Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

Πως δρα η μαφία του ελαιολάδου: Έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των ελαιοπαραγωγών

Ο «υγρός χρυσός», το ελαιόλαδο, χάρη στο οποίο εξασφαλίζουν τα προς το ζην αμέτρητες οικογένειες στην κεντρική Ισπανία έχει μπει στο στόχαστρο μίας της… μαφίας.

Με επιδρομές μέσα στη νύχτα, κυκλώματα κλέβουν τις σοδειές, με αποτέλεσμα οι μικροί παραγωγοί ελιάς να έχουν βυθιστεί στην απελπισία. Έτσι, άρχισαν να κάνουν οι ίδιοι τους
αστυνομικούς, με περιπολίες και καταδιώξεις.

«Πάντα γίνονταν κάποιες κλοπές εδώ, αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», λέει ο Αντόνιο Μάσα Κανιάδα στην Telegraph. Η κατάσταση είναι τέτοια, που δεν πέρασε τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του, αλλά σε ολονύχτια περιπολία μαζί με άλλους παραγωγούς.

Στο χωριό Ναβαλβιλιάρ δε Πέλα, των 4.000 κατοίκων, σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ελιές. Για να τις προστατέψουν από τους επίδοξους ληστές, η παραδοσιακή θεία λειτουργία των Χριστουγέννων δεν έγινε σε ναό, αλλά τις 3 τα ξημερώματα, γύρω από μία φωτιά στην οποία προσπαθούσαν να ζεσταθούν οι ντόπιοι που παράλληλα ήθελαν να σιγουρευτούν ότι δεν θα τους κλέψει κανείς τη σοδειά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ελιές να έχουν αρχίσει να ωριμάζουν, Ρουμάνοι και Βούλγαροι κλέφτες δεν αφήνουν... τίποτα πάνω στα δέντρα. Μόνο σε μία νύχτα, στα μέσα του Νοεμβρίου, έκλεψαν 26.000 κιλά ελιές, αξίας 15.600 ευρώ, με βάση την τιμή πώλησης στον τοπικό συνεταιρισμό.

Αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο, οι ντόπιοι οργανώθηκαν και άρχισαν μάλιστα να  «συλλαμβάνουν» κάποιους από τους δράστες. Πλέον, περίπου 40 άτομα μοιράζονται σε περίπου 10 αυτοκίνητα για περιπολίες που αρχίζουν κάθε βράδυ στις 8 μ.μ., ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μίας κοινής συνομιλίας.

«Ερχονται την ημέρα και διαλέγουν από πού θα κλέψουν. Σημαδεύουν τα δέντρα για αργότερα», λέει ο Κασάνια. Οι παραγωγοί κατάφεραν ακόμη και να πιάσουν 7 δράστες στα... πράσα, μετά από καταδίωξη μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες.

Όμως,  δεν το πανηγύρισαν. Οι κλέφτες, στο αυτοκίνητο των οποίων βρέθηκαν 218 κιλά ελιές, αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα σε λίγες ώρες, καθώς ορίστηκε δικάσιμος. Το πρόβλημα; Δεν εμφανίζονται ποτέ στο δικαστήριο.

Τώρα, υπάρχουν φόβοι ότι τα η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί. «Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο λάθος άνθρωπος πιάσει κάποιον να κλέβει σε ένα απομακρυσμένο σημείο. Θα βρεθούμε στις ειδήσεις ως το χωριό στο οποίο λίντσαραν κάποιον», προειδοποίησε ο Κασάνια.

kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Ο Αθικιώτης, Γ. Αποστολόπουλος που άλλαξε τα πάντα στην Υγεία

 Το παιδί από τα ΑΘΙΚΙΑ Κορινθίας που σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, βιοπορίστηκε συντάσσοντας οικονομικές μελέτες για επιχειρήσεις και το 1971 σ...