Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Τρητός - Χούνη

Η Χούνη όπως φαίνεται από τον Αγ. Βασίλειο

Το όρος Τρητός ανήκει στο ΔHMOTIKO διαμέρισμα Τενέας του νομού Κορινθίας και αποτελεί ένα φυσικό σύνορο με στενά περάσματα στο δρόμο προς τη κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο. Δυο κορυφές στη βόρεια πλευρά του βουνού, ο Δαφνιάς και η Ψηλή Κουμαριά, σχηματίζουν ένα στενό και μικρό σε μήκος φαράγγι, τη Χούνη, η οποία είναι ορατή από πολύ μακριά και δεσπόζει στο τοπίο. Στους πρόποδες των δυο κορυφών, είναι χτισμένο το χωριό Άγιος Βασίλειος, το οποίο απλώνεται μέχρι την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Άργους, όπου και η συνοικία Χάνια, της οποίας το όνομα προδίδει τον σκοπό της που δεν ήταν άλλος από την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί ότι η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, αλλά, λόγω της θέσης της, η σημασία της ήταν ιδιαίτερα σημαντική μέχρι και τον 20ο αιώνα. Στη Ρωμαϊκή εποχή χτίστηκε το Αδριάνειο υδραγωγείο, το οποίο περνούσε μέσα από το σημερινό χωριό και ίχνη του σώζονται κοντά στην είσοδο της Χούνης. Κατά τον 13ο αιώνα χτίστηκε το Φράγκικο κάστρο στην κορυφή του Δαφνιά, το οποίο όμως καταστράφηκε από τους πολέμους και σήμερα έχουν μείνει μόνο τα ερείπιά του. Το 1822, ο Κολοκοτρώνης, μετά την μάχη στα Δερβενάκια, είχε εγκαταστήσει φρουρά στον Δαφνιά και την Ψηλή Κουμαριά για να εμποδίζει τον ανεφοδιασμό των Τούρκων μέσω της Χούνης. Ολόκληρη η Χούνη είναι διάσπαρτη από θραύσματα πήλινων δοχείων, γεγονός που μαρτυρά την χρήση της στο παρελθόν ως πέρασμα προς τα νότια.
Το πεδίο των διαδρομών βρίσκεται μέσα στο στενό φαράγγι της Χούνης, αλλά υπάρχουν και περιορισμένες δυνατότητες για διαδρομές έξω από αυτήν, στην απότομη βόρεια πλαγιά του Δαφνιά. Εντοπίστηκε από τον Δ. Μαυρόπουλο και την Ε. Κατσικερού, οι οποίοι στις 9/8/2008 άνοιξαν από κάτω την πρώτη διαδρομή, την "Κακά μαντάτα". Ο βράχος είναι καλής ποιότητας γκρίζος και κόκκινος ασβεστόλιθος με πολύ λίγα σαθρά τμήματα. Διαθέτει δεκάδες γραμμές για διαδρομές σε πλάκες, δίεδρα και αρνητικά, από μια έως τρεις σχοινιές, με δυνατότητες φυσικής ασφάλισης. Δυο σπηλιές, μια στην αρχή του δυτικού τομέα και μια στο τέλος του ανατολικού, δίνουν ποικιλία στο τοπίο. Μετά το τέλος του ανατολικού τομέα, ένα πέταλο κάτω ακριβώς από τα νότια ερείπια του Φράγκικου κάστρου, προσφέρει μερικές ακόμη γραμμές.
Αν και οι πρώτες διαδρομές ασφαλίστηκαν με πλακέτες, το πεδίο δεν έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και μπορούν να ανοιχτούν δεκάδες διαδρομές φυσικής ασφάλισης μέχρι τριών σχοινιών.
Η καλύτερη εποχή για σκαρφάλωμα στο πεδίο είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, με τον ανατολικό τομέα να βρίσκεται στη σκιά μέχρι το μεσημέρι και τον δυτικό τομέα το απόγευμα. Οι σπηλιές είναι σχεδόν πάντα σε σκιά. Αλλά και το χειμώνα, όταν ο ήλιος ζεσταίνει τα βράχια, το πεδίο είναι αρκετά ευχάριστο. Ο αέρας που διασχίζει το βουνό περνώντας μέσα από τη Χούνη, μπορεί να είναι ευχάριστος τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή απαγορευτικός τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Για την πρόσβαση στο πεδίο από τα βόρεια (Κόρινθο ή νέα εθνική οδό Αθηνών - Πατρών), ακολουθούμε την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Άργους με νότια κατεύθυνση και αφού περάσουμε από το Χιλιομόδι, έδρα του δήμου Τενέας, φτάνουμε στον Άγιο Βασίλειο (22Χμ) και συγκεκριμένα στη συνοικία Χάνια (ή Κάτω Άγιος Βασίλειος). Εκεί, συναντάμε διασταύρωση με πινακίδα για Αρχαίες Κλεωνές προς τα δεξιά, αλλά εμείς στρίβουμε αριστερά για να κατευθυνθούμε προς τον Άνω Άγιο Βασίλειο. Μετά από 1,2Χμ συναντάμε περίπτερο πάνω σε στροφή. Μόλις το προσπεράσουμε στρίβουμε δεξιά και μπαίνουμε αμέσως δεξιά σε στενό δρομάκι που τελικά γίνεται χωματόδρομος, ο οποίος κατευθύνεται στους πρόποδες του βουνού. Μετά από 300μ συναντάμε συρμάτινη περίφραξη που συνήθως κλείνει το δρόμο για τα ζώα, την οποία ανοίγουμε για να περάσουμε και ξανακλείνουμε. Μετά από 200μ συναντάμε στροφή, και αυτό είναι το σημείο που αρχίζει το μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει μέσα στη Χούνη. Ακολουθώντας το μονοπάτι χρειάζονται 5λ για να φτάσουμε στην είσοδο του φαραγγιού, ενώ η διάσχιση ολόκληρου του φαραγγιού απαιτεί τουλάχιστον επιπλέον 10λ ανηφορικό περπάτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...