Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄ στην Κορινθία


Ο Γεώργιος ο Β΄ στο εξώστη της βασιλικής αμαξοστοιχίας | Blegen Library | Morgan Charles and Janet

Ο αγαπημένος μονάρχης του Μεταξά είχε γεννηθεί σαν σήμερα 19 Ιουλίου 1890 – Πώς τον υποδέχθηκε ο λαός – Τι είδε, τι άκουσε και τι τον κέρασαν οι κάτοικοι της Κορινθίας – Ποια οδός του Βραχατίου μετονομάστηκε σε “Γεωργίου του Β΄”

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ της δυναστείας Σλέσβιχ- Χολστάιν- Ζόντερμουργκ- Γκλύξμπουργκ, πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Α΄ γεννήθηκε σαν σήμερα 19 Ιουλίου 1890, στη βασιλική έπαυλη του Τατοΐου. Στέφθηκε βασιλιάς το 1922 και είχε μια ταραχώδη βασιλική ζωή, δεδομένου ότι εξορίστηκε και επανήλθε αρκετές φορές. Στήριξε με πάθος τη δικτατορία Μεταξά και μία από τις καλύτερες περιόδους του ήταν εκείνη η εποχή, μετά το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου. Περιοδείες, φιέστες, εκδηλώσεις, ό,τι καλύτερο για έναν μονάρχη!
Έτσι κάπως, τον Απρίλιο του 1937 ο Γεώργιος πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία στην Πελοπόννησο με το τρένο. Κατά το τέλος της περιοδείας του, η αμαξοστοιχία του πέρασε από τα χωριά της Κορινθίας σταθμεύοντας σχεδόν σε όλα πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Ο τύπος της εποχής παρακολούθησε την περιοδεία με εκτενή ρεπορτάζ που έστελναν οι ανταποκριτές από κάθε σταθμό. Έτσι λοιπόν, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα Ακρόπολις: «Το Δερβένιον υπεδέχθη τον άνακτα με ενθουσιασμόν απερίγραπτον. Η είσοδος της Α.Μ. του Βασιλέως εις τον σιδηροδρομικον σταθμόν Δερβενίου εχαιρετίσθη δια πυροβολισμών και από ουρανομήκεις ζητωκραυγάς υπέρ αυτού και του κ. Ιω. Μεταξά. Η αυτού μεγαλειότητας ενεφανίσθη συγκεκινημένος εις τον εξώστην του βαγονίου του».
Ο πρόεδρος του Δερβενίου, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, προσφώνησε τον Βασιλέα (sic) εκφράζοντάς του «τον έξαλλον ενθουσιασμόν και την ιερά συγκίνησιν» το λαού των κοινοτήτων Δερβενίου, Πύργου, Ευρωστίνης, Ροζεών και Χελυδορίου! Βέβαια ο αγαπητός πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μέγα αρχηγόν (ενν. τον Μεταξά) που έσωσε «το κλυδωνισθέν σκάφος της αγαπητής πατρίδος»!

Στα άλλα χωριά της δυτικής Κορινθίας

Φεύγοντας από το Δερβένι ο Γεώργιος Β΄ έγινε δεκτός με ενθουσιασμός στη Λυγιά, όπου τον προσφώνησε ο πρόεδρος Καζαντζής, στη Λυκοποριά και στα Πιτσά όπου την προσφώνηση διάβασε ο κοινοτικός σύμβουλος Δημόπουλος. Ο ένθερμος κύριος περιέγραψε τη θλίψη και την απόγνωση του ελληνικού λαού κατά την εξορία του Βασιλέως, αλλά και το ξεχαρβάλωμα(sic) του κράτους κατά την απουσία του! «Από τη στιγμήν που επατήσατε εις τον δοξασμένον μας Αβέρωφ, η θλίψις μετεβλήθη εις ελπίδα και πεποίθησιν δια τη σωτηρία της προσφιλούς πατρίδος μας», σημείωσε συγκινημένος! Βέβαια και αυτός ο κοινοτικός σύμβουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σωτηρία της πατρίδος από τον Μεταξά…
Στο Κάτω Λουτρό τον Γεώργιο προσφώνησε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μεταξάς, αλλά και μία μαθήτρια που του πρόσφερε ανθοδέσμη. Και κάπως έτσι με προσφωνήσεις λουλούδια και περισσή συγκίνηση ο άνακτας έφτασε στο Καμάρι. Εκεί «αληθώς πρωτοφανής» ο ενθουσιασμός και οι λαϊκές εκδηλώσεις λατρείας. «Επί τη θέα του Άνακτος άπαντες οι χωρικοί έκλαιον» και συγκινημένος προσφώνησε ο κοινοτάρχης κ. Μπότσος.

Στο Ξυλόκαστρο

Πάνδημος συναγερμός στο Ξυλόκαστρο όπου «οι κάτοικοι πλημμυρήσαντες τον σταθμόν, κατακλύσαντες τους εξώστας τα παράθυρα και τας στέγας εξέφρασαν την βαθυτάτην αυτών αφοσίωσιν και λατρείαν προς τον Άνακτα και την ευγνωμοσύνη των προς την εθνικήν κυβέρνησιν». Εκεί την προσφώνηση διάβασε ο πρόεδρος των Παλ. Πολεμιστών κ. Βασιλάκος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Άπαν το έργον της εθνικής κυβερνήσεως είναι απόρροια της εμπνευσμένης διάνοιας υμών, Μεγαλειότατε, και της πεφωτισμένης του εθνικού μας κυβερνήτου»!
Ο ενθουσιασμός επαναλήφθηκε και στη Συκιά όπου ο Γ. Ρουσινός διάβασε το καλοσωρίσατε στον Μεγαλειότατο. «Την περισυλλογή και τη συναρμολόγησιν των συντριμμάτων της μεγάλης μας Ελλάδος, έργον βαρύ, είμεθα βέβαιοι ότι θα κατορθώσεις χάρις εις την μεγάλην σου θέλησιν και χάρις εις την συμβολήν του μεγάλου μας Κυβερνήτου, του υπερανθρώπου, του γερού αυτού σκαπανέως, που με τα ίδια του τα χέρια ανέσκαψεν το δρόμον της εθνικής αναγεννήσεως κατά την ιστορικήν μέραν της 4ης Αυγούστου». Ο κ. Ρουσινός δεν παρέλειψε να εξάρει και τα τέκνα της Κορινθίας που συνεπικουρούν τον «σκαπανέα» κυβερνήτη και τελικά να αναφωνήσει έμπλεος ενθουσιασμού για τον Μεταξά: «Ζήτω ο μπαρμπαΓιάννης με τους τίμιους συνεργάτες του»!
Πριν ο βασιλιάς φτάσει στο Κιάτο, υπέμεινε άλλη μια προσφώνηση, στο Μελίσσι αυτή τη φορά από τον κοινοτάρχη κ. Κλουτσινιώτη!

Στο Κιάτο με φιλαρμονικές και μυρσίνες!

«Όταν η βασιλική αμαξοστοιχία έφθασεν εις το Κιάτο υπεδέχθη τον Άνακτα πολυπληθής συγκέντρωση λαού, ήτις εξέσπασεν εις επευφημίας υπό τους ήχους του βασιλικού θουρίου, το οποίον ανέκρουε μετακληθείσα εκ του Ναυπλίου η φιλαρμονική. Η Α.Μ. ο Βασιλεύες κατήλθε της αμαξοστοιχίας, κατευθυνθείς εις την στηθείσαν εξέδραν, στολισμένην με μυρσίνας και κυανολεύκους, ενώ εξαπελύοντο δεκάδες περιστερών»!
Τον Άνακτα στο Κιάτο προσφώνησε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ανδρικόπουλος. Όπως και οι προλαλήσαντες συνάδελφοί του στα άλλα χωριά της Κορινθίας δεν παρέλειψε να εξάρει το μεγαλείο του ανδρός, αλλά και του Μεταξά! Μίλησε για λατρεία, για σεπτό πρόσωπο, για αφοσίωση και ευγνωμοσύνη, ενώ στον άνακτα προσφέρθηκαν πλείσται ανθοδέσμαι.
Ακολούθησε παρέλαση μαθητών και παλαιών πολεμιστών και «ο Βασιλεύς ραινόμενος με άνθη, επεβιβάσθη της αμαξοστοιχίας, άναχωρησάσης διά Βέλλον, όπου νέα ογκώδης συγκέντρωσις αποτελουμένη από τούς κατοίκους των Κοινοτήτων Βέλλου, Νεράντζης, Νεοχωρίου(;), Κρήνων καί Ταρσινών, ανέμενεν ανυπομόνως την άφιξιν του Άνακτος (…) Μετά προσφώνησιν του αντιπροέδρου της Κοινότητος Βέλλου κ. Καρακατσάνη, (…)  προσεφέρθη εις τον Άνακτα εγχώριος οίνος ίνα γευθή το προϊόν της περιοχής».
Όπως διασώζει το περιστατικό ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ελληνικό Μέλλον, τη στιγμή που ο βασιλιάς έφερε το ποτήρι στα χείλη του ο λαός ανέκραξε: «Στην υγειά σου Γιώργη»! ενώ γηραιός φουστανελοφόρος ήπιε την ίδια στιγμή κρασί από μεγάλο ασκό και ο βασιλιάς αστειευόμενος του είπε: «Μην το πιείς όλο»!
Σταθμός Περιγιαλίου | Blegen Library | Morgan Charles and Janet
Όταν η αμαξοστοιχία ξεκίνησε από το Βέλο και μέχρι να φτάσει στο Κοκκώνι, όπως περιγράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ακρόπολις, ο βαλκανιονίκης Κυριακίδης την ακολούθησε τρέχοντας προς τιμήν του βασιλιά(!) και μάλιστα έφτασε ταυτόχρονα με το τρένο στο σταθμό του Κοκκωνίου.
Εκεί προσέφερε ανθοδέσμη στον Γεώργιο και του δήλωσε την πλήρη αγάπη και αφοσίωση του αθλητικού συλλόγου της περιοχής. Στη συνέχεια λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος του Κοκκωνίου κ. Γεώργας δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «…Σου διαδηλώνουμε την αφοσίωσι και την πίστι μας προς Σε τον Γυιό του ενδόξου και αθανάτου Στρατηλάτου μας Κωνσταντίνου (…) Γι’ αυτό αφήσαμε σήμερα τις αγροτικές μας δουλειές και ήλθαμε να Σέ δούμε καί νά σου πούμε με όλην τήν δύναμι της ψυχής μας τα καλώς ώρισες στό χωριό μας».

Οδός Γεωργίου του Β΄ στο Βραχάτι!

Μετά και αυτή τη δήλωση πίστης και υποταγής η αμαξοστοιχία του μονάρχη έφτασε στο Βραχάτι όπου είχε στηθεί εξέδρα.
Ντυμένες με παραδοσιακές στολές δεσποινίδες, αναμένοντας τον Άνακτα | Blegen Library | Morgan Charles and Janet
Στην εξέδρα υπήρχαν δεσποινίδες με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, τις οποίες ο βασιλιάς χαιρέτισε. Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Διαμαντόπουλος  δεν μπορούσε παρά να προσφωνήσει κι αυτός τον Άνακτα λέγοντας μεταξύ άλλων «Ως εύ παρέστης λατρευτέ μας Βασιληά. Σε υποδεχόμεθα σήμερον με ανέκφραστον χαράν και ψυχικόν ένθουσιασμόν ως το σύμβολον της εθνικής ενότητος των Ελλήνων και τον προάγγελον μιας καλλιτέρας αύριον. Ως ευ παρέστης Γυιέ του Στρατηλάτου Κωνσταντίνου, όστις δια της αποφασιστικής Σας χειρονομίας της 4ης Αύγούστου εθέσατε τέρμα οριστικόν εις τον φθοροποιόν διχασμόν του παρελθόντος και εσώσατε την σπαρασσομένην Ελλάδα μας από βεβαίαν καταστροφήν (…)».
Επίσης, όπως μας πληροφορεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ελληνικό Μέλλον «ο πρόεδρος επέδωσεν επί παπύρου ψήφισμα του κοινοτικού συμβουλίου υπό χθεσινήν ημερομηνίαν δια του οποίου η κεντρική οδός από ΒραχατΙου πρός Βοχαϊκόν ονομάζεται οδός Γεωργίου Β’»!
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ μάς πληροφορεί ότι δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η αμαξοστοιχία από το Βραχάτι, σταμάτησε μετά από λίγα λεπτά στον Άσσο, όπου άλλες ενθουσιώδεις εκδηλώσεις περίμεναν τον Άνακτα!
Εκεί τον υποδέχτηκε «επί μικράς εξέδρας νεάνις ενδεδυμένη λευκό, με χρυσούν δάφνινον στέφανον επί της κεφαλής και κρατούσα εις την δεξιάν σημαία και εις την αριστεράν ξίφος» παριστάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη Δόξα. Γύρω της βρίσκονταν νέοι με τοπικές ενδυμασίες φέροντες επίσης ξίφη, εικονίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη Νίκη.
Τον βασιλιά προσεφώνησε ο πρόεδρος κ. Σοφιανίδης ο οποίος σύμφωνα πάντα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας «διατρανώσας τα αισθήματα αφοσιώσεως των κατοίκων εις τον Βασιλέα και τον Εθνικόν Κυβερνήτην» ενώ μια μαθήτρια πρόσφερε άνθη.
Σταθμός Περιγιαλίου | Blegen Library | Morgan Charles and Janet
Τέλος, η αμαξοστοιχία έκανε ακόμη μία στάση στο Περιγιάλι αυτή τη φορά, όπου υπό το άγρυπνο βλέμμα του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, έγινε εγκάρδια υποδοχή του Γεωργίου και μία ακόμη προσφώνησή του από τον πρόεδρο τη Κοινότητας κ. Κατσίκα.
 
Έρευνα-κείμενα-επιμέλεια: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ www.gnomipoliton.com
  • Πηγές:
  • Αρχείο Εφημερίδων Εθνικής Βιβλιοθήκης
  • Φωτογραφικό Αρχείο Blegen Library [Morgan Charles and Janet]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...