Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Βυζαντινή Κληρονομιά


Το Στεφάνι είναι ένας τόπος πλούσιος σε βυζαντινά μνημεία
που παραπέμπουν στην ιστορία της εξέλιξης του βυζαντινού Χριστιανισμού προς την Πελοπόννησο τον 10ο αιώνα. 
Αν και ο λόγος του κατακλυσμού της περιοχής ανάμεσα στα χωριά Στεφάνι και Αγιονόρι από χριστιανικά μνημεία δεν είναι εξακριβωμένος, εν τούτοις μπορούμε να συμπεράνουμε από την συνεχή κατοίκηση της περιοχής από τους μυκηναϊκούς χρόνους και τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων και παλαιοχριστιανικών χρόνων που βρίσκονται εντοιχισμένα στους ναούς, ότι η θρησκευτική σημασία της περιοχής ανάγεται στην αρχαιότητα και ότι στη θέση πολυάριθμων αρχαίων ναών, χτίστηκαν αργότερα οι χριστιανικοί ναοί.
Τα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και αγιογράφησης, στο Στεφάνι Κορινθίας, εκφράζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής στην περίοδο κυρίως της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Συγκεκριμένα διατηρούνται σήμερα και έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία λόγω τις ιστορικής σημασίας και αξίας τους:
Ο καθολικός ναός της Παλιάς Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ, κτίσμα του 11ου-12ου αιώνα με τοιχογραφίες του Θεοδοσίου Κακαβά του 1565 μ.Χ..
Ο παλιός ενοριακός ναός αφιερωμένο στη Κοίμηση Θεοτόκου, κτίσμα του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες του 1694 μ.Χ. (ΥΑ 15904/24-11-1962 ΦΕΚ 473/Β/17-12-1962)
Η μονόκλιτη θολοσκέπαστη δρομική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με τοιχογραφίες του 16ου -17ου αιώνα. (ΥΑ 161070/6491/241-12-1957 ΦΕΚ 12/Β/17-1-1958)
Και τα τρία μνημεία διατηρούν σπουδαία δείγματα αγιογραφίας που διακοσμούν το εσωτερικό τους.
Χαρακτηρισμένο μνημείο υπήρξε και το καθολικό και το πανέμορφο συγκρότιμα του παλαιού μοναστηρίου του Αγίου Δημητρίου (ΥΑ Β1/Φ31/61167/2342/17-11-1979 ΦΕΚ 194/Β26-2-1980).
Δυστυχώς η σημασία που είχε δοθεί στο παρελθόν στα μνημεία αυτά υπήρξε αμελητέα με αποτέλεσμα αφενός να χαθεί το παλαιό μοναστήρι και αφετέρου να αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα τα υπόλοιπα μνημεία που απαιτούν άμεση και σωστή παρέμβαση προκειμένου να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή μετά την επαναδραστηριοποίηση του το 2004 στο πλευρό τους και έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την αναζήτηση λύσεων σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς. Εκτός από την προβολή του μνημείακού πλούτου, την έστω προσωρινή υποστήλωση των ναών του Ταξιάρχη και του Αγίου Αθανασίου, την εκπόνηση μελετών συντήρησης, ο Σύλλογος κατάφερε κυρίως -χάρη στην ευαισθησία του κόσμου- την αναστήλωση του παλιού ενοριακού ναού του Στεφανίου, της Παναγίας, που αποτελεί σήμερα πάλι το στολίδι του χωριού.
Να σημειώσουμε ότι η αναστήλωση του ναού καθώς και η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου έγιναν χωρίς καμία κρατική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση και αποκλειστικά και μόνο με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την Εκκλησιαστκή επιτροπή Στεφανίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Ευχαριστούμε θερμά όσους στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν οικονομικά αυτή την σημαντική προσπάθεια διατήρησης αυτών των σπουδαίων ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων του τόπου μας.
Το έργο μας συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...