Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στην «Παναγία Φανερωμένη» Χιλιομοδίου


Τη Δευτέρα 21η Αυγούστου 2017 και ώρα 7.00 μ. μ., στην Ιερά Μονή «Παναγία Φανερωμένη» Χιλιομοδίου και με την ευκαιρία της πανηγύρεώς της, θα πραγματοποιηθεί το «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», δηλαδή η, κατά παλαιά παράδοση, λιτάνευση της θαυματουργού Ι. Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης από το παλαιό Μοναστήρι στην νέα Ι. Μονή
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Το παλαιό μοναστήρι είναι του 12ου Αιώνα Η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης βρέθηκε απέναντι από το παλαιό μοναστήρι μέσα σε ένα βράχο. Κάποιον Βοσκοί που βρίσκονταν κοντά εκεί στην περιοχή, παρακινήθηκαν από το Φως πάνω στον βράχο, και ψάχνοντας ανακάλυψαν την εικόνα. Η παλαιά Μονή ήταν ανδρική μέχρι το 1854. Το 1897 επειδή η Μονή είχε υποστεί παλαιές ζημιές από τον σεισμό του 1854, θέλησαν οι πατέρες να κτίσουν την νέα Ιερά Μονή στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Όταν φτιάχτηκε ο ναός έφεραν οι πατέρες το τέμπλο και τις εικόνες της παλαιάς Μονής και τις τοποθέτησαν εκεί. Έκαναν εσπερινό, και την άλλη μέρα σηκώθηκαν για να κάνουν όρθρο. Μπαίνοντας στον Ναό, η Παναγία η θαυματουργός έλειπε. Πήγαν στο παλαιό μοναστήρι και την βρήκαν εκεί. Την επήραν και την μετέφεραν στο σημείο που την είχαν πριν, αλλά η Παναγία την άλλη μέρα είχε πάλι φύγει. Αυτό έγινε τρεις φορές. Τελικά πήγαν αρχιερείς, ιερείς και πλήθος λαού, έκαναν λιτανεία από την παλαιά στην νέα Μονή και έκτοτε η Παναγία στην Νέα Μονή.
Στην μονή Υπάρχει επίσης μεγάλος θησαυρός λειψάνων Αγίων. Βρίσκετε εκεί τμήμα τον Ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, ενώ ακόμα και η κάρα του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Δίπλα, και έξω από το μοναστήρι βρίσκετε ένα μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο αγιογραφήθηκε το 1607, είναι άγνωστο όμως πότε χτίστηκε. Λέγεται ότι είναι το παλαιότερο της Πελοποννήσου.
Το μοναστήρι μας τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου. Εορτάζει στις 23 με τριήμερο εορταστικό πρόγραμμα. Εορτάζει στις 17 Ιουλίου το παρεκκλήσιο που τιμάται στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα. Εορτάζει και το τρισυπόστατο παρεκκλήσιο που τιμάται στον Άγιο Σωφρόνιο στον Άγιο Νεκτάριο και στην Αγία Άννα. Στις 11 Μαρτίου του Αγίου Σωφρονίου. Στις 25 Ιουλίου της Αγίας Άννας. Στις 9 Νοεμβρίου του Αγίου Νεκταρίου. Το Παλαιό Μοναστήρι, πρίν την εύρεση της Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης, εόρταζε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, όπου τιμάται η Ζωοδόχος Πηγή.

ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΘΑΥΜΑ 
Όπως μας διηγήθηκαν οι μοναχές, το 2005 με της μεγάλες φωτιές στην Πελοπόννησο, ζήτησαν από της μοναχές να αδειάσουν το μοναστήρι, επειδή η Φωτιά κατευθύνονταν προς τα εκεί. Οι ίδιες θεώρησαν σωστό να πάρουν το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Φανερωμένης, όπου και στάλθηκε στην Κόρινθο, αλλά και τα τίμια λείψανα του Αγίου Νεκταρίου και την Κάρα του Αγίου Σωφρόνιου.. Μπήκαν μέσα στον Ναό οι πυροσβέστες οι οποίοι ζήτησαν από της μοναχές να εκκενώσουν τον χώρο, αλλιώς υπήρχε περίπτωση να καούν ζωντανές. Οι ίδιες προσπάθησαν, μαζί με τους πυροσβέστες, να βγάλουν από την θέση τους τα τίμια λείψανα των Αγίων, αλλά κατ'ἐκπληξη αυτά δεν έβγαιναν. Έτσι την ώρα που έβγαιναν, η Γερόντισσα, παρακάλεσε το Άγιο Νεκτάριο, αλλά και την Παναγία να σώσουν το Μοναστήρι, ενώ εκείνες αποχώρησαν από εκεί.
Η Φωτιά πλησίαζε προς το μοναστήρι. Είχε φτάσει ακριβώς έξω από την Πόρτα. Αν περνούσε το Μοναστήρι, ίσως και ολόκληρη η Αργολίδα να είχε καεί. ΕΓΙΝΕ ΘΑΥΜΑ. Ο Αέρας ξαφνικά άλλαξε απότομα, και αντί να κάψει το μοναστήρι, που μέσα του βρίσκονταν τα τίμια λείψανα των Αγίων, γύρισε πίσω μέχρι που έσβησε. Ο Άγιος Νεκτάριος, η Παναγία, και ο Άγιος Σωφρόνιος έκαναν το Θαύμα τους. Το μοναστήρι σώθηκε!

Νέα Μονή
Η Αδελφότητα της Μονής μεταφέρθηκε το 1986 στην νέα τοποθεσία, στο παλιό Μετόχι της. Έχει περίτεχνο ξύλινο σκαλιστό τέμπλο από οξιά και φλαμούρι φιλοτεχνημένο με σκαλιστές παραστάσεις από την Παλιά και Καινή Διαθήκη.
Βγαίνοντας από τη μονή, στα πενήντα μέτρα βρίσκεται το Ναΐδριο της Αγίας Μαρίνας, ένας μικρός ναός που ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε από τον σπουδαίο αγιογράφο Δημήτριο Κακκαβά το 16ο αιώνα.
Η μονή της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου γιορτάζει το τριήμερο 21 με 23 Αυγούστου.


http://korinthostv.gr/korinthiakanea/item/15479-21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...