Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Νεμέα - Πολύφεγγος

Η Πολύφεγγος όπως φαίνεται από τη Νεμέα

Η Πολύφεγγος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά περίχωρα της Νεμέας Κορινθίας, σε υψόμετρο 400μ. Ο βράχος αυτός, με την Βυζαντινή του ονομασία, την δομή του και το σκαρφαλωμένο πάνω του μοναστήρι, φέρνει εικόνες Μετεώρων στη περιοχή. Το μοναστήρι είναι η εγκαταλελειμμένη μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου, ή Παναγία του Βράχου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.
Ο βράχος αποτελεί έναν ιδιαίτερο γεωμορφολογικό σχηματισμό που προκαλεί άμεση αίσθηση με τον όγκο του. Από μακριά δίνει την εντύπωση μονόλιθου, όμως αποτελεί στην ουσία την απόληξη ενός ευρύτερου συστήματος με μεγάλο βάθος. Το πέτρωμα είναι κροκαλοπαγές «μετεωρικού τύπου», αλλά με μικρότερα στοιχεία από αυτά του Θεσσαλικού κάμπου. Το συνδετικό υλικό είναι ψαμμιτικό, όχι πάντοτε ισχυρό. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η συχνή καρστικοποίηση του πετρώματος (αβαθή σπήλαια, σχισμές, διαμπερή) από τα άφθονα νερά της περιοχής. Λόγω της φύσης του, το πέτρωμα χρειάζεται αρκετή προσοχή, ιδιαίτερα στις διαδρομές που δεν έχουν γνωρίσει αρκετές επαναλήψεις. Πάντως, η ποιότητα του βράχου βελτιώνεται όσο ανεβαίνουμε.
Για την πρόσβαση από την Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, με κατεύθυνση προς Ναύπλιο, προσπερνάμε την έξοδο για Αρχαία Νεμέα (και Νεμέα), για να βγούμε στην δεύτερη έξοδο προς Νεμέα. Από εκεί κατευθυνόμαστε προς τα βόρεια, μέχρι την κωμόπολη (3Χμ), όπου η Πολύφεγγος είναι ορατή σχεδόν σε ολόκληρη τη διαδρομή. Αφού προσπεράσουμε το βράχο, στρίβουμε αριστερά σε διασταύρωση που οδηγεί στο γήπεδο της κωμόπολης και από εκεί ξεκινάει δρόμος που ανεβαίνει μέχρι το μοναστήρι.
Όσον αφορά την διαμονή και την διατροφή, η Νεμέα προσφέρει πολλές επιλογές αφού είναι μια μεγάλη κωμόπολη.
Το πεδίο εντόπισαν στις αρχές του 2008 οι Δ. Κατσούλας, Ά. Ηλιάδης και Ν. Μαμάς. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες διαδρομές, το "Ελάφι της Κυρήνειας" και το "Λιοντάρι της Νεμέας". Η ονοματολογία των πρώτων αυτών διαδρομών σχετίζεται με τους Άθλους του Ηρακλή και οι ανοίξαντες ελπίζουν να πάρουν ονόματα από την ιστορία (ή μυθολογία) της περιοχής και οι μελλοντικές διαδρομές.
Το πεδίο προσφέρεται για ποικιλία διαδρομών, αφού διαθέτει εντυπωσιακές σχισμές που αυλακώνουν το βράχο, κατάλληλες για παραδοσιακή αναρρίχηση, σε μια ζώνη πάνω από το ύψος του μοναστηριού, αλλά και πλάκες, τοίχους, ράμπες και αρνητικά, κατάλληλα για αθλητικές διαδρομές, σε μια ζώνη κάτω από το ύψος του μοναστηριού.
Ο κύριος προσανατολισμός του πεδίου είναι ανατολικός, δίνοντας την δυνατότητα αναρρίχησης κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι η περιοχή έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας.

http://www.routes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...