Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Στεφανίου

Ο άγνωστος Πλούτος
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Στεφανίου αποτελεί
έκφραση της δημιουργικής προσπάθειας τόσων γενιών που μαστορικά δούλεψαν την πέτρα για να φτιάξουν σπίτια και εκκλησίες, νερόμυλοι, βρύσες και ξερολιθιές- κτίσματα με ανθρώπινη πνοή, ενταγμένα στο περιβάλλον με τον πιο ιδανικό τρόπο και που σήμερα αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Ωστόσο η περιορισμένη γνώση και ενημέρωση, τόσο του τοπικού πληθυσμού, όσο και των τοπικών και κεντρικών αρχών για το μνημειακό πλούτο της περιοχής έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι προσπάθειες για την διατήρηση και προστασία των πολιτιστικών αγαθών καθώς και την περιορισμένη συμμετοχή τους στο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Παράλληλα πολλά μνημεία καταστρέφονται είτε από την φθορά του χρόνου, είτε από άγνοια και αδυναμία για την διάσωση τους, είτε από άστοχες ανθρώπινες επεμβάσεις.
Επομένως η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η ερμηνεία του μνημειακού πλούτου πρέπει να αποτελούν το αντικείμενο συστηματικών προγραμμάτων διεπιστημονικών ερευνών που με την δημοσιοποίηση τους θα δώσουν μια άλλη εικόνα για την περιοχή και θα επιτρέψουν να συνειδητοποιηθεί καλύτερα η σημασία διατήρησης των κτισμάτων αυτών, που δίπλα μας γκρεμίζονται και χάνονται. Η ευαισθητοποίηση των τοπικών κατοίκων και αρχών μέσω διαλέξεων και ημερίδων για την αξία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι απαραίτητη. Πιστεύοντας στην αξία τους, είναι σαν να πιστεύουμε στην ιστορία του τόπου μας και την ιστορική εξέλιξη και πρόοδο της κοινωνίας γενικά.
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να δοθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Στεφανίου, συμβάλλοντας έτσι στη γνώση, στην εκτίμηση και στην διάσωση του μνημειακού πλούτου του.

 http://stephanion.gr/arhitektoniki.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...