Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου – Το δεύτερο λιμάνι των γιων του Ποσειδώνα

Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου – Το δεύτερο λιμάνι των γιων του Ποσειδώνα

Η Κόρινθος υπήρξε μια από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις που διέθεταν 2 λιμάνια, το Λέχαιο στον Κορινθιακό κόλπο και τις Κεγχρεές στο Σαρωνικό. Οι γιοι του Ποσειδώνα και της Πειρήνης, κόρης του ποτάμιου θεού Αχελώου, Λέχης και Κεγχρίας, έδωσαν τα ονό­ματα τους στα λιμάνια της πό­λης.
Το Λέχαιο ήταν το δυτικό επίνειο της Κορίνθου και το σημαντικότερο λιμάνι λόγω της εγγύτητάς του στην πόλη, απείχε μόλις 2 στάδια και συνδεόταν μαζί της με τα Μακρά τείχη, τα οποία συνέδεαν την οχυρωμένη πόλη με το λιμάνι και τον πολεμικό ναύσταθμο που είχαν διαμορφώσει οι Κορίνθιοι. Θεμέλια των μακρών τειχών και ιδίως του δυτικού τείχους έχουν αποκαλυφθεί ήδη από το 1892 στα πλαίσια της ανασκαφικής έρευνας.
Το λιμάνι του Λεχαίου χρησιμοποιήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Σήμερα εντοπίζεται 1 χλμ. δυτικά της νέας Κορίνθου και καταλαμβάνει έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Η περιοχή, στην οποία προϋπήρχε έλος, διαμορφώθηκε την εποχή των Βακχιά­δων (6ος π.Χ. αι.) ενώ υπήρξε και δεύτερη κατασκευαστική φάση στη ρωμαϊκή εποχή (1ος μ.Χ. αι.). Δημιουργήθηκαν κυματοθραύστες, λιμενοβραχίονες, προλιμένες, νεώρια, νεώσοικοι, προβλήτες μήκους 7 χλμ. και 2 είσοδοι-δίαυλοι που το συνέδεαν με τη θάλασσα. Τα υλικά της εκσκαφής σωρεύτη­καν σε οχυρωματικούς λόφους ύψους 18-20 μ. για να προστατεύουν τα πλοία από τους βόρειους ανέμους του Κορινθιακού.
Οι Κορίνθιοι αύξησαν την ασφάλεια και τη χωρητικότητα του με σημαντικά τεχνικά έργα που παρουσιάζουν το λιμάνι ως ένα τεχνικό κατόρθωμα. Τα πρώτα τεχνικά έργα φαίνεται πως έγιναν τα πρώιμα αρχαϊκά χρόνια, όταν ένα λιμάνι στα δυτικά ήταν απαραίτητο για να εξυπηρετηθεί η αποικιακή εξόρμηση της Κορίνθου στη Δύση. Στο λιμάνι των ρωμαϊκών χρόνων υπήρχαν μώλοι, χτισμένοι με ογκώδεις, ορθογώνιους πωρόλιθους.
Το λιμάνι ήταν διπλό: εσωτερικό και εξωτερικό. Το εσωτερικό είχε κρηπίδωμα. Υπήρχε ναός και άγαλμα του Ποσειδώνα, ιερό της Αφροδίτης, και άλλες λιμενικές εγκαταστάσεις. Μακεδόνες και Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το λιμάνι ως πολεμικό ναύσταθμό. Ως τη ρωμαιοκρατία, το Λέχαιο βρισκόταν σε ακμή και διέθετε εντυπωσιακά κτίσματα, εμπορικά καταστήματα, επαύλεις και πολλά αγάλματα. Τη σημασία του λιμανιού και στα πρωτοχριστιανικά χρόνια φανερώνει η μεγαλύτερη στον ελλαδικό χώρο παλαιοχριστιανική βασιλική, ο Άγιος Λεωνίδης, κτισμένη στα τέλη του 5ου μ.Χ. αι.
Σήμερα μια λιμνοθάλασσα υποδηλώνει τη θέση του λιμανιού του Λεχαίου.


 https://www.mythicalpeloponnese.gr/?p=1888

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...