Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ένας Συνεταιρισμός με παράδοση και μέλλον




Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Βασιλείου Κορινθίας
ιδρύθηκε το έτος 1972 και έχει  σήμερα στη δύναμή του  192  μέλη.
Βασικοί σκοποί του συνεταιρισμού,
όπως μας είπε ο Πρόεδρος του, κ. Μιχάλης Βαρδάκας, είναι:


  • Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου και η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου,
  • Η προστασία των καλλιεργητών και μελών του συνεταιρισμού,
  • Η  διατήρηση της ελαιοκομικής παράδοσης
  • Η διατήρηση της αγροτικής  παράδοσης του Αγίου Βασιλείου
  • Η συγκέντρωση και πώληση των προϊόντων
    (ελαιολάδου, βερίκοκων, σταφυλιών, αχλαδιών)

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα ελαιοτριβεία της Ελλάδας που πληροί τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας και διασφάλισης της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγει.
Η παραγωγή του ελαιολάδου γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 30 βαθμούς προκειμένου να διατηρούνται όλα τα πολύτιμα συστατικά του, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες.

Η δυναμική του ελαιοτριβείου φτάνει περίπου τους τριακοσίους τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, που κυμαίνεται από 0,30% έως 0,5% οξύτητα.

Ο Συνεταιρισμός πήρε μέρος στο πρόγραμμα ΟΕΦ, την τριετία 2015-2018 με εξαιρετικά αποτελέσματα για την βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος και την ενίσχυση των παραγωγών μελών του σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και εκπαίδευσης.
Η στροφή προς την ποιότητα αποτελεί ίσως την μοναδική διέξοδο επιβίωσης της Αγροτικής οικονομίας, σημειώνει ο κ. Βαρδάκας.

Ο στρατηγικός στόχος της Αγροτικής Ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της Ελληνικής Γεωργίας θα πρέπει να είναι η επιδίωξη δημιουργίας αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες θα παράγουν υγιεινά υψηλής ποιότητα προϊόντα, με τρόπους φιλικούς στο περιβάλλον που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών, σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές.
Για την κατάκτηση της Ελληνικής Αγοράς πρέπει να καλύπτονται τέσσερις προϋποθέσεις, υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού:



  • το προϊόν να βρίσκεται στην αγορά σε καθημερινή βάση
  • να είναι υψηλής ποιότητας
  • να είναι φθηνό
  • να το γνωρίζει ο καταναλωτής

Η γεωργία είναι από τους παραγωγικούς τομείς που έχει πληγεί βαθιά τα χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας στη χώρα μας, σημειώνουν μέλη του Συνεταιρισμού.
Το υψηλό κόστος παραγωγής, η καθήλωση των τιμών διάθεσης των  προϊόντων μας σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, η δραματική μείωση του εισοδήματός μας, έχουν αφήσει τα σημάδια τους.
Δίνουμε μάχη  καθημερινά, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα, σημειώνει ο Πρόεδρος του Αγίου Βασιλείου.

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, της ΕΑΣ Κορίνθου, Μιχάλη Βαρδάκα, για την ιστορία, τα επιτεύγματα και τους στόχους του Συνεταιρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...