Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΕΣΒΗΣΕ Η ΦΩΤΙΑ & ΗΡΕΜΗΣΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


 
Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα
στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Κόρινθο.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα
οι μετανάστες που φιλοξενούνται
στο κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου
διαμαρτύρονται για την παράταση της κράτησή τους
και της επιστροφής τους στην Τουρκία όπως ισχυρίζονται.

Εχθές προσπάθησαν να αποδράσουν
όμως έγιναν άμεσα αντιληπτοί από τους σκοπούς
και κατ εστάλη άμεσα μία ακόμα προσπάθεια απόδρασης.

Στην συνέχεια οι ίδιοι
προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο κτήριο
καίγοντας τα στρώματά τους
όμως χάρη στην άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής
η φωτιά δεν επεκτάθηκε.

Ένταση με το ίδιο σκηνικό
προσπάθησαν να δημιουργήσουν και σήμερα οι μετανάστες
αλλά δεν πρόλαβαν και η εξέγερση κατ εστάλη και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της δημοσιογραφικής μας ομάδας
Πρόλαβε να κάψει μια πλευρά του ενός κτηρίου

Για την κατάσβεση της Φωτιάς πήραν μέρος
2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου
με επικεφαλής τον Διοικητή, Πύραρχο κ. Γεώργιο Πουρναρά

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: Εντός του 2018 θα ολοκληρωθεί το τμήμα του προαστιακού Κιάτο – Ροδοδάφνη Αιγίου

syriza-korinthias-entos-tou-2018-tha-oloklhrwthei-to-tmhma-tou-proastiakou-kiato-rododafnh-aigiou

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Θανάσης Βούρδας, στο πλαίσιο της επίβλεψης των υπό εξέλιξη έργων στην Κορινθία, επισκέφτηκε τρία χωριά του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, τη Συκιά, τα Πιτσά και τη Λυκοποριά, στα οποία έχουν εντοπιστεί προβλήματα κατά την πορεία των έργων

Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, κ.κ. Γιώργου Ψυχογιού, Μαρίας Θελερίτη και Γιώργου Τσόγκα, συμμετείχαν ο Δήμαρχος, κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου καθώς και οι Πρόεδροι και Τοπικοί Σύμβουλοι των τριών κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε από κοντά η πρόοδος των εργασιών και έγιναν επισημάνσεις για τα κύρια ζητήματα που υπάρχουν. Από την επίσκεψη προέκυψαν εν τέλει τα εξής συμπεράσματα:

– Η πορεία των έργων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και το Τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη Αιγίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2018.

– Είναι αναγκαίο να εντοπιστούν επακριβώς τα σημεία, όπου υπάρχουν προβλήματα, κυρίως όσον αφορά στα υδραυλικά συστήματα του έργου που συνδέονται με το υπάρχον δίκτυο ομβρίων υδάτων των κοινοτήτων και τα ρέμματα καθώς και τις απολήξεις τους, ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο.

– Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης σε συνεργασία με τις τοπικές Κοινότητες  πρέπει να αξιοποιήσει τη χρηματοδότησητων Υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών για την αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατη θεομηνία και τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στα όρια του Δήμου.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αποτελέσματα και βαθμολογία Α’ Κορινθίας - 5η αγωνιστική

Αποτελέσματα 5ης αγωνιστικής

Κόρινθος – Ισθμιακός 0-1

Ηρακλής Λεχαίου – Ελλάς Βέλου 2-3


Πανκαμαριακός  -Ηρακλής Ξυλοκάστρου αναβλήθηκε

Ολυμπιακός Λουτρακίου – Ολυμπιακός Άσσου 3-2

Κόρινθος 2006 – Πανσολυγειακος 6-0

Παννεμεατικός – Πέλοπας Κιάτου 1-0

Ατρόμητος Χιλιομοδίου – Θύελλα Πετρίου 2-0

Αστέρας Δερβενίου – Τενεάτης Αθικίων 4-0
 Βαθμολογία
1.       Κόρινθος 2006 13
2.       Κόρινθος 12
3.       Ισθμιακός 11
4.       Παννεμεατικός 11
5.       Πέλοπας Κιάτου 10
6.       Ελλάς Βέλου 9
7.       Αστέρας Δερβενίου 8
8.       Ηρακλής Λεχαίου 7
9.       Ηρακλής Ξυλοκάστρου 6
10.   Ολυμπιακός Λουτρακίου 6
11.   Πανσολυγειακός 4
12.   Πανκαμαριακός 3
13.   Ολυμπιακός Άσσου 3
14.   Ατρόμητος Χιλιομοδίου 3
15.   Τενεάτης Αθικίων 2
16.   Θύελλα Πετρίου 1
** Πανκαμαριακός και Ηρακλής Ξυλοκάστρου έχουν έναν αγώνα λιγότερο

Επόμενη αγωνιστική
Θύελλα Πετρίου – Πανκαμαριακός
Πέλοπας Κιάτου – Ολυμπιακός Λουτρακίου
Πανσολυγειακός – Ηρακλής Λεχαίου
Αστέρας Δερβενίου – Κόρινθος
Ισθμιακός – Ατρόμητος Χιλιομοδίου
Ηρακλής Ξυλοκάστρου – Παννεμεατικός
Τενεάτης Αθικίων – Κόρινθος 2006
Ελλάς Βέλου – Ολυμπιακός Άσσου
Για την αναδημοσίευση εκδηλώσεων, επικοινωνήστε μαζί μας στο contact@corinthia.events ή μέσω της σελίδας μας στο facebook! Θα είναι χαρά μας να βρούμε τρόπο συνεργασίας!

http://www.corinthia.events/mathima-krouston-karipis-allotropon/ | Corinthia.Events

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Η σύγχρονη πολιτική επιστήμη γεννήθηκε στην Κορινθία; - Στιγμές ΠΕΔιΣ

Η σύγχρονη πολιτική επιστήμη γεννήθηκε στην Κορινθία;


Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας

Η ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Κορίνθου Wilhelm von Moerbeke που έκανε γνωστά τα Πολιτικά του Αριστοτέλη στη Δύση.
Το 2016 γιορτάζουμε τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη (το έτος ανακηρύχθηκε από την UNESCO Επετειακό Έτος Αριστοτέλη). Το έργο του Αριστοτέλη – και ιδιαίτερα τα Πολιτικά – αποτελούν για πολλούς αναλυτές τα θεμέλια της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης. Τα Πολιτικά και πολλά άλλα κείμενα του Σταγειρίτη φιλοσόφου μεταφράσθηκαν απευθείας από τα Ελληνικά στα Λατινικά χάρη στις εργώδεις προσπάθειες του φιλέλληνα αρχιεπισκόπου Κορίνθου Wilhelm von Moerbeke (Λατινικά: Gulielmus de Moerbecum).  Ξεχασμένος από πολλούς, ο φιλόσοφος αυτός του Μεσαίωνα έπαιξε από την Κορινθία αποφασιστικό ρόλο για τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στη Δύση και, χάρη στη στενή του σχέση με τον Θωμά Ακινάτη βοήθησε να τεθούν οι βάσεις της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης.

Λόγιος και φιλόσοφος, ο Wilhelm von Moerbeke ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους άντρες των γραμμάτων του 13ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1215 και πέθανε το 1286. Η καταγωγή του ήταν φλαμανδική, ενώ ανήκε στο Τάγμα των Δομινικανών μοναχών. Είχε στενή σχέση με τον φιλόσοφο (και για πολλούς «πατέρα» της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης) Θωμά Ακινάτη, τον μαθηματικό  John Campanus, τον φιλόσοφο και επιστήμονα Witelo και τον αστρονόμο Henri Bate of Mechlin. Συμμετείχε στο Επισκοπικό Δικαστήριο του Viterbo (1268) και στο Συμβούλιο της Λυών (1274), ενώ από το 1277 μέχρι το θάνατό του κατείχε την έδρα της Λατινικής Αρχιεπισκοπής Κορίνθου, η οποία ιδρύθηκε μετά την τέταρτη Σταυροφορία. Γνωρίζουμε ότι επισκέφθηκε τη Νίκαια της Βιθυνίας όπου συνάντησε πολλούς έλληνες λογίους ενώ το 1283 είχε σταλεί από τον Πάπα σε αποστολή στην Περούτζια της Ιταλίας.
Έπειτα από προτροπή του Θωμά Ακινάτη, ανέλαβε τη μετάφραση του συνόλου των έργων του Αριστοτέλη από τα ελληνικά στα λατινικά. Παράλληλα έκανε μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μεταφράσεων (που δεν θεωρούνταν αξιόπιστες) ενώ ήταν ο πρώτος μεταφραστής του έργου του Αριστοτέλη «Πολιτικά» (1260). Ο λόγος που του ζητήθηκε η μετάφραση των έργων από τα ελληνικά στα λατινικά ήταν ότι πολλά από τις μεταφράσεις του Αριστοτέλη στα λατινικά προέρχονταν από την Ισπανία, και είχαν μεταφραστεί από τα Αραβικά στα Λατινικά, των οποίων τα κείμενα με τη σειρά τους, προέρχονταν από συριακές εκδοχές και όχι από τα αυθεντικά κείμενα.
Επίσης ο Moerbeke μετέφρασε το έργο «Ρητορική» του Αριστοτέλη στα λατινικά. Έχει επίσης μεταφράσει και μαθηματικές πραγματείες, όπως εκείνες του Αρχιμήδη και τα «Κατοπτρικά» του Ήρωνα του Αλεξανδρέως. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η μετάφραση των «Στοιχείων της Θεολογίας» του Πρόκλου, καθώς το έργο αυτό είναι μια από τις θεμελιώδεις πηγές των νεο-πλατωνικών ρευμάτων του 13ου αιώνα. Στη μετάφραση του έργου του Πρόκλου σχολιάζει ένα απόσπασμα του διαλόγου «Παρμενίδης» του Πλάτωνα κάνοντάς το για πρώτη φορά διαθέσιμο στα λατινικά. Σε κάποια από τα σημαντικά μικρότερα κείμενα του Πρόκλου, όπως τα «Περί προνοίας και ειμαρμένης», «Περί των δέκα προς την πρόνοιαν απορρημάτων», «Περί της των κακών υποστάσεως», έχουν διασωθεί μόνον οι μεταφράσεις του Moerbeke.
Μεταξύ του Άργους και των Μυκηνών, υπάρχει ένα μικρό χωριό, στο οποίο βρίσκεται μια μικρή εκκλησία του 13ου αιώνα που ήταν η έδρα της Αρχιεπισκοπής Κορίνθου στο Μεσαίωνα (σώζεται το Καθολικό του Ναού). Πιθανολογείται ότι το χωριό έχει πάρει το όνομα του von Moerbeke, καθώς ονομάζεται Μέρμπακας.

Σημείωση: Το κείμενο αυτό προέρχεται από εργασία των ακόλουθων φοιτητριών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στα πλαίσια του μαθήματος «Συγκριτική Πολιτική»: Τριανταφυλλιά Γεωργιάδου, Σπυριδούλα Γκικουρία, Μαρία Δαλιανίδου, Ιωάννα Μάρκου και Αναστασία Παπαδά.

 http://sfedona.gr

Πλούσια τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Χιλιομόδι Κορινθίας το 2016

Πλούσια τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Χιλιομόδι Κορινθίας για το 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η ανακάλυψη, για πρώτη φορά in situ, οικοδομικών καταλοίπων της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, πλήθος νομισμάτων, αγγείων και κεραμικής, ένα γυναικείο ειδώλιο, ένα ανθεμωτό ακροκέραμο, μια επιζωγραφισμένη σίμη, καθώς κι ένα δίχωρο ταφικό υπέργειο μνημείο ρωμαϊκών χρόνων, σπάνιο για την Κορινθία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, ολοκληρώθηκε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την διεύθυνση της Δρ. Έλενας Κόρκα. Στο πλαίσιο της έρευνας, συνεχίστηκε η διερεύνηση τμήματος της αρχαίας οδού που εντοπίστηκε το 2015, ενώ ταυτόχρονα διανοίχθηκαν και νέες ανασκαφικές τομές, οι οποίες σε συνδυασμό με τα καινούργια στοιχεία που

προέκυψαν κατά την επιφανειακή και γεωφυσική έρευνα, συμπλήρωσαν κατά πολύ την τοπογραφία της αρχαίας Τενέας.
Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκαν, για πρώτη φορά in situ, οικοδομικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, που παραπέμπουν στη δραστηριότητά της στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Αναλυτικότερα, ανασκάφθηκε τμήμα εκτεταμένου κτιρίου με επιμέρους χώρους και πηγάδι. Σε έναν εξ αυτών εντοπίστηκαν αποθέσεις καύσης, τμήμα γυναικείου ειδωλίου, αγγεία και νομίσματα. Σε άλλο χώρο αποκαλύφθηκε μεγάλος αριθμός μαρμάρινων πυρήνων και σωρεία απολεπίσεων, μεταξύ των οποίων μαρμάρινο σπάραγμα αντίχειρα από άγαλμα φυσικού μεγέθους, ακέραιη πυξίδα, καθώς και άλλα χρηστικά αγγεία. Στον ανεσκαμμένο χώρο εντοπίστηκαν επίσης πλήθος νομισμάτων, ανθεμωτό ακροκέραμο, επιζωγραφισμένη σίμη και άφθονη κεραμική χρηστικών αγγείων.

Στην εγγύτητα του παραπάνω χώρου αποκαλύφθηκε δίχωρο ταφικό υπέργειο μνημείο ρωμαϊκών χρόνων, σπάνιο για την Κορινθία. Στο κυρίως χώρο του διαμορφώνονται στις τρεις πλευρές του πέντε κτιστοί τάφοι. Στο χώρο εισόδου εντοπίστηκαν ίχνη καύσης και παιδικές ταφές. Στο σύνολό του το μνημείο αποτελεί μια ιδιαίτερα επιμελημένη κατασκευή, επενδεδυμένη με κονίαμα, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό της και με λιθόστρωτο δάπεδο στο οποίο τμηματικά διατηρείται επίστρωση κονιάματος. Η εξωτερική τοιχοποιία του μνημείου αποτελείται από δεύτερης χρήσης αρχιτεκτονικά μέλη ελληνιστικών χρόνων. Στον κυρίως χώρο αποκαλύφθηκαν ενταφιασμοί, αλλά και καύσεις πλούσια κτερισμένες, παρά την έντονη διατάραξή τους. Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται χάλκινα νομίσματα, χρυσή δανάκη από νόμισμα Σικυώνας, οστέινα κοσμήματα κ.α. Εξωτερικά της νότιας θεμελίωσης του μνημείου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση κεραμοσκεπών τάφων και εγχυτρισμών. Όλες οι παραπάνω ταφές είναι παιδικές, πλούσια κτερισμένες με λύχνους, αγγεία, γυάλινα μυροδοχεία, νομίσματα κ.α.

Βόρεια διαφαίνεται η συνέχεια του μνημείου το οποίο πιθανότατα να αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος, ενώ στα νότιά του, στο βάθος της θεμελίωσής του, αποκαλύφθηκε τμήμα πρωιμότερης κατασκευής από πώρινους δόμους, η διερεύνηση της οποίας δεν ολοκληρώθηκε.
Νοτιοανατολικά του μνημείου εντοπίστηκε πηγάδι με πώρινο περιστόμιο και αργολιθοδομή καθώς και υποδοχές κατάβασης. Το βάθος του φτάνει στα 15,30 μ όπου υπάρχει νερό.

Στον χώρο της αρχαίας οδού έγιναν τομές όπου αποκαλύφθηκαν τμήματα της υποδομής της και νομίσματα. Τέλος, από την επιφανειακή έρευνα εντοπίστηκε πλούσιο οικοδομικό υλικό μεταξύ των οποίων ένα κιονόκρανο, νομίσματα, επιζωγραφισμένες σίμες και κεραμική, προσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό σε μεγάλο πλέον βαθμό τον οικιστικό ιστό της πόλης. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν και μέσω της εκτεταμένης διασκόπησης με γεωραντάρ.
Στην έρευνα συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν εξήντα Έλληνες και ξένοι φοιτητές από αρχαιολογικές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και του Πολυτεχνείου της Αθήνας.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

H εξομολόγηση... του Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιου

Για την συμπλήρωση 10 χρόνων ποιμαντορίας του στην Αποστολική Εκκλησία της Κορίνθου μίλησε αποκλειστικά στην Rap Media o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος.
Εξομολογείται για πρώτη φορά διαλόγους και περιστατικά, θυμάται τον ερχομό του στην Κόρινθο, τα συναισθήματα , την ιστορική υποδοχή του από τους Κορινθίους, το επιφυλακτικό κλίμα στον χώρο των ιερέων, τους πολέμιους και τους φίλους που συνάντησε.
Αφηγείται τους τρόπους που κατέστη «γεφυροποιός» εγκαθιστώντας πλέον τη νηνεμία και την εμπιστοσύνη σε κλήρο και λαό και στέλνει το αυστηρό μήνυμα του σε εκείνους που επιδιώκουν να σπείρουν διχόνοια.

από το Rap Media TV

Η έρευνα θα φέρει τις αποκαλύψεις για την χαμένη πόλης της αρχαίας Τενέας






από το korinthostv.gr

Στις 10 Οκτωβρίου 2016 ολοκληρώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά η συστηματική έρευνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Φέτος υπήρξε μια χρονιά σταθμός για την έρευνα.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που αποκαλύφθηκαν και τα ξεχωριστά ευρήματα που ήρθαν στο φως αποτελούν πλέον βάσιμες αποδείξεις και οδηγό για την αποκάλυψη της χαμένης πόλης της αρχαίας Τενέας.
Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να συμβούν δίχως την συμμετοχή και την υπερπροσπάθεια όλων όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ο καθένας από εσάς ξεχωριστά, εργάτης, φοιτητής, εθελοντής, αρχαιολόγος, συντηρητής, αρχιτέκτονας, τοπογράφος, σχεδιαστής, δώσατε πραγματικά τον καλύτερο εαυτό σας, υπερβαίνοντας το ανθρώπινο δυνατό.
Εργαστήκατε σκληρά με πάθος, όρεξη και μεράκι δίχως όρια. Αντιμετωπίσατε κάθε αντιξοότητα και την μετατρέψατε σε εφαλτήριο και πρόκληση για ακόμη μεγαλύτερη επιμονή και εργασία για τον κοινό σκοπό μας, να αποκαλύψουμε την χαμένη Τενέα.
Ο καθένας με την δική του ταυτότητα και τον δικό του χαρακτήρα έδωσε το στίγμα του και το χρώμα του και τα σκάμματα κάθε μέρα ήταν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων με διαφορετικό χαρακτήρα και διάθεση, που όμως συνεργάζονταν υπομονετικά και επίμονα. Σας ευχαριστούμε θερμά που συμμεριστήκατε το όραμά μας και συμμετείχατε ενεργά στην προσπάθειά μας.
Αυτό μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε για ακόμη σπουδαιότερες ανακαλύψεις στο μέλλον.
Federico, Lidia, Rosario, Mattia, Harleyn, Lucia, Ελευθερία, Julia, Χάρη, Αλίκη, Ευαγγελία, Kelina, Έλλη, Χρύσα, Annika, Μichelle, Βίκη, Alieda, Claudia, Anna-lena, Στέφανε, Παναγιώτη, Κωνσταντίνα, Αφροδίτη, Ξένια, Ελευθερία, Κωνσταντίνε, Chiara, Δήμητρα, Κωνσταντίνα, Nathalie, Γεωργία, Κωνσταντίνε, Γιάννη, Ελισάβετ, Αργυρώ, Παναγιώτη, Γιάννη, Μαντώ, Μαρία, Δήμητρα, Εύα, Κυριακή, Τάσο, Αφροδίτη, Νικολέτα, Γιώργο, Ελέννη, Φρειδερίκη, Κώστα, Γιάνγκο, Κώστα, Αντώνη, Άρη, Τάσο, Μαρία, Μαρία, Βασίλη,Σάκη, Νόντα, Κώστα, Παναγιώτη, Βασίλη, Μιχαέλα, Ανδριάνα, Ζωή, Μάριε, Ηλία, Νίκο και πολλοί άλλοι…….. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα! Ραντεβού για τα καλύτερα τον Σεπτέμβριο του 2017
Έλενα Κόρκα
Βιβή Ευαγγέλογλου, Έλενα Νικολοπούλου.






Χιλιομόδι: Ποιος είναι Ανδρέας Σκούρτης

Ο Ανδρέας Σκούρτης αρχιτέκτονας / σκηνογράφος. Γεννήθηκε το 1973 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. 
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1991-1999, τίτλος διπλωματικής εργασίας: «Η εξέλιξη ενός Τριγωνογραφήματος – Κέντρο Θεατρικής Έρευνας στην Αρχαία Σικυώνα»), design στην Ecole d’ Architecture de Lille (1994-1995), υποκριτική στο «Εργαστήρι Υποκριτικής» της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (Θεσσαλονίκη 1995-1999), και σκηνογραφία στο Wimbledon College of Art / University of the Arts London (Λονδίνο 1999-2001, Master of Arts in Theatre Design/Scenography, τίτλος μεταπτυχιακής διατριβής: “Visualizing The Invisible: The Creation of a Theatrical Topos”).
 Ειδικεύεται στις αρχιτεκτονικές μελέτες θεάτρων και χώρων πολιτισμού. Διατηρεί από το 2003 γραφείο μελετών στην Αθήνα και την Κόρινθο. Έχει εκπονήσει μελέτες ιδιωτικών και δημόσιων έργων δουλεύοντας σε όλες τις κλίμακες και διαφορετικές χρήσεις κτιρίων. 
 Συμμετείχε με τα σχέδιά του για την καινούργια Νέα Σκηνή του Εθνικού στην Ελληνική Εθνική συμμετοχή της Prague Quadrennial 2011 που απέσπασε το χρυσό μετάλλιο θεατρικής Αρχιτεκτονικής και Χώρου Παραστάσεων τον Ιούνιο του 2011.
 Ως σκηνογράφος, από το 1995 μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Workhorse Productions London, Edinburgh Fringe Festival, Bald Theatre, Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, ΕΥΖΕΙΝ, Κρατική Σχολή Χορού Θες/νίκης, Χοροροές, Θέατρο Βαφείο, Ενόρασις, Highway Productions, Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο. 
Από το 2006 ως το 2010 δίδαξε εργαστήρια θεατρικής αρχιτεκτονικής και σκηνογραφίας ως εντεταλμένος λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Αστροπαρατήρηση, Ουρανογραφία & Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας


astroparatirisi-corinthia
Η Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου, διοργανώνει βραδιά ουρανογραφίας και αστροπαρατήρησης στον εσωτερικό προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ισθμίας. Θα προηγηθεί σύντομη ξενάγηση στο Μουσείο από την αρχαιολόγο κα. Γιώτα Κασίμη.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, 7.30μμ
Προϋπόθεση συμμετοχής στην εκδήλωση είναι η προεγγραφή σας στο τηλ. 6972215173

Ο αρχαιολογικός χώρος & το μουσείο στα Ίσθμια!

isthmia-archaelogical-site
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από διάφορα σημεία το Ελληνικό τεχνικό αριστούργημα του 19ου αιώνα, τη Διώρυγα Κορίνθου. Εγκαινιάσθηκε στις 25-07-1893 – Κατ’αυτό τον τρόπο συνδέθηκε ο Κορινθιακός Κόλπος (Ποσειδωνία) με το Σαρωνικό (Καλαμάκι ή Σχοινούντα)
Σε μικρή απόσταση από τη Διώρυγα της Κορίνθου, το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στη χώρα μας τον 19ο αιώνα, συναντάμε έναν τόπο που έχει μία ένδοξη ιστορία, δεδομένου ότι εκεί ετελούντο οι δεύτεροι πιο σημαντικοί αθλητικοί αγώνες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον αρχαίο κόσμο, τα Ίσθμια.
Βρίσκεται σε επίκαιρη και κομβική θέση στο σημείο που ενώνεται η Πελοπόννησος με τη Στερεά Ελλάδα. Σπουδαίες είναι οι ανακαλύψεις που έγιναν το 1952 από τον καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Σικάγου Όσκαρ Μπρόνηρ, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθήνας.
Η ευρύτερη περιοχή της Ισθμίας πιθανολογείται ότι κατοικήθηκε από το 5.000-6.000π.Χ.
Στην Ισθμία χώρα, στην περιοχή Κυρά Βρύσης, εκεί όπου σήμερα είναι ο αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με ενδείξεις έχουμε ανθρώπινη δραστηριότητα από το 1.300π.Χ. περίπου.
Τον 12ο π.Χ. αι. άρχισε να κατοικείται συστηματικά από Ίωνες. Είναι συνδεδεμένη με τον θρύλο του Μελικέρτη – Παλαίμονα γιό της Ινούς και του βασιλιά Αθάμαντα, που πνίγηκε στο Σαρωνικό Κόλπο και μεταφέρθηκε με δελφίνι στη στεριά.

Ο θείος του Σίσυφος βασιλιάς της Κορίνθου, τον έθαψε με τιμές και καθιέρωσε προς τιμήν του αγώνες προοδρόμους των Ισθμίων. Με την πληρέστερη μορφή τους χρονολογούνται από το 582π.Χ., ετελούντο κάθε δύο χρόνια και στους νικητές απονείμετο στεφάνι πεύκου και αργότερα αγριοσέλινου.

Οι αγώνες ήσαν υπό την εποπτεία της Κορίνθου έως την κατάληψη και καταστροφή της από Ρωμαϊκά στρατεύματα του Λεύκιου Μόμμιου το 146π.Χ., όποτε η διοργάνωση πέρασε στη Σικυώνα για τα χρόνια έως το 46π.Χ.
Το 67μ.Χ. συμμετείχε και ο ίδιος ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων.
Ετελούντο έως τα τέλη του 3ου μ.Χ. αι.

Η Ισθμία λόγω και της επίκαιρης γεωγραφικής της θέσης αποτέλεσε τόπο συνεδρίων – συναθροίσεων:
-481 και 480π.Χ για την αντιμετώπιση των Περσών
-337π.Χ. ο Φίλλιπος Β’ ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος των Ελλήνων.
-336π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος όλων των Ελλήνων.
-302π.Χ. ο Δημήτριος Πολιορκητής αναγορεύεται ηγεμόνας της Ελλάδας.
-Το 196 π.Χ. ο Ρωμαίος ηγεμόνας Τίτος Κόϊντος Φλαμινίνος ανακηρύσσει κατά τη διάρκεια των Ισθμίων αγώνων  το αυτοδιοίκητο  και ελεύθερο των Κορινθίων, Φωκίων, Λοκρών, Ευβοέων , Μαγνησίων Θεσσαλών, Περαιβών, ενώ η Κορινθία γίνεται έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Σπουδαίους σταθμούς στη νεότερη ιστορία αποτελούν:
-Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά –Αθήνας – Κορίνθου (1-4-1885), με σταθμό στο Καλαμάκι

-Η διάνοιξη και λειτουργία της διώρυγας Κορίνθου (1882-1893).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθυσμός ανήλθε από 140 το 1879 σε 2760 σήμερα (2011).
Πολυάριθμα είναι τα μνημεία:

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο αξίζει να παρατηρήσουμε:
-Ναός Ποσειδώνα. Ο πρώτος κτίστηκε μεταξύ 690-650 π.Χ. Μεγάλη πυρκαγιά τον κατέστρεψε περίπου το 450π.Χ.και αμέσως στη θέση του κτίστηκε μεγαλύτερος δωρικού τύπου. Μια δεύτερη πυρκαγιά το 390π.Χ. κατέστρεψε μεγάλο μέρος του για να ανοικοδομηθεί στον ίδιο ρυθμό.
Μετά την εισβολή των Ρωμαίων υπέστη ζημιές το 148π.Χ. για να ανακατασκευασθεί και εξωραϊσθεί στα τέλη του 1ου μ.Χ. αι.

Η λειτουργία του σταματά με την επιδρομή των Βησιγότθων του Αλάριχου τον 4ομ.Χ. αι.
-Στάδιο. Κατασκευάζεται αρχικά γύρω στο 550π.Χ. Τον 3ο π.Χ. αι. γίνεται το νέο στάδιο όπου ετελούντο τα Ίσθμια. Έχει διασωθεί ένα σπουδαίο σύστημα άφεξης αθλητών η ύσπληξ.
-Παλαιμόνιο. Τόπος λατρείας του μικρού Παλαίμωνα, ο οποίος θεωρείτο και προστάτης των ναυτικών. Προς τιμήν του , θυσιάζονταν ταύροι. Η πρώτη φάση της κατασκευής γίνεται στα χρόνια του Νέρωνα (μέσα 1ου μ.Χ.αι), ενώ η πέμπτη και τελευταία επί Αντωνίνων το 161-169μ.Χ., συνδέεται δε με μια δίοδο που οδηγεί στον «πιθανό τάφο» του Παλαίμονα.
-Θέατρο. Βρίσκεται βορειοανατολικά του ναού Ποσειδώνα. Κτίστηκε περίπου το 400π.Χ. για να ικανοποιεί τα μουσικά αγωνίσματα των Ισθμίων.

Ρωμαϊκά λουτρά. Κατασκευάστηκαν μεταξύ 150-160 μ.Χ. πιθανόν από τον Ηρώδη Αττικό. Το μωσαϊκό τους είναι παρόμοιο με αυτά στην Όστια και Πομπηία.
Στο κεντρικό τμήμα υπάρχουν δύο παραστάσεις που απεικονίζουν τον «θαλασσινό θίασο», πομπή θαλάσσιων όντων που σχετίζεται με τη λατρεία του Διονύσου. Παρατηρούμε ιδιαίτερα το χταπόδι με τα 7 πλοκάμια και τα καβούρια.
Σε άλλο ασπρόμαυρο ψηφιδωτό απεικονίζεται μάλλον Νηρηίδα που ιππεύει έναν Τρίτωνα και περιβάλλεται από διάφορα θαλάσσια όντα.
Κάτω από το δάπεδο του Ρωμαϊκού λουτρού βρίσκονται ίχνη λουτρού Ελληνικής κλασσικής περιόδου.
-Σπήλαια. Είναι δύο «βορειοανατολικό» και «θεάτρου».Κατασκευάστηκαν περί τα τέλη του 5ου π.Χ. αι. και εξυπηρετούσαν τα λατρευτικά δείπνα.

-Δυτικό υδραγωγείο. Βρίσκεται δυτικά του ναού του Ποσειδώνα. Σώζονται δεξαμενή – συλλεκτήρας και αγωγός νερού.
-Κυκλικό φρέαρ. Κατασκευάστηκε περί τα τέλη του 6ου π.Χ. αι. για να ικανοποιεί τις ανάγκες του ναού Ποσειδώνα.
Εντός του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί από το 1978 Μουσείο, όπου παρατηρούμε:
-Μαρμάρινο αρχαϊκό περιρραντήριο. Υπήρχε από τα τέλη του 7ου π.Χ. αι. στο ναό (πρώτο) Ποσειδώνα.
-Υαλοθετήματα Κεχρεών. Έφθασαν συσκευασμένα ανά δύο σε πλοίο προερχόμενο από την Αλεξάνδρεια και βρέθηκαν βυθισμένα στην περιοχή. Είναι έγχρωμα σε τύπο που μοιάζει με σημερινά βιτρώ.

-Αυτοκρατορικό άγαλμα στο τύπο του Δία (μέσα 2ου π.Χ.αι.)
-Επινίκια στήλη με πορτραίτο του Κορίνθιου μουσικού Λεύκιου Κορνήλιου (150μ.Χ.)
-Εμπορικούς αμφορείς από Ίσθμια, Ράχη, Κεχριές, Βυζαντινό οχυρό.
-Λατρευτικά και οπλικά αναθήματα.

-Αντικείμενα προϊστορικών νεκροταφείων περιοχής Ισθμού.
Στην παραλία της Κρυφής παρατηρούμε ερείπια τείχους μυκηναϊκής περιόδου (περί το 1200π.Χ.).
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από διάφορα σημεία το Ελληνικό τεχνικό αριστούργημα του 19ου αιώνα, τη Διώρυγα Κορίνθου. Εγκαινιάσθηκε στις 25-07-1893. Κατ’αυτό τον τρόπο συνδέθηκε ο Κορινθιακός Κόλπος (Ποσειδωνία) με το Σαρωνικό (Καλαμάκι ή Σχοινούντα).
Έχει μήκος 6343μ. και πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσα 246μ.
Το 1885 εργάζονταν 2300 άτομα οι περισσότεροι των οποίων ήταν ξένοι, κυρίως Ιταλοί, Μαυροβούνιοι, Αρμένιοι.

Οι μελέτες έγιναν από τους Ούγγρους μηχανικούς Ίστβαν Τύρρ, Μπέλα Γκέρστερ.
Μια αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε το 2009 από την Πρεσβεία της φίλης Ουγγαρίας, στην είσοδο της παλιάς οδικής γέφυρας, τιμά την σπουδαία προσφορά τους.
Η αποπεράτωσή της έγινε από την «Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου» υπό τον Ανδρέα Συγγρό.
Οι αρχαίοι Κορίνθιοι επί εποχής Περίανδρου, περίπου τον 6οπ.Χ. αι. κατασκεύασαν τον Δίολκο, μήκους περί τα 7,5χλμ. Ήταν ένας λιθόστρωτος δρόμος με αυλάκια που συνέδεε την Ποσειδωνία με την Σχοινούντα.

Τα πλοία τοποθετούνταν σε τροχοφόρο όχημα,  τον ολκό και έτσι μεταφέρονταν από την μία πλευρά στην άλλη.
Τμήματα του Δίολκου φαίνονται σήμερα αρκετά καλά στην πλευρά της Ποσειδωνίας.
Περίπλους της Διώρυγας μπορεί να γίνει με τουριστικά πλοιάρια.
Σε διάφορες τοποθεσίες της περιοχής υπάρχουν τμήματα του Εξαμιλίου τείχους. Κτίστηκε στις αρχές του 5ου μ.Χ. αι. Ανακατασκευάστηκε από Ιουστινιανό (527-565 μ.Χ.), Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο (1415). Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (1443) .

Σε απόσταση 15χλμ βρίσκονται οι Αρχαίες Κεχριές, ένα από τα δυο λιμάνια που εξυπηρετούσαν την Κόρινθο.
Τα σωζόμενα ερείπια είναι της ρωμαϊκής περιόδου.
Στο νότιο μόλο παρατηρούμε τμήματα του ναού της Ίσιδας, παλαιοχριστιανικής βασιλικής, αποθηκών.
Σταθμό στην ιστορία τους αποτελεί η επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου το 51μ.Χ., από όπου αναχώρησε για την Έφεσο.
To σημερινό χωριό της Ισθμίας  περιβάλλεται από όμορφο δασώδες περιβάλλον, όπου κυριαρχεί το πεύκο. Διαθέτει θαυμάσιες παραλίες για κολύμβηση και πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης.
πηγή

36ο Rally Sprint Koρίνθου στον Αγ.Ιωάννης


raly

Ξεκίνησαν οι εγγραφές συμμετοχής για το 36ο Ασφάλτινο Rally Sprint Κορίνθου που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 22-23 Οκτωβρίου 2016.
Ο 3ος αγώνας του  Περιφερειακού  Κυπέλλου Ασφάλτου, για την Πελοπόννησο, θα γίνει στην Ε.Δ. Αγ.Ιωάννης μήκους 16,50χλμ (2 φορές), με συνολικό αγώνα 62,50km .To κέντρο του αγώνα θα βρίσκεται στα Αθίκια , όπου θα είναι το service park και η Γραμματεία του αγώνα .
H αλλαγή στον σχεδιασμό του φετινού αγώνα μας είναι η προσθήκη μιας επιβράδυνσης στο κατέβασμα του Αγ. Ιωάννη και πιο συγκεκριμένα στο 12.35χλμ. Επίσης με βάση τον νέο κανονισμό θα υπάρχει Service Park και ανασυγκρότηση 20’’ πριν την είσοδο σε αυτό .
Η Λήξη Eγγραφών Συμμετοχής έχει οριστεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, στις 20.00
Συνεχής ενημέρωση & πληροφορίες για τον αγώνα στο www.rallysprint.gr
Μείνετε συντονισμένοι ….

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Εκδήλωση στο άγαλμα του ήρωα Νικηταρά στο Χιλιομόδι Κορινθίας

http://korinthostv.gr/korinthiakanea/item/10129-video
Ο Δήμος Κορινθίων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποίησαν από κοινού εκδήλωση στο άγαλμα του Νικηταρά, στην Τοπική Κοινότητα Χιλιομοδίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, η Κορίνθια βουλευτής Μαρία Θελερίτη, οι περιφερειακοι συμβουλοι Θανάσης Γκίκας, Γιώργος Πετρίτσης και Μαριλένα Σουκουλη, ο Δήμαρχος Αλ. Πνευματικός, ο προεδρος του ΔΣ Χρηστος Χασικιδης,ο Νίκος Σταματελοπουλος απόγονος του Νικηταρά, ο πρόεδρος του τοπικου Δημήτρης Μπιτζιος, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές και από το σύλλογο Νικηταρα, δημοτικοί σύμβουλοι, οι μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και πλήθος συμπολιτών μας για να τιμήσουν με την παρουσία τους την σημαντική αυτή μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Η Κόρινθος συναντά την Αγία Πετρούπολη



Τι: Ο Δήμος Κορινθίων και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου μας προσκαλούν στην κεντρική εκδήλωση των δράσεων με τίτλο: «Δρόμοι πολιτισμού: η Κόρινθος συναντά την Αγία Πετρούπολη». Που: Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαίδης» και στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου Πότε: Παρασκευή 14, Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 Ώρες: Αναλυτικά στο πρόγραμμα που θα δείτε παρακάτω
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου Από τις 19.00
Στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου
– Ξενάγηση στην έκθεση με αντικείμενα από το Ρωσικό Μουσείο Εθνογραφίας, Αγία Πετρούπολη
– Προβολή ντοκιμαντέρ για την Ρωσική λαϊκή τέχνη

Σάββατο 15 Οκτωβρίου Από τις 19.00
Στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου
– Θεατρική αναπαράσταση του Ρωσικού αγροτικού εθίμου «Dozhinka», από το θεατρικό τμήμα του Ρωσικού Μουσείου Εθνογραφίας Αγίας Πετρούπολης
– Αφήγηση Ελληνικού παραδοσιακού παραμυθιού με τη συνοδεία θεάτρου σκιών και παραδοσιακής μουσικής με τη συμμετοχή του γυναικείου φωνητικού συνόλου «Opus Femina» του ΚΕ.Π.Α.Π του Δήμου Κορινθίων

Κυριακή 16 Οκτωβρίου Από τις 11.00
Στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου
– Διάλεξη με θέμα «Εθιμικές γιορτές της Ρωσικής υπαίθρου» από τον Dmitrii Baranov, Ρωσικό Μουσείο Εθνογραφίας, Αγία Πετρούπολης
– Ρωσικοί παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια

laografiko-moyseio-korinthou
Παράλληλα από τις 11 έως τις 22 Οκτωβρίου, στο χώρο του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου θα λειτουργεί έκθεση με αντικείμενα από το Ρωσικό Μουσείο Εθνογραφίας, Αγίας Πετρούπολης.

 http://diogenis-press.gr/?p=57969

Τρανταχτά ονόματα στο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων...!!!




Συνελήφθησαν 25 άτομα που εμπλέκονται σε 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και πώλησης αρχαίων αντικειμένων – Αναζητούνται αλλά 27 άτομα.Πριν από περίπου δέκα χρόνια εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει η δράση μελών της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και πώλησης αρχαίων αντικειμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν εκτιμάται από την Αστυνομία, πως ξεπερνά τα 650.000 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Αστυνομία, διακριβώθηκε, ο ενεργός και ουσιαστικός ρόλος, καθώς και η συμμετοχή τεσσάρων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, στη παράνομη διακίνηση, αρχαίων αντικειμένων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν ήδη συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Δράμα, Προμαχώνα και Ρόδο,25 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των όποιων είναι και τα αρχηγικά μέλη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 22 Έλληνες, ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μια 54χρονη Ελληνίδα, μια 33χρονη Γεωργιανή και μια 51χρονη Γερμανίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα.


Ειδικότερα, η δικογραφία περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματικής οργάνωση, της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των 14. Πρόκειται για 12 Έλληνες, ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό.

Μάλιστα, για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας.
Ειδικότερα, για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Φώτης Τσόλκας, ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος Ιωάννης Σεϊντής, ο διοικητής της Ασφαλείας Πατρών, αστυνομικός διευθυντής Απόστολος Μαρτζάκλης και ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων, αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Σφέτσος.

Όπως αναφέρθηκε, οι έρευνες των αστυνομικών για την σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης διήρκεσαν για χρονικό διάστημα 14 μηνών, ενώ βρέθηκαν 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα. όπως ειδώλια δακτυλίδια – σκουλαρίκια – πόρπες, ένα γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ένας σταυρός βυζαντινός, δύο σπαθιά, ένα κυονόκρανο.

Ακόμη, βρέθηκαν δύο αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά εποχής Φράγκων, ύψους ενός μέτρου και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα, τα οποία εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας. Όλα τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν, χρονολογούνται από το 600 π.Χ. έως και το 1700 μ.Χ.


Όσον αφορά στον τρόπο που δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονταν οι λαθρανασκαφείς, οι οποίοι δρούσαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, επέλεγαν τόπους για λαθρανασκαφή, οι οποίοι ήταν κυρίως κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και μέσα σε αυτούς.

Επίσης, επέλεγαν τοποθεσίες για τις οποίες είχαν συλλέξει πληροφορίες, για πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων, είτε από άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είτε μέσω του διαδικτύου με δορυφορική απεικόνιση των τοποθεσιών.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μηχανήματα ανίχνευσης υπεδάφους και σκαπτικά εργαλεία, προχωρούσαν σε λαθρανασκαφές, κυρίως βραδινές ώρες, ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί.


Κατόπιν, ανελάμβαναν δράση οι μεσάζοντες, οι οποίοι, αφού εκτιμούσαν πρώτα τα αρχαία αντικείμενα, στη συνεχεία αναλάμβαναν την πώλησή τους.

Οι μεσάζοντες, είτε αγόραζαν οι ίδιοι τα αρχαία αντικείμενα από τους λαθρανασκαφείς και τα πωλούσαν στα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, είτε μεσολαβούσαν για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αγοραστών και των λαθρανασκαφέων και έπαιρναν ποσοστό από την πώλησή τους.

Επίσης, ορισμένοι από τους μεσάζοντες, είχαν διπλό ρόλο και συγκεκριμένα εκτός της μεσολάβησης για την πώληση των αρχαιοτήτων, πραγματοποιούσαν και οι ίδιοι λαθρανασκαφές.


Όσον αφορά στα αρχηγικά στελέχη, αυτά συγκέντρωναν αρχαιότητες, τις οποίες εξήγαγαν και τις παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.

Σε περίπτωση που η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων, ήταν δύσκολη λόγω του όγκου τους, είτε τα απέστελλαν με δέμα στο εξωτερικό, είτε έρχονταν, οι ίδιοι οι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα, με δικά τους μεταφορικά μέσα και τα αγόραζαν.

Τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, επικοινωνούσαν απευθείας, τόσο με τους υπεύθυνους και τους ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασιών, όσο και με αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, πωλώντας τα αρχαία αντικείμενα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κατέβαλλαν για την αγορά τους. Σχετικά με τους οίκους δημοπρασίας, έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με τη Αστυνομία, ότι έχουν τοποθετηθεί σε αυτούς αρχαία ελληνικά νομίσματα, μερικά από τα οποία εξακριβώθηκε, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, το πώς έφθασαν μέχρι εκεί.


Για τα νομίσματα που έχει αποδειχθεί, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η ακριβή πορεία τους, από τον τόπο της λαθρανασκαφής μέχρι και την δημοπρασία τους, τα αρχηγικά στελέχη ακολουθούσαν συγκεκριμένη τακτική.
Συγκεκριμένα, για να καταφέρουν να τα παρουσιάσουν στον κατάλογο του οίκου δημοπρασίας, προσκόμιζαν πλαστούς τίτλους κατοχής, στους οποίους αναφέρονταν γενικά και αόριστα, ότι τα νομίσματα προέρχονταν από ιδιωτική συλλογή, διαμορφωμένη στην Ευρώπη. Στην συνέχεια, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο οίκος δημοπρασίας δεχόταν τον τίτλο αυτόν, δημοπρατούσε το νόμισμα, αναγράφοντας στην περιγραφή των νομισμάτων την αόριστη αυτή προέλευση.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, σε κάθε περίπτωση ο οίκος δημοπρασίας γνώριζε τον πραγματικό κάτοχο και κομιστή των νομισμάτων, καθώς επικοινωνούσαν απευθείας μαζί του αποστέλλοντάς του μάλιστα και λίστα με τα νομίσματά του, που είχαν τοποθετηθεί στην δημοπρασία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται, προκειμένου να οδηγηθούν την Παρασκευή στον ανακριτή, για να απολογηθούν.

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...