Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Αστεροσκοπείο Στεφανίου


Το Αστεροσκοπείο Στεφανίου είναι το πρώτο σύγχρονο αστεροσκοπείο της Ελλάδας.
Το 1964 μια ομάδα Ολλανδών αστρονόμων επισκέφτηκε την Ελλάδα, αναζητώντας την κατάλληλη περιοχή για την εγκατάσταση ενός δικού της τηλεσκοπίου. Την εποχή εκείνη, ο κόσμος βρισκόταν στον πυρετό της κούρσας του διαστήματος και η Ελλάδα είχε δεχτεί πολλές αιτήσεις από ιδρύματα της Δυτικής Ευρώπης για τη λειτουργία δικών τους αστροφυσικών παρατηρητηρίων. Οι Ολλανδοί συνοδεύτηκαν από τον Έλληνα ομόλογό τους Λυσίμαχο Μαυρίδη του Α.Π.Θ. και επέλεξαν από την περιοχή της Αργολιδοκορινθίας -που είχε τις καλύτερες προδιαγραφές από ολόκληρη την ηπειρώτικη Ελλάδα- το Στεφάνι και συγκεκριμένα την κορυφή της Ψηλής Ράχης.
Ενώ οι Ολλανδοί εξέταζαν το θέμα πίσω στην πατρίδα τους, συνηγόρησαν με την Επιστημονική Επιτροπή του ΝΑΤΟ στην έγκριση οικονομικής ενίσχυσης ύψος 14.000 $ για ένα από κοινού ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη φωτοηλεκτρική φωτομετρία αστέρων μεταγενέστερων φασματικών τύπων των αστρονόμων κ. Heinz Neckel του Αστεροσκοπείου του Αμβούργου και Λ. Μαυρίδη του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα προέβλεπε την μεταφορά από το Αμβούργο και την λειτουργία στην Ελλάδα ενός κατοπτρικού τηλεσκοπίου. Όμως τα χρονικά περιθώρια ήταν στενά και δεν επέτρεπαν την απαλλοτρίωση μιας έκτασης για λογαριασμό του Α.Π.Θ. Έτσι, ο Λ. Μαυρίδης αποφάσισε να προχωρήσει με δικά του χρήματα στην αγορά γης στο λόφο της Δραγατούρας στο Στεφάνι Κορινθίας, ζητώντας και τη συνδρομή του τότε προέδρου του χωριού, Παναγιώτη Γ. Μπαλάφα, ο οποίος έκανε έρανο στο χωριό και οι κάτοικοι έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν για να μην φύγει το αστεροσκοπείο σε άλλη περιοχή. Έτσι ιδρύθηκε το Αστεροσκοπείο Στεφανίου που θα γινόταν στη συνέχεια γνωστό στο διεθνή επιστημονικό κόσμο με το όνομα «Stephanion Observatory».
Τα σχέδια των υποδομών του αστεροσκοπείου πήραν την τελική τους μορφή όταν, το Μάρτιο του 1966, μια αποστολή του Γαλλικού Κέντρου Διαστημικών Ερευνών (CNES) αποφάσισε να εγκαταστήσει στο Στεφάνι ένα κινητό σταθμό παρακολούθησης τεχνητών δορυφόρων. Η Γαλλία μόλις είχε κατακτήσει το διάστημα μετά τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση, έχοντας θέσει σε τροχιά

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΥΚΗ

Πολυαγαπημένε και Πολυσέβαστε Πνευματικέ μου Πατέρα Νεκτάριε
Μαρμαρινέ,

Μπορεί να μην αξιώθηκα να είμαι παρούσα με το υλικό μου σώμα, λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό, την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, στην εξόδιο ακολουθία σου για να σε ξεπροβοδίσω κι εγώ στο στέρνο μεγάλο σου ταξίδι, αλλά ήμουν παρούσα με τα πνευματικά μου μάτια και σώμα, μαζί με σύσσωμο τον Κορινθιακό λαό, που έδωσαν ένα βροντερό «παρών», για να αποδώσουμε όλοι μαζί Φόρο Τιμής, στον Μεγάλο Πνευματικό μας Πατέρα, Γέροντα Νεκτάριο.
Με συντριβή καρδιάς και δάκρυα στα μάτια σου γράφω αυτήν την αποχαιρετιστήρια επιστολή για να σου πω λίγα λόγια καρδιάς, ως ελάχιστο δημόσιο ευχαριστήριο-αντίδωρο για την Αγάπη του Χριστού που μας εδίδαξες, μας όπλισες, και για την θυσιαστική σου προσφορά και ανυπόκριτη στήριξη, όλα τα χρόνια, τόσο προς εμένα όσο και προς όλα τα πνευματικά σου παιδιά.
Με αυτό το γράμμα σου καταθέτω ταπεινά τον Σεβασμό μου και την ειλικρινή Ευγνωμοσύνη μου, όπως κι όλων των Κορινθίων, για το τεράστιο διδακτικό και φιλανθρωπικό σου Έργο, καθώς προσέφερες ανιδιοτελώς στον Αμπελώνα του Κυρίου & στην Κορινθιακή κοινωνία για 76 συναπτά έτη. Πατέρα Νεκτάριε, την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, έκλεισες τα σωματικά σου μάτια πλήρης ημερών, και έφυγες από κοντά μας για την Άνω Ιερουσαλήμ.
Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, «έγινε μαύρος ο Κορινθιακός ουρανός, έγινε μαύρη μέρα, οι Κορίνθιοι όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται …» Η Κόρινθος ορφάνεψε, και από εδώ και στο εξής, εμείς, όλοι οι Κορίνθιοι που τόσο σε αγαπήσαμε, θα είμαστε φτωχότεροι στην εφαρμοσμένη Αγάπη του Χριστού…

Από τα πρώτα παιδικά μου βήματα, με «μπόλιασες» με τα φλογερά
κηρύγματα Σου και την απέραντη Αγάπη Σου για τον Χριστό. Ο λόγος Σου με ενέπνευσε, με έθρεψε πνευματικά, με μύησε στον δρόμο της Αλήθειας, μου άνοιξε τα μάτια της ψυχής και μ’ έμαθες να αγαπώ τον Χριστό, την Παναγία και τον Πρώτο Μετά τον Ένα, τον Απόστολο των Εθνών Παύλο χωρίς όρια.

Πολυσέβαστε Πατέρα μας, Πατέρα Νεκτάριε, αθόρυβα διακόνησες τον ανθρώπινο πόνο, προσφέροντας πάντοτε απλόχερα Αγάπη και πάντοτε μας αγκάλιαζες όλους, εγκάρδια, μας προσέγγιζες με καλοσύνη, απλότητα, με ευγένεια ψυχής χωρίς υποκρισία, με εντιμότητα και κυρίως, βαθειά ταπείνωση, ανιδιοτέλεια και μεγαλοσύνη. Μας οδηγούσες στην Εκκλησία του Χριστού και μας βοηθούσες να βρούμε την δύναμη να αντιμετωπίσουμε
αγόγγυστα το κάθε μικρό ή μεγάλο προσωπικό μας πρόβλημα. Ήσουν πάντα πολύ διακριτικός. Μας έκανες πνευματική «εγχείρηση» εν Χριστώ, χωρίς
αναισθησία. Μας έκανες μεταμόσχευση χωρίς χειρουργείο. Μας ανέβαζες σε δυσπρόσιτες κορυφές δίχως τις σκάλες της κοσμικής λογικής. Μας εμφύτευσες την Ορθόδοξη Πίστη. Ήσουν αφιλοχρήματος και μόνο έδινες
πάντα απλόχερα. Έκανες το καλό και το ξεχνούσες. Πάντα έτρεχες
ακούραστα και βοηθούσες, πολλές φορές από το υστέρημα σου. Ήσουν το
στήριγμα στην αγωνία μας για τα καθημερινά προβλήματα μας, όχι μόνο των ενοριτών της Παναγίας Συνοικισμού αλλά όλων των Κορινθίων. Σε όλους μας πάντα έδινες, με πολύ λεπτότητα, φιλανθρωπία και ευγένεια και Αγάπη…

Βρύσες της Κλένιας


Σήμερα η βρύση της Πλάκας
    Το πρώτο δίκτυο ύδρευσης στο χωριό άρχισε να κατασκευάζεται την δεκαετία του 60. Τότε έγιναν τα λεγόμενα “έργα” στην απόληξη περίπου της ρεματιάς της Πλάκας, όπου τα υπόγεια νερά συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν με σωλήνες σε δύο μεγάλες υπόγειες δεξαμενές, πάνω από τον πλάτανο. Αυτό το έργο υφίσταται ακόμα και σήμερα αφού βέβαια κατά διαστήματα αλλάχτηκαν οι σωλήνες, που έφραζαν λόγω των αλάτων. Από τις δεξαμενές αυτές δημιουργήθηκε ένα δίκτυο ύδρευσης, που λειτουργούσε μηχανικά, με την βαρύτητα και πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους του χωριού. Όλα έγιναν με την λεγόμενη τότε “προσωπική εργασία”, που κάθε οικογένεια προσέφερε σύμφωνα με το νόμο στην κοινότητα για να γίνουν κοινωφελή έργα. Με χειρωνακτική εργασία ( υπήρχαν ελάχιστα μηχανήματα τότε) γινόταν το στρώσιμο, διόρθωση δρόμων, επισκευή γεφυριών,  καθαρισμός, αποψίλωση, μάντρες, ύδρευση, συγκέντρωση-διευθέτηση  των τρεχούμενων νερών,  ακρίδες κτλ. Η “προσωπική εργασία” (7-8 μεροκάματα το χρόνο) καταργήθηκε την δεκαετία του 70.
   Όταν έγινε τότε το δίκτυο υδρεύσεως, κάθε σπίτι είχε συνήθως, μέσα από την αυλόπορτα, μία βρύση από όπου έπαιρνε νερό η οικογένεια για όλες τις δουλειές. Δεν υπήρχε η σύγχρονη κουζίνα, το λουτρό και το εκτεταμένο δίκτυο νερού που έχουμε σήμερα στις αυλές και στα σπίτια μας. Φυσικά δεν υπήρχαν και μετρητές νερού.
   Πριν από όλα αυτά όμως τι γινόταν; Οι λιγοστές αναμνήσεις των νεωτέρων, οι πολύτιμες μαρτυρίες των γερόντων και τα πρακτικά της κοινότητάς, δίνουν τη δυνατότητα για ένα προσεγγιστικό σχεδιασμό του τότε απλού δικτύου ύδρευσης του χωριού.
    Το χωριό λοιπόν είχε αρχικά τρεις κεντρικές βρύσες. Η πρώτη ήταν της Πλάκας που υφίσταται και σήμερα σε σύγχρονη μορφή πάνω από τον πλάτανο. Η βρύση αυτή  είναι η πιο παλιά και κατασκευάσθηκε γύρω στο 1890. Μετά υπήρχε  η βρύση του Αγίου Γεωργίου, στο πάνω μέρος της εκκλησίας, που φτιάχτηκε πρωτίστως για να έχει νερό η εκκλησία  και τρίτη ήταν η βρύση στο Σκουπέικο, πάνω από το σπίτι του Σκούπα και σε επαφή με τη βόρεια πλευρά του οικοπέδου του Κώστα Κοντογιάννη. 
 
 Η περιοχή εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ελάχιστα σπίτια και λεγόταν Μαγούλα. Αυτές οι τρεις βρύσες εκτός από τις γούρνες είχαν και από μια μεγάλη στέρνα, στις παρυφές της οποίας κοπανούσαν οι γυναίκες τα χοντρά σκεπάσματα. Αργότερα φτιάχτηκε μία βρύση  στο Μπαλέικο, εν επαφή με τη βόρεια παρειά του βορειοανατολικού άκρου του οικοπέδου του παπά Χρήστου Σιαπκαρά.  Υπήρχε επίσης και μια ακόμα βρύση  η λεγόμενη «παλιά βρύση».   
 
Η αρχική της θέση ήταν  στη μέση της κεντρικής πλατείας του χωριού. Αργότερα μετεφέρθη στο κάτω μέρος, όπου και οι περισσότεροι την θυμόμαστε, εκεί που σήμερα αρχίζει ο χώρος του σιντριβανιού και σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της πλατείας. Αυτή η βρύση  έπαιρνε νερό από μια στέρνα πιο πάνω, που βρισκόταν δίπλα  από το σπίτι του Γιάννη του Γκίκα  (Μπέλου). Οι άλλες τέσσερες  βρύσες έπαιρναν νερό από την στέρνα, που βρισκόταν στο σημείο που σήμερα είναι οι υπόγειες δεξαμενές. Από την στέρνα έφευγε ένας κεντρικός σωλήνας  και έκανε την διακλάδωση για τις δύο βρύσες πριν το τότε σπίτι των Αριστείδη και Χαράλαμπου Δήμα. Στην είσοδο του σωλήνα έβαζαν μαλλιά για να γίνει κατά κάποιο τρόπο το φιλτράρισμα και να μην εισέρχονται ξένα αντικείμενα  στο δίκτυο. Όλες οι βρύσες είχαν πάντα τρεχούμενο νερό, χωρίς διακόπτες, που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για την

Ιστορικές πληροφορίες για τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας από φράγκικο έγγραφο του 1365 μ.X του φεουδάρχη της Κορινθίας Nicola Acciaiuoli (Νικόλα Ατσαγιώλη).

Ιστορικό πλαίσιο της εποχής σύνταξης του εγγράφου του Nicola Acciaiuoli.
Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς καλύτερα τις συνθήκες της ξένης κυριαρχίας της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας παρατίθεται σύντομος χρονολογικός πίνακας για την διάρκεια της φραγκοκρατίας και τουρκοκρατίας στην πόλη της Κορίνθου που ίσχυε, φυσικά, και για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και συνεπώς και για τον Άγιο Βασίλειο.[1]
Ιστορική περίοδος Χρονολογία Διάρκεια
Πρώτη Φραγκοκρατία 1210 – 1458 μ. Χ. 248 χρόνια
Πρώτη Τουρκοκρατία 1458 – 1685 μ. Χ. 227 χρόνια
Δεύτερη Φραγκοκρατία 1685 – 1715 μ. Χ. 30 χρόνια
Δεύτερη Τουρκοκρατία 1715 – 1821 μ. Χ. 106 χρόνια
Σύνολο 611 χρόνια
Από το 1262 έως το 1460 το Δεσποτάτο του Μυστρά ως ημιαυτόνομη περιοχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας διαγράφει στην Πελοπόννησο την δική του πορεία μέχρι την κατάλυσή του από τον Μωάμεθ Β΄ το 1460 μ. Χ.


Συνεπώς όταν μιλάμε για το έτος 1365 μ.Χ, οπότε έγινε η σύνταξη του έγγραφου του Nicola Acciaiuoli, που δίνει ιστορικές πληροφορίες για τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας, μιλάμε για την πρώτη Φραγκοκρατία. Χρονικά προσδιορίζεται το έτος αυτό 161 χρόνια μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους, η οποία έγινε το 1204. Επίσης προσδιορίζεται και 93 χρόνια προ της κατάκτησης της Κορινθίας από τους Τούρκους και συνεπώς και του Αγίου Βασιλείου, η οποία έγινε το έτος 1458.
Από τον πιο πάνω πίνακα προκύπτει, ότι ο Άγιος Βασίλειος έμεινε υποτελής στους Φράγκους 278 χρόνια (πρώτη και δεύτερη φραγκοκρατία) και στους Τούρκους κατακτητές 333 χρόνια. Δηλαδή η συνολική κατάκτηση του Αγίου Βασιλείου από  Τούρκους και Φράγκους διήρκεσε συνολικά 611 χρόνια.


– Το έγγραφο του έτους 1365.
Το έγγραφο του 1365 είναι ένα σύνολον καταλόγων των εσόδων που συγκέντρωναν οι υποτακτικοί του φεουδάρχη και τραπεζίτη  Νίccolò Acciaiuoli στο κάστρο του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας. Οι κατάλογοι αυτοί μας δίνουν πολύτιμα στοιχεία για την μεσαιωνική ιστορία (ιταλική φραγκοκρατία) του κάστρου και του χωριού Άγιος Βασίλειος καθώς και της γύρω περιοχής. Το έγγραφο αυτό ο Νίccolò Acciaiuoli το συνέταξε στη Νεάπολη της Ιταλίας λίγους μήνες προ του θανάτου του, ο οποίος έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 1365. Το έγγραφο καλύπτει την χρονική περίοδο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 1365. Στην ουσία πρόκειται για σύνολο λογαριασμών, που καταγράφονται τα έσοδα και τα έξοδα από την διαχείριση των γαιών του Νίccolò Acciaiuoli σε έντεκα οικισμούς της καστελλανίας της Κορίνθου, ανάμεσα στους οποίους το Αγιονόρι και ο Άγιος Βασίλειος[2].
Τα έγγραφα εσόδων του Niccolò Acciaiuoli το 1365 μ.Χ. δείχνουν ότι μετά την ανοικοδόμηση του κάστρου ο Άγιος Βασίλειος έγινε το κέντρο της γύρω περιοχής, όπου συγκεντρώνονταν τα έσοδα από τους φόρους που εισέπραττε ο φεουδάρχης. Από την ποσότητά  των φόρων, φαίνεται ότι  στο φρούριο του Αγίου Βασιλείου υπαγόταν μία μεγάλη περιοχή, η τρίτη σε σπουδαιότητα μετά τις περιοχές της Κορίνθου και Βασιλικών. Στα ίδια επίσης έγγραφα συναντάμε για πρώτη φορά το 1365 το όνομα Άγιος Βασίλειος.[3]
Από το έγγραφο του 1365 προκύπτουν τα πιο κάτω[4]
Θεόδωρος, ο γενικός επόπτης του Niccolò Acciaiuoli στην Κορινθία.
Επειδή το 1365 ο Acciaiuoli ζούσε στην Ιταλία είχε αναθέσει την γενική εποπτεία της διαχείρισης των γαιών του στην Κορινθία σε έναν επόπτη με το όνομα Θεόδωρο, ο οποίος είχε τον τίτλο maestro massaro. Τον Θεόδωρο βοηθούσε ολόκληρη ιεραρχία από κατώτερους υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι αυτοί κατέγραφαν τα έσοδα και τα έξοδα από την διαχείριση των γαιών της Καστελλανίας της Κορίνθου και τα απέστελλαν στην Νεάπολη στον επικυρίαρχο τραπεζίτη Niccolò Acciaiuoli 
-Νικόλας Καζίνης (Νicola Casini), ο αντιπρόσωπος (επιστάτης) του Acciaiuoli στο  φρουρίου του Αγίου Βασιλείου. Είχε τον φράγκικο τίτλο Βάϊλος
Ο Νικόλας Καζίνης φέρετε σε μία καταγραφή του εγγράφου να συγκέντρωσε μαζί με δύο άλλους υπαλλήλους, που τον βοηθούσαν, την εισφορά του χωριού σε είδος (γεώμορο) και την φύλαξε στο κάστρο. Οι δύο αυτοί υπάλληλοι του κάστρου ήσαν ιταλικής καταγωγής και ονομάζονταν gienmoratori. Ο αποθηκάριος όμως του Αγίου Βασιλείου βρέθηκε να χρωστά μία ποσότητα κρασί . Όταν κλήθηκε σε απολογία προτίμησε να διαφύγει και όχι να παρουσιασθεί και να δώσει εξηγήσεις. Το 1365  το Αγιονόρι φαίνεται να είναι διοικητικά εξαρτημένο από τον Άγιο Βασίλειο.

 Πληροφορίες για την καλλιέργεια κρασιού στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας.
Στον Άγιο Βασίλειο υπάρχει καταγραφή για συγκέντρωση 208 μέτρα κρασί. Από αυτά μόνο τα 30 προέρχονται από αμπέλια της άμεσης εκμετάλλευσης και 147 από τους φόρους του κρασιού σε είδος (μαστοφορία) των εξαρτημένων αγροτών (villani). Επίσης τα υπόλοιπα προερχόταν από μισθωμένα αμπέλια και από αγορά κρασιού.
Για τα έξοδα παραγωγής των αμπελιών στον Άγιο Βασίλειο καταγράφεται δαπάνη 74 υπερπύρων [5] για την περιποίηση των αμπελιών,για διάφορες μεταφορικές εργασίες, για την αμοιβή των υπευθύνων κελαριού και την  αγορά βαρελιών.

-Ο μικροφεουδάρχης του Αγίου Βασίλείου Γιάννης Χαλιοπώλης (Gianni Chaliopoli) και ο οικισμός Άρλος.
Στο έγγραφο καταγράφεται και το ονοματεπώνυμο ενός μικροφεουδάρχη της εποχής εκείνης στον Άγιο Βασίλειο, του Γιάννη Χαλιοπώλη. Οι μικροφεουδάρχες είχαν στην διάθεση τους να διαχειρίζονται ένα μικρό φέουδο από τις εκτάσεις που ανήκαν στον Φεουδάρχη. Αναφέρεται επίσης ένα χωριό με το όνομα Arlos (Άρλος) στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, το οποίο χωριό πληρώνει μαζί με τον Άγιο Βασίλειο τον πιο πάνω φόρο των συνολικά 21 υπερπύρων. Το όνομα αυτό είναι άγνωστο σήμερα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου.
-ΟΙ φόροι που εισέπραττε ο γαιοκτήμονας στο Άγιο Βασίλειο ήσαν και σε είδος αλλά και σε μετρητά
Oι εισπράκτορες του γαιοκτήμονα εισέπρατταν το τέλος (φόρο) και σε μετρητά. Σε μία καταγραφή του εγγράφου ο Άγιος Βασίλειος πληρώνει μετρητά συνολικά 21 υπέρπυρα και το Αγιονόρι 18 υπέρπυρα. Επίσης η Κόρινθος πληρώνει 229 και τα Βασιλικά (Συκιώνα) 36 υπέρπυρα. Αυτό είναι μία ένδειξη της κατάταξης του πλούτου των περιοχών αυτών
Οι ιδιοκτήτες στον Άγιο Βασίλειο με τα ονόματα Καρβαλέας, Ιωάννης και ο καλλιεργητής Νικόλαος Μαρέντης
Στο έγγραφο καταγράφεται επίσης το όνομα του Carvalea (Καρβαλέας), ενός ιδιοκτήτη έκτασης, ο οποίος την είχε εγκαταλείψει. Από αυτή την έκταση (στάση) καταγράφεται στο βιβλίο εσόδων από το κρασί, ότι ο γαιοκτήμονας εισέπραξε 9 μέτρα κρασί. Πιθανώς την καλλιεργούσε κάποιος άλλος που πλήρωσε τον φόρο σε είδος. Παρόμοια  αναφορά υπάρχει για την έκταση (στάση) ενός Ιωάννη, ο οποίος την είχε εγκαταλείψει και τον φόρο σε είδος

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Η Μάχη του Αγιονορίου – Τίμησαν τον ήρωα Νικηταρά



Ο Δήμος Κορινθίων και η τοπική κοινότητα Αγιονορίου πραγματοποίησαν  εκδήλωση στην προτομή του Νικήτα Σταματελόπουλου ή “Νικηταρά” στην διασταύρωση στην Κλεισούρα Αγιονορίου.

Η Μάχη του Αγιονορίου έλαβε χώρα στις 28 Ιουλίου του 1822, δύο ημέρες μετά την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Στην μάχη αυτή από την πλευρά των Ελλήνων αρχηγοί ήταν ο Νικηταράς και ο Νικήτας Φλέσσας.
Μετά τη μάχη στα Δερβενάκια, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συνέλαβε και εφάρμοσε σχέδιο πλήρους αποκλεισμού της στρατιάς του Δράμαλη, τον οποίο περίμενε πως θα επιχειρούσε να περάσει από το Ναύπλιο στην Κόρινθο. Τελικά το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε σωστά με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να διαφύγουν προς το Αγιονόρι όπου ο μόνος που απέμενε να τους αντιμετωπίσει ήταν ο Νικηταράς με τον Νικήτα Φλέσσα.


Τη νύχτα της 27ης/28ης Ιουλίου, ο Δράμαλης έμαθε ότι η χαράδρα του Μπερμπατιού ήταν αφύλακτη και αποφάσισε να περάσει από αυτήν για να βγει στην οδό του Αγιονορίου και από εκεί, μέσω της Κλένιας, να φτάσει στην Κόρινθο.
Στην αρχή ο Δράμαλης στράφηκε εναντίον του σώματος του Νικηταρά στον Άγιο Βασίλειο, το οποίο ήταν πιο απομονωμένο και άφησε μικρή δύναμη στον δρόμο του Αγιονορίου για να απασχολεί τους Φλεσσαίους. Οι άνδρες του Νικηταρά υπέστησαν απώλειες και άρχισαν να υποχωρούν προς το Στεφάνι, όπου όμως αντιστάθηκαν αποτελεσματικά, συνεπικουρούμενοι από το σώμα του Νικήτα Φλέσσα. Τελικά οι Τούρκοι, ευρισκόμενοι ανάμεσα σε δύο πυρά, ηττήθηκαν χάνοντας τουλάχιστον 600 περίπου άνδρες (πολλοί ιστορικοί ανεβάζουν τις απώλειες στους 1.000 άνδρες[2]). Θα είχαν μεγαλύτερες απώλειες αν οι Έλληνες συνέχιζαν να τους καταδιώκουν αλλά φαίνεται πως θαμπώθηκαν από τα πλούσια λάφυρα και σταμάτησαν. Μόνο ο Νικηταράς με λίγους άνδρες συνέχισε την καταδίωξη, βοηθούμενος από τις γυναίκες του Αγιονορίου οι οποίες πετούσαν πέτρες στους Τούρκους από ψηλά. Έτσι μεγάλος αριθμός των ηττημένων διέφυγε, μαζί με τον ίδιο τον Δράμαλη, στην Κορινθία όπου και πάλι αποκλείστηκαν από τους Έλληνες.
 

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1822, ο Δράμαλης ανασυνέταξε τα υπολείματα της στρατιάς του και προσπάθησε τρεις φορές να διασπάσει, ανεπιτυχώς, τον ελληνικό κλοιό.[3] Μετά από αυτές τις αποτυχίες, προσπάθησε να βοηθήσει τους Τούρκους πολιορκημένους του Ναυπλίου.
Στα τέλη Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου 1822, πέθανε από τη λύπη του ή από τύφο. Οι άνδρες του, με ορμητήριο την Κόρινθο, επανηλειμμένα τροφοδότησαν το Ναύπλιο και, μετά την πτώση του τελευταίου, όσοι απέμειναν από τις αρρώστιες και τις κακουχίες, έφυγαν για την Πάτρα, αφήνοντας φρουρά 500 ανδρών στον Ακροκόρινθο.


Η ζεστή γωνιά του Στεφανίου

 
Η παραδοσιακές γεύσεις της "Βελανιδιάς", φτιαγμένες με αγνά, φρέσκα και κυρίως ντόπια υλικά Στεφανίου, με μεράκι και συσσωρευμένη πείρα ετών, αποτελούν την καλύτερη πρόταση για σας που αναζητάτε τις γευστικές αποδράσεις.


Ο Μιχάλης Α. Μιχαλούρος κατάφερε να δημιουργήσει με το μεράκι και το αυθεντικό πνεύμα που τον διακρίνει, ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο, εναρμονίζοντας την παράδοση με τον κόσμο των γεύσεων. Η εσωτερική διακόσμηση είναι λιτή αλλά και ... καλλιτεχνική, αφού μια επιβλητική Βελανιδιά φυτρώνει ζωγραφισμένη πάνω από το τζάκι και μοιάζει να αγκαλιάζει με τα κλαδιά της όλο το κουτούκι. Μια εντυπωσιακή συλλογή λαογραφικών αντικειμένων του Στεφανίου συμπληρώνει την οικεία ατμόσφαιρα που ξυπνάει μέσα μας την μνήμη των αναλλοίωτων, ποιοτικών και αγνών γεύσεων του παρελθόντος.

Εξωτερική άποψη της ταβέρνας
Θα μπορούσαμε να προτείνουμε περί ορέξεως με τις ώρες και να χορταίνατε διαβάζοντας. Ίσως να σας προτείναμε τον "Κόκορα αλανιάρη", το Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, το ζυμωτό ψωμί που φτιάχνει η κυρία Λαμπρινή στο πέτρινο φούρνο της, ψημένο στο τζάκι και ποτισμένο με στεφανιώτικο ελαιόλαδο και ρίγανη. Εμείς όμως σας προσκαλούμε να ανηφορίσετε προς το Στεφάνι και να δοκιμάσετε τα πιάτα που θα σας προτείνει ο ίδιος ο Μιχάλης και να αφεθείτε στην φωτιά που τριζοβολά οικεία στο τζάκι και στον ήχο μιας μοναχικής φλογέρας που σίγουρα θα σας μεταφέρει στις αγναντερές βουνοπλαγιές και στις βαθιές ρεματιές του Στεφανίου.
Η Ταβέρνα λειτουργεί κάθε βράδυ - εκτός Τρίτης- από τις 19:00. Αν ειδοποιήσετε τον Μιχάλη εκ τον προτέρων για τον ερχομό της παρέας σας, να είστε σίγουροι ότι θα σας περιποιηθεί ιδιαίτερα: 6978-051051


 http://stephanion.gr/belanidia.htm

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Η Μάχη στα Δερβενάκια





Μάχη στα στενά των Δερβενακίων (πίνακας του Θ. Βρυζάκη)Μάχη στα στενά των Δερβενακίων (πίνακας του Θ. Βρυζάκη)

Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη. Ο Σουλτάνος, σε πλεονεκτική θέση μετά την εξολόθρευση του Αλή Πασά, είχε στρέψει την προσοχή του στους επαναστατημένους Έλληνες. Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου στρατοπέδευσε στην Κόρινθο. Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά με τη βοήθεια του στόλου, που θα κατέπλεε στον Αργολικό Κόλπο.
Παρακούοντας τους τοπικούς τούρκους ηγέτες, οι οποίοι τον συμβούλευσαν να κάνει ορμητήριό του την Κόρινθο κι έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ο Δράμαλης διέταξε τον στρατό του να προελάσει προς το Ναύπλιο για να λύσει την πολιορκία του. Αφού κατέλαβε τον Ακροκόρινθο, έφθασε ανενόχλητος στο Άργος και στρατοπέδευσε έξω από την πόλη στις 12 Ιουλίου. Οι επαναστάτες πιάστηκαν στον ύπνο και δεν μπόρεσαν να υπερασπίσουν τα μεταξύ Κορίνθου και Άργους στενά, από τα οποία διήλθε η τουρκική στρατιά.
Μόλις μαθεύτηκε ότι ο Δράμαλης με τον στρατό του πλησιάζει στο Άργος, επικράτησε μεγάλη σύγχυση στους Έλληνες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πληροφορήθηκαν τη λύση της πολιορκίας του Ναυπλίου. Κυβέρνηση και βουλευτές αναχώρησαν πανικόβλητοι από το Άργος για τους Μύλους και από εκεί στα πλοία.
Τη δύσκολη αυτή στιγμή όρθωσε το ανάστημά του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο κήρυξε πανστρατιά, ενώ με δραστήρια μέτρα και συντονισμένες ενέργειες κατόρθωσε να περιορίσει τον στρατό του Δράμαλη στην Αργολίδα και να ματαιώσει την πορεία του προς την Τριπολιτσά. Τα μέτρα του Κολοκοτρώνη εστιάστηκαν στην κατάληψη στρατηγικών θέσεων στην Αργολίδα (κυριότερη απ' όλες ήταν η Λάρισα, η αρχαία Ακρόπολη του Άργους) και στην τακτική της «καμμένης γης» που εφάρμοσε, δημιουργώντας οξύ επισιτιστικό πρόβλημα στους εισβολείς.
Ο Δράμαλης δεν μπορούσε να προχωρήσει προς την Τριπολιτσά χωρίς να έχει εξασφαλισμένα τα νώτα του. Έχασε πολύτιμο χρόνο με την πολυήμερη πολιορκία του φρουρίου του Άργους και οι άνδρες του εγκλωβίστηκαν εκεί, έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα τροφών τους και χωρίς να έχουν δυνατότητα ανεφοδιασμού. Συνειδητοποιώντας τη δύσκολη κατάσταση, ο Δράμαλης αποφάσισε να επιστρέψει στην Κόρινθο, ελπίζοντας σε βοήθεια από τον Χουρσίτ Πασά της Λάρισας, τον Γιουσούφ Πασά της Πάτρας ή από τον στόλο.
Το σχέδιο υποχώρησης του Δράμαλη έγινε αντιληπτό από τον Κολοκοτρώνη και παρά τις διαφωνίες των προκρίτων, έσπευσε να καταλάβει τις στενές διαβάσεις που οδηγούσαν από το Άργος στην Κόρινθο, με 2.500 άνδρες. Δεν θα άφηνε για δεύτερη φορά τις στενωπούς αφύλακτες, όπως είχε γίνει κατά την προέλαση του Δράμαλη.
Στις 26 Ιουλίου 1822 στα στενά των Δερβενακίων, κοντά στη Νεμέα, οι Τούρκοι υπέστησαν δεινή ήττα, χάνοντας πάνω από 3.000 άνδρες. Στη μάχη εκτός του Κολοκοτρώνη διακρίθηκαν ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Παπαφλέσσας και ιδιαιτέρως ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς, που έλαβε το προσωνύμιο Τουρκοφάγος Ο Δράμαλης και οι εναπομείναντες άνδρες του προσπάθησαν να διαφύγουν την επομένη από την κλεισούρα του Αγιονορίου. Όμως, ο Νικηταράς, ο Υψηλάντης και ο Παπαφλέσσας ήταν κι εκεί για να προκαλέσουν νέες βαριές απώλειες στον Δράμαλη στις 28 Ιουλίου.
Ο υπερήφανος στρατηλάτης, που είχε αρκετές συμπάθειες μεταξύ των ελλήνων οπλαρχηγών για το ήπιο του χαρακτήρος του και τις ικανότητές του, ήταν ένα ανθρώπινο ράκος, αναλογιζόμενος τις συνέπειες από την οργή του Σουλτάνου. Με τα υπολείμματα του στρατού του έφθασε στην Κόρινθο, όπου στα τέλη Οκτωβρίου πέθανε από την απογοήτευσή του. Ο θριαμβευτής Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε από την Κυβέρνηση Αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου, κατ' απαίτηση των οπλαρχηγών. Η Επανάσταση όχι μόνο είχε διασωθεί, αλλά είχε αποκτήσει ισχυρά θεμέλια, χάρη στο σχέδιο και την τακτική του Γέρου του Μοριά.

Έχουν καταγραφεί 4-5 ρήγματα στον Κορινθιακό…


Στην ιστοσελίδα tanea.gr αναφέρθηκε μεταξύ άλλων: «Κάθε φορά που σεισμός χτυπά την Ελλάδα, όλοι τρομάζουν. Άλλωστε, όλες οι διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.
Ποιος ξεχνά άλλωστε τον φονικό σεισμό του 1999 αλλά και τους σεισμούς που ισοπέδωσαν την Κεφαλλονιά.
Βεβαίως, όταν το χτύπημα του Εγκέλαδου αφορά στην πρωτεύουσα, όπου μένει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, ασφαλώς η ανησυχία μεγαλώνει.
Παλαιότερες έρευνες που δημοσιεύτηκαν, δείχνουν ότι εντός και γύρω από την Αττική υπάρχουν 25 άγνωστα ρήγματα που προκαλούν ανησυχία σε γεωλόγους και σεισμολόγους
Πρόκειται για ρήγματα τα οποία έχουν καταγραφεί μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Σεπτέμβριο του 1999 και έχουν εντοπιστεί στον Νότιο Ευβοϊκό, το Πόρτο Ράφτη και τη Νέα Μάκρη, τον Σαρωνικό, τον Κορινθιακό, τη Βόρεια Πάρνηθα και την Κακιά Σκάλα.
Πιο αναλυτικά έχουν καταγραφεί δύο νέα ρήγματα στον υποθαλάσσιο χώρο του Νοτίου Ευβοϊκού, δύο σε Κάρυστο – Πόρτο Ράφτη, τέσσερα στον Σαρωνικό, 4-5 στον Κορινθιακό, 4-5 στη ζώνη της Βόρειας Πάρνηθας, και 4- 5 στη ζώνη της Πάρνηθας – Γερανίων και Κακιάς Σκάλας…».
ΣΣ. Οι Κορίνθιοι γνωρίζουν …από πρώτο χέρι από ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
Για υπενθύμιση δείτε την ανάρτηση με τίτλο: «Ξυπνάει» ο εφιάλτης στους Κορίνθιους!- Ανησυχία μετά τις αναφορές …για τις Αλκυωνίδες…».


 https://korinthiannews.gr

Θεολόγοι Κορινθίας: Για τον προσφάτως εκλιπόντα γέροντα π. Νεκτάριο Μαρμαρινό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Για  τον προσφάτως  εκλιπόντα  γέροντα π. Νεκτάριο Μαρμαρινό
         Η υψίκορμος δρύς, ο αιωνόβιος  αειθαλής πεύκος των Γερανείων ορέων , ο οποίος εσκόρπιζε την Γεράνειο αύρα του ευαγγελικού λόγου και της έμπρακτης ταυτόχρονα εφαρμογής του σε ολόκληρη την Κορινθία, ο γνωστός «γέροντας»    π. Νεκτάριος Μαρμαρινός ανεπαύθη εν Κυρίω πλήρης ημερών, το πρωί της Κυριακής 21 ης Ιουλίου του 2019. Τα τέλη του «χριστιανά , ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά», άγια.
        Ήδη –όπως εύστοχα ειπώθηκε – μεταφυτεύθηκε στην ουράνιο βασιλεία του Θεού και απόκειται εις αυτόν ο «της δικαιοσύνης στέφανος», αφού εργάστηκε ακούραστα εδώ και οκτώ δεκαετίες κατηχώντας, κηρύττοντας, εξομολογώντας και οδηγώντας με το λόγο και το παράδειγμά του στον Χριστό και στην Εκκλησία Του, 3 τουλάχιστον γενιές Κορινθίων .
       Η Εκκλησία της Ελλάδος , η τοπική Αποστολική Εκκλησία της Κορίνθου, και η πολιτεία τον τίμησε και τον εβράβευσε δικαίως για την προσφορά του ( το 2006), αλλά εκείνο που θα θυμούνται όλοι οι Κορίνθιοι για πολλά πολλά χρόνια είναι η πάνδημη συρροή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μόρφωσης, κληρικών και λαϊκών, νέων και ηλικιωμένων, οι οποίοι έσπευσαν κατά εκατοντάδες και περίμεναν υπομονετικά να ασπαστούν για τελευταία φορά το ευλογημένο χέρι του και να αποχαιρετήσουν με δάκρυα στα μάτια  τον γέροντα της καρδιάς τους, με εμφανή στα πρόσωπά τους τη συγκίνηση, τη λύπη, την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη.
       Τα του βίου του αγαθού αυτού λευίτη, ο οποίος δοκιμάστηκε πολλαπλά σ’ αυτούς τους 98 χρόνους της επίγειας  ζωής του «ως χρυσός εν χωνευτηρίω» , όπως και ο συνονόματός  και άγιος της γενέτειράς του Νεκτάριος ο εν Αιγίνει, άλλοι έχουν γράψει  και θα γράψουν πολλά ακόμη για να μείνει το παράδειγμά του φάρος , οδηγός, παρακαταθήκη και παράδειγμα προς μίμηση στους δύσκολους πνευματικά χρόνους μας, τώρα που «η των πολλών αγάπη εψύγει».
         Εμείς ως Θεολόγοι της Κορινθίας τιμώντας το πολύπλευρο έργο του στην Κορινθία , κλίνουμε ευλαβικά «το γόνυ της ψυχής και του σώματος» μπροστά στο σεπτό του σκήνωμα, το ασπαζόμαστε και  ζητούμε ταπεινά την ευχή  και την ευλογία του αναφωνώντας  μαζί με όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας το Αιωνία (αυτού) η μνήμη!
     Η διοικούσα επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων Ν. Κορινθίας

Ενδιαφέρουσες Θεατρικές Εκδηλώσεις στον Άγιο Βασίλειο


Κλένια: Θεατρικά στιγμιότυπα του 6ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ


Ολοκληρώθηκαν και φέτος με επιτυχία οι θεατρικές παραστάσεις του 6ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Κλένιας  που οργανώνει ο πολιτιστικός Σύλλογος Κλένιας "Άγιος Παντελεήμων".
   Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και συντελεστές των παραστάσεων για την ομολογουμένως  άξια προσπάθειά τους όπως αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα που παρουσίασαν. Και πολλά πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα του παιδικού θεάτρου και τους καθοδηγητές της που με την παρουσία τους  δίνουν μια ιδιαίτερη νότα στο Φεστιβάλ. Μπράβο στα παιδιά μας και τους δασκάλους τους.
   Οι συμμετέχοντες όπως πάντα ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου το καλοκαίρι.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΙΝΚΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Πρωτοβουλία καταναλωτών για την υποχρεωτική επισήµανση προέλευσης στα τρόφιµα


Στον παρακάτω ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής µπορείτε να ενηµερωθείτε και να υπογράψετε για την υποστήριξη της κίνησης των πολιτών-καταναλωτών για τη θέσπιση υποχρεωτικής επισήµανσης προέλευσης στα τρόφιµα. Αν η συγκεκριµένη πρωτοβουλία κριθεί επιτυχής (1.000.000 υπογραφές από τουλάχιστον 7 κράτη-µέλη), η Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει σχετικά µέτρα σε κοινοτικό επίπεδο, και τα πιλοτικά εθνικά µέτρα που έχουν υιοθετήσει ήδη κάποια κράτη-µέλη (κυρίως για το γάλα και το κρέας) θα έχουν ευνοϊκή τύχη ως προς τη συνέχισή τους.Η χώρα µας συγκαταλέγεται µεταξύ των κρατών-µελών που έχουν υιοθετήσει εθνικά µέτρα για την υποχρεωτική επισήµανση προέλευσης του γάλακτος στο γάλα και στα γαλακτοκοµικά προϊόντα.Επίσης,   στον   ίδιο   ιστότοπο   θα   βρείτε   πληροφορίες   και   για   άλλες πρωτοβουλίες που έληξαν ή είναι σε εξέλιξη.
https://ec.europa.eu/citizens- initiative/ public /initiatives/ open/ details/ 2018/000006

Το ΙΝΚΑ Κορινθίας, καλεί όλα τα μέλη του και όλους τους καταναλωτές, καθώς και τους δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους της Κορινθίας, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, περιφερειακούς συμβούλους Πελοποννήσου, καθώς και όλους τους πολίτες να υπογράψουν για τη θέσπιση υποχρεωτικής επισήµανσης προέλευσης στα τρόφιµα, καθώς παρατηρείται «βάφτισμα» προϊόντων από διάφορες τρίτες, με πλημμελή εφαρμογή κανόνων ασφαλείας στην παραγωγή τροφίμων, ως ευρωπαϊκών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της διατροφής των πολιτών, καθώς παράνομος πλουτισμός από κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής τροφίμων, ιδίως σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Γερμανία.Ειδικά για τους Δήμους, καλούμε τους Προέδρους των ΔΣ, όπως εισάγουν το παρών έγγραφο στην πρώτη συνεδρίαση των ΔΣ των Δήμων Ιουλίου και Αυγούστου, ώστε χρησιμοποιηθεί ως βάση ψηφίσματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 567.730 υπογραφές. Μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο με την βοήθεια σας.



 http://korinthostv.gr/

Μουσική Λαϊκή βραδιά στο Αλαμανο Κορινθίας την παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα


Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Τα κρίσιμα σημεία στις προγραμματικές δηλώσεις για τους αγρότες


1-Voridis-MAkis

Γιάννης Πανάγος

Αναφορικά µε τον αγροτικό χώρο, οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να προσεγγίζει όλο και πιο πολύ στη κατεύθυνση του Μαξίµου που µοιάζει να έχει πεισθεί για την ανάγκη γενναίων αλλαγών, χωρίς το φόβο του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους. Μ’ αυτή την έννοια, η γνώµη Μητσοτάκη δείχνει να γέρνει πλέον προς την πλευρά της προεκλογικής δέσµης µέτρων, η οποία έκανε λόγο για µεγάλες µεταρρυθµίσεις, σε αντίθεση µε το «γράµµα» στο πρώτο Υπουργικό Συµβούλιο που προσέγγιζε τα θέµατα εξ απαλών ονύχων.
Έτσι, παράλληλα µε τη µείωση της φορολογίας των συνεταιρισµών στο 11%, την κατάρτιση νέου νόµου για τους συνεταιρισµούς, την προσοχή  στις διαπραγµατεύσεις για τη νέα ΚΑΠ και τους ελέγχους για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, οι προγραµµατικές αναµένεται να θίγουν θέµατα όπως:
  • Νέο πλαίσιο ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής µε συνεργασία ΕΛΓΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών.
  • Μείωση κατά 50% της φορολογίας εισοδήµατος αγροτών, τουλάχιστον για το µέρος της παραγωγής που παραδίδουν σε συλλογικά σχήµατα.
  • Ενίσχυση του θεσµού των διεπαγγελµατικών µε βάση το κοινοτικό πλαίσιο.
  • Περαιτέρω κίνητρα για τις ενεργειακές κοινότητες, ειδικά των αγροτών.
  •  https://www.agronews.gr

Εκοιμήθη ο Γέροντας Νεκτάριος Μαρμαρινός


Θλίψη στην κοινωνία της Κορινθίας προκάλεσε η είδηση της κοίμησης του Γέροντα Νεκταρίου Μαρμαρινού. Ο Μακαριστός π.Νεκτάριος εκοιμήθη σήμερα Κυριακή 21/7/2019.
Ο Μακαριστός είναι πνευματικό παιδί του Οσίου Ιερωνύμου Αιγίνης και αποφοίτησε από την ιερατική σχολή Κορίνθου, χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιχαήλ στην εκκλησία της Παναγίας στον Συνοικισμό της Κορίνθου και στις 8 Νοεμβρίου 1945 χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου (και αργότερα πρωτοσύγκελος στη μητρόπολη Κορίνθου).

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

«Ράφτης Κυριών» από την θεατρική σκηνή Χιλιομοδίου

Στις 12, 13,14,15,19, 20, 21, 22, 26,27,28,29 Ιουλίου
Τηλεφ. κρατήσεων: 6908961157
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ - 21:15 
Παλιές Αποθήκες Δασικού Συνεταιρισμού Χιλιομοδίου

Ο Ζωρζ Φεντώ (1862-1921) ανήκει στους μεγάλους συγγραφείς της Γαλλικής Κωμωδίας, του λεγόμενου Βωντβίλ και της φάρσας. Συνέθεσε μοναδικές συζυγικές φάρσες με ανελέητο και σπαραξικάρδιο το κωμικό στοιχείο, όπου με μια βαθιά σπουδή των χαρακτήρων, καυτηριάζει τη μετριότητα της αστικής τάξης και την γελοιοποιεί. Πολλά έργα του γνώρισαν διεθνή επιτυχία και παίζονται διαρκώς μεχρι σήμερα, όπως τα «Ψύλλοι στ’ αυτιά», «η Κυρία του Μαξίμ», «Μην το πεις στην Αμελί».
Σήμερα πολλοί θεωρούν τον Ζωρζ Φεντώ πρόδρομο του Σουρρεαλιστικού και Ντανταϊστικού θεάτρου. O «Ράφτης Κυριών» είναι το πρώτο του σημαντικό έργο, όπου φάνηκε αμέσως το μεγάλο του ταλέντο στη φάρσα και τις απίστευτες περιπλοκές και συμπτώσεις που οδηγούν σε μια φρενίτιδα επί σκηνής.
Ο γιατρός Μουλινό είναι παντρεμένος με την Υβόν αλλά διατηρεί και κρυφή ερωτική σχέση με τη Σουζάν, σύζυγο του Ωμπέν. Ο Ωμπέν με τη σειρά του, απατά τη Σουζάν με τη Ρόζα, σύζυγο του Μπασσινέ, φίλου του Μουλινό. Ο Μουλινό για να μπορεί να ζήσει τον παράνομο έρωτά του ανενόχλητος, νοικιάζει από τον Μπασσινέ ένα διαμέρισμα το οποίο μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως ραφτάδικο, κι εκεί κανονίζει να συναντήσει τη Σουζάν. Και τότε θα ακολουθήσει μια απίστευτη παρέλαση χαρακτήρων και συμπτώσεων. Από το «αμαρτωλό» διαμέρισμα περνάνε νόμιμοι σύζυγοι και παράνομοι εραστές, μια πελάτισσα του πρώην ραφτάδικου η οποία επιμένει να της πάρει ο «ράφτης» Μουλινό μέτρα για το καινούριο της φόρεμα, η μητέρα της Υβόν, κυρία Αιγκρεβίλ, υποψιασμένη για τις πονηρές προθέσεις του γαμπρού της και, φυσικά, ο μπάτλερ του Μουλινό, ο Ετιέν, το πρόσωπο που θα ανακατώσει ακόμα περισσότερο τα νερά προκαλώντας ξεκαρδιστικές καταστάσεις…
Ρούλα Καλαρά

Δήλωση Γ. Ψυχογιού για την επανεκλογή του στην Κορινθία


Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους και όλες για την στήριξη στο πρόσωπο μου, αλλά και για το ισχυρό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία.
 Η μάχη για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία θα συνεχιστεί εντός κι εκτός Βουλής, με γνώμονα πάντοτε τις ανάγκες των πολλών, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου για τον όμορφο αγώνα που κάναμε, όλα τα μέλη του κόμματος στο Νομό, αλλά και τους ανθρώπους που συνέβαλαν ανιδιοτελώς σε αυτή την μεγάλη και δύσκολη πορεία. 
Η επόμενη μέρα θα μας βρει στην πρώτη γραμμή για να περιφρουρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κατακτήσεις του ελληνικού Λαού!

Παραδοσιακό πανηγύρι στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στην κυβέρνηση ο Κορίνθιος βουλευτής Χρίστος Δήμας

Ο Χρίστος Δήμας  βγήκε πρώτος στην Κορινθία – κυριολεκτικά «σαρώνοντας» σε σταυρούς -και έτσι για τρίτη φορά εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά όμως η ευθύνη είναι μεγαλύτερη καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τον συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Κορίνθιος βουλευτής ορκίζεται αύριο για Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με Υπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη.

6ο Πολιτιστικό φεστιβάλ Κλένιας


Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...