Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Δείτε πώς οι αρχαιολόγοι φαντάζονται πώς ήταν το Αρχαίο λιμάνι Λεχαίου!

Συνεχίζονται οι υποβρύχιες έρευνες στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου από το Lechaion Harbour ProjectΤο Lechaion Harbour Project αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα με σκοπό τη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο. Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη αλλά και στραμμένο προς τη δύση, αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο κέντρο ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου.

Ο Δανός Bjørn Lovén ηγείται της ανασκαφής ίσως του πιο σημαντικού αρχαίου λιμανιού στον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει υπάρχουν τόσα πολλά να δουλέψουμε που δεν θα ολοκληρωθούν στη διάρκεια της ζωής μας.

«Όταν στέκομαι στην παραλία στο Λέχαιο, νομίζω ότι από εδώ γεννήθηκαν οι σπόροι για την Ευρώπη όταν οι άποικοι πήγαν δυτικά και ίδρυσαν την Κορκύρα στην Κέρκυρα και τις Συρακούσες στη Σικελία, οι οποίες επίσης έγιναν ισχυρές πόλεις-κράτη. Βλέπω εμπόρους και πολεμικά πλοία να περνούν μπροστά από το εσωτερικό μάτι μου και δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τι μπορεί να είναι στον πυθμένα », λέει ο Bjørn Lovén.


«Αισθάνομαι εξαιρετικά προνόμιο να μου επιτρέπεται να ανασκάψω ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της αρχαιότητας. Δεν είναι μόνο η ιστορία της Ελλάδας ή της Ευρώπης. Αυτή είναι η ιστορία όλου του κόσμου. “

Για να ταξιδέψει κάποιος στην Αρχαία Κόρινθο έπρεπε να έχει ένα μεγάλο πορτοφόλι. Η πόλη-κράτος βρισκόταν  μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της χερσονήσου της Πελοποννήσου, ελέγχοντας τη ναυτιλία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Μεσογείου.

Οι ναυτικοί θα μπορούσαν να αγκυροβολούν στην Κόρινθο και να φέρουν το πλοίο με ασφάλεια στην άλλη πλευρά, σώζοντας έτσι το ταξίδι στην ελληνική χερσόνησο – ένα επικίνδυνο ταξίδι σε μια ύπουλη θάλασσα.

Οι Κορίνθιοι επωφελήθηκαν την δυσκολία πλεύσης γύρω από το Ακρωτήριο Μαλέας, αποσπώντας έσοδα που κατέστησαν το  λιμάνι του Λεχαίου μια χρυσή επιχείρηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...