Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Γιορτή του Αϊ Δημήτρη





  Την εορτή του Αγίου Δημητρίου το χωριό γιορτάζει στο εξωκκλήσι του   Αϊ Δημήτρη στην ‘’Κατεβασιά’’. Το εκκλησάκι ανακαινίσθηκε για να σωθεί από την φθορά του χρόνου. Οι  πιο παλιοί το θυμούνται με τις τεράστιες βελανιδιές στον περίβολό του που δεν υπάρχουν πλέον. Από τις πηγές μας διαβάζουμε για την περιοχή και για το ιστορικό αυτό ξωκκλήσι:
   Ο καθηγητής πανεπιστημίου Μιχαήλ Σ. Κορδώσης στην  Μελέτη του (Μεσαιωνική και Νεότερη Κλενα-Κλενια, Ιστορικογεωγραφικά μελετήματα αρ. 5 αναφέρει:
Άγιος Δημήτριος-Αμπελάκια: Κεραμικά νεότερης εποχής. Ακριβώς δυτικά του ομώνυμου ναού, βρέθηκαν τάφοι. Προφανώς υπήρξε στην περιοχή κάποιος μικρός οικισμός. 150 μέτρα ΝΑ σώζεται τμήμα του αγωγού του Αδριάνειου υδραγωγείου (Δραγονέρα).
   Από το εξαιρετικό βιβλίο: Ο ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΣ ΚΛΕΩΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 19ος  – 20ός  Αιώνας τόμος Β΄, των ερευνητών συγγραφέων: Ξενοφώντα  Ηλία και Ζωής Ηλία διαβάζουμε:
Με το από 5235/25.8.1919 συμβόλαιο του συμβ/φου Σοφοκλή Σπηλιόπουλου ο Κορδώσης Δ. Παναγιώτης ,δικαστικός κλητήρας ,κάτοικος Κλένιας δώρισε αμετάκλητα στον ενοριακό Ναό «Άγιο Γεώργιο Κλένιας» (Εκκλ. Επιτροπή Κορδώσης Στεφ.Παναγιώτης, ιερέας, Καλαράς Μ.Μιχαήλ,  Σιαπκαράς Γ. Θωμάς, Γκίκας Π. Κων-νος και Μαυραγάνης Κ. Ανδρέας) το εν τη θέσει Άγιος Δημήτριος ερειπωμένο εκκλησίδιο το οποίο ο ίδιος «ανεσκεύασε και επεσκεύασε κατασκευάσας ιδία αυτού δαπάνη τον τοίχον την οροφή σοφάτισμα εσωτερικόν και εξωτερικόν  του τοίχου, την στέγασιν  δια κεράμων  και εντός του ναϊδίου τούτου αφιέρωσε τέσσερας εικόνας, δύο εμανουάλια και δύο κανδύλας ότι άπαντα τα πράγματα ταύτα εικόνας, εμανουάλια, δαπάνην δια την επισκευήν του Ναού  και λοιπά δωρείται αμετακλήτως από σήμερον σις τον ενοριακόν ναόν Άγιος Γεώργιος ….» συνολικής αξίας 1100δρχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...