Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Δάφνη Μαυρομμάτη : Ο εναλλακτικός ποιοτικός τουρισμός είναι ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός για την Κορινθία

Την Δάφνη Μαυρομμάτη την ακολουθώ καιρό στο διαδίκτυο κυρίως λόγω του *Experience Corinthia . Ακόμα και μέσα από την ψυχρή οθόνη του υπολογιστή εισπράττεις την θετική της ενέργεια , την γλυκύτητα ,την ευγένεια, την καλλιέργειά της. Ενώ αναμφισβήτητα η αγάπη , οι ιδέες και οι δράσεις της για τον τουρισμό μας σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον .
Είναι περίπου 12 χρόνια που έχει εγκατασταθεί στο γραφικό χωριό της Κορινθίας  Συκιά  . Μετά από 10 περίπου χρόνια σπουδών και περιπλανήσεων σε πολλές χώρες τώρα απολαμβάνει την ζωή στην εξοχή μαζί με τα δυο της παιδιά.
Εγκαταστάθηκε από επιλογή για να αναλάβει μία μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση, το **Daphne’s Club Hotel Apartments, περισσότερο από μεράκι, παρά από υποχρέωση.
Στα ταξίδια της  είδε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον χώρο του τουρισμού στο εξωτερικό και ήθελα πάρα πολύ να τα εφαρμόσει στην Ελλάδα. Η Δάφνη πιστεύει πολύ στις δυνατότητες της Κορινθίας για καταπληκτικό βιώσιμο τουρισμό, συνδεδεμένο με την εξαιρετικής ποιότητας γεωργία και την οινοπαραγωγή της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί να βοηθήσει με τις δράσεις της ως συνιδρύτρια του Experience Corinthia, του δικτύου για την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού στην Κορινθία.
Τι εμπειρία σας  έχει δώσει το Experience Corinthia , μέχρι σήμερα;
Από πολλές απόψεις η Κορινθία είναι ακόμα ένας παρθένος τουριστικός προορισμός, οπότε έχω ζήσει εδώ την εμπειρία του να δημιουργείς κάτι από την αρχή. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 4 χρόνια με το Experience Corinthia για την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού στην Κορινθία, είναι στην πραγματικότητα μία εμπειρία δημιουργίας υλικών και άυλων υποδομών σχεδόν από το 0. Το πιο ενδιαφέρον από όλα ήταν η εμπειρία της δημιουργίας συνεργιών και συνεργασιών, αυτό που ονομάζουμε B2B Networking, δηλαδή η δικτύωση των επαγγελματιών του τουρισμού μεταξύ τους. Επίσης, εννοείται ότι έχω γνωρίσει πολύ καλύτερα τον τόπο αυτόν στον οποίο επέλεξα να ζήσω. Ειδικά η επαφή με τους ανθρώπους ήταν αποκαλυπτική!

Εναλλακτικός και θεματικός τουρισμός . Πόσο μπορούν να αναπτύξουν επιχειρηματικά και οικονομικά την Κορινθία;
Είναι ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός για την Κορινθία ο ποιοτικός/βιώσιμος/εναλλακτικός/θεματικός τουρισμός. Και γνωρίζουμε όλοι ότι ο τουρισμός τροφοδοτεί πολλές άλλες δραστηριότητες γύρω από αυτόν. Είναι ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σύστημα, που «πιάνει» από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι, θα έλεγα, τη δομή των κοινωνικών υπηρεσιών. Μας αφορά όλους και έχουμε όλοι πολλά να κερδίσουμε από αυτό, όχι μόνο οικονομικά. Για να δώσω ένα απλοϊκό παράδειγμα: ο τουρισμός χρειάζεται καθαριότητα στους δημόσιους χώρους. Μπορεί λοιπόν να πυροδοτήσει εξελίξεις θετικές για όλους τους πολίτες ακόμα στο θέμα αυτό, που μας αγγίζει όλους στην καθημερινότητά μας.

Ποια project  θεματικού τουρισμού «τρέχουν» ήδη στον τόπο μας και τι καινούργιο ετοιμάζεται;
Ο αναρριχητικός τουρισμός, με τα νέα πεδία στη Φρύγανη και στον Ταρσό έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.
Στα σκαριά, αλλά ολοκληρωμένος ως πρόταση, είναι ο ποδηλατικός τουρισμός. Είναι στο στάδιο της προώθησης και της αναμονής των πρώτων επισκεπτών ποδηλατών (www.cyclingcorinthia.com).
Δουλεύουμε εδώ και έναν χρόνο περίπου ένα project γαστρονομίας, το Gastronomic Corinthia και το Hiking Corinthia, δύο σημαντικοί τομείς θεματικού τουρισμού, τη γαστρονομία και την πεζοπορία.
Και υπάρχουν πολλές ιδέες ακόμα, από την παρατήρηση δελφινιών στον Κορινθιακό μέχρι το ορειβατικό σκι!
Μιλήστε μας λίγο για το “Gastronomic Corinthia” . Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το συγκεκριμένο Project;
Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι από τις πλέον σημαντικές μορφές θεματικού τουρισμού. Ο στόχος μας είναι λοιπόν να αποκτήσει η Κορινθία γαστρονομική ταυτότητα και να φτάσει στο σημείο να προσφέρει στους επισκέπτες της καταπληκτικές συνταγές, παραδοσιακές αλλά και νέες, βασισμένες σε ποιοτικά και επώνυμα τοπικά προϊόντα που να συνοδεύονται από τα φοβερά κρασιά της Νεμέας, αλλά και ολόκληρης της Κορινθίας! Αυτό προσπαθούμε να το πετύχουμε με μία σειρά από δράσεις: έρευνα για παραδοσιακές συνταγές, πάντρεμά των συνταγών με συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα και κρασιά, δημιουργία ενός πρότυπου κορινθιακού μενού προς χρήση από εστιατόρια και ξενοδοχεία, μαθήματα μαγειρικής των συγκεκριμένων πιάτων και βέβαια δράσεις προώθησης της γαστρονομίας αυτής εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι μια δράση που απαιτεί υψηλό βαθμό συνεργασίας, καθώς εμπλέκει πάρα πολλούς τομείς και ανθρώπους: από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων μέχρι τους διευθυντές F&B των μεγάλων ξενοδοχείων. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι η γαστρονομία και ο τουρισμός συνδέονται και να συνεργαστούν ώστε η γαστρονομία στην Κορινθία να γίνει για τους ταξιδευτές μια εμπειρία αξέχαστη!

Πως κρίνετε την ανταπόκριση των Κορινθιακών τουριστικών επιχειρήσεων απέναντι σε αυτό το εγχείρημα ; Υπάρχει συνεργασία ;
Υπήρχε ένα τεράστιο κενό συνεργασίας το οποίο σιγά σιγά καλύπτεται. Γενικά νοιώσαμε ότι υπάρχει ανάγκη και επιθυμία συνεργασίας , λείπει μόνο η ευκαιρία και το πλαίσιο. Αυτό προσπαθήσαμε πρωτίστως να καλύψουμε, το κενό ευκαιριών και πλαισιού συνεργασίας. Αν κάτι θα ήθελα να καταφέρουμε, αυτό είναι να έχουμε βάλει μπρος τη «μηχανή» των συνεργιών μεταξύ των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων με τον τουρισμό στην Κορινθία, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στήριξης.

Φαντάζομαι πως αντιμετωπίσατε και εσείς , λόγω του ξενοδοχείου που είστε υπεύθυνη στην παραλία Συκιάς το πρόβλημα με τις μέδουσες.  Ένα πρόβλημα που εξακολουθεί και προκαλεί ανησυχία σε πολλούς επιχειρηματίες . Έχετε προβεί σε κάποιες πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα;
Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες πίεσης προς τους αρμόδιους για συνολική επίλυση του προβλήματος η Ένωση Ξενοδόχων Κορινιθίας, που είναι και το συλλογικό μας όργανο. Το πρόβλημα όμως νομίζω ότι είναι πολύ σύνθετο για να αντιμετωπιστεί άμεσα και χρειάζεται να το δούμε πολύ προσεκτικά και μακροπρόθεσμα. Και δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά το σύνολο των κατοίκων των περιοχών γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο. Αφορά και άλλους κλάδους, όπως αυτόν της αλιείας και να μην ξεχνάμε ότι αφορά το ίδιο το οικοσύστημα του κόλπου, τα ψάρια του, τα δελφίνια του, το πλανκτόν του κτλ. Γενικά ό,τι αφορά σε φυσικά οικοσυστήματα θέλει σοβαρή μελέτη και όχι προχειρότητα και εγωισμό.

Πρόσφατα εκλέχθηκε νέος Πρόεδρος στο Επιμελητήριο Κορινθίας ο κος Πιτσάκης , ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα του , θα επιδιώξει να προβάλλει τουριστικά την Κορινθία. Μέσα από την εμπειρία σας τι θα του προτείνατε ; Τι θεωρείτε ότι χρήζει άμεσης προτεραιότητας για την ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο μας.
Δεν υπάρχει μία μόνο προτεραιότητα, αλλά ένα πλήθος πραγμάτων που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, γιατί έχουμε χάσει πολύ χρόνο ήδη στη χώρα μας, όσον αφορά στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει δράση στον τομέα του και είμαι σίγουρη ότι ο κ. Πιτσάκης γνωρίζει καλά τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει από τη νέα του θέση. Φυσικά, είμαστε κι εμείς ανοιχτοί, ως δίκτυο προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού Experience Corinthia, σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις για τον τουρισμό στην περιοχή μας.

Ποια είναι η  πιο δυνατή στιγμή που έχετε ζήσει μέχρι σήμερα μέσα από τον τουρισμό.
Το γνήσιο από καρδιάς «ευχαριστώ» του ευτυχισμένου από τη διαμονή του επισκέπτη είναι κάτι που με κάνει πάντα να δακρύζω, κυριολεκτικά! Αυτή η αίσθηση ότι έχεις προσφέρει μια πανέμορφη εμπειρία σε κάποιον, ότι έχει πάρει αυτό που ήρθε να πάρει και αυτό που εσύ ήθελες να δώσεις, ότι έχει νοιώσει τη φιλοξενία που προσπαθούσες να του προσφέρεις και αυτό τον έχει γεμίσει και τον έχει κάνει ευτυχισμένο, αυτό είναι που απολαμβάνω ως ξενοδόχος. Είναι η ουσία της φιλοξενίας και όταν το πετυχαίνω, συγκινούμαι πάρα πολύ!

*Σχετικά με το συνεργατικό δίκτυο «Experience Corinthia» (ΕΔΩ)
 **Το Daphnes Club Hotel Apartments είναι ένα φιλόξενο , οικολογικό μικρό ξενοδοχείο  στην Συκιά Κορινθίας . Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Από το  http://sfedona.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...