναστασία. Καταγόταν από οικογένεια η οποία είχε προσφέρει στην Εκκλησία επώνυμους ιεράρχες, όπως ο Χρύσανθος Νοταράς. Το επίθετό του «Νοταράς» υποδηλώνει πως ο πρώτος ή οι πρώτοι γόνοι της οικογένειας ασκούσαν το επάγγελμα του νοτάριου.

 



Μία από τις πιο λαμπρές και χαρισματικές φυσιογνωμίες του αγιολογίου των νεοτέρων χρόνων, που αναδείχθηκε ευκλεής και ταπεινός ιεράρχης, Γενάρχης του Φιλοκαλισμού, φωτεινός ασκητής με χάρισμα θεοσημειών, ονομαστός αλείπτης νεομαρτύρων, πολύτιμος συγγραφέας και θαυματουργός άγιος είναι ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου, ο οποίος στις 17 Απριλίου 1805 παρέδωσε το πνεύμα του στον Πανάγαθο Θεό στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί της Χίου. Προικισμένος από τον Θεό με βαθιά πίστη και ευλάβεια, αλλά και με ζωηρό αγωνιστικό φρόνημα, ταξιδεύει ακαταπόνητα όσο κανείς άλλος στα νησιά του Αιγαίου και αφήνει παντού τη φιλόθεη βιοτή και αγιαστική του χάρη, ώστε αναδεικνύεται σκεύος εκλογής του Κυρίου μας.
Ο Άγιος Μακάριος (κατά κόσμον Μιχαήλ Νοταράς) γεννήθηκε το 1731 στα ιστορικά Τρίκαλα Κορινθίας. Ήταν γιος του Γεωργαντά και της Αναστασίας και καταγόταν από την επιφανή και αριστοκρατική οικογένεια των Νοταράδων, η οποία διέθετε ισχυρή πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισχύ. Από την ονομαστή αυτή οικογένεια προήλθαν εξέχουσες εκκλησιαστικές μορφές, όπως ο θαυματουργός πολιούχος της Κεφαλληνίας Άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς (+1579), ο εθνομάρτυρας Λουκάς Νοταράς (+1453) και οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Δοσίθεος (+1707) και Χρύσανθος (+1731). Από τα παιδικά του χρόνια διακρίθηκε για την ευσέβεια, τη σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη του, την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο και την κλίση του στη μοναχική ζωή, έχοντας ως φωτεινό πρότυπο τον συγγενή και συντοπίτη του, Άγιο Γεράσιμο Νοταρά. Τα πρώτα γράμματα διδάχθηκε στο ιστορικό μοναστήρι της Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Μεσαία Συνοικία των Τρικάλων. Στη συνέχεια μεταβαίνει στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα για να λάβει το αγγελικό σχήμα. Η επιθυμία του όμως μένει ανεκπλήρωτη, αφού η έλλειψη της συγκατάθεσης του πατέρα του τον αναγκάζει να επιστρέψει στα Τρίκαλα. Διορίζεται από τον πατέρα του επιστάτης των γύρω χωριών για να συγκεντρώνει τα οφειλόμενα χρήματα. Όμως ο νεαρός Μιχαήλ όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμία του πατέρα του, αλλά μοιράζει τα χρήματα στους φτωχούς και τους αδυνάτους. Έτσι ο πατέρας του του αφαιρεί την οικονομική διαχείριση και ο Μιχαήλ παραμένει στη πατρική οικία μελετώντας την Αγία Γραφή και διάφορα ψυχωφελή βιβλία. Μετά τον θάνατο του διδασκάλου του, Ευσταθίου αναλαμβάνει ο ίδιος καθήκοντα διδασκάλου για έξι χρόνια, όπου αμισθί εργάζεται ακατάπαυστα για τη μόρφωση των παιδιών της επαρχίας του.

Το 1764 εκδημεί εις Κύριον ο Μητροπολίτης Κορίνθου Παρθένιος και σύσσωμος ο κλήρος και ο λαός επιθυμεί τον Μιχαήλ ως διάδοχο στον θρόνο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου. Γι’ αυτό και ζητούν ομόφωνα από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σαμουήλ τον Α΄ την εκλογή του ενάρετου και σεμνού Μιχαήλ Νοταρά στη Μητρόπολη Κορίνθου. Ο Μιχαήλ μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη με τις απαραίτητες συστατικές επιστολές και χειροτονείται διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Μακάριος, στη συνέχεια πρεσβύτερος και τον Ιανουάριο του 1765 σε ηλικία 34 ετών Μητροπολίτης Κορίνθου.
Ι. Ν. Αγίων Πέτρου και Παύλου
(Άγιος Μακάριος) Βροντάδου, Χίος
Επιστρέφει στην Κόρινθο, όπου ο λαός τον υποδέχεται με αγάπη, χαρά και ενθουσιασμό και μιμούμενος τον αρχιποιμένα Χριστό αρχίζει ένα αξιόλογο αναγεννητικό έργο με σκοπό την ανύψωση του εκκλησιαστικού φρονήματος και του πνευματικού επιπέδου του λαού της Κορίνθου. Γι’ αυτό και αφοσιώνεται με όλη του την ψυχή στην αναμόρφωση της Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου. Κηρύττει ανελλιπώς τον θείο Λόγο, τελεί δωρεάν τα Μυστήρια της Εκκλησίας, δωρίζει συγγράμματα κατηχήσεων για να διδάσκονται όλοι τα νοήματα της πίστεως, μοιράζει κολυμβήθρες σε πόλεις και χωριά, ιδρύει σχολεία, ανακαινίζει ιερούς ναούς και φροντίζει ιδιαίτερα την επιμόρφωση του κλήρου της επαρχίας του. Έτσι παύει τους αγράμματους και προχωρημένους στην ηλικία κληρικούς, απαγορεύει τη συνύπαρξη ιεροσύνης και πολιτικής, καταργεί τη χειροτονία επί χρήμασι και απαιτεί ο κληρικός να κατέχει τα κοινά γράμματα και να έχει την...

610 € μπουκάλι πωλείται λάδι απο το Ξυλόκαστρο...!!!!



Ή περίπτωση του  Γιάννη Καμπούρη αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την άποψη ότι «η κρίση πάντα γεννά ευκαιρίες».
Εν μέσω οικονομικής κρίσης αν και ήταν ήδη επαγγελματικά αποκατεστημένος με σπουδές φιλολογίας και δική του αλυσίδα φροντιστηρίων αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου.
Αγόρασε μια μικρή έκταση, κοντά στο Ξυλόκαστρο,  φύτεψε τα πρώτα του λιόδεντρα, Κορωνέικης ποικιλίας τα οποία αγόρασε  από την περιοχή των Μυκηνών.
 Τα 850 δενδρύλλιά του βρίσκονται έξω από το Ξυλόκαστρο, μεγαλώνουν εδώ και 30 χρόνια και είναι 10 στρέμματα. Εχει λάβει και διεθνείς διακρίσεις: Φέτος πήρε χρυσό βραβείο στο Ισραήλ, αργυρό στην Ιαπωνία και στην Ελλάδα χρυσό για το μπουκάλι του και έπαινο για τη συνολική συσκευασία του στη Μεσογειακή Εκθεση Ελαιοτεχνίας.
 Άρχισε να  παράγει το δικό του λάδι το οποίο μοιραζόταν με συγγενείς και φίλους. Τότε στο μυαλό του γεννήθηκε η ιδέα να βγάλει ένα πολύ καλό προϊόν στο εξωτερικό. Ένα ελαιόλαδο με βρώσιμο χρυσό, τον οποίο προτιμούν οι ξένοι στη σαμπάνια  και στα γλυκά.

Το ελαιόλαδο αυτό πωλείται 610 ευρώ σε βασιλικές οικογένειες, στο Ντουμπάι, στο Άμπου Ντάμπι και πλέον στη Σαουδική Αραβία και στο Μπαχρέιν συσκευασμένο σε ένα πανάκριβο πολυτελές  κουτί από χαρτόπανο με τα κοψίματα να βγαίνουν από μηχανή και το υπόλοιπο να φτιάχνεται στο χέρι, με το βρώσιμο χρυσό, με το ελαιόλαδο που έχει βραβευτεί για τις υψηλές του πολυφαινόλες…
Το πανάκριβο αυτό λάδι μάλιστα ο Γιάννης Καμπούρης το έστειλε  ονομαστικά και σε 5 δισεκατομμυριούχους:  τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, τον Τζεφ Μπέζος του Amazon, την ισχυρά κυρία της Loreal, Λίλιαν Μπετανκούρ και σε έναν δισεκατομμυριούχο δάσκαλο, τον Sunny Varkey».
O Γιάννης Καμπούρης μιλάει στο Koolnews.gr και την Ελένη Λαζάρου.
Πώς γεννήθηκε μέσα σας η ιδέα να ασχοληθείτε με το ελαιόλαδο;
«Άσβεστες μνήμες από τη γενέτειρά μου κοντά στα λιοτρίβια, παιδικά βιώματα το λιωμάζωμα στα λιοτόπια της Ίμβρου κι ύστερα στη λαδομηχανή όπου αναμέναμε το καψαλισμένο ψωμί να το περιχύνουμε με το ολόφρεσκο ελαιόλαδο που μόλις έβγαινε και έρεε άφθονο! Έτσι λοιπόν, μέσα στο πέρασμα των χρόνων απέκτησα τα δικά μου ελαιοπερίβολα στη γη της Πελοποννήσου με φυτώρια από την περιοχή των Μυκηνών».

Ήταν εύκολο να προχωρήσετε από τη θεωρία στην πράξη;
«Οι καταγραφές λοιπόν που είχα μου έδωσαν το περιθώριο να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ελαιόλαδο πέραν των άλλων ενασχολήσεών μου. Γι’  αυτό η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη ήταν ομαλή».
Η οικονομική κρίση δεν ήταν ανασταλτικός παράγοντας;
«Δεν είναι ούτε το πείσμα ούτε η φιλοδοξία που οδηγεί ανθρώπους ταγμένους στη διάδοση της ποιότητας, στην αναζήτησή των ευκαιριών να συνεχίζουν να δημιουργούν μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Οι καταστάσεις αυτές μας ατσαλώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς και αισιόδοξους.
Χειμάζεται η επιχειρηματικότητα και ο τομέας των τροφίμων που είναι η «κιβωτός» της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας. Μέσα σ’ αυτή τη δίνη «φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα και ιστορία οι παρέες» μεταφέροντας τους στίχους του Σαββόπουλου. Η χώρα μας είναι η δεύτερη σε βιοποικιλότητα στον πλανήτη με αποτέλεσμα οι παραγωγές της να έχουν μεγάλη ιδιαιτερότητα άρα και ποιότητα.

Εμείς που ασχολούμαστε με το Ελληνικό τρόφιμο και προσπαθούμε να το στηρίξουμε και να το διαδώσουμε θεωρούμαστε οι «σεισμογράφοι των καιρών».
Πώς επιλέξατε το όνομα E-LA-WON;
«Καθότι φιλόλογος με μάγεψε ο πολιτισμός των Αρχαίων Μυκηνών γι’ αυτό και η επωνυμία E-LA-WON είναι συλλαβογραφική απόδοση  της Ελληνικότατης λέξης ΕΛΑΙΟΝ στη Γραμμική Γραφή Β΄ εδώ και 3.500 χρόνια. Επίσης, τις συσκευασίες μας τις συνοδεύει το «ιδεόγραμμα» του λαδιού της εποχής εκείνης. Είμαστε πρεσβευτές της παράδοσης και του πολιτισμού μας γιατί το E-LA-WON δεν είναι ένα ακόμη ελαιόλαδο, αλλά ένα πολυβραβευμένο προϊόν που σε κάθε γωνιά της γης μεταφέρει την ποιότητα, την καινοτομία και τον πολιτισμό της Ελλάδας».

Ένα από τα είδη λαδιού που πουλάτε είναι το πιο ακριβό στον κόσμο. Τι διαφορετικό έχει αυτό το λάδι και που το πουλάτε;                          
«Το E-LA-WON Gold αποτελεί μια καινοτομία στην αγορά των ελαιολάδων. Αλλά η χρήση του βρώσιμου χρυσού στη γαστρονομία, σ’ οποιαδήποτε μορφή της, δεν είναι φαινόμενο των ημερών μας.
Τον 16ο αιώνα υπάρχουν αναφορές για δείπνα ευγενών με συνταγές διακοσμημένες με φύλλα βρώσιμου χρυσού. Από τον 19ο αιώνα και εξής αποτελούσε διατροφικό στοιχείο εύπορων Ευρωπαϊκών οικογενειών ως ένδειξη πλούτου και «ευ ζην». Ιατρικές μελέτες αναφέρουν ιδιότητες όπως αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση καθώς και μεταφορά υγρασίας στα κύτταρα, χαρίζοντας ζωντάνια και ευεξία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον έχουν εγκρίνει απόλυτα ως πρόσθετο τροφίμων, που το συναντάμε με τον κωδικό Ε175. Η διαφορετικότητα του E-LA-WON Gold έγκειται στο ότι απευθύνεται σ’ ένα συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό που αναζητά την πολυτέλεια, τη χλιδή, την αίγλη και να κατέχει προϊόντα με ιδιαίτερη –τόσο διατροφική όσο και χρηματική- αξία.
Όντως είναι το ακριβότερο στην κατηγορία του γι’ αυτό και έχει ανταπόκριση σε συγκεκριμένες αγορές».

Το στείλατε και σε επώνυμους δισεκατομμυριούχους. Ποια ήταν η αντίδρασή τους; Τους άρεσε; Τι σας απάντησαν;
«Η εταιρεία μας έχοντας μια συγκεκριμένη πολιτική στο μάρκετινγκ προσφέρει τα προϊόντα της σε ανθρώπους που μπορούν να τα εκτιμήσουν. Έτσι επικοινωνήσαμε το E-LA-WON με βρώσιμο χρυσό σε 4 δισεκατομμυριούχους –σύμφωνα με το περιοδικό Forbes- ώστε να το ταυτίσουμε με την υψηλή κοινωνία και να του προσδώσουμε το κύρος που του αξίζει.
Η ανταπόκριση ήταν «λιτή και ευχαριστήρια» και η αντίδραση σ’ όποιον το υποδέχτηκε ήταν ο ενθουσιασμός καθότι είναι ένα προϊόν limited edition και καινοτόμο που ο καθένας θα ήθελε να το έχει στην κατοχή του».
Ποιοι το αγοράζουν; Έχει κατανάλωση; Σε ποιες χώρες εξάγετε τα προϊόντα σας;
«Ως ελαιόλαδο που βγαίνει σε συγκεκριμένες – αριθμημένες φιάλες ανά παρτίδα, η κατανάλωση του είναι κατευθυνόμενη κυρίως σε αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπως στο Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, στο Μπαχρέιν και στην Ταϋλάνδη στο Μπανγκόκ.

Επίσης μεμονωμένα σε Ρώσους μεγιστάνες καθώς και σε Βασιλικές οικογένειες. Τα προϊόντα E-LA-WON εκτός από την Ελληνική αγορά όπου είναι τοποθετημένα σε επιλεγμένα ντελικατέσεν, βρίσκονται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και σε Ασιατικές χώρες μέχρι την Ιαπωνία». 
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
«Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό μυστικό της επιτυχίας, παρά ο ζήλος, η επιμονή και το πάθος για το όραμα της διάδοσης των Ελληνικών ποιοτικών προϊόντων καθώς αποτελούν έναν από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας, μαζί με τη ναυτιλία.
Ο υπέρμετρος ζήλος οφείλεται στο ότι εμείς οι ίδιοι τα παράγουμε και είμαστε παρόντες από το χωράφι έως το ράφι. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε παρόντες σε σημεία όπου είναι στοχευμένα, ύστερα από έρευνα αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία μας ενός δεκαήμερου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την τοποθέτηση και υποστήριξη του E-LA-WON με διάφορα event και γευσιγνωσίες. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής να μη βλέπει μόνο το τελικό προϊόν αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό. 

Οι 16 βραβεύσεις που ακολουθούν το E-LA-WON κυρίως από διεθνής οργανοληπτικούς διαγωνισμούς, αλλά και τα πιστοποιητικά Ανάλυσης από επίσημα Πανεπιστήμια για τον υψηλό δείκτη φαινολικών ουσιών το καθιστούν αναγνωρίσιμο όχι μόνο για την εικόνα του, αλλά και για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ένα απλό ελαιόλαδο αλλά κάτι παραπάνω, γι’ αυτό και η φιλοσοφία της εταιρείας μας έχει κατεύθυνση προς το ευ ζην».
Τι θα συμβουλεύατε σε άλλους Έλληνες που έχουν μια καλή ιδέα αλλά δεν την προχωρούν πιστεύοντας πως μέσα στην κρίση δεν προχωράει τίποτα;
«Θεωρώ πως η κρίση γεννά ευκαιρίες, αρκεί να τις ανακαλύψεις και να μπορείς να τις υποστηρίξεις. Σε χαλεπούς καιρούς ο καθένας που έχει μια καλή ιδέα πρέπει να την πιστέψει, να την αναδείξει και να την ακολουθήσει με πίστη και υπομονή, γιατί τίποτα δε μεγαλώνει αυθημερόν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ένα παιδί γεννιέται, μπουσουλάει, σηκώνεται στα πόδια του και μετά προχωράει. Έτσι είναι και οι επιχειρήσεις. Άρα πίστη και όραμα»!
 
 

Δείτε Αποτελέσματα & Αναλυτική Βαθμολογία Β΄ Κατηγορίας ΕΠΣ Κορινθίας




Δείτε τα αποτελέσματα της 13ης Αγωνιστικής και την αναλυτική Βαθμολογία και τις 2 επόμενες 14η & 15η Αγωνιστική στο πρωτάθλημα της B΄ Κατηγορία της ΕΠΣ Κορινθίας.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΘΡΗΝΟΣ! 42χρονη Νεκρή σε Σφοδρή Σύγκρουση 2 Οχημάτων στον Αγιο Βασίλειο


Σήμερα (15.12.2017) το μεσημέρι, στο 3 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Αρχαίων Κλεωνών - Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε 42χρονη ημεδαπή,
συγκρούστηκε με Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε 28χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 42χρονης.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νεμέας.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Στεφανίου

Ο άγνωστος Πλούτος
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Στεφανίου αποτελεί
έκφραση της δημιουργικής προσπάθειας τόσων γενιών που μαστορικά δούλεψαν την πέτρα για να φτιάξουν σπίτια και εκκλησίες, νερόμυλοι, βρύσες και ξερολιθιές- κτίσματα με ανθρώπινη πνοή, ενταγμένα στο περιβάλλον με τον πιο ιδανικό τρόπο και που σήμερα αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Ωστόσο η περιορισμένη γνώση και ενημέρωση, τόσο του τοπικού πληθυσμού, όσο και των τοπικών και κεντρικών αρχών για το μνημειακό πλούτο της περιοχής έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι προσπάθειες για την διατήρηση και προστασία των πολιτιστικών αγαθών καθώς και την περιορισμένη συμμετοχή τους στο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Παράλληλα πολλά μνημεία καταστρέφονται είτε από την φθορά του χρόνου, είτε από άγνοια και αδυναμία για την διάσωση τους, είτε από άστοχες ανθρώπινες επεμβάσεις.
Επομένως η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η ερμηνεία του μνημειακού πλούτου πρέπει να αποτελούν το αντικείμενο συστηματικών προγραμμάτων διεπιστημονικών ερευνών που με την δημοσιοποίηση τους θα δώσουν μια άλλη εικόνα για την περιοχή και θα επιτρέψουν να συνειδητοποιηθεί καλύτερα η σημασία διατήρησης των κτισμάτων αυτών, που δίπλα μας γκρεμίζονται και χάνονται. Η ευαισθητοποίηση των τοπικών κατοίκων και αρχών μέσω διαλέξεων και ημερίδων για την αξία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι απαραίτητη. Πιστεύοντας στην αξία τους, είναι σαν να πιστεύουμε στην ιστορία του τόπου μας και την ιστορική εξέλιξη και πρόοδο της κοινωνίας γενικά.
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να δοθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Στεφανίου, συμβάλλοντας έτσι στη γνώση, στην εκτίμηση και στην διάσωση του μνημειακού πλούτου του.

 http://stephanion.gr/arhitektoniki.htm

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Ο Δήμος Κορινθίων συμμετέχει
στην καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μουσικών Συνόλων
που διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου,
την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 στις 7 μ.μ.
στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου, "Θωμάς Θωμαΐδης".


Οι  μαθητές και οι καθηγητές υπόσχονται μια ζεστή, γιορτινή βραδιά,
γεμάτη χαρούμενες μελωδίες από όλο τον κόσμο.
Μεταξύ άλλων, θα εμφανιστούν
τα σύνολα των πνευστών,
της ευρωπαϊκής χορωδίας,
της σύγχρονης μουσικής
και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής,
προσφέροντας στους ακροατές υπέροχα ακούσματα εξαιρετικής μουσικής.


Αγκαλιάζουμε την ένθερμη προσπάθεια του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου
που τόσα χρόνια συμβάλλει στον πολιτισμό του τόπου μας
προβάλλοντας την αξία της αισθητικής καλλιέργειας
και προάγοντας τη συνολική πνευματική  ανάπτυξη των μαθητών του. 

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ



Την Θ. Λειτουργία τέλεσε την  Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017,
ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου
στο χωριό Αηδόνια της Αρχιερατικής Περιφέρειας Νεμέας.
Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν
ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ
ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Δημήτριος Ζούζιας
και οι Διάκονοι του.

Στο κήρυγμα του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην συλλογή του ελαιοκάρπου και στην αναγκαιότητα του για την καθημερινότητα του ανθρώπου τονίζοντας ότι η παρουσία του στο χωριό, πριν από την εορτή του προστάτη τους Αγίου Νικολάου, δεν είναι τίποτα άλλο από προσευχή για καλή σοδιά.
Ταυτόχρονα αποτελεί και την ελάχιστη ευχαριστία προς τους κατοίκους της Ενορίας καθώς ενισχύουν την φιλανθρωπική δράση της Μητροπόλεως μας προσφέροντας λάδι για τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας αλλά και προς τον Δήμαρχο Νεμέας κ. Κων/νο Καλατζή που αποδεχόμενος την πρόταση του σεπτού Ποιμενάρχου μας τοποθέτησε στο ελαιοτριβείο του δοχεία συλλογής ελαιολάδου υπέρ της «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ» Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ι. Μητροπόλεως μας.

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μετέβη στην Κόρινθο και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου όπου και τέλεσε το Ι. Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος σε είκοσι (20) παιδιά Προσφύγων και Μεταναστών τα οποία συμμετείχαν στις Κατηχητικές συνάξεις του ως άνω Ι. Ναού.
Στον λόγο του προς τα νεοφώτιστα παιδιά και τους γονείς τους ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την αβίαστη απόφαση τους να βαπτιστούν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ παράλληλα τόνισε ότι, από σήμερα τα παιδιά αυτά πολιτογραφήθηκαν στον ουρανό, έγιναν Χριστιανοί, απέκτησαν πνευματικό κληρονομικό δικαίωμα να συμμετάσχουν στα Ι. Μυστήρια της Εκκλησίας μας και στην Βασιλεία των Ουρανών.
Τέλος τους έδωσε, ως αναμνηστικό της Βάπτισής τους,
από μια Εικόνα του Απ. Παύλου
προτρέποντας τα να μην σταματήσουν να πηγαίνουν στο Κατηχητικό
και να Εκκλησιάζονται τακτικά,
ώστε να προοδεύουν και να καρποφορούν πνευματικά. 


 http://www.korinthosnews.gr/news-article.php?id=4032

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Δολιοφθορά στο Νοσοκομείο καταγγέλει η Διοίκηση

Για μια ακόμα φορά, ως διοίκηση διαπιστώσαμε, ότι κάποιοι προσπαθούν με μεθόδους δολιοφθοράς, να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, προκαλώντας τεχνητές βλάβες στις υποδομές και τον εξοπλισμό του.
Τελευταίο γεγονός αποτελεί η εξειδικευμένη και απολύτως σκόπιμη «τεχνική παρέμβαση» στη λειτουργία ανελκυστήρα εσωτερικού χώρου, που μπήκε σε χρήση μετά από τουλάχιστον 10 έτη αδράνειας και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Δυστυχώς δεν είναι το πρώτο περιστατικό, αλλά μέχρι τώρα η ερμηνεία που είχαμε ήταν ότι τέτοια «γεγονότα», ήταν αποτέλεσμα τεχνικών βλαβών ή τυχόν κακοτεχνιών του παρελθόντος. Όμως η διαβεβαίωση του ειδικού, ότι η τελευταία «βλάβη» του ανελκυστήρα συντελέστηκε από ανθρώπινο παράγοντα, που ήξερε πολύ καλά τι έκανε και γιατί, μας υποχρεώνει πλέον να καταγγείλουμε αυτές τις απαράδεκτες πράξεις στο λαό της Κορινθίας, γιατί ουσιαστικά αυτός είναι που πληρώνει αυτού του τύπου τις δαπάνες επισκευών ή αντικατάστασης και οι βλάβες στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, από αυτόν στερούν την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες λαμβάνοντας παράλληλα απόφαση κατάθεσης και σχετικής μήνυσης. Ωστόσο επειδή στο νοσοκομείο Κορίνθου, συντελείται αυτή την περίοδο, μεγάλης έκτασης ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και επιτελούνται τεχνικές παρεμβάσεις βελτίωσης της ασφάλειας και της αισθητικής του, καλούμε σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους σε αυτό αλλά και τους πολίτες–χρήστες των υπηρεσιών του, ώστε να προστατευθεί η περιουσία του νοσοκομείου μας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να λειτουργήσει ως φύλακας, όλων όσων συντελούν στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας μέσα από το ΕΣΥ.
Η δημόσια περιουσία δεν είναι μόνο του κράτους. Είναι κυρίαρχα της κοινωνίας – είναι δική μας.
 Για τη Διοίκηση του Γ.Ν. Κορίνθου
Η Διοικήτρια
 Καλομοίρη Δημ.

 http://korinthostv.gr/korinthiakanea/item/17551-2017-12-07-22-13-53

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...