Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Βραδιά Αστρονομίας & Κλασικής Μουσικής στο Αστεροσκοπείο Στεφανίου


Την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017,ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας εγκαινίασε το 6ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Στεφανίου, στον χώρο του Αστεροσκοπείου Στεφανίου, με Βραδιά Αστρονομίας & Κλασικής Μουσικής, που έφερε τον τίτλο  «Προσμένοντας την Πανσέληνο»! Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων.  
  Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό της επιστροφής του ερευνητικού τηλεσκοπίου των 30 ιντσών στον ανακαινισμένο οικίσκο του. Αυτό το τηλεσκόπιο εγκαταστάθηκε στο Στεφάνι, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το 1971.
   Από μια τέτοια εκδήλωση δεν ήταν δυνατόν να λείπουν τα ενεργά μέλη της ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου, ο κ.Νίκος Δασκαλόπουλος, μαθηματικός, ερασιτέχνης αστρονόμος, ο κ.Χάρης Καμπάνης, Ιδρυτής και τ.Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, η κ.Ράνια Σαζακλή, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.Α.Π. Δήμου Κορινθίων, υπεύθυνη για τα προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου και ο κ.Βασίλης Χρισταράς, μαθηματικός.
  Στην εκδήλωση προσήλθε πολύς κόσμος, στον οποίο δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσει τον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό με τα τηλεσκόπια που διέθεσαν τα μέλη της ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου.
  Ο κ.Αντώνης Παπαντωνίου, Πρόεδρος του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου, αφού καλωσόρισε τον κόσμο, ενημέρωσε για το πρόγραμμα της βραδιάς κι έδωσε τον λόγο στην κ.Patricia van der Wal, Γ. Γραμματέα του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου.
    Η κ.Patricia van der Wal, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στην ιστορία του Αστεροσκοπείου Στεφανίου, του πρώτου σύγχρονου Αστεροσκοπείου της Ελλάδας με παγκόσμια ερευνητική παρουσία, γνωστό ως “Stefanion Observatory”, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1966 με την εγκατάσταση ενός κινητού σταθμού παρακολούθησης τεχνητών δορυφόρων του Γαλλικού Διαστημικού Κέντρου Ερευνών και την εγκατάσταση τηλεσκοπίων από την Γερμανία και την Ολλανδία, για να εδραιωθεί στους διεθνείς αστρονομικούς κύκλους με την εγκατάσταση του κατοπτρικού τηλεσκοπίου των 30 ιντσών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Η κ.Patricia van der Wal αναφέρθηκε λεπτομερώς στα χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου, στην ερευνητική του δραστηριότητα και στις διαδικασίες που οδήγησαν στην επιτυχή επανεγκατάστασή του. 
 Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Κορινθίων, κ.Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Κορινθίων, κ.Χρήστος Χασικίδης και ο Βουλευτής Κορινθίας, κ.Γιώργος Τσόγκας, που κατά σειρά πήραν τον λόγο, εξέφρασαν την χαρά τους για την επιστροφή του ερευνητικού τηλεσκοπίου, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που οδήγησαν το 2013 να περιέλθει το Αστεροσκοπείο  στην ιδιοκτησία του Δήμου Κορινθίων και κατά κάποιον τρόπο, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε το Αστεροσκοπείο Στεφανίου να ανακτήσει την σημαντική του θέση και να διαμορφωθεί σε ένα κέντρο έρευνας και διάδοσης της επιστήμης, που θα λειτουργήσει προς όφελος της γνώσης και της κοινωνίας! 
   Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου μέσα σε κλίμα συγκίνησης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ.Γιώργο Παπαντωνίου, στην μνήμη του πατέρα του, Χρήστου Παπαντωνίου, του ανθρώπου που υπηρέτησε το Αστεροσκοπείο Στεφανίου περισσότερο από 40 χρόνια, ως βοηθός παρατηρητών του Α.Π.Θ. και φύλακας, ως υπεύθυνος του Μετεωρολογικού Σταθμού του Αστεροσκοπείου και ως ξεναγός σχολείων και επισκεπτών που, τώρα… συνεχίζει το αστρικό του ταξίδι…               
  Ο κ.Peter Van der Wal, Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Φυσικής με ειδίκευση στην Αστρονομία, ο οποίος ήρθε στο Αστεροσκοπείο Στεφανίου για πρώτη φορά το 1969 ως μέλος της Ολλανδικής αποστολής και ο οποίος είναι σήμερα μέλος του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου, μέλος της ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου και βασικός συντελεστής του εγχειρήματος επιστροφής του ερευνητικού τηλεσκοπίου, δεν μπόρεσε να κρύψει την χαρά του για το τηλεσκόπιο και να τονίσει τη μεγάλη του σημασία.  
  Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι βραβευμένοι Κορίνθιοι σολίστ: Κάρκουλα Εύα – Φλάουτο, Παϊβανά Γεωργία – Βιολί, Παϊβανάς Γιάννης – Βιολί και Παϊβανάς Νίκος – Βιόλα, ταξιδεύοντας το κοινό με την μουσική τους!
  Ο κ.Χάρης Καμπάνης είχε αναλάβει το κομμάτι της ουρανογραφίας δείχνοντας και εξηγώντας με απλό τρόπο την θέση και την μορφή της Μεγάλης Άρκτου, του Βόρειου Πολικού Αστέρα, του Κρόνου και του Δία, εξηγώντας, παράλληλα, την διάκριση ανάμεσα σε πλανήτες και αστέρια.
   Τέλος, η κ.Αδαμαντία Ριζόγιαννη, Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου, κάλεσε τον κόσμο να δεχτεί το κέρασμα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού και στην συνέχεια να απολαύσει το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, που ήταν η παρατήρηση του ουράνιου στερεώματος μέσα από το τηλεσκόπιο των 30 ιντσών!









https://protinews.blogspot.gr/2017/08/blog-post_165.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...