Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΑΛΚΟΥΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΟΝΑΧH

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά αλλά και ξεχωριστή τιμή να προλογίζεις ένα άρθρο στο οποίο πρωταγωνίστρια είναι μια παλιά Κορίνθια γνώριμη από τα παιδικά μας χρόνια που εδώ και χρόνια ως ιεραπόστολος σε χώρες όπως η Ινδία, Μαδαγασκάρη, Κορέα κ.ά δημιουργεί ένα τεράστιο Χριστινιακό ανθρώπινο φιλανθρωπικό έργο.
Αναφερόμαστε στην μοναχή του Οσίου Παταπίου Νεκταρία  Παραδείση.
Μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονία στην οδό Σμύρνης στο Συνοικισμό Κορίνθου .
Το κοσμικό όνομά της ήταν Νικομάχη και είναι ένα από το έξι παιδιά(πέντε κορίτσια και ένα αγόρι) της οικογένειας των αξέχαστων Έκτορα και Μαργαρίτας Παραδείση. Οικογένεια πολύ κοντά στην εκκλησία με πνευματικό πατέρα τον γέροντα Νεκτάριο, ο οποίος άλλωστε ήταν ο «Πατέρας» όλων μας στον προσφυγικό Συνοικισμό Κορίνθου.
Μόλις τελείωσε το Λύκειο η Νικομάχη πήγε ως μοναχή στην μονή του Οσίου Παταπίου.
Μαζί με τον επίσης Κορίνθιο (αρχαία Κόρινθος) τον πατέρα Ιγνάτιο Σενή (νυν Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης), δημιούργησαν ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο στην Καλκούτα για το οποίο θα αναφερθεί αναλυτικά παρακάτω στο άρθρο του ο ανηψιός της Έκτορας Παραδείσης.
Απλά εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτός είναι ο ρόλος των ιερέων ,δεσποτάδων και μοναχών. Να ζουν ανάμεσα σε ανθρώπους που βιώνουν την δυστυχία και την φτώχεια και να τους στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.
Το να ζεις σε πολυτελή μέγαρα και βίλες και να παριστάνεις τον «ελεήμονα Χριστιανό» μέσα από το μάρκετινγκ  και τις δημόσιες σχέσεις αυτό είναι ο γνωστός «Φαρισαϊσμός»
Υποκλινόμαστε στο τεράστιο έργο της συμπατριώτισσας μοναχής και της ευχόμαστε υγεία και δύναμη για να μπορέσει να συνεχίσει αυτό το έργο.
Ένα έργο που δεν τιμά μόνο την Κόρινθο , το Λουτράκι και την Ελλάδα γενικότερα , αλλά ολοκληρο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο!
Στην Καλκούτα και την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει καμία άλλη ιεραποστολή και από καμμία Ορθόδοξη χώρα πλην της ιεραποστολής που αναφέρουμε.
Καλούμε όποιον μπορεί και όσο μπορεί να στηρίξει αυτό το πραγματικά Θεάρεστο και σοβαρό κοινωνικό έργο

Λάκης Γιαννιδάκης

Άρθρο του Έκτορα Ρουμελιώτη:
Η Καλκούτα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου και όπως όλες οι μεγάλες πόλεις, αντιμετωπίζει πολλές δυσχερείς καταστάσεις και προβλήματα.
Εμπνευσμένοι από τις διδαχές του Κυρίου για αγάπη και φροντίδα στον συνάνθρωπο, μεμονωμένοι άνθρωποι, ή και οργανισμοί προσφέρουν βοήθεια και στήριξη για την βελτίωση των πολύ άσχημων συνθηκών ζωής που επικρατούν στην πόλη αυτή.
Το 1993, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, με τον πατέρα Ιγνάτιο Σενή (νυν Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης) και την μοναχή  Νεκταρία Παραδείση, δημιούργησε το Philanthropic Society of the Orthodox Church στην Καλκούτα, προορισμένο να βοηθάει αυτούς που είναι αποκομμένοι από την κοινωνία, όπως άτομα από τις παραγκουπόλεις, αναλφάβητους, ορφανά, χήρες, αρρώστους, ανάπηρους και φτωχούς ανθρώπους. Το Philanthropic Society παρέχει στους ενδεείς (ανάπηρους, φτωχούς, ορφανά κλπ)  της Καλκούτας, ανθρωπιστική βοήθεια κάθε είδους. Παρέχει δηλαδή, τροφή, φάρμακα, στέγη και ρουχισμό  σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, σπίτι για ορφανά, υπηρεσίες για αναπήρους, κλινικές και σχολεία με πιστοποιημένους δασκάλους και δωρεάν σχολικό εξοπλισμό στα παιδιά των  χωριών, όπως και οικονομική βοήθεια για έργα ανάπτυξης στα χωριά. Ο Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Σύλλογος της Καλκούτας,  υιοθετώντας και υλοποιώντας  το «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη»,  βιώνει με τρόπο συγκλονιστικό σε άθλιες συνθήκες, το «αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν». Ο πατήρ Ιγνάτιος Σενής, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως προαναφέραμε, είναι  Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης και όλο το βάρος του τεράστιου έργου έπεσε όπως ήταν φυσικό «στους ώμους»  της αδελφής Νεκταρίας. Έργο ομολογουμένως δυσβάστακτο έως ασήκωτο και μάλιστα για μια γυναίκα, σε συνθήκες υπανάπτυκτης χώρας. Όμως όλως παραδόξως, με την βοήθεια του Θεού και την μικρή στήριξη χριστιανών φιλανθρώπων, το έργο συνεχίζεται
Το 1993, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, με τον πατέρα Ιγνάτιο Σενή (νυν Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης) και την μοναχή  Νεκταρία Παραδείση, δημιούργησε το Philanthropic Society of the Orthodox Church στην Καλκούτα, προορισμένο να βοηθάει αυτούς που είναι αποκομμένοι από την κοινωνία, όπως άτομα από τις παραγκουπόλεις, αναλφάβητους, ορφανά, χήρες, αρρώστους, ανάπηρους και φτωχούς ανθρώπους. Το Philanthropic Society παρέχει στους ενδεείς (ανάπηρους, φτωχούς, ορφανά κλπ)  της Καλκούτας, ανθρωπιστική βοήθεια κάθε είδους. Παρέχει δηλαδή, τροφή, φάρμακα, στέγη και ρουχισμό  σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, σπίτι για ορφανά, υπηρεσίες για αναπήρους, κλινικές και σχολεία με πιστοποιημένους δασκάλους και δωρεάν σχολικό εξοπλισμό στα παιδιά των  χωριών, όπως και οικονομική βοήθεια για έργα ανάπτυξης στα χωριά. Ο Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Σύλλογος της Καλκούτας,  υιοθετώντας και υλοποιώντας  το «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη»,  βιώνει με τρόπο συγκλονιστικό σε άθλιες συνθήκες, το «αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν». Ο πατήρ Ιγνάτιος Σενής, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως προαναφέραμε, είναι  Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης και όλο το βάρος του τεράστιου έργου έπεσε όπως ήταν φυσικό «στους ώμους»  της αδελφής Νεκταρίας. Έργο ομολογουμένως δυσβάστακτο έως ασήκωτο και μάλιστα για μια γυναίκα, σε συνθήκες υπανάπτυκτης χώρας. Όμως όλως παραδόξως, με την βοήθεια του Θεού και την μικρή στήριξη χριστιανών φιλανθρώπων, το έργο συνεχίζεται.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Τροφή για τους φτωχούς:
-Το 1992 ξεκίνησε το Πρόγραμμα πρωινού συσσιτίου, με παροχή  καθημερινής τροφής  από  γάλα και μπισκότα, για  περίπου 200 άστεγα παιδιά από τις γύρω παραγκουπόλεις.
--Επί 15 συναπτά έτη, πάνω από 2000 ηλικιωμένοι, ανάπηροι και ανήμποροι άνθρωποι, τροφοδοτούνταν σε εβδομαδιαία βάση  από την εκκλησία με τα αναγκαία τρόφιμα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, το σύστημα παροχής φαγητού άλλαξε και περιορίστηκε στη σίτιση   100 φτωχών από τους φτωχότερους ανθρώπους – δύσκολη όντως η επιλογή! -  των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από αυτό το γεύμα.!

Ορφανοτροφεία:
-Ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα έργα του Philanthropic Society είναι η ίδρυση των δυο  Ορφανοτροφείων για κορίτσια το 1999 και για αγόρια το 2010, στο χωρίο Bakeshwar στα προάστια της Καλκούτας. Σε όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια πέρασαν από τα δυο ορφανοτροφεία ζώντας σε έναν επίγειο  παράδεισο.
Προσφέρεται σήμερα στους τρόφιμους των δυο ορφανοτροφείων:
-πλήρης διατροφή (5 φορές την ημέρα) και  παντοειδής φροντίδα.
- Δωρεάν εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά, είτε στο αγγλικό σχολείο του Philanthropic Society, που είναι το St. Ignatius High School, είτε σε ιδιωτικά σχολεία, όπου η εκπαίδευση γίνεται στα Bengali, την τοπική γλώσσα τους.
- Βιβλία, σχολικές στολές και σχολικός εξοπλισμός.
-Ενισχυτική διδασκαλία το απόγευμα, όπου καθηγητές, αλλά κυρίως οι μεγαλύτερες κοπέλες του ορφανοτροφείου, οι οποίες  έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και πλέον είναι δασκάλες στο σχολείο, διδάσκουν στα παιδιά αγγλικά, Bengali, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες, με σκοπό να αποκτήσουν γερές ακαδημαϊκές βάσεις.
-Επιπλέον τα παιδιά ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται οικονομικώς, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο. Δίνεται μεγάλη έμφαση και καταβάλλεται πράγματι  ιδιαίτερη προσπάθεια στην εκπαίδευση, καθώς αποτελεί ισχυρό εφόδιο ώστε να μπορέσουν τα παιδιά  να σταθούν στα πόδια τους, σε μια δύσκολη κοινωνία.
Υπηρεσίες για τους ανήμπορους:
 Το Philanthropic Society παρέχει ορισμένες υπηρεσίες στους ανάπηρους και ανήμπορους ανθρώπους της περιοχής. Συγκεκριμένα:
- διανέμει δωρεάν, ειδικά χειροκίνητα ποδήλατα,  αναπηρικά αμαξίδια αλλά και γυαλιά μυωπίας,
- συμβάλλει οικονομικά στην κάλυψη χειρουργικών επεμβάσεων και πάσης φύσεως ιατρικών δαπανών σε τυφλούς ανάπηρους και κωφούς.
Κλινικές
-Υπάρχουν πέντε κλινικές στα γύρω χωριά, που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν με έξοδα του Philanthropic Society. Αυτές οι κλινικές παρέχουν δωρεάν εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών που προέρχονται από τα φτωχά στρώματα των χωριών της Καλκούτας.

Σχολεία:
Το Philanthropic Society πιστεύει πως η εκπαίδευση αποτελεί ένα βασικό όπλο για την αντιμετώπιση πολλών ανθρωπιστικών και κοινωνικών προβλημάτων και ότι τα «πεφωτισμένα» μυαλά μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσκολίες σε έναν σκληρό κόσμο. Κάτω από την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Society, λειτουργούν πέντε σχολεία σε απομακρυσμένα χωριά της Δυτικής Βεγγάλης. Το Philanthropic Society, παρέχει μισθωμένους δασκάλους, δωρεάν σχολικό εξοπλισμό, βιβλία και γραφική ύλη στους μαθητές και καθηγητές, στολές, ρουχισμό, ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια. Στόχος είναι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση άτομα, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αποκλεισμένα από αυτήν,  λόγω του τόπου διαμονής και της οικονομικής τους κατάστασης. Παράλληλα προσφέρονται και υποτροφίες για τους μαθητές που θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-«St Ignatius High School»: Εκτός από αυτά τα πέντε σχολεία, το Philanthropic Society λειτουργεί τα τελευταία  έξη χρόνια, ένα έκτο σχολείο δίπλα στο ορφανοτροφείο. Το « St Ignatius High School»,  είναι ένα σύγχρονο σχολείο αγγλικής εκπαίδευσης, όπου δίνεται η δυνατότητα στα φτωχά και ορφανά παιδιά του ορφανοτροφείου να φοιτήσουν δωρεάν. Οι μαθητές, μέσα σε ένα καθαρό και προσεγμένο περιβάλλον,  έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου αγγλική εκπαίδευση, καθώς εκτός από το καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό υπάρχουν εργαστήρια φυσικής και χημείας, αίθουσα υπολογιστών και μια πλήρως εξοπλισμένη βιβλιοθήκη. 
Έργα ανάπτυξης στα χωριά:
Ένα από τα βασικά έργα του Philanthropic Society είναι η πάσης φύσεως υποστήριξη των φτωχών που ζουν στα χωριά και στις υποανάπτυκτες περιοχές της Καλκούτας. Παρέχονται  τα βασικά για την επιβίωσή τους, όπως τρόφιμα, ρουχισμός, φάρμακα, στέγη και εκπαίδευση. Προσφέρεται οικονομική υποστήριξη σε άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους μικρή  «επιχείρηση» για να βγάζουν τα προς το ζην, ενώ παρέχονται δωρεάν αργαλειοί σε γυναίκες για να βγάζουν αξιοπρεπώς το ψωμί τους. Παράλληλα χρηματοδοτούνται έργα ανάπτυξης σε χωριά, όπως  δημιουργία πηγαδιών για πόσιμο νερό, σπίτια για αστέγους, ορφανά και ανάπηρους, τουαλέτες αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχές χωρίς φως.

Χριστιανική Ζωή
Γίνονται όλες οι Ακολουθίες στις διάφορες Εκκλησίες από Ινδούς ιερείς. Η Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά, Μπεγκόλι και Αγγλικά, αγρυπνίες, κατηχήσεις νεοφωτίστων, βαπτίσεις, εκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής, πρωινή - Βραδινή προσευχή στα Ορφανοτροφεία, μεταφράσεις Ακολουθιών στην τοπική γλώσσα, όλες οι Ακολουθίες των μεγάλων χριστιανικών εορτών,(Πάσχα, Χριστουγέννων, Θεοφανείων κλπ).
 
Τρέχοντα έργα:
- ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ: συντήρηση των κτιρίων και της περίφραξης  του ορφανοτροφείου. Λόγω της υγρασίας, των βροχών και των πλημμυρών στην περιοχή αυτή, οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συχνή συντήρηση.
- ΦΡΑΧΤΗΣ: Γίνεται συντήρηση ενός υπό κατάρρευση τμήματος του φράκτη. Αργότερα με την εξεύρεση πόρων  θα γίνει συντήρηση και στο υπόλοιπο τμήμα του φράχτη.
-ΛΙΜΝΗ: Ένα έργο που χρειάζεται οικονομικούς πόρους για να συνεχιστεί είναι η περίφραξη της λίμνης. Η λίμνη χρησιμεύει για την εκτροφή ψαριών που θα αλιεύονται για να καταναλώνονται από τα παιδιά. Το έργο αυτό είναι αρκετά σημαντικό καθώς μειώνονται τα έξοδα αγοράς των αλιευμάτων.
-ΠΕΡΙΒΟΛΙ: Για τον ίδιο λόγο, έχει δημιουργηθεί και ένα μικρό περιβόλι στο πίσω μέρος του ορφανοτροφείου, όπου καλλιεργούνται διάφορα λαχανικά και φρούτα τα οποία χρησιμοποιούνται στο καθημερινό συσσίτιο των παιδιών  του ορφανοτροφείου, με στόχο την επέκτασή του.
- ΓΥΜΝΑΣΙΟ: Τέλος, ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου. Το St. Ignatius High School, λόγω της οργάνωσης, της πειθαρχίας, του υψηλού επιπέδου γνώσεων που παρέχει, και γενικώς της καλής του φήμης, δέχεται όλο και περισσότερους μαθητές. Οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να φιλοξενήσουν παραπάνω μαθητές, κυρίως όμως οι μαθητές που αποφοιτούν από το γυμνάσιο αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλο σχολείο, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες για τις τάξεις του λυκείου. Σ’ αυτή τη φάση, γίνονται τα σχέδια για ένα μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο σχολείο που θα μπορεί να φιλοξενήσει παραπάνω μαθητές. Οι οικονομικές ανάγκες γι’ αυτό το σχολείο είναι μεγάλες και η εξεύρεση πόρων είναι ο καθοριστικός παράγοντας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί  η πραγματοποίηση ή μη,  του έργου αυτού.
Τέλος, το Philanthropic Society επιθυμεί για άλλη μια φορά να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στους ανθρώπους που πιστεύουν και στηρίζουν ποικιλοτρόπως  αυτή την Ιεραποστολική και Φιλανθρωπική προσπάθεια που γίνεται επί δεκαετίες στην Καλκούτα των Ινδιών. Οπωσδήποτε όμως η οικονομική κρίση που ταλανίζει την πατρίδα μας έχει τον αντίκτυπό της στο έργο που συντελείται στην Ινδία. Η έλλειψη πόρων δυσκολεύει αφάνταστα αυτή την προσπάθεια.
Όμως πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Θεός θα βοηθήσει ώστε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και στο μέλλον και να πάρουν μια γεύση και γνώση του Χριστιανικού μηνύματος και της Χριστιανικής Αγάπης και άλλοι συνάνθρωποι μας, σε τόπους μακρινούς!
Αδελφή Νεκταρία
 – Επικοινωνία: srnectaria@hotmail.com
  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ - Κυριακή της ορθοδοξίας

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ - Ψαλμωδίες κοριτσιών

Με εκτίμηση, 
Έκτορας Ρουμελιώτης
Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

 http://www.sfedona.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Από την παραγωγή των βερίκοκων ζουν αγρότες στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας (βίντεο)

Δείτε το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ALPHA που ακολουθεί, από  τον ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, όπου αυτές τις μέρες γίνεται η συγκομιδή του ...