Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Το 2019 θα αλλάξουν τα πρόσωπα στην Κορινθία…αλλά….


Ετος μεγάλων αλλαγών θα είναι το 2019, για την Κορινθία.
Οι εκλογές που θα γίνουν, τόσο σε Εθνικό επίπεδο, όσο και στην αυτοδιοίκηση, θα φέρουν νέα πρόσωπα στο προσκήνιο και νέες συμπεριφορές.
Νέοι βουλευτές, νέοι δήμαρχοι και νέοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, θα διαμορφώσουν ένα νέο ανθρώπινο χάρτη, που θα αλλάξει πολλά απο όσα σήμερα έχουμε συνηθίσει.
Ενα νέο πολιτικό προσωπικό, διεκδικεί την εκλογή του,για να παίξει τον δικό του ρόλο σε ένα νομό, που πολλά χρόνια τώρα αναζητά στόχους, πρότυπα αλλά και τρόπους να βγεί μπροστά.
Συνήθως ή τουλάχιστον όπως έγινε τις προηγούμενες φορές, κανείς δεν μπορεί να περιμένει εκπληκτικές αλλαγές.
Τα πρόσωπα έχουν αλλάξει και άλλες φορές και εντυπωσιακά κάποιες απο αυτές αλλά έμειναν ολοϊδιες οι συμπεριφορές και καμία μεγάλη αλλαγή δεν σημειώθηκε στην κοινωνία, την οικονομία και την καθημερινότητα μας.
Το πολιτικό μας προσωπικό, βγαίνει απο το ίδιο καλούπι και με τον ίδιο τρόπο.
Οι πολίτες της Κορινθίας δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Στηρίζουν και ψηφίζουν, ότι πρόσκαιρα λάμπει ή δείχνει να λάμπει.
Ταυτίζονται με πρόσωπα, που δεν έχουν τίποτα να δώσουν, παρά την κενότητα τους, την οποία περιφέρουν μαζί με την ματαιοδοξία τους.
Οι ιδέες, οι γνώσεις, οι ικανότητες σπάνια παίζουν κάποιο ρόλο.
Ακόμα πιο σπάνια, παίζει ρόλο, η επαγγελματική και προσωπική επιτυχία των υποψηφίων.
Το αποτέλεσμα είναι ανεπάγγελτοι, τυχιοδώκτες, αμαθείς όχι μόνο να θέλουν να γίνουν ταγοί αλλά και να γίνονται με την λαϊκή εντολή μάλιστα…!
Δεύτερο αποτέλεσμα είναι να έχουμε φτιάξει στην Κορινθία, επαγγελματίες αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς, που επιβιώνουν σε κάθε αλλαγή ακριβώς επειδή οι Κορίνθιοι αγαπάμε…να τους βρίζουμε μετά τις εκλογές, αφου πρώτα τους ψηφίσουμε…!
Το 2019 λοιπόν θα αλλάξουν πολλά πρόσωπα, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι θα αλλάξουν και τα πράγματα…!



 https://streetlife.gr/2018/12/26/to-2019-tha-allaxoyn-ta-prosopa-stin-korinthia-alla/

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2019

Η Γέννησή του Χριστού ας σημάνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή γεμάτη αλήθεια και φως. 
Τις καλύτερες ευχές μας για τα φετινά Χριστούγεννα και για το 2019.

Νέα αρχή στη Νεμέα με τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής

nemea-arxaia-ampelia-696x522

Χρειάστηκε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και να γίνουν ατελείωτες συζητήσεις, ώστε η Νεμέα να αποκτήσει την πρώτη Διεπαγγελματική Οργάνωση που θα αρχίσει να λειτουργεί επίσημα στις 14 Ιανουαρίου 2019, με μια πανηγυρική εκδήλωση, στην οποία θα δώσουν το «παρών» όλοι οι παραγωγοί της περιοχής και οι οινοποιοί που ασχολούνται με τον ΠΟΠ Οίνο Νεμέας.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών, Νίκος Βλάχος, «στην περιοχή καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα σταφύλι Αγιωργίτικο, από τα οποία τα 25.000 στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέας. Στη διεπαγγελματική θα πάρουν μέρος μόνο όσοι κινούνται στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέας και υπολογίζεται ότι είναι 700 παραγωγοί και 40 μέλη».

Η διεπαγγελματική έχει βάλει στόχο να μπλοκάρει την παράνομη διακίνηση προϊόντων οίνου, που δεν είναι ΠΟΠ Νεμέας. «Θα έχουμε μηχανοργάνωση μέσα από την οποία θα ελέγχουμε της δηλώσεις παραγωγής, τις δηλώσεις συγκομιδής και ό,τι άλλο αφορά την παραγωγή απαλλάσσοντας τους παραγωγούς από το κόστος του λογιστή για τέτοια θέματα. Με τον τρόπο αυτό, θα διασταυρώνουμε τα στοιχεία μέσα από τον οργανισμό και θα μειωθεί στο ελάχιστο η διακίνηση νοθευμένου οίνου» τονίζει ο κ. Βλάχος.

Η σύνδεση πολιτισμού και οίνου είναι διαχρονική και αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους. Άλλωστε, όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Βλάχος, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο αξίας 2 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός πολιτισμικού κέντρου, μέσα από το οποίο θα προβάλλονται τα ιστορικά μνημεία της περιοχής και συνολικότερα η ιστορία του τόπου μαζί με την πορεία των οινοπαραγωγών στο πέρασμα του χρόνου.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Κλένια Κορινθίας: Tο χωριό του Σταύρου Δήμα που κατατρόπωσε τον Δράμαλη στην επανάσταση & έγραψε ένδοξη Βυζαντινή ιστορία!


Προέλευση Ονόματος
Η προέλευση του ονόματος Κλένα-Κλένια δεν είναι με βεβαιότητα γνωστή. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι προέρχεται από το όνομα των Κλεωνών, αρχαία πόλη της οποίας ερείπια σώζονται ως σήμερα σε απόσταση οκτώ περίπου χλμ. ΒΔ της Κλένιας κοντά στις Αρχαίες Κλεωνές, άλλοι ότι είναι σλαβικής καταγωγής και άλλοι ότι μπορεί να είναι σλαβικό, αλλά οφείλεται σε αλβανική μεσολάβηση ή ότι πρόκειται για το αρχαίο όνομα των Κλεωνών, που άλλαξε για να πάρει μια έννοια στη σλαβική γλώσσα.
Στο χωριό δεν είχαν εγκατασταθεί Αρβανίτες και δεν αποκλείεται το όνομα Κλένια να είναι παραφθορά του ονόματος των Aρχαίων Κλεωνών, δεδομένου μάλιστα ότι σλαβόθετα αγροτικά τοπωνύμια σ’ ολόκληρη την σημερινή περιφέρεια του χωριού δεν υπάρχουν, πράγμα που μειώνει την πιθανότητα σλαβικών εγκαταστάσεων.
Βυζαντινή Περίοδος
Η ύπαρξη οστράκων Βυζαντινής περιόδου στη νότια πλευρά του λόφου Κάτω Αγιάννης (νεκροταφείο) Κλένιας όπου φαίνεται ότι έχει μετατοπισθεί από το λόφο «βουνό», ο μικρότερος πυρήνας της πόλης της Τενέας και όπου βρέθηκαν τα μοναδικά στον χώρο της αρχαίας πόλης «κτενωτά» όστρακα του 7ου αιώνα μ.Χ.) καθώς και στο Πάνω Αγιάννη, δείχνει ότι στο νοτιότερο μέρος του χώρου της αρχαίας πόλης υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα κατά την βυζαντινή περίοδο, όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, σχετικά με το μέγεθος του υπάρχοντος οικισμού και, περισσότερο, αν αυτός αποτελούσε συνέχεια της αρχαίας πόλης. Δεν αποκλείεται να μην ήταν καν οικισμός αλλά απλώς μερικές αγροικίες.

Ανασκαφή στην Αρχαία Κλένια - Κλεωνοί όπου αναλύφθηκαν δύο σημαντικοί κούροι 

Μεσαίωνας
Το κέντρο της ζωής κατά το μεσαίωνα βρισκόταν στον σημερινό Άγιο Νικόλαο, 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά της αρχαίας Τενέας. Μπορεί να θεωρηθεί πιθανό, επομένως, ορισμένοι από τους κατοίκους της Τενέας να παρέμειναν και στη συνέχεια να μετακινήθηκαν λίγο δυτικότερα, στον Άγιο Νικόλαο (Πηγαδάκι) δεν υπάρχουν όμως πηγές η αρχαιολογικά ευρήματα να πιστοποιήσουν, με βεβαιότητα ότι η Κλένια υπήρχε ως οικισμός μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη Φραγκοκρατία. Δύο χρόνια μετά την κατάληψη του Ακροκορίνθου, το 1212, η Clenna μαζί με άλλες δώδεκα κώμες, μνημονεύεται σε επιστολή του πάπα Ιννοκέντιου Γ’. Ο μεσαιωνικός οικισμός είχε αναπτυχθεί γύρο από το πηγάδι (Πηγαδάκι) περισσότερο προς το βορά και λιγότερο προς το νότο. Θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε το μήκος του οικισμού βάσει ευρημάτων που έχουν βρεθεί στην περιοχή, από βορρά προς νότο τουλάχιστον 400 μέτρα και από ανατολή (μικρό ρέμα, δυτικά του τελευταίου σπιτιού του σημερινού χωριού) προς δυσμάς τουλάχιστον 300 μέτρα.
Στο ερώτημα ποίος από τους δύο μεσαιωνικούς οικισμούς της Κλένιας εκείνος της αρχαίας Τενέας η εκείνος του Αγίου Νικολάου (Πηγαδάκι) αποτελούσε τον κύριο οικισμό, οπότε πρέπει να ταυτιστεί με την Clenna του Ιννοκεντίου Γ’, η απάντηση κλίνει σαφώς υπέρ του δεύτερου (Άγιος Νικόλαος Πηγαδάκι), γιατί τα ανθρώπινα κατάλοιπα είναι πολύ περισσότερα και κάλυπτε πολύ μεγαλύτερη έκταση απ’ ο,τι ο πρώτος. Προφανώς η ομαλότητα του εδάφους και η ύπαρξη του νερού συνέβαλαν στην ακμή του σημαντικού αυτού Βυζαντινού οικισμού.


Ενετοκρατία
Βρισκόμαστε στη Β’ ενετοκρατία, από βενετικές πηγές γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή. Μετά την άλωση η ανθρώπινη δραστηριότητα μεταφέρθηκε για μια ακόμα φορά κυρίως στην ορεινή περιοχή του Αγιονορίου, όπου ιδρύθηκε και το χωριό Στεφάνι. Τούτο συνέβαινε και στη μέση Βυζαντινή περίοδο αλλά τουλάχιστον κατά τον 12ο αιώνα, είδαμε ότι άκμαζαν και πεδινοί οικισμοί όπως η Κλένα ενώ στον Άγιο Βασίλη υπήρχαν επίσης μικρές σκόρπιες Βυζαντινές εγκαταστάσεις. Τώρα η μετακίνηση του πληθυσμού στην παραπάνω ορεινή περιοχή έγινε σε μεγαλύτερη κλίμακα, ενώ επίσης με των ερχομό των Βενετών μπορεί να είχε αρχίσει μια μικρή αντίστροφη κίνηση από τα βουνά προς της πεδιάδες.
Γενικά οι κάτοικοι στην περιοχή και σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο ήταν λίγοι και οι Βενετοί αναγκάστηκαν να λάβουν εποικιστικά μέτρα. Αποτέλεσμα τούτων ήταν η εγκατάσταση πολλών δεκάδων οικογενειών από τα Χανιά της Κρήτης στην σημερινή Κάτω Κλένια (πιθανός Πλάκα), κάτω από την πηγή σε κτήματα Τούρκων τσιφλικάδων. Φαίνεται πως οι έποικοι αυτοί αποσύρθηκαν όταν ξαναήρθαν οι Τούρκοι, οι οποίοι με την εκστρατεία του 1715 για την επανάκτηση του Μορέως, καταπόνησαν ιδιαίτερα την περιοχή.

Τουρκοκρατία
Με την επανεμφάνιση των Τούρκων, τα κτήματα επανέρχονται στα χέρια τους και η ιδιοκτησία Τούρκων φεουδαρχών σε εύφορα εδάφη του χωριού δείχνει και πάλι ότι δεν έμενε στους Έλληνες παρά μόνο η μετακίνηση σε ψηλότερους άγονους τόπους. Ένας από αυτούς ήταν και η πάνω Κλένια. Η Πάνω Κλένια δεν πρέπει να προέρχεται από των οικισμό του πάνω και κάτω Αγιάννη (Τενέας) γιατί ο τελευταίος είναι πολύ μικρός, ώστε να ταυτιστεί με την σημαντική Clenna του Ιννοκεντίου Γ’. Το πιθανότερο λοιπών είναι η τουρκοκρατούμενη Κλένια να προέρχεται από τον μεσαιωνικό οικισμό του Αγίου Νικολάου και όχι από τον πολύ μικρότερο του Αγιάννη, μολονότι είναι πιο κοντά στην Πάνω Κλένια. Επομένως πρέπει το όνομα Κλένα να υπήρχε στο Πηγαδάκι, να μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην Πάνω Κλένια και ύστερα στην
Κάτω Κλένια.
Η πάνω Κλένια χτίστηκε σε επικλινές και ανώμαλο έδαφος της ανατολικής πλαγίας της Νυφίτσας . Το χωριό τώρα ενάμιση περίπου χλμ. Από την μεσαιωνική Clenna (Πηγαδάκι), βρισκόταν πιο κοντά προς την είσοδο της Κλεισούρας του Αγιονορίου, απ’ όπου περνούσε η γνωστή Κοντοπορεία, όμως η κατωφέρεια του εδάφους και το ύψος του χωριού αποθάρρυνε τους Τούρκους ιππείς να το πλησιάσουν.
Οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στην εκκλησία της Μουσκουφίτσας (Ζωοδόχος Πηγή) χτισμένη το 1800, που σώζεται ως και σήμερα.
Επανάσταση 1821
Κατά την επανάσταση του 1821, η Κλένια κατέστη θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι βρισκόταν κοντά στην είσοδο της κλεισούρας του Αγιονορίου. Έτσι όταν μετά την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια και στο Αγιονόρι, τα υπολείμματα του στρατού του στην Κόρινθο ζητούσαν απεγνωσμένα διέξοδο, προς όλες της κατευθύνσεις, μεγάλος αριθμός τούρκικου στρατού υπό τον ικανό Ντελή Αχμέτ, προσπάθησε να καταλάβει την Κλένια, με σκοπό να εξασφαλίσει τη δίοδο προς Ναύπλιο αλλά και να προμηθευτεί τροφές. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να νικήσουν του Έλληνες και να καταλάβουν το χωριό, απωθώντας τη φρουρά στο κάστρο του Αγιονορίου αλλά μόνο για λίγο. Στην κρίσιμη στιγμή έφθασε προς βοήθεια των καταδιωκόμενων Ελλήνων η πολυαριθμότερη φρουρά του Αγίου Βασιλείου που φύλαγε το άλλο στενό, τον Άγιο Σώστη, η οποία κατόρθωσε να καταλάβει την Μουσκουφίτσα καθώς και το ταμπούρι στην κορφή του χωριού και να απωθήσουν όλοι μαζί τους Τούρκους από το χωριό, οι οποίοι είχαν σημαντικές απώλειες. Η μάχη αυτή είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: έγινε μέσα στο χωριό, την Πάνω Κλένια, έτσι οι τοπογραφικές λεπτομέρειες που δίνονται είναι πολύτιμες και για τον εγκαταλελειμμένο σήμερα οικισμό. Η μάχη της Κλένιας συνέβαλε μαζί με άλλες, όπως των Βασιλικών, Περαχώρας κ.λ.π., στην περαιτέρω εξασθένηση των υπολειμμάτων του στρατού του Δράμαλη, στο θάνατό του και στη διάλυση της στρατιάς.

Μετά την απελευθέρωση
Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους τα πράγματα αλλάζουν. Το 1834 ιδρύονται οι δήμοι και η Κλένια μαζί με τα χωριά Χιλιομόδι, Αγιονόρι και άλλα μικρότερα, υπάγεται στο δήμο Αγιονορίου, με 683 κατοίκους. Δεύτερος δήμος στην περιοχή ήταν εκείνος των Κλεωνών, με έδρα των Άγιο Βασίλειο και περιλάμβανε τα χωρία Στεφάνι, Κοντόσταυλο και Μπουσμπάρδι με 553 κατοίκους. Το 1840 οι δύο δήμοι συγχωνεύθηκαν σε ένα, «Κλεωνών», με έδρα το Χιλιομόδι. Το 1843 ο πληθυσμός της Κλένιας μοιραζόταν σχεδόν ισόποσα στους δύο οικισμούς, η Πάνω Κλένια είχε 123 και η Κάτω Κλένια 130 κατοίκους.
Σύγχρονη Εποχή

Η ύπαρξη των δύο οικισμών επιβάλλει τώρα την χρήση πληθυντικού (Κλένιες), που παραμένει ως και σήμερα μολονότι ο άνω οικισμός έχει ερημωθεί. Οι κάτοικοι της Πάνω Κλένιας αραιώνουν κατά πολύ, κάποιοι παραμένουν πεισματικά για δεκαετίες στον τόπο τους. Οι τελευταίοι ελάχιστοι εναπομείναντες θα την εγκαταλείψουν για τον χαμηλότερο οικισμό μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, ο οποίος στο εξής θα ονομάζεται απλώς Κλένια.

Πηγή: wikipedia.org

Tο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Κορινθία


Το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ για την Κορινθία, αντικειμενικά είναι ένα καλό ψηφοδέλτιο για το κόμμα, ιδιαίτερα αυτή την εποχή.
Εχει την δυνατότητα και την δυναμική να υπερβεί το φράγμα του 10%, δεδομένου ότι και οι 6 υποψήφιοι είναι καλές επιλογές.
Δεν είναι ούτε ψηφοδέλτιο ανάγκης, ούτε εκστρατείας και δίνει το στίγμα της ανασύνταξης του χώρου.Είναι ισορροπημένο, ανανεωμένο και με σωστό γεωγραφικό προσανατολισμό.
Το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τους εξής:
Ανδρέου Γιάννης-Πολιτικός επιστήμονας Γκιλίτσης Χρήστος-Ιατρός καρδιολόγος Δήμα Μαργαρίτα– Γεωπόνος MSc Σπανός Κώστας-Πολιτικός Μηχανικός Φαρμάκη-Γκέκη Κατερίνα-Πολιτικός Μηχανικός Χανιάς Νίκος-Υπαρχηγός Πυροσβεστικού σώματος
Και ξαφνικά προέκυψε θέμα από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ.Βασίλη Ακράτος έβγαλε ανακοίνωση εναντίον της απόφασης της Γεννηματά, γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στο ψηφοδέλτιο δύο στελέχη που ο ίδιος πιστεύει ότι έπρεπε να μπουν για λόγους κομματικής προσφοράς.
Πρόκειται για τον νεολαίο Γιώργο Κουτσούκο και την Παναγιώτα Αρβανίτη.
Ο κ.Κουτσούκος αν και νεαρός με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο facebook, έδειξε ωριμότητα και σύνεση και πήρε αποστάσεις απο την επιθετική ανακοίνωση του κ. Ακράτου.
Κανείς απο τους 6 που ανακοινώθηκαν δεν έβριζε το ΠΑΣΟΚ και δεν είχε ποτέ απομακρυνθεί από το κόμμα του, όπως άστοχα αναφέρει ο κ. Ακράτος.
Ανεξάρτητα απο την αντίδραση του γραμματέα σημασία έχει ότι το ψηφοδέλτιο ακούσθηκε καλά στον χώρο της παράταξης και μπορεί να καταφέρει αρκετά πράγματα.
Αυτό έχει περισσότερη σημασία απο κάθε τι άλλο..
Εξάλλου κανείς στον χώρο δεν έχει ούτε την πολυτέλεια μα ούτε και την διάθεση να τσακώνεται για το ψηφοδέλτιο…

 https://streetlife.gr/2018/12/18/einai-kalo-to-psifodeltio-toy-kinal-stin-korinthia/

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΘΕΟΠΡ1
Η τοπική Εκκλησία της Κορίνθου προσπαθώντας να βοηθήσει άμεσα στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετοί αδελφοί μας στην Κορινθία, προχώρησε στη δημιουργία "Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων" με την ονομασία "Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ", προκειμένου οποιαδήποτε στιγμή οι έχοντες ανάγκη να βρίσκουν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια).

Έχοντας συναίσθηση της τρομακτικής οικονομικής κρίσης που μαστίζει κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα του λαού μας, η Ιερά Μητρόπολή μας απευθύνεται στη συνείδηση κάθε πιστού που δεν ανέχεται να βλέπει έναν συνάνθρωπό του, μια εικόνα του Θεού, ανυπόδητο, ρακένδυτο και πεινασμένο, ζητώντας του να ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

«Εσείς δώστε μου αυτά που πετάτε και εγώ θα δώσω ό,τι έχω και δεν έχω για να μην βλέπουμε πλέον ούτε έναν άστεγο, πεινασμένο και διψασμένο στην Μητρόπολή μας» (Μητροπολίτης Διονύσιος).

"Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ" είναι στην Περιάνδρου 8 και μας περιμένει όλους!!!

ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ!!!

ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ "ΧΟΡΗΓΟΙ" ΣΤΗ ΑΓΑΠΗ!!!

Πληροφορίες στις κατά τόπους ενορίες σας, στο ειδικό έντυπο και στο τηλ: 27410 27122 (Παν/τος Αρχιμ.Αρκάδιος Ραζνύ)


Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΒΑ

 (ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟΡΩΝ)

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» ΜΕ 1700 Kg ΚΡΕΑΣ

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.


Γίνεται γνωστό ότι εν όψει της Εορτής των Χριστουγέννων ο Δήμος Κορινθίων,
μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΤΕΒΑ
(Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων) και ΕΠΕΒΥΣ
(Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής),
ενίσχυσε την σημαντική φιλανθρωπική προσπάθεια,
που καταβάλλει η Ι. Μητρόπολή μας, με την παροχή 1700 Kg νωπού κρέατος,
για την άμεση κάλυψη των 1.200 τροφίμων της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», των τροφίμων του «ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ»
του Ι. Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου,
αλλά και των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Ο υπεύθυνος της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ»
Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, παραλαμβάνοντας
από τον Αντιδήμαρχο Κορινθίων κ. Παρτσινέβελο Κωνσταντίνο τα τρόφιμα,
μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου
για «Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα»
και ευχαρίστησε τον Δήμο Κορινθίων για την άξια μίμησης προσφορά του.



ΕΚ ΤΗΣ ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Περιφερειακό Ιατρείο Χιλιομοδίου, υγρασία και η πολύχρονη έλλειψη συντήρησης


 Η υγρασία και η πολύχρονη έλλειψη συντήρησης έχουν μετατρέψει το εσωτερικό του Ιατρείου   σε κάτι που αποφεύγεις να το κοιτάξεις!!
Και που; Στο περιφερειακό Ιατρείο Χιλιομοδίου που κάθε μέρα το επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι, προκειμένου να εξεταστούν από τον από τους Ιατρούς. Η εικόνα είναι απαράδεκτη. Η κατάσταση αυτή δεν είναι σημερινή. Είναι χρόνια και συνεχώς επιδεινώνεται. Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανείς να επουλώσει τις πληγές που του άνοιξε ο χρόνος...
Πρέπει σύντομα να αποκατασταθεί η υγρασία και ο σοφάς του τοίχου.
 
 

Πότε θα ανοίξει το μουσείο της Νεμέας;;;;


Πότε θα ανοίξουν ξανά ο αρχαιολογικός χώρος
και το αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Νεμέας;

Το ζήτημα του κλεισίματος του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αρχαίας Νεμέας κατά τους χειμερινούς μήνες, έφερε στη Βουλή με Ερώτηση του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας ζητά από την αρμόδια Υπουργό να διευκρινίσει πότε θα λειτουργήσουν ξανά οι δύο χώροι και πώς προτίθεται να λύσει το ζήτημα, ώστε να μην κλείνουν τους χειμερινούς μήνες.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Συνεχής υποβάθμιση του Αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Νεμέας 
03.12.2018
Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας αποτελούν κορυφαία αξιοθέατα ιστορικής αξίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο για την περιοχή της Νεμέας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Δυστυχώς όμως, για ακόμα μία φορά η αδυναμία της Πολιτείας να λειτουργήσει ορθολογικά και με αναπτυξιακή για την περιοχή λογική, είναι χαρακτηριστική.
Για μία ακόμα χρονιά και παρά τις οχλήσεις που γίνονται κάθε έτος από φορείς και ανθρώπους που έχουν αφιερώσει όλες τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη των ευρημάτων της περιοχής, επαναλαμβάνεται ο ίδιος κακός προγραμματισμός.
Έτσι, ενώ για το καλοκαίρι προσελήφθη σημαντικός αριθμός εποχιακών αρχαιοφυλάκων, για τη χειμερινή περίοδο δεν υπήρξε πρόβλεψη να προσληφθεί κανείς. Το αποτέλεσμα είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας να κλείσουν σήμερα 3 Δεκεμβρίου 2018. Είναι προφανές, πως αυτή η  δυσκαμψία του Υπουργείου Πολιτισμού και η αδυναμία ενός ολοκληρωμένου προγραμματισμού, δημιουργεί εικόνα αποσύνθεσης. Υποβαθμίζει την εικόνα της χώρας και παράλληλα προκαλεί απώλεια εσόδων στο Δημόσιο από τις χαμένες εισπράξεις εισιτηρίων.
Και όλα αυτά, όταν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν συνεχώς αυξανόμενη ροή επισκεπτών, γεγονός κρίσιμο για ολόκληρη την Κορινθία, μιας και τα ευρήματα που εκτίθενται, μαζί με τα επισκέψιμα οινοποιεία έχουν προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.
Αξίζει να επισημανθεί, πως αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστοί κατά τους χειμερινούς μήνες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η κα. Υπουργός:
α) Πότε θα ανοίξει ξανά στους επισκέπτες ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας;
β) Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας κατά τους χειμερινούς μήνες;
γ) Υπάρχει προγραμματισμός για καλύτερη κατανομή των προσλήψεων των αρχαιοφυλάκων, προκειμένου να μην κλείνουν τους χειμερινούς μήνες;



 https://streetlife.gr/2018/12/04/dimas-pote-tha-anoixei-to-moyseio-tis-nemeas/

Έπεσαν τα πρώτα μπετά στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων του Δ. Κορινθίων




Το παρόν στο χώρο της βιομηχανικής εγκατάστασης,
όπου θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων,
έδωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων, κος Αλέξανδρος Πνευματικός.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε τοπικά ΜΜΕ
πρόκειται για ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης που θα πραγματοποιηθεί σε χώρο ο οποίος προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπτυξη βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας.

Το έργο έχει επιλεχθεί να υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα όχλησης και δυσοσμίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και πως σε δύο μήνες ο Δήμος θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται το 70% των απορριμμάτων του.

Στο εργοστάσιο θα δημιουργηθεί επίσης και μια μικρή μονάδα κομποστοποίησης ικανή όμως για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Δήμου Κορινθίων όπου θα συλλέγονται τα κλαδέματα, τα αποφάγια και γενικότερα ότι φυτικό υπάρχει.
Ουσιαστικά, ο Δήμαρχος θέλει να μυήσει τους πολίτες στην ξεχωριστή διαλογή των απορριμμάτων, καθώς με την εγκαινίαση του εργοστασίου θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον Δήμο για δεκαετίες.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ήπιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και γι' αυτόν τον λόγο έχει την πιο απλή περιβαλλοντική αδειοδότηση, την οποία ο Δήμος Κορινθίων έχει λάβει.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης και σ' αυτούς που προσπαθούν διακαώς να βρουν κάποιο πρόβλημα στο έργο.
Μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε πως το εργοστάσιο θα εξοπλιστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας παροτρύνοντάς τους να μην παιδεύονται να προσπαθούν να βρίσκουν προβλήματα αφού πριν παρθεί η απόφαση για την κατασκευή είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες έρευνες και μελέτες.

Το εν λόγω έργο θα χαρακτηρίζει τον Δήμο Κορινθίων,
αφού θα τον καταστήσει αυτόνομο στην διαχείριση των απορριμμάτων του.

                                                                                            Εκ του γραφείου τύπου


 http://korinthosnews.gr/news-article.php?id=7016

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...