Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Μάχη του Αγιονορίου – Νέα ήττα του Δράμαλη, νέος θρίαμβος των Ελλήνων



Η Μάχη του Αγιονορίου ήταν πολεμική συμπλοκή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα στις 28 Ιουλίου του 1822, δύο ημέρες μετά την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Στην μάχη αυτή από την πλευρά των Ελλήνων αρχηγοί ήταν ο Νικηταράς και ο Νικήτας Φλέσσας.
Μετά τη μάχη στα Δερβενάκια, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συνέλαβε και εφάρμοσε σχέδιο πλήρους αποκλεισμού της στρατιάς του Δράμαλη, τον οποίο περίμενε πως θα επιχειρούσε να περάσει από το Ναύπλιο στην Κόρινθο. Τελικά το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε σωστά με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να διαφύγουν προς το Αγιονόρι όπου ο μόνος που απέμενε να τους αντιμετωπίσει ήταν ο Νικηταράς με τον Νικήτα Φλέσσα.
Τη νύχτα της 27ης/28ης Ιουλίου, ο Δράμαλης έμαθε ότι η χαράδρα του Μπερμπατιού ήταν αφύλακτη και αποφάσισε να περάσει από αυτήν για να βγει στην οδό του Αγιονορίου και από εκεί, μέσω της Κλένιας, να φτάσει στην Κόρινθο.
Η μάχη
Στην αρχή ο Δράμαλης στράφηκε εναντίον του σώματος του Νικηταρά στον Άγιο Βασίλειο, το οποίο ήταν πιο απομονωμένο και άφησε μικρή δύναμη στον δρόμο του Αγιονορίου για να απασχολεί τους Φλεσσαίους. Οι άνδρες του Νικηταρά υπέστησαν απώλειες και άρχισαν να υποχωρούν προς το Στεφάνι, όπου όμως αντιστάθηκαν αποτελεσματικά, συνεπικουρούμενοι από το σώμα του Νικήτα Φλέσσα.
Τελικά οι Τούρκοι, ευρισκόμενοι ανάμεσα σε δύο πυρά, ηττήθηκαν χάνοντας τουλάχιστον 600 περίπου άνδρες (πολλοί ιστορικοί ανεβάζουν τις απώλειες στους 1.000 άνδρες).
Θα είχαν μεγαλύτερες απώλειες αν οι Έλληνες συνέχιζαν να τους καταδιώκουν αλλά φαίνεται πως θαμπώθηκαν από τα πλούσια λάφυρα και σταμάτησαν. Μόνο ο Νικηταράς με λίγους άνδρες συνέχισε την καταδίωξη, βοηθούμενος από τις γυναίκες του Αγιονορίου οι οποίες πετούσαν πέτρες στους Τούρκους από ψηλά. Έτσι μεγάλος αριθμός των ηττημένων διέφυγε, μαζί με τον ίδιο τον Δράμαλη, στην Κορινθία όπου και πάλι αποκλείστηκαν από τους Έλληνες.
Η κατάληξη της στρατιάς του Δράμαλη
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1822, ο Δράμαλης ανασύνταξε τα υπολείμματα της στρατιάς του και προσπάθησε τρεις φορές να διασπάσει, ανεπιτυχώς, τον ελληνικό κλοιό.
Μετά από αυτές τις αποτυχίες, προσπάθησε να βοηθήσει τους Τούρκους πολιορκημένους του Ναυπλίου. Στα τέλη Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου 1822, πέθανε από τη λύπη του ή από τύφο. Οι άνδρες του, με ορμητήριο την Κόρινθο, επανειλημμένα τροφοδότησαν το Ναύπλιο και μετά την πτώση του τελευταίου, όσοι απέμειναν από τις αρρώστιες και τις κακουχίες, έφυγαν για την Πάτρα, αφήνοντας φρουρά 500 ανδρών στον Ακροκόρινθο.

[wikipedia.org]

Χασικίδης:Δημιουργούμε τη νέα, μεγάλη, Δημοτική παράταξη, στην Κόρινθο

Η πρώτη προεκλογική,και όχι μόνο,συνέντευξη,του υποψηφίου Δημάρχου Κορινθίων Χρ.Χασικιδη,στο  www.korinthiatv.gr φαίνεται πως βγάζει ειδήσεις…
Μάλιστα εκφράζει και τις ευχαριστίες του στους Δημότες της Κορίνθου που του μεταφέρουν ενθαρρυντικά μηνύματα για τις επερχόμενες αυτοδιοίκητες εκλογες…
http://www.korinthiatv.gr

Ολοκληρώθηκε το μνημείο του Νικηταρά με την τοποθέτηση της προτομής του



Ολοκληρώθηκε το μνημείο του Νικηταρά
με την τοποθέτηση της προτομής του
στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο
στην διασταύρωση Αγιονορίου - Κλεισούρας.


O Δήμος Κορινθίων διοργανώνει εκδήλωση
για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικηταρά
και επιμνημόσυνο δέηση προς τιμή των ηρώων της μάχης
της 28ης Ιουλίου 1822, στην Κλεισούρα Αγιονορίου.

Η εκδήλωση θα αναβιώσει μνήμες από την ιστορική μάχη του Αγιονορίου
και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018 και ώρα 09:45π.μ.
στο χώρο όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο,
στη διασταύρωση Αγιονορίου – Κλεισούρας.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΡΩΑΔΕΣ" ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
 

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ. ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
27, 28, 29, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
1, 2, 3, 4, 5, 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ενα πανέμορφο χορευτικό αντάμωμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ.Βασιλείου


Eνα πανέμορφο χορευτικό πολιτιστικό αντάμωμα διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Βασιλείου στο δημοτικό θέατρο Πάνος Βαρδάκας με την συνοδεία της ορχήστρας Πεντάηχον. Χόρεψαν τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βασιλείου, ο πολιτιστικός σύλλογος Αρχ.Κλεωνών, η Ενωση Κρητών Κορινθίας,η κορινθιακή εστία λαογραφικών και ιστορικών ερευνών, και το χορευτικό εργαστήρι νέας Ιωνίας.
 Το γλέντι όμως δεν σταμάτησε εκεί αφού οι χοροί συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.








www.peloponnisosnews.gr

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Η Ειρήνη Παπά έδωσε σημεία ζωής – Στο Χιλιομόδι η Ελληνίδα ηθοποιός

Η Ειρήνη Παπά έδωσε σημεία ζωής – Πού βρίσκεται η Ελληνίδα ηθοποιός;

Στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πατρικό της σπίτι, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, επέλεξε να κάνει φέτος διακοπές η Ειρήνη Παπά. Έχοντας στο πλευρό της τον πολυαγαπημένο της ανιψιό και σπουδαίο σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, η 92χρονη ηθοποιός με πολλά βραβεία στο ενεργητικό της, μετά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια, αισθάνθηκε την ανάγκη να βρεθεί και πάλι στα πάτρια εδάφη… Στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε!
 H δημοσιότητα για τη μεγάλη Ελληνίδα σταρ του θεάτρου και του κινηματογράφου εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί παρελθόν.
Η ίδια άλλωστε, ποτέ δεν ήθελε η ζωή της να γίνεται είδηση και για κανένα λόγο. Πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια, που λόγω και των προβλημάτων υγείας έχει επιλέξει την απόλυτη σιωπή προς όλα τα ΜΜΕ. Κάθε είδηση για εκείνη βγαίνει με πολύ μεγάλη δυσκολία αλλά και ταπεινότητα απέναντι στο πρόσωπο ενός κολοσσού παγκοσμίου φήμης της υποκριτικής τέχνης.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΜΕΡΛΟ


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΜΕΡΛΟ.


Η χαρμόσυνη είδηση της αναδείξεως του αθλητή, ενορίτη Ισθμίας της Ι. Μητροπόλεως μας,  Αντωνίου Μέρλου σε Παγκόσμιο Πρωταθλητή Εφήβων στον Στίβο και συγκεκριμένα στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος με πλημμύρισε με βαθειά συναισθήματα υπερηφάνειας και συγκινήσεως.

Η πολλή μεγάλη αυτή διάκριση ας αποτελέσει την αρχή μιας υψηλής αθλητικής καριέρας, συνοδευόμενης από υγεία και πνευματική φώτιση, που θα καταστήσουν τον Αντώνη άξιο αναφοράς παγκοσμίως και φωτεινό παράδειγμα για τους υπόλοιπους νέους της Κορινθίας μας.

Επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τον έπαινό μου τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του και θα προσεύχομαι στον δωρεοδότη Χριστό μας να του δίνει δύναμη και άριστη συνέχεια, να τον έχει πάντα καλά, ώστε να συνεχίσει να διαπρέπει στους αθλητικούς στίβους αλλά και στην ζωή του γενικότερα και να κάνει όλους τους συμπατριώτες του Κορινθίους αλλά και όλους τους Έλληνες υπερήφανους γι’ αυτόν.

Πάντα εμπρός, πάντα υψηλά με τον Χριστό οδηγό και συμπαραστάτη!
Θερμά συγχαρητήρια!

Ο πνευματικός του πατέρας
        Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†Ο ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ.

 http://www.korinthosnews.gr/news-article.php?id=5819

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

ΧΑΜΟΣ! στην 7η Γιορτή Πατάτας Κουταλά - Video

Χαμός έγινε χθες βράδυ Σάββατο 14 Ιουλίου
στην καθιερωμένη πια Γιορτή Πατάτας Κουταλά.

Φέτος πραγματοποιήθηκε για 7η φορά και αρκετοί φίλοι
του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού  Συλλόγου Κουταλά
βρέθηκαν να διασκεδάσουν με γουρουνόπουλο κρύα μπύρα
και φυσκά φρέσκια πατάτα κουταλά
που πρόσφεραν Δωρεάν τα Μέλη του Συλλόγου.

Το κέφι πήρε φωτιά όταν έπιασε το κλαρίνο με τα χέρια του
ο Μάκης Αριστόπουλος
και το τραγούδι η Δήμητρα Μπέκιου και ο Κώστας Αντωνίου…
και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες
όπως πάντα άλλωστε.

Στη Γιορτή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων
ο Δήμαρχος Κορινθίωνκ. Αλέξανδρος Πνευματικός
ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Παρτσινέβελος
και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.
http://www.korinthosnews.gr/news-article.php?id=5806

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Πολιτιστικό Καλοκαίρι Κλένιας 2018


Ο πολιτιστικός σύλλογος Κλένιας «Άγιος Παντελεήμων», στα πλαίσια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του,  διοργανώνει για πέμπτη χρονιά το «Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κλένιας».
Την Παρασκευή 13,  το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου , η θεατρική ομάδα Κλένιας, παρουσιάζει το θεατρικό έργο των Γιαλαμά – Πρετεντέρη, «Δεσποινίς ΔιευθυντήςΤην Δευτέρα 16 Ιουλίου, η παιδική σκηνή Κλένιας , θα παρουσιάσει σε διασκευή το παραμύθι του Τζεφ Μπριμπό « Η Παπλωματού»   .
Την Τετάρτη 18 Ιουλίου η θεατρική ομάδα του εξωραϊστικού και πολιτιστικού συλλόγου Αρχαίων Κλεωνών « Ο ΦΩΚΑΣ» θα παρουσιάσει το έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Μια τρελή τρελή σαραντάρα»
Την Πέμπτη 26 Ιουλίου μουσική βραδιά λαϊκού και δημοτικού τραγουδιού
Την Παρασκευή και το Σάββατο 27 & 28 Ιουλίου   χορευτικές ομάδες θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς, λαϊκούς και μοντέρνους χορούς.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κλένιας στις 9.00 μ.μ.

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ζητάμε δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων - Ομόφωνα πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Κορινθίων


Διαβάστε μόνο στο Korinthostv - Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων στην χθεσινή του συνεδρίαση (2-7-2018) αποφάσισε κατόπιν σχετικού αιτήματος - εισήγησης του Δημοτικού Συμβούλου Αλεξάνδρου Γκουργιώτη εκ μέρους της «Συμμαχίας Πολιτών»,  την έκδοση ψηφίσματος για την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων
και για κάθε τι άλλο που σχετίζεται με το λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα. Η απόφαση ελήφθη σχεδόν ομόφωνα, δεν ψηφίσθηκε μόνον  από  τους δημοτικούς συμβούλους κ. Ψιλογιαννόπουλο και την κ. Δημητριάδη που δήλωσαν πως  απέχουν από την ψηφοφορία καθώς και τον  κ. Οικονόμου που ψήφισε  παρών. Ο κ. Δήμαρχος συντάχθηκε με την σχετική εισήγηση αν και σχολίασε πως σε ένα δυο σημεία της υπάρχουν κάποιες υπερβολές.
Το κείμενο της εισήγησης του κ. Γκουργιώτη είναι το ακόλουθο:
«ΠΡΟΣ
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ι. ΓΚΟΥΡΓΙΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ  «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
κ. Πρόεδρε,
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε  με θλίψη την οποία έχει διαδεχτεί ιερή οργή και αγανάκτηση τους ανεπιτήδειους και εθνικά επικίνδυνους και επιβλαβείς χειρισμούς της κυβέρνησης  και δη του κ. Πρωθυπουργού και του κ. Υπουργού των Εξωτερικών στα εθνικά μας θέματα,  με αποκορύφωση την περιβόητη «συμφωνία των Πρεσπών»,  με την οποία εν ολίγοις αναγνωρίσθηκε από τους προαναφερθέντες έλληνες αξιωματούχους το κράτος των Σκοπίων με το απαράδεκτο όνομα Βόρεια Μακεδονία,  αναγνωρίζοντας συνάμα άμεσα και έναντι όλων την μακεδονική εθνική φυλετική ταυτότητα και την μακεδονική γλώσσα στους σλάβους, αλβανούς κλπ υπηκόους του ως άνω κρατιδίου. Η ιστορική μας μνήμη και  συνείδηση βιάσθηκε,  ιστορία τεσσάρων χιλιάδων ετών διεγράφη, αγώνες , θυσίες , αίμα ιδρώτας και δάκρυα εκατομμυρίων  Ελλήνων  ακυρώθηκαν,  τα ιερά τους λείψανα  ποδοπατήθηκαν και βεβηλώθηκαν  μέσα από την επαίσχυντη αυτή συμφωνία που δικαίως στην συνείδηση του κάθε Έλληνα ελέγχεται και κρίνεται ως προδοτική.
Με την συμφωνία αυτή εκχωρήσαμε τα πάντα στους σκοπιανούς και αποξενωθήκαμε πλήρως της ιστορίας μας και της ταυτότητάς μας . Μακεδόνας πλέον είναι ο κάθε σκοπιανός,  το σλαβοβουλγάρικο γλωσσικό του ιδίωμα χαρακτηρίζεται ως μακεδονική γλώσσα, η δε αναφορά σε Ελληνική Μακεδονία θα περιορίζεται στο ήδη υφιστάμενο γεωγραφικό μας διαμέρισμα, με αναπόφευκτη την περιορισμένη χρήση του όρου Μακεδονία και μακεδονικός από την Ελλάδα,  αφού κυρίαρχοι και δικαιούχοι αυτών είναι πλέον με την επίσημη βούλα των Τσίπρα – Κοτζιά,  οι σκοπιανοί. Αυτοί διεθνώς θα μας αδειοδοτούν στην ιστορική  αναφορά, στην εμπορική χρήση,  από αυτούς εν τέλει  θα λαμβάνουμε άδεια για να ομιλούμε   για Φίλιππο και ΜεγΑλέξανδρο,  που  σε λίγα χρόνια και αυτοί    θα κατοχυρωθούν παγκοσμίως ως ιστορικές    προσωπικότητες των Σκοπιανών. Και μην ξεχνάμε ότι     εκχωρώντας  αυτά σήμερα,        τους νομιμοποιούμε αύριο να διεκδικήσουν και τα εδάφη τα μη ευρισκόμενα εντός  της δικής των «μακεδονικής» επικράτειας  και τα οποία θα είναι κατ’ αυτούς σκλαβωμένα και αλύτρωτα. Αυτή είναι εν ολίγοις η συμφωνία, συμφωνία ετεροβαρής, χαριστική, απόλυτα καταπλεονεκτική σε βάρος ημών και των δικαίων μας.
Η κρισιμότητα της στιγμής επιβάλλει σε εμάς τους αιρετούς να βγούμε προς τα εμπρός και να αξιώσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και την ιστορική μας  τιμή και περηφάνεια. Η ιδιότητά μας ως  αιρετών συμβούλων του Δήμου Κορινθίων στα χώματα του οποίου και βάδισε ο Μέγιστος των Ελλήνων,  του οποίου το άγαλμα κοσμεί την πόλη μας , μας υποχρεώνει να αντιδράσουμε δίχως δικαιολογίες περί του περιορισμού των έργων και των καθηκόντων μας σε αμιγούς χαρακτήρα τοπικές υποθέσεις. Οι εθνικές υποθέσεις είναι οι γενικευμένες   τοπικές υποθέσεις όλων μας. Εξάλλου,  έργο μας δεν μπορεί να είναι μόνον οι άδειες χρήσης κοινοχρήστων χώρων, οι άδειες  στάθμευσης , και  οι επιχορηγήσεις συλλόγων κτλ   αλλά το έργο μας είναι σπουδαιότερο, σημαντικότερο,  έργο υψηλό εθνικό και κοινωνικό.
Ως αιρετοί λοιπόν δημοκρατικά εκλεγμένοι με πίστη   και αφοσίωση στην Δημοκρατία στην γνώμη και στην άποψη των πολλών,  θεωρώ ότι πρέπει να αξιώσουμε όπως η  απόφαση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ληφθεί  όχι ερήμην του λαού  αλλά όπως την λάβει  ο κυρίαρχος ελληνικός λαός μέσα από την κορωνίδα της άμεσης δημοκρατίας το Δημοψήφισμα.  Αιτούμαι λοιπόν όπως ληφθεί υφ’  ημών απόφαση   για την αναγκαιότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για το ως άνω ζήτημα η οποία και θα αποσταλεί και γνωστοποιηθεί   προς τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας , τον κ. Πρωθυπουργό και την Βουλή  ώστε να ενεργοποιηθούν οι εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες διαδικασίες του άρθρου 44§2.
Μετά τιμής ,
Αλέξανδρος Γκουργιώτης


 https://korinthostv.gr

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Ποιες είναι οι 7 παραλίες της Κορινθία που έχουν Γαλάζια Σημαία (Λίστα)

Η Ελλάδα με 519 βραβευμένες ακτές κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες σε Γαλάζιες Σημαίες. Μάλιστα, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων.
Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί  το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Για να βραβευτείς με τις «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» πρέπει να τηρούνται περίπου 29 κριτήρια που αφορούν την καθαρή θάλασσα, την καθαριότητα των ακτών, την οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια των λουόμενων και επισκεπτών και την προστασία του περιβάλλοντος, της ακτής και του παράκτιου χώρου. 
Αποσπώντας ο δήμος μας αυτά τα διεθνή βραβεία «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» διαφημίζεται σε όλο τον κόσμο και αποκτά ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που αφορά το περιβάλλον και τον τουρισμό μας.
Στην Κορινθία Γαλάζια Σημαία έχουν 7 παραλίες:

Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων

Λουτράκι 1

Λουτράκι 2

Λουτράκι-Μπούτσι/Poseidon Resort

Δήμος Βέλου-Βόχας

Βραχάτι

Κοκκώνι

Δήμος Σικυωνίων

Πευκιάς

Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Ξυλόκαστρο-Πευκιάς



 http://korinthostv.gr/index.php/topika-nea/4111-7

Ιερές μονές, εκκλησίες και εξωκκλήσια στα Αθίκια

Ιερά Γυναικεία κοινοβιακή Μονή «Οι Άγιοι Ταξιάρχαι» Αθικίων
Βρίσκεται 1,5 χλμ. βόρεια των Αθικίων πάνω στο λόφο Σταυρούλι. Ανοικοδομήθηκε το 1941 από το μοναχό Μωυσή Αγαπητού Τριπιτίνια και τον υποτακτικό του Καλλίνικο.
Με το 752/5.11.1945 δωρητήριο συμβόλαιο του Καλαρά Κ. ο Σακελλαρίου Νικ. Ιωάννης δώρισε στη Μονή (Τριπιτίνιας Αγαπητού Μωυσής ηγούμενος) δύο αγρούς από μισό στρέμμα τον καθένα στη θέση Μπαρδάκα και δύο ελαιόδενδρα. Με το 3338/28.5.1956 πληρεξούσιο οι μοναχές Μακαρία ή Μαργαρίτα θυγάτηρ Κων-νου Φιλάνδρα, Συγκλητική ή Στυλιανή θυγάτηρ Νικολάου Μπεθάνη, Ευπραξία ή Ελένη, Βριαίνη ή Βασιλική, Δομνήμα ή Δέσποινα θυγατέρες Γεωργίου Αργυροπούλου, Παχωμία ή Πηνελόπη θυγ. Γεωργίου Παγιασλόγου κάτοικοι Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Ταξιαρχών Αθικίων και οι Παναγιώτης ή Παχώμιος Γεωργίου Αργυρόπουλος ιερομόναχος, Ευάγγελος ή Ευγένιος Γεωργίου Τασόπουλος, Ιωάννης ή Ιωάσαφ Δημητρίου Ροζολής μοναχοί κάτοικοι του εν Μπογδανίω Ι. Ησυχ. Αγίας Ευαγγελίστριας διόρισαν και κατέστησαν πληρεξούσιον και αντιπρόσωπόν τους τον Μάρκον ή Μωυσή Αθανασίου Παϊβανά μοναχό για να συνάπτει καλλιεργητικά δάνεια με το Υποκατάστημα της ΑΤΕ Κορίνθου.
Η Ι.Μ. Αγίων Ταξιαρχών και το Ησυχαστήριο «Αγία Ευαγγελίστρα» ανήκουν στη δύναμη της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών (Παλαιοημερολογίτικα). Αριθμούσε το 1940: 2, το 1951: 39, το 1961: 182 κατ. 1981: 48 μοναχές και το 2001: 195 κατ.
Το καθολικό τρίκλιτος σταυροειδής με τρούλλο είναι αφιερωμένο στη Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ, Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων. Άρχισε να κτίζεται το 1964 και αποπερατώθηκε το 1968. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του είναι έργο του καλλιτέχνη Θεοφάνη Νομικού. Το προσκυνητάριο της εικόνας είναι έργο κλασσικής εκκλησιαστικής τέχνης του Κων-νου Μάνεση. Στο καθολικό υπάρχει η επιγραφή: «Ανηγέρθη εκ βάθρων γης ο θείος και πάνσεπτος ούτος Ναός της συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών εν έτει 1964. Ιστορήθη δε και είληφε τέλος ως οράτε εν τω κάλλει τούτων εν έτει 1968 μηνί Νοεμβρίω αρχιερατεύοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κορινθίας κ.κ. Καλλίστου και ηγουμενευούσης της πανοσιολογιοτάτης μητρός Μακαρίας, δια κόπου και εξόδου πολλού αυτών και της συν αυτοίς συνοδείας, ης τα ονόματα δεν αναγράφω ώδε, αλλ’ ο γράφων αυτά Θεός καταξιώσαι αυτούς εις την αιώνιον βασιλείαν. Μνήσθητι και του δούλου σου Ε.Θ. Μαυρικάκι του καπιάσαντος δια την ποίησιν του αγαθού τούτου έργου και των μαθητών Ι. Ζάμπου και Δ. Ζαχαράκη. Ο άνθρωπος ως χόρτος αι ημέραι αυτού.»
Γύρω από το καθολικό υπάρχουν τα παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής, του Τιμίου Σταυρού και του Αγίου Νικολάου. Το εντυπωσιακό συγκρότημα συμπληρώνουν τα κελιά, οι ξενώνες, τα εργαστήρια κλπ.
Εκκλησίες
Με το από 14.12.1911 Β.Δ. (ΦΕΚ 350/22.12.1911 τ.Α) ορίστηκε ως ενορία του χωριού «η Ευαγγελίστρια» στην οποία ανήκαν και τα παρεκκλήσια: Άγιος Γεώργιος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Παντελεήμων του χωριού Αλαμάνου, Αγία Παρασκευή, Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Άγιος Ανδρέας, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος, Κοίμησις της Θεοτόκου και Άγιος Αθανάσιος.
1. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ή Ευαγγελίστρια. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και έχει κτιστεί τρεις φορές 1837, 1860 και 1876 μ.Χ., όπως σημειώνεται στην εντοιχισμένη βορεινή πλευρά πάνω από την πόρτα. Το καμπαναριό της, που είναι μοναδικό αρχιτεκτονικής ωραιότητας, κτίστηκε το 1923 από το Μικρασιάτη μάστορα Γ. Σιδέρη και έχει ύψος 24 μ.
Με  συμβόλαια των συμβ/φων Κλεωνών δώρισαν στον Ι.Ν. «ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» οι: α) Ρεκλείτης Εμμανουήλ από Κλένια 15 καρποφόρα ελαιόδενδρα στη θέση «Ράχη Μπαρδάκου» αξίας 140 δρχ. (1055/4.12.1905 εκκλ. Επίτροπος Νέζης Δ. Ιωάννης), β) Σενής Π. Χρήστος αγρό ενός στρέμματος στη θέση «Σαραγκινιά» αξίας 150 δρχ. (1044/23.2.1908 εκ. Επίτροποι Νέζης Δ. Ιωάννης και Οικονόμου Σ. Παναγιώτης), γ) Λέκκας Αναστ. Κυριάκος μια γούβα ασβεστοκάμινου με την περιοχή του στη θέση «Δύο Βουνά» και δύο ελαιόδενδρα στη θέση «Σπηλιά Αγίου Ανδρέου» αξίας 1200 δρχ. (1830/31.10.1939 εκκλ. Επιτρ. Παπαδάς ή Ζαχαράτος Κων. Δημήτριος), δ) Ελένη χήρα Ανδρέου Σούκουλη ο γένος Γεωργίου Παν. Λέκκα κάτοικος Αγίου Ιωάννη δύο αγρούς στη θέση «Συκιές» 300 και 200 τ.μ. αξίας 5.000 δρχ. (730/23.9.1945 εκκλ. Επίτροπος Παναγόπουλος Παν. Γεώργιος).
Οι κάτοικοι με το 324/20.11.1894 συμβόλαιο του συμβ/φου Δανόπουλου Γ. Ιωάννη διόρισαν γενικούς και ειδικούς πληρεξουσίους τους τους: Διδασκάλου Λεωνίδα, Σακελλαρίου Αθ. Ευάγγελο, Λέκκα Ι. Θεοφάνη, Οικονόμου Κ. Χρήστο, Παπαδά Κων-νο, Παπαδά Χ. Παναγ., Σενή Π. Χρήστο, Κόλλια Β. Μιχαήλ, Νέζη Ιωάννη, Νέζη Παναγ., Γκότση Ι. Κων-νο, Γκότση Ιωάννη ιερέα, Λέκκα Γ. Χρήστο και Νέζη Κ. Αναστάσιο και ελεγκτές αυτών και του ταμείου τους: Καγκλή Χ.Ν., Κόλια Γ. Σπύρο, Μικρό Δ. Γεώργιο, Δασκαλόπουλο Θεοφάνη και Ρωμέση Ματθαίο και τους χορήγησαν το δικαίωμα να νοικιάζουν τη χορτονομή των ήμερων και άγριων τόπων και ποιμνιοστασίων, τα πόσιμα ύδατα της θέσης Ρητού, τα τσίπουρα των αμπέλων και τα εισπραχθέντα χρήματα να χρησιμοποιούν για τον καλλωπισμό όλων των ιερών ναών και για διάφορα άλλα κοινοτικά έργα.
Επειδή ο Σούκουλης Χ. Παναγιώτης γεωργοποιμένας κάτοικος Αγίου Ιωάννη διετάραξε την ανεπίληπτο νομή και κατοχή του στανοτοπίου της κοινότητας στη θέση «Μεσοράχη» οι πληρεξούσιοι Νέζης Κ. Αναστάσιος, Κόλιας Β. Μιχαήλ, Παπαδάς Π. Κων-νος κτηματίες, Νέζης Δ. Ιωάννης έμπορος και οι ιερείς Λέκας Χρήστος και Γκότσης Ιωάννης του έκαναν αγωγή και έφεραν προσωρινά μέτρα. Μεταξύ των παραπάνω πληρεξουσίων και αυτού συντάχτηκε το 1206/25.5.1908 πρακτικό από το συμβ/φο Γεώργιο Επ. Τσαντήλα. Ο Σούκουλης Χ. Παναγιώτης δήλωσε ότι προς αποφυγή άλλων εξόδων και δαπανών αναγνωρίζει ως βάσιμη και νόμιμη την αγωγή, ομολόγησε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα κατοχής, νομής και κυριότητος στο ποιμνιοστάσιο της κοινότητας στη θέση «Μεσοράχη» «οριζόμενον γύρωθεν με Ρεύμα Βουκίνας, με όρια Μονής Φανερωμένης, με θέσιν Λάκεζα, χωράφια Τζώρτζη, Κοριτζιά Μικρού, Βρέστεζας, Σεσιγκλιάτη και ρεύμα Μετύρθρας αποτελούμενο εκ χιλιάδων στρεμμάτων αγρίου και ημέρου τόπου.» Ομολόγησε τα αναμφισβήτητα δικαιώματα της κοινότητας επί του ποιμνιαστασίου σύμφωνα με την 10/1878 απόφαση του Αρείου Πάγου και υποσχέθηκε ότι του λοιπού δεν θέλει διαταράξει τη νομή και κατοχή αυτής επί του επιδίκου ποιμνιοστασίου.
Για το ίδιο θέμα συντάχτηκε το με αριθμό 2404/23.2.1910 πρακτικό μεταξύ των πληρεξουσίων και του Σούκουλη Χ. Νικολάου.
Στο φύλλο 404/28.9.1913 της Εφημερίδας «ΝΕΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ» δημοσιεύεται προκήρυξη του εκκλησιαστικού Συμβουλίου (Σωτηρόπουλος Σ. Παναγιώτης, Νέζης Δ. Αντώνιος και Γκότζης Δ. Κων-νος) με την οποία εκτίθεται σε πλειοδοτική δημοπρασία από 29.9. έως 26.10.1913 η εκ 4.000 οκάδων συλλεγείσα υποστάθμη (λάσπη) από τα οινοβυτία των ενοριτών. Το Υπουργείο Παιδείας με την 38494/22.10.1915 απόφασή του ενέκρινε τον προϋπολογισμό για την αντικατάσταση της στέγης που ανερχόταν στο ποσό των 2100 δρχ.
2. Άγιος Γεώργιος: Με το 5240/8.9.1919 συμβόλαιο του Σοφ. Σπυλιόπουλου ο Αλέξιος Κ. Παπανικολάου δώρισε στον Ι.Ν. «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» τον ιδιωτικό ναό επονομαζόμενον «Άγιος Γεώργιος» στη θέση Ρουμιά με την περιοχή του και με όρια γύρωθεν ελαιόδενδρα Δημ. Ρωμέση, δρόμο, Αθανάσιο Π. Τόγια και αλώνια Πιετρέων με τα σκεύη και τα λοιπά παραρτήματα, αξίας 3.000 δρχ. Το ναό αυτό είχε αγοράσει από το Γεώργιο Ρωμέση δυνάμει του 6824/2.9.1919 συμβολαίου του συμβ/φου Τρικάλων Κων-νου Δήμη.
3. Αγία Τριάδα στη θέση Ρουμιά, στην ομώνυμη πλατεία.
4. Μεταμόρφωσις του Σωτήρος στη συνοικία Πηγάδια. Στις 6 Αυγούστου που εορτάζει πανηγυρίζει το χωριό.
5. Αγία Παρασκευή κοιμητήριο κοντά στο λόφο Μαλιμπάρδι. Το Δημοτικό Συμβούλιο του δ. Κλεωνών  με την 4/17.1.1894 πράξη του αποφάσισε να μετατεθεί το Νεκροταφείο από τον ενοριακό ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» και όρισε να ενταφιάζονται στο εξής οι νεκροί στα παρακείμενα δύο παρεκκλήσια «Αγία Παρασκευή» και «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος». Από το 1920 και μετά είναι το κοιμητήριο του χωριού.
Εξωκκλήσια: 1. Άγιος Ιωάννης 2. Αγία Αικατερίνη 3. Άγιος Αθανάσιος 4. Άγιος Ανδρέας 5. Οσία Ματρόνα (Ματράγκα) 6. Άγιος Νικόλαος στη θέση Κιάφα. 7. Αναλήψεως και 8. Αγία Μαρίνα στο Αλαμάνο. 9. Άγιος Δημήτριος[1].  Βρίσκεται νότια του χωριού και σε κορυφή υψώματος, που δεσπόζει της περιοχής. Οι εσωτερικές επιφάνειες είναι κατάγραφες με τοιχογραφίες που σύμφωνα με τη σωζόμενη στο εσωτερικό υπέρθυρο της εισόδου του κυρίως ναού κτητορική επιγραφή εκτελέστηκαν από το Ναυπλιώτη αγιογράφο Δημήτριο Κακαβά κατά το έτος 1611. Το κείμενο της επιγραφής έχει ως εξής:
V ΑΝΗΣΤΩΡΙΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ Κ(ΑΙ) ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ [ΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ] Κ(ΑΙ) ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ ΕΠΟΝΟΜ(ΑΖΟΜΕΝΟΥ] ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ Κ(ΑΙ) ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΩΤ(ΑΤΟΥ) ΕΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΗΣ ΚΥΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟ ΕΠΙΚΛΗΝ……ΜΙΑΤΗΣ(;) ΕΠΙ ΕΤΟΥΣ ΖΡΙΘ΄ ΙΝΔ(ΙΚΤΙΩΝΟΣ) Θ΄ χειρ δημητρίου κακαβά εν μηνί αυ(γούστω).
10. Κοίμησις της Θεοτόκου – Παναγίτσα του Ρειτού. Βρίσκεται 500μ. ανατολικά του δρόμου Αθίκια – Αγιάννης στον ερειπωμένο χώρο του εγκαταλελειμμένου από το 1840 οικισμού Ρητού, ο οποίος υπήρξε ο ενοριακός ναός του. Οι κάτοικοί του μετεγκατεστάθησαν αρχικά στην Κάστριζα, σε θέση καλούμενη Κιάφα και τελικά στα Αθίκια.
Στο πάνω μέρος της νότιας θύρας του αρχικού ναού υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή:
V ΙΣΤΟΡΙΘΥ Ο ΘΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΔΕΣΙΜΟΤΑΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΙΚΟΝόμου ΣΤΑΜΑΤΗ ΙΕΡΕΟΣ [ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙ]ΠΟΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΝ ΕΥΣΕΒΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΝ ΕΙΣ ΨΥΧΟΦΕΛΗΝ ΤΟΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΟΝΕΟΝ ΑΥΤΟΝ ΣΩΤΗΡΙΑΝ ΕΜΟ […] ΙΟΥΛΙΟΥ 17.
Η συνέχεια της επιγραφής δίδεται στο υπέρθυρο της δυτικής θύρας που οδηγεί στην προσθήκη του ναού και έχει ως εξής:
V ΔΙΑ ΧΥΡΟΣ ΑΝΑΞΙΑΣ ΕΜΟΥ ΤΟΥ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΑΣΙΜΑΚΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΟ ΕΠΙΚΛΗΝ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΛΟΥ  εκ του καλαβρίτου.
Στην Προσκομιδή ο Ασημάκης Καπετανόπουλος υπό την Άκρα Ταπείνωση, εσημείωσε στη στήλη των ζώντων τα εξής: «Μνήσθητι Κύριε Σταμάτη ιερέως, Ελεούσης πρεσβυτέρας …… και του δούλου σου Ασημάκη» Πρόκειται για το χορηγό της αγιογράφησης ιερέα Σταμάτη, τιμημένο με το αξίωμα του οικονόμου, τη σύζυγό του Ελεούσα και τον αγιογράφο Ασημάκη. Κατά τον Γριτσόπουλο επειδή «ατυχώς η επιγραφή στον τελευταίο στίχο υπέστη φθορά λόγω πτώσεως τεμαχίου από το λεπτό κονίαμα του τόξου της θύρας ακριβώς στο σημείο της χρονολογίας δεν είναι δυνατόν να απέχη πολύ από τα μέσα του ΙΗ΄ αιώνος (μετά το 1750)
Ιερείς Ρητού – Αθικίων
Στις 9.4.1834 στην ενορία «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» στο χωριό Ρητό εφημέρευαν οι: Συμεών Ιερομόναχος από το Σοφικό, που ήταν 50 ετών, γνώριζε τα κοινά γράμματα και κατείχε μία οικία και ο Σακελλαρίου Κ. Αθανάσιος, ετών 70, ο οποίος κατείχε 6 στρ. χωράφια, 2 στρ. αμπέλια, 6 ελαιόδενδρα, 40 γιδοπρόβατα, μια οικία, εφημέρευε σε 40 οικογένειες και από τον Αύγουστο του 1834 είχε παύσει να ιερουργεί. Επειδή ο παραπάνω δεν ασκούσε τα ιερατικά του χρέη το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ρητού στις 14.11.1835 (Αναγνώστης Διδασκάλου Πρόεδρος και μέλη Γεώργιος Σούκουλης, Δημήτριος Ρωμέσης και Γεώργιος Λέκας) εξέλεξε και ζήτησε τη χειροτονία του Αναγνώστη (Δημητρίου) Ιωάννου Μικρού, που ήταν 32 ετών. Ο Μητροπολίτης Κύριλλος με το 479-480/19.11.1835 έγγραφό του στη Ι.Σ. ζήτησε την έγκριση της χειροτονίας του για το χωριό Ρητό, που αποτελείτο από 60 περίπου οικογένειες. Αυτή με την 3750 – 3802/8.1.1836 απόφασή της την ενέκρινε.
4. Αναγνώστης (Αναστάσιος) Ιωάννου Οικονόμου (1817 – 1899). Στις 30.3.1845 οι κάτοικοι ζήτησαν τη χειροτονία του για τα χωριά Αθήκι και Βαρούσι, γιατί ο ένας ιερέας Δημήτριος Ιωαν. Μικρός δεν επαρκούσε για τα τρία χωριά Ρητό, Αθήκι και Βαρούσι, που αριθμούσαν 85 οικογένειες. Τα από Ρητό 30.3.1845 και από Χιλιομόδι 27.4.1845 έγγραφα δημοσιεύσαμε στις σ. 38-40 του Αου τόμου. Στη χειροτονία του αντέδρασε ο Αναγνώστης Ιωάννου Μικρός, εφημέριος Ρητού και αναφέρθηκε στις 15.6.1845 στην Ι.Σ. Ανέφερε, ότι ο προτεινόμενος ήταν δημοτικός εισπράκτορας και εξάδελφος του Δημάρχου Α. Σοφόπουλου και παριστάνουν «ότι το χωρίον τούτο σύγκειται δήθεν από 80 οικογενείας, ότι προσκολώνται εις αυτό και έτερα δήθεν χωρία ενώ ως ερρέθη σύγκειται από 60 μόλις, εις δε τα υπόλοιπα ζευγαλατιά (κι ουχί χωρία) κατοικούν και ξεχειμάζουν οι αυτοί κάτοικοι και ενορίται, οίτινες κατά τας Κυριακάς και λοιπάς εορτάς λειτουργούνται εις την αυτήν ως ερρέθη εκκλησίαν «η Κοίμησις της Θεοτόκου», διότι δεν υπάρχει ετέρα ……»
Η Ι.Σ. με το 13313 – 13316/22.6.1845 έγγραφο της προσκάλεσε το Μητροπολίτη Αχαΐας να τον χειροτονήσει. Για μικρό χρονικό διάστημα ήταν Γραμματοδιδάσκαλος.
5. Γκότζης Δ. Ιωάνννης (1848 – 1920). Στις 5.7.1881 οι κάτοικοι ζήτησαν τη χειροτονία του, επειδή ο Μικρός Δημήτριος κατέστη ανίκανος λόγω βλάβης των οφθαλμών του. Η Ι.Σ. αρχικά δεν ενέκρινε τη χειροτονία του γιατί τότε εφημέρευαν τρεις ιερείς Μικρός Δημήτριος, Οικονόμου Αναστάσιος και Σακελλαρίου Χριστόφορος ιερομόναχος Ι.Μ. Φανερωμένης. Τελικά η Ι.Σ. με την από 31.8.1881 απόφαση της ενέκρινε τη χειροτονία του, επειδή το ηγουμενοσυμβούλιο της Ι.Μ. δεν επέτρεψε στον Σακελλαρίου Χριστ. να εφημευρεύει στο χωριό Αθίκια. Ο παραπάνω υπέβαλε το από 156/16.9.1866 απολυτήριο του Ελληνικού Σχολείου Ναυπλίας, χειροτονήθηκε το 1881 και απεβίωσε στις 10.10.1920. (έγγρ. 1175/30.10.1920 Μητρ. Κορ.).
6. Λέκας Γεωργ. Χρήστος (1861 – 1931). Στις 29.1.1902 επειδή στο χωριό εφημέρευε μόνο ο Γκότζης Δ. Ιωάννης οι κάτοικοι ζήτησαν τη χειροτονία δεύτερου ιερέα και πρότειναν τους Οικονόμου Ηλ. Ιωάννη δημοδιδάσκαλο και τον Οικονόμου Κ. Χρήστο τελειόφοιτο Ελληνικού Σχολείου.
Σε αντικατάσταση του Αναστασίου Οικονόμου, που απεβίωσε χειροτονήθηκε ο Λέκας Γ. Χρήστος στις 5.6.1904 ιεροδιάκονος και στις 23.8.1904 πρεσβύτερος, ο οποίος κατείχε ενδεικτικό Β΄ τάξεως Ελληνικού Σχολείου. Απεβίωσε το Μάρτιο του 1931 (έγγρ. 467/21.3.1931 Μητρ. Κορ.) Το έτος 1920 ιερουργούσαν οι ιερείς Γκότσης Ιωάννης και Λέκας Χρήστος.
7. Οικονόμου (Οικονομόπουλος) Ηλ. Ιωάννης 1877 Δημοδιδάσκαλος. Η Ι.Σ. διαβίβασε την από 8.1.1922 αίτηση των Παύλου Γ. Νέζη και Ηλία Π. Ρεκλείτη που ζητούσαν την εκλογή δευτέρου εφημερίου για τα Αθίκια, στον Επίσκοπο Αργολίδας, που ήταν τοποτηρητής Κορινθίας[2]. Πιθανόν να χειροτονήθηκε το 1922.
8. Ρωμέσης Δημ. Φίλιππος. Γεννήθηκε το 1886 στα Αθίκια και από 1913-1932 ήταν παπάς και δάσκαλος στον Άγιο Ιωάννη. Απεβίωσε το 1978. Παντρεύτηκε τη Μαρία Παντελή Σπυρ. Καλαρά από το Χιλιομόδι και είχε γιο τον Παντελή 1918 συζ. Μαρίνα Παντελή Δ. Διδασκάλου 1915. Παιδιά τους: Φίλιππος 1939, Μαρία 1940, Παναγιώτα 1942, Δημήτριος 1944, Αλεξάνδρα 1947 και Ελένη 1949.
9. Μπαϊραχτάρης Δημήτριος (1959-1965) από Άγιο Βασίλειο.
10. Αρβανιτάκης Παναγιώτης 1965-68 από Κόρινθο.
11. Κυριακός Παναγιώτης 1968-69 από Καισαριανή.
12. Κώρος Σωτ. Σπυρίδων 1969 – 2002 από Εξοχή Αργολίδας.
13. Περαχωρίτης Ιωάννης από 2007 έως σήμερα. Από το 1994 – 2007 ιερουργούσε στο χωριό Σπαθοβούνι.
Ησυχαστήριο Αγία Ευαγγελίστρια Αθικίων
Ο Λέκκας Ζαχ. Αθανάσιος με το 2434/14.5.1953 συμβόλαιο του συμβ/φου Καλαρά Κ. πούλησε αγρό έκτασης 3,940 στρεμμάτων με τα εντός αυτού πευκόδενδρα στη θέση «Μπογδάνι» στους μοναχούς Μεθενίτη Παν. Κοσμά, Σερετάκη Χρ. Φιλάρετο, Ροζολή Δημ. Ιωάσαφ, Παϊβανά Αθ. Μωυσή, Τασόπουλο Γεωρ. Ευγένιο και στον ιερομόναχο Αργυρόπουλο Γεωρ. Παχώμιο, οι οποίοι από κοινού κατέβαλαν το τίμημα των δύο εκατομμυρίων δρχ. και με τη δέσμευση ότι κανένας από αυτούς δεν έχει το δικαίωμα να πουλήση ή να μοιράσει χωρίς την συγκατάθεση των υπολοίπων.
Με το 4593/30.8.1959 συμβόλαιο του ίδιου συμβ/φου ο Παπανικολάου Αλεξ. Γεώργιος πούλησε ένα πευκοτεμάχιο στη θέση Μπογδάνι έκτασης πετρώδους και αγρίας 13 περίπου στρεμμάτων, που περιείχε 60 πευκόδενδρα και άγριες ελιές στους παραπάνω μοναχούς, τους οποίους αντιπροσώπευε ο Μάρκος ή Μωυσής Αθανασίου Παϊβανάς αντί 2.000 δρχ.
Όνομα βιβλίου: Ο ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΣ ΚΛΕΩΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 19ος  – 20ός  Αιώνας
Συγγραφείς: Ξενοφών Ηλίας –Ζωή Ηλία
Τηλ. Παραγγελιών: 6946204409

Περιβαλλοντικό έγκλημα: Έριξαν 12 δεξαμενές με λάδια σε ρέμα στις Αρχαίες Κλεωνές του Δήμου Νεμέας


Περιβαλλοντικό έγκλημα: Έριξαν 12 δεξαμενές με λάδια σε ρέμα στις Αρχαίες Κλεωνές του Δήμου Νεμέας.
Ένα άνευ προηγουμένου περιβαλλοντικό έγκλημα με δράστες ορισμένους επιτήδειους οι οποίοι έριξαν 12 δεξαμενές με λάδια (12 τόνους) σε ρέμα στις Αρχαίες Κλεωνές του Δήμου Νεμέας
 Ο αντιδήμαρχος Νεμέας Απ. Καραχοντζίτης μιλά για Περιβαλλοντικό έγκλημα και έχει ενημερώσει άμεσα τις αρχές για το συμβάν ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από τις αρμόδιες αρχές.


 http://korinthostv.gr/index.php/topika-nea/4105-12-video-2

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΩΝΟΣ»



ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΩΝΟΣ»

korinthosnews  | 
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΙ ΕΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ
ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΩΝΟΣ»
ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

Με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν κι εφέτος οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2018 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.
Το κορυφαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός, που με μεγάλη προσμονή αναμένεται από τους Κορινθίους πιστούς, επισφράγισε την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον «πνευματικό» τους πατέρα και προστάτη και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη των Κορινθίων στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί έναν και ήμισυ χρόνο ο Απόστολός τους, μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο και από την Αρχαιολογική σκαπάνη χώρο, δεχόμενοι τον αγιασμό και την ευλογία Του.
Επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου,
όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί
στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα,
και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα,
τελέστηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός
χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου,
και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών
Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου,
Πατρών κ. Χρυσοστόμου,
Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου, εκ της Εκκλησίας της Κύπρου,
Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου,
των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου,
Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου,
ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος αρχικώς επικεντρώθηκε στο όραμα του Απ. Παύλου, στην πόλη της Τρωάδας, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή να αλλάξει το δρομολόγιο του, μαζί με την αποστολική ομάδα των συνοδών του και να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα.
Υπό αυτό το πρίσμα «ήμασταν, επομένως, ως τόπος και λαός στο σχέδιο της αγαπητικής πρόνοιας του Θεού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο άγιος Ταμασού.
Εξαιτίας λοιπόν του οράματος, ήρθε στην Ελλάδα και με πολλές δυσκολίες ίδρυσε τις γνωστές Εκκλησίες στην Β. Ελλάδα, τις οποίες άφησε στην  επίβλεψη των συνοδών του και ελκυόμενος από την «βαριά» ιστορία της Αθήνας κατέβηκε εκεί για να διαδώσει τον λόγο του Θεού.
Παρότι όμως και στην Αθήνα οι προσπάθειές του απέδιδαν, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο (αναμφίβολα πρέπει να είχε θείες αποκαλύψεις, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο άγιος Ταμασού) αποφάσισε να οδεύσει προς την ακμάζουσα τότε μεγαλούπολη της Κορίνθου, καθοδηγούμενος φυσικά από το Πνεύμα το Άγιο.
Η Κόρινθος εκείνη την εποχή ήταν κέντρο εμπορίου και ζωτικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα και κέντρο ηδονής, ηθικών παρεκτροπών και άτυπης ζωής.
Εξ αυτού του γεγονότος ο Παύλος προσήλθε στην Κόρινθο με φόβο, οπλισμένος όμως ταυτόχρονα με την χάρι του Θεού.
Η χάρις αυτή ήταν που σταδιακά μετάλλαξε τους αμαρτωλούς Κορινθίους, παγίωσε την διδασκαλία του Ευαγγελίου και ανάγκασε τον Παύλο να ομολογήσει «όπου δε επλεόνασεν η αμαρτία υπερεπερίσσευσεν η χάρις».
Οπωσδήποτε ο Παύλος λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που συντελούνταν εκείνη την εποχή στην Κόρινθο θεωρούσε σημαντικότατη την ίδρυση της Κορινθιακής Εκκλησίας και σήμερα βλέποντάς μας εδώ θα μας συγκαταριθμούσε και θα μας συνυπολόγιζε στην ατελεύτητη στρατιά των μελών της Εκκλησίας αλλά και των μελών της Βασιλείας των Ουρανών, κατέληξε τον λόγο του ο Πανιερώτατος κ Ησαΐας.

         Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με έντονη συγκίνηση, χαρά, θέρμη και αγαλλίαση για την ιδιαίτερη ευλογία που του επιφυλάσσει κατ’ έτος ο Θεός να βιώνει, μαζί με τους αδελφούς του και το Ποίμνιόν του, την μετά 2.000 χρόνων ζωντανή παρουσία του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, τόνισε ότι ο λόγος του Θεού δεν είναι θεωρία αλλά είναι ζωή αιώνιος και τότε και τώρα και πάντα.
Εάν αγαπάμε τον Απόστολό μας οφείλουμε να τον μιμούμεθα καθημερινώς και να ζούμε συμφώνα με την διδασκαλία του.

        Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε έναν προς έναν
τους τιμητικώς προσκεκλημένους Αρχιερείς,
τους Άρχοντες και Εκπροσώπους των Αρχών,
την Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων,
το Στρατιωτικό άγημα της Σχολής Μηχανικού,
την Χορωδία «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ»,
το Δημοτικό Συμβούλιο,
τον ευαγή Κλήρο,
τις Μοναστικές ανδρώες και γυναικείες Αδελφότητες,
το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τα Κατηχητικά Σχολεία
του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου
και του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχαίας Κορίνθου,
τα Σώματα Ασφαλείας και τους Διοικητές τους
(Αστυνομία, Τροχαία, Ασφάλεια, Πυροσβεστική),
την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους φύλακες του Αρχαιολογικού χώρου,
τα Μ.Μ.Ε. (Εθνικά, Εκκλησιαστικά και Τοπικά),
για την κάλυψη των ΙΒ΄ Παυλείων,
τον παραδοσιακό πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ»
και τον Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ»,
κυρίως όμως, τον πολυπληθή ευσεβή Λαό,
από όλες τις Αρχιερατικές Περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,
που με την μέριμνα των Εφημερίων των
ήλθαν και κατέκλυσαν τον Αρχαιολογικό χώρο,
για να αποδώσουν την τιμή και τον σεβασμό τους
στον προστάτη Απόστολό μας Άγιο Παύλο.
Ο Σεβασμιώτατος σφράγισε την αντιφώνησή του
απευθυνόμενος προς τους πολυάριθμους Κορινθίους Πιστούς
με το αποστολικό η «σφραγίς της εμής αποστολής υμείς εστέ εν Κυριώ».

Η Εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς
από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ»
στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου.



 http://www.korinthosnews.gr/news-article.php?id=5703

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...