Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Με επιτυχία το έθιμο με τις ”Φωτιές” στο Χιλιομόδι


Με επιτυχια πραγματοποιηθηκε και φετος,χθες Πεμπτη,παραμονη της Ζωοδοχου Πηγης,το γνωστο εθιμο με τις ”Φωτιες” στο Χιλιομοδι!Το Τοπικο συμβουλιο και οι συλλογοι της περιοχης το αναβιωσαν περιξ της Ιερας Μονης παρουσια 100αδων κατοικων και επισκεπτων.
Απο τις 8.30 το βραδυ οργανομενες ομαδες νεαρων κατοικων αναψανν φωτιες σε συνολικα τρεις λοφους του Χιλιομοδιου σχηματιζοντας,με τις φλογες,την εικονα του Σταυρου.Θεαμα που κατα τις βραδυνες ωρες ειναι ορατο απο σχετικα μεγαλη χιλιομετρικη αποσταση.
Περαν αυτου,απο νωρις το απογευμα,στο  παρκο της παλαιας Ι.Μονης,ειχαν στηθει ψησταριες ετοιμες να προσφερουν…τσικνα και αργοτερα μεζε!Ετσι και εγινε!Καλο κρασι,φρεσκα σαλατικα,ζουμεροι μεζεδες και ωραιες μυρωδιες πλημμυρησαν τους προποδες του βουνου που ειναι χτισμενο το ιστορικο μοναστηρι!Μεσα σε αυτο μαλιστα,μονο για την  ημερα αυτη,ταξιδεψε απο το Αγιο ορος και μια μικρη εκπληξη για τους πιστους…
27da614e6fa0e417c720cb28953e3139_XL

Προκειται για την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής αντίγραφο του 14 αιώνα (Σμύρνης Μ.Ασιας ) αγιογραφημένη,οπως προαναφερθηκε,στο Άγιο Όρος .
Θα βρίσκεται για προσκύνημα μέχρι και σημερα,το μεσημέρι[Παρασκευη]στο Παλαιό Μοναστήρι Παναγίας Φανερωμενης.Και το τονιζουμε αυτο γιατι,στην περιοχη,υπαρχει και το νεο μοναστηρι της Παναγιας Φανερωμενης.
Τωρα,η Παναγία ονομάζεται Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε την Ζωή, που είναι ο Χριστός. Για πρώτη φορά το επίθετο Ζωοδόχος Πηγή το έδωσε στην Παναγία ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος τον 9ο αιώνα, συνθέτοντας έναν ύμνο του προς την Παναγία.

 http://www.freddotv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...