Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Μονή Παναγιάς Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Η γυναικεία μονή του 16ου αιώνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας, αποτέλεσε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού κατά την Επανάσταση του 1821 και αποτελεί δείγμα μεταβυζαντινών αγιογραφιών. Η παλαιότερη Μονή επίσης της Φανερωμένης θεωρείται η αρχαιότερη με την ονομασία αυτή στον Ελλαδικό χώρο. Στην είσοδό του ναού ορατοί μέχρι σήμερα είναι δύο ιονικοί κίονες αρχαίου ναού, ενώ εσωτερικά φέρει δύο στρώματα τοιχογραφιών του 17ου και του 13ου αιώνα αντίστοιχα.


Για να φτάσει κάποιος στη Μονή Φανερωμένης ακολουθεί την Π.Ε.Ο Κορίνθου-Άργους με κατεύθυνση το χωριό Χιλιομόδι. Από εκεί, περίπου 4 χιλιόμετρα μετά, ακολουθώντας σχετικές πινακίδες φτάνει σε ένα πευκόφυτο κολπίσκο. Η διαδρομή από την Κόρινθο μέχρι τη Μονή διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Παλιά Μονή

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη νέα Μονή φτάνει κανείς στην παλιά, όπου και θα θαυμάσει ένα σημαντικό, αρχιτεκτονικά, ναό κτισμένο τον 13ο αιώνα. Οι αγιογραφίες παρά την παλαιότητα τους, τις φθορές και τις εθνικές περιπέτειες τους παραμένουν σπουδαίες. Η δε στρατηγική σημασία της μονής, είναι προφανής, καθώς από τον περίβολο της μπορεί κανείς να διακρίνει τον Ακροκόρινθο μαρτυρία της προεπαναστατικής και επαναστατικής δράσης της Αδελφότητας που δραστηριοποιήθηκε εκεί. Για τη συγκεκριμένη Μονή έχουν γράψει 2 κορυφαίοι ιστορικοί όπως ο Α. Ορλάνδος και ο ιστορικός Τ. Γριτσόπουλος.

Νέα Μονή

Η Αδελφότητα της Μονής, το 1986 μεταφέρθηκε στην νέα τοποθεσία, στο παλιό Μετόχι της, μεταφέροντας και την εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγιάς της Φανερωμένης. Το περίτεχνο ξύλινο σκαλιστό τέμπο από οξιά και φλαμούρι είναι φιλοτεχνημένο με σκαλιστές παραστάσεις από την Παλιά και Καινή Διαθήκη. Το 1949 η μονή έγινε γυναικεία ενώ δεν διαθέτει ξενώνες. Βγαίνοντας από τη μονή, στα αριστερά, μόλις στα πενήντα μέτρα βρίσκεται το Ναΐδριο της Αγίας Μαρίνας. Ο μικρός αυτός ναός ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε από τον σπουδαίο αγιογράφο Δημήτριο Κακκαβά το 16ο αιώνα. Είναι διάσπαρτος από πανέμορφες παραστάσεις. Η μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου γιορτάζει το τριήμερο από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...