Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ενδημικό φαινόμενο οι μέδουσες και τσούχτρες στον Κορινθιακό



Το θέμα της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών είχαν φέρει προ ημερών στην Ολομέλεια της Βουλής, με ερώτησή τους προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης με τον βουλευτή Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία στην ερώτηση που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ένα θέμα που έχει προβληματίσει και ταλαιπωρήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Αχαΐας και της Κορινθίας.
Στην απάντηση των υπουργείων, θα αναφέρεται πως το φαινόμενο της τρομακτικής αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών δεν οφείλεται στην υπεραλίευση και κάπως έτσι οδηγούμαστε στην κατάρριψη αυτής την άποψης που έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό ως κύριο αίτιο του προβλήματος.
Ασφαλώς και έχει παίξει ρόλο η αλιεία στην ραγδαία ανάπτυξη του πληθυσμού των αντιπαθητικών θαλάσσιων ασπόνδυλων, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες των υπουργείων, η κύρια αιτία του προβλήματος είναι οι νόμοι της φύσης. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ενδημικό φαινόμενο που κάνει τον κύκλο του κάθε οκτώ χρόνια και προκαλεί αναστάτωση στις περιοχές που εμφανίζεται.

Στην αρχή παραξενευθήκαμε, στη συνέχεια θορυβήκαμε: Το πέρασμα της μέδουσας δεν αποδείχθηκε παροδικό καπρίτσιο του βυθού, αλλά προσέλαβε ημιμόνιμα χαρακτηριστικά. Με προοπτική σταθεροποίησης, κατά ένα ακραίο ενδεχόμενο, που στοιχειώνει επαγγελματίες του τουρισμού.
Ισχύει αυτό; Η «Π» προσέγγισε το ζήτημα και «ψάρεψε» ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ενθαρρυντικό είναι ότι οι Αρχές δεν αδρανούν. Η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας πήρε στα χέρια της έκθεση της υπηρεσίας Αλιείας και ετοιμάζει παρέμβαση προς το υπουργείο, καθώς οι αποφάσεις υπερβαίνουν τα όρια ευθύνης της.
Αφορά η ιστορία την υπεραλίευση, όπως φωνάζουν οι πάντες; Και ναι, και όχι. Αναμφισβήτητα υπάρχει καταλήστευση της θαλάσσιας πανίδας στον Κορινθιακό, αλλά αυτό δεν εξηγεί μονομερώς τη γεωμετρική πρόοδο στην εμφάνιση της μέδουσας. Ούτε, επίσης η ρύπανση, που ομοίως ενέχεται σε ένα βαθμό. Φέρεται ότι κυρίως υποδεικνύονται συγκυριακοί παράγοντες, όπως η κίνηση των ρευμάτων, κάτι που δείχνει να ασπάζεται (βλ. παραπλεύρως) και ειδικός επιστήμονας με τον οποίο μίλησε η «Π».
Πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος εμφανίζεται προσεκτικός. Δεν θέλει να αφορίσει το ψάρεμα, γιατί το πλήγμα στον κλάδο θα ήταν εξοντωτικό από μια απαγόρευση, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται από αντισταθμιστικά μέτρα.
Προς το παρόν, οι μέδουσες κυκλοφορούν σε ημερήσια βάση. Είναι αρκετές, και είναι αναπόφευκτο να τσιμπηθεί κανείς εάν δεν προσέχει, αλλά και πώς να προσέχει;

Η ΜΕΔΟΥΣΑ ΤΣΙΜΠΑ 4 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μαζί με τους δήμους της περιοχής, αιφνιδιάστηκε από την μεγάλη διάσταση που έχει λάβει το θέμα με τις μέδουσες ενώ -ακόμη και σήμερα- παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν έχει εντοπιστεί τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το πρόβλημα του Κορινθιακού «ακουμπά» τέσσερις Περιφέρειες και ουσιαστικά αποκαλύπτει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σε επίπεδο διαπεριφερειακής συνεννόησης και συνεργασίας για το περιβάλλον. Ακουμπά βέβαια και κεντρικά την κυβέρνηση η οποία επίσης δεν έχει κάποιο έτοιμο πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αυτό που άλλωστε περιμένουν στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι η πρωτοβουλία Οικολογικών Οργανώσεων και Συλλόγων Αλιέων να εντοπίσουν μια κοινά αποδεκτή λύση για την υπεραλίευση (αναφέρεται αναλυτικά σε διπλανή στήλη).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...