Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ανησυχητικά περιστατικά στο κέντρο προσφύγων της Κορίνθου





«Προβλήματα στη λειτουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου»
Το ζήτημα των μέτρων φύλαξης και των συνθηκών υγιεινής στο Κέντρο Προαναχωρησιακής Κράτησης Κορίνθου έφερε στη Βουλή με ερώτηση του π βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Δήμας με ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητά να ενημερωθεί κατά πόσο η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας έχει γνώση για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Κράτησης της Κορίνθου, οι οποίες σύμφωνα με υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και τους αλλοδαπούς κρατούμενους.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

06.09.2016
 Προς: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου

κ. Υπουργέ.

Εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργεί στην Κόρινθο το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών, το οποίο λόγω της ελλιπούς στελέχωσης του αποτελεί πηγή κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή. Το Κέντρο λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, όσο και των αστυνομικών υπαλλήλων που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον λειτουργίας του. Αν συνυπολογίσει κανείς, πως η Κορινθία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αποτελεί μια περιοχή με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας, τότε το μείγμα καθίσταται εκρηκτικό.

Ενδεικτικό, είναι το υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας (επισυνάπτεται), σύμφωνα με το οποίο όσα καταγράφονται είναι ανησυχητικά. Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως υπάρχει αύξηση των αλλοδαπών που φιλοξενούνται και χρήση νέων κτιριακών υποδομών, δίχως να έχουν προηγηθεί βασικές ενέργειες για να συμβεί αυτό. Επιπλέον οι συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου είναι επικίνδυνες, καθώς υφίστανται ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Στο υπόμνημα τονίζεται πως υπάρχει σημαντική υποστελέχωση που δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια, ανυπαρξία σχεδίου τρωτότητας καθώς και έλλειψη καθαριότητας και ειδών προσωπικής υγιεινής.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, η πρόσφατη ενίσχυση του Προαναχωρησιακού Κέντρου δεν έλυσε κανένα από τα βασικά προβλήματα, στα οποία μεταξύ άλλων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων τονίζει πως περιλαμβάνονται:

- η έλλειψη προσωπικού, η οποία δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του Κέντρου και την εξασφάλιση των νόμιμων αναπαύσεων του προσωπικού.

- σημαντικές ελλείψεις κατά τις βραδινές βάρδιες, κάτι που έχει ως συνέπεια αρκετές φορές τρεις αστυνομικοί να εισέρχονται σε χώρους κράτησης 48 αλλοδαπών.

- η μη επάνδρωση περιμετρικών σημείων φύλαξης

- η έλλειψη σχεδίου τρωτότητας, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το προσωπικό δε γνωρίζει πως να ενεργήσει σε περίπτωση κρίσης.

- η ανεπαρκής επάνδρωση του Control Room για το οποίο το ελληνικό κράτος δαπάνησε ένα σημαντικό ποσό, αλλά το προσωπικό δεν επαρκές όλες τις ώρες, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει.

- η έλλειψη ειδών προσωπικής υγιεινής και ιατρικού προσωπικού σε καθημερινή βάση.

- η έλλειψη οχημάτων αλλά και την τραγική κατάσταση των ήδη υπαρχόντων.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως η λειτουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Κορίνθου, εγκυμονεί σήμερα σημαντικούς κινδύνους. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση σας προκειμένου να καλυφθούν τα σημαντικά κενά που καθιστούν τη λειτουργία του Κέντρου επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη και υγιεινή αλλά και προκειμένου να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζομένους στις υποδομές του Κέντρου Κράτησης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει, προκειμένου η λειτουργία του Κέντρου να εξασφαλίζει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους αλλοδαπούς;

β) Θεωρεί πως το αστυνομικό προσωπικό είναι επαρκές για τη λειτουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου; Είναι σε γνώση του ότι δεν υπάρχει σχέδιο τρωτότητας, ότι έχουν καταργηθεί νυκτερινές σκοπιές και ότι δεν υπάρχει διμοιρία υποστήριξης; Θεωρεί τη λειτουργία του ασφαλή για τους αστυνομικούς υπαλλήλους, τους κατοίκους της περιοχής και τους κρατουμένους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...