Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Παναγία η Φανερωμένη Χιλιομοδίου


Σε έναν πευκόφυτο λοφίσκο, τρία χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Χιλιομοδίου Κορινθίας, βρίσκεται η Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης. Εκτός από τη νέα μονή, σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων ασφαλτοστρωμένου δρόμου βρίσκει κανείς και την παλαιά. Εκεί θα θαυμάσει ένα σπουδαιότατο από αρχιτεκτονικής πλευράς ναό-κτίσμα του 13ου αιώνα, καθώς και τα ημιερειπωμένα κελιά της εποχής εκείνης. Η παλαιά μονή αποτελεί ζώσα μαρτυρία για την προεπαναστατική και επαναστατική δράση της, αφού έχει δεχθεί τις βιαιοπραγίες των Οθωμανών, με αποτέλεσμα τη διάλυσή της. Το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού κατά την Επανάσταση του 1821. Με το βυζαντινό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας ασχολήθηκαν δύο κορυφαίοι ιστορικοί, ο Ακαδημαϊκός Ορλάνδος και ο Τάσος Γριτσόπουλος.
Η ανδρώα αδελφότητα της παλαιάς μονής το έτος 1896 μεταφέρθηκε στη νέα μονή, η οποία ήταν μετόχι της παλαιάς, μεταφέροντας και τη θαυματουργή ιερά εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας της Φανερωμένης, η οποία φανερώθηκε σε βοσκούς σε έναν βράχο πολλούς αιώνες πριν. Η εικόνα αυτή, που βρίσκεται στο τέμπλο, θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Οι Πατέρες, επίσης, μετέφεραν το περίτεχνο ξύλινο σκαλιστό τέμπλο, φιλοτεχνημένο όλο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ακόμη, μετέφεραν πλειάδα ιερών λειψάνων, μεταξύ των οποίων την αγία κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων.
Η νέα Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου το 1949 μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία. Στη μονή βρίσκεται και το ναΐδριο της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας. Ο μικρός αυτός ναός ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα και αγιογραφήθηκε από τον σπουδαίο αγιογράφο της εποχής εκείνης Δημήτριο Κακκαβά.
Πανελλαδικά γνωστός είναι ο τριήμερος πανηγυρικός εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, που αρχίζει στις 21 Αυγούστου και τελειώνει το απόγευμα της 23ης Αυγούστου.
Η αρχή γίνεται στο παλαιό μοναστήρι, με πολυαρχιερατική ιερά παράκληση στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης. Στη συνέχεια γίνεται λιτανεία μέσα από το πανέμορφο φαράγγι, πεζοπορώντας περίπου μία ώρα από την παλαιά μονή στη νέα.
Η μονή, επίσης, πανηγυρίζει του Αγίου Σωφρονίου (11 Μαρτίου), της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου), της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και του Αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου).
Ηγουμένη είναι η μοναχή Ευπραξία. Το μοναστήρι απέχει μισή ώρα από την Κόρινθο και ο επισκέπτης-προσκυνητής, για να φθάσει στο Χιλιομόδι, ακολουθεί την παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου-Άργους.


ikivotos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...