Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών με την αίγλη των γιων του Ποσειδώνα

Οι Κεγχρεές ήταν το ανατολικό λιμάνι της Κορίνθου, το εμπορικό της λιμάνι, νότια της Ισθμίας. Πήρε το όνομά του από τον Κεγχρία, δίδυμο αδελφό του Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα.  Στο λιμάνι, εκτός των πολύ εκτεταμένων αποθηκών, καταστημάτων και δημοσίων κτηρίων ανακαλύφθηκε ναός της Αφροδίτης, της Ίσιδας, καθώς και παλαιοχριστιανικοί ναοί. Εκεί περισώζονται ερείπια των αντικριστών μόλων του λιμανιού, ενώ μέσα στο νερό, φαίνονται ερείπια μικρών χτισμάτων, αφιερωμένα κατά πάσα πιθανότητα στον Ποσειδώνα και την Ίσιδα. Στη βάση του βόρειου μόλου υπάρχει τετράγωνο οικοδόμημα. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στη σύγχρονη παραλία, είναι χτισμένο στη θέση προγενέστερων τειχών και σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί τα θεμέλια φάρου ή παρατηρητηρίου.
Το καλοκαίρι του 375 μ.Χ. πολύτιμοι καλλιτεχνικοί πίνακες ήρθαν με πλοίο σε αυτό το λιμάνι, από την Ιταλία ή την Αίγυπτο και ξεφορτώθηκαν στην αυλή του ιερού της Ίσιδος. Τότε, ένας τρομερός σεισμός βύθισε το λιμάνι των Κεγχρεών και κατέστρεψε τα περισσότερα κτίρια, παρασύροντας στο βυθό και τα κιβώτια με τους πολύτιμους πίνακες.
Γνωρίζατε ότι:
  • Από το συγκεκριμένο λιμάνι ξεκίνησε ο Απόστολος Παύλος τις περιοδείες του για τη διάδοση του Χριστιανισμού.
  • Οι πολύτιμοι πίνακες παρέμειναν στον υγρό τάφο τους για πολλούς αιώνες, μέχρι που τους ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές του 1976; Οι πίνακες εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας.
  •  
  •  http://www.visitkorinthia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...