Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Γ.Καραμπελιάς: Η υπονόμευση της επετείου του 1821 δεν έχει καμία τύχη (βίντεο)

 

Γιώργος Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Ο γνωστός συγγραφέας υποστήριξε ότι όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την επέτειο του 1821 δεν θα έχουν καμία τύχη.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Με αφορμή την μεγάλη επέτειο για το Ελληνικό Έθνος ο Λάμπρος Καλαρρύτης φιλοξένησε στην εκπομπή Point Zero του pagenews.gr τον Γιώργο Καραμπελιά. Ο συγγραφέας μίλησε για τις ιστορικές ανακρίβειες που λέγονται για την Ελληνική ιστορία με αποκορύφωμα την Βυζαντινή περίοδο.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς αναφέρθηκε και στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 εκφράζοντας τις διαφωνίες με την γραμμή που έχουν πάρει οι ετοιμασίες για την μεγάλη γιορτή. Τέλος, υποστήριξε ότι παρά τις έντονες προσπάθειες ορισμένων, η επέτειος του 1821 δεν πρόκειται να υπονομευθεί.

Για τις μεγάλες δυνάμεις που δεν ήθελαν την αναβίωση του Ελληνισμού ως συνέχεια του Βυζαντίου

«Είναι μια πραγματικότητα ότι πάντα οι μεγάλες δυνάμεις δεν έβλεπαν με καλό μάτι την Ελληνική αυτονομία στα ιστορικά εδάφη του Ελληνισμού. Ήθελαν, και εν μέρει το πέτυχαν μετά την επανάσταση, να είναι να πλαίσια ενός κράτους που να μην διεκδικεί αυτό το οποίο ήθελαν οι επαναστάτες. Να αναβιώσουν δηλαδή τον Ελληνισμό. Στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου είχε ήδη διαμορφωθεί ο Ελληνισμός. Από ένα σημείο και μετά η Βυζαντινή αυτοκρατορία είναι απολύτως Ελληνική».

Αναφορικά με τον Ελληνικό διαφωτισμό ο Γιώργος Καραμπελιάς δήλωσε:

«Έχει περάσει μία εικόνα ότι ο Ελληνικός διαφωτισμός ήταν κάτι που ήρθε από τον δυτικό διαφωτισμό και μεταφυτεύτηκε στην Ελλάδα. Αυτό ήταν κάτι που ήθελε να περάσει ένα σύνολο δυτικών ιστορικών. Από το 1200 λέμε για τον νεότερο Ελληνισμό με την έννοια ότι ο Ελληνισμός έχει τρεις ιστορικές φάσεις. Μιλάμε για την αρχαιότητα, περνάμε στην οικουμενική φάση του Ελληνισμού από τον Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες μέχρι το 1100 όταν άρχισαν να φτιάχνονται κράτη που υπήρχαν εντός του Βυζαντίου και επομένως περνάμε στην φάση του νεότερου Ελληνισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...