Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
Tο τρένο θα ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο - Κατασκευή νέου σταθμού στο Χιλιομόδι
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, παρευρέθηκε χθες Τρίτη 24 Νοεμβρίου στην Τρίπολη, όπου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Θανάσης Κοτταράς παρέδωσε στον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα την ολοκληρωμένη μελέτη για την οριστική παρέμβαση, ανακατασκευή, συντήρηση και ασφάλεια της γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, η οποία προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει.
Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης αντιπεριφερειάρχες καθώς και σύμβουλοι από τις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι για την υπόθεση αυτή η Περιφέρεια θα διαθέσει πίστωση 15.000.000 ευρώ, προκειμένου η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα.
Ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία της δημοπράτησης του έργου.
Η μελέτη, μεταξύ άλλων, προβλέπει την δημιουργία άνω των 80 ισόπεδων αυτόματων διαβάσεων, επιτηρούμενων από ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και την κατασκευή νέου σταθμού στο Χιλιομόδι.
Ο χρόνος που θα καλύπτεται η απόσταση Κόρινθος – Ναύπλιο εκτιμάται σε 1 ώρα και 5 λεπτά.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανακατασκευή της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα, όπως και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη», επισημαίνοντας ότι «το τρένο θα ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο, με πιστώσεις και από την Περιφέρεια».
Ο κ. Γκιολής ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα εκ μέρους όλων των
Ο θανατηφόρος ιός του εθνομηδενισμού
της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Η «Εστία» της 18ης Νοεμβρίου, έφερε στο φως εδάφια από τα απομνημονεύματα του Ομπάμα, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, για το πώς καταστράφηκε η χώρα μας.
Πρόκειται για τις μεθοδεύσεις Γερμανίας και Γαλλίας, με την στενή συνεργασία και συναίνεση όλων των μνημονιακών μας κυβερνήσεων, οι οποίες και υπέγραψαντα εγκληματικού περιεχομένου μνημόνια. Χάρη σε αυτά σώθηκαν οι γερμανό-γαλλικές τράπεζες, με αντίτιμο την εξαθλίωση και το ξεπούλημα της Ελλάδας. Τα απομνημονεύματα Ομπάμα αναφέρονται, ακόμη:
*Στην εσκεμμένη αργοπορία του PSI (αναδιάρθρωση του χρέους) που κατέληξε στο γνωστό φιάσκο της καταστροφής ελληνικών ταμείων (παρότι εμφανίστηκε ως θρίαμβος από την τότε κυβέρνησή μας).
* Στην παραπειστική εμφάνιση του grexit ως «φόβητρο», επειδή αν η Ελλάδα το τολμούσε (όπως τόσες φορές το υποστήριξα ως τη μοναδική μας διέξοδο), θα έχαναν οι τράπεζές τους 1 τρις. Ευρώ.
*Στο καταρχήν ακατανόητο γεγονός του ότι η Ελλάδα διατυμπάνισε το χρέος και τα ελλείμματά της, προσκαλώντας έτσι τα χρηματιστηριακά κοράκια να εξαφανίσουν περιουσίες σε λίγα λεπτά, σε αντίθεση φυσικά με τις λοιπές χώρες της ΕΕ που ακολούθησαν την πάγια πολιτική, σε αυτές τις περιπτώσεις, συγκάλυψης των ελλειμμάτων και χρεών τους, και πολλά άλλα.
Ωστόσο, αυτές οι αποκαλύψεις του Ομπάμα, που γίνονται μετά 11 χρόνια από την έναρξη αυτού του σατανικού σχεδίου εναντίον της Ελλάδας, ήταν γνωστές πληροφορίες από την πρώτη στιγμή της ελληνικής τραγωδίας. Κάθε σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας, που διέθετε και κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, ήταν σε θέση να αντιληφθεί το τι ακριβώς συνέβαινε. Δεν ήμουν συνεπώς η μόνη, που αντέδρασα από την αρχή (2010 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο μου σχετικά με το ελληνικό δράμα και με τίτλο «Όλη η αλήθεια για χρέος και ελλείμματα και πως θα σωθούμε», και το 2014 το δεύτερο με τίτλο «Η εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας (και η διέξοδος: η δραχμή)» στο σατανικό σχέδιο των εταίρων μας, εναντίον μας. Αναφέρομαι στην περίπτωσή μου, μιας μεμονωμένης ερευνήτριας, απλώς και μόνο για να υπογραμμίσω το αυταπόδεικτο. Οτι δηλαδή είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς, ότι οι διαδοχικές μας μνημονιακές κυβερνήσεις, με απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες πρόσβασης σε πληροφορίες, από όσο εγώ, δεν μπόρεσαν να συλλάβουν το θανάσιμο σκηνικό που έστησε η Γερμανία, εναντίον μας.
Να προσθέσω, ακόμη, ότι ένα τμήμα του ελληνικού λαού, που δεν είμαι σε θέση να υπολογίσω πόσο σημαντικό ήταν, εμφανίστηκε όλα αυτά τα 11 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι είχαν δίκαιο τα γερμανικά ΜΜΕ, που με συνεχή και προσβλητικά δημοσιεύματα μάς καθιστούσαν υπεύθυνους για την καταστροφή μας. Και δυστυχώς τις ίδιες αυτές απόψεις είχαν ενστερνιστεί, έμμεσα ή άμεσα, και οι δικές μας μνημονιακές κυβερνήσεις. Ότι, δηλαδή, «καλά μας κάνουν με τα μνημόνια, επειδή είμαστε σπάταλοι, ανεύθυνοι, τεμπέληδες, αλκοολικοί κλπ, και πρέπει να τύχουμε σκληρής τιμωρίας για να συνετιστούμε». Και, ακόμη, ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τα φονικά αυτά μνημόνια». Η αποδοχή αυτής της διαστρεβλωμένης στο έπακρον πραγματικότητας (όπως επίσημα πια αποδεικνύει ο Ομπάμα), όσο και αν ήταν εντελώς αδικαιολόγητη από την πρώτη στιγμή, καθώς απευθυνόταν σε ευφυή λαό που δεν ξεγελιέται τόσο εύκολα, και μάλιστα σε τέτοιο εξωφρενικό βαθμό, τώρα, μετά τις αποκαλύψεις Ομπάμα, απαιτεί κάποιες εξηγήσεις.
Ξεχωριστό το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2020
Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων: Ψήφισμα για την απώλεια του συγγραφέα Πέτρου Τσιούγκου
Το Δ.Σ. της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» συνεδρίασε εκτάκτως διαδικτυακά, τοΣάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, αμέσως μετά τη θλιβερή είδηση για την απώλεια του συγγραφέα Πέτρου Τσιούγκου, ο οποίος υπήρξε τακτικό μέλος της, διακρινόμενος από υψηλό ήθος, ακεραιότητα χαρακτήρος, δύναμη ψυχής και παραδειγματική σεμνότητα.
Ο εκλιπών έχει τιμήσει με το πλούσιο έργο του τα Κορινθιακά γράμματα, αναδειχθείς ως ο συγγραφέας του Ελληνοχωρίου, με ερευνητική καταγραφή της τοπικής ιστορικής και κοινωνικής κινητικότητας, καθώς και με ενδιαφέρουσες αφηγήσεις των τραγικών εμπειριών του από τη στρατιωτική του υπηρεσία ως λοχίας κατά τον εμφύλιο πόλεμο.
Το ΔΣ, εκφράζοντας την ομόθυμη συμμετοχή όλων των μελών της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» στο πένθος για την απώλεια του διακεκριμένου μέλους της, και μην μπορώντας, λόγω των προληπτικών μέτρων κατά της πανδημίας, να παραστεί δι’ εκπροσώπων του στην εξόδιο ακολουθία.
Αποφασίζει να συνταχθεί το παρόν ψήφισμα και να επιδοθεί στη οικογένειά του και στον τοπικό τύπο.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Δ. Μπάρτζης, δρ.φ.
Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Κωστούρος
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
Οι Εμπορικοί – Επαγγελματικοί Σύλλογοι τεσσάρων πόλεων του Νομού Κορινθίας ζητούν κρατική αποζημίωση
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Σε μια από κοινού ενωτική κίνηση προχωρήσαμε σήμερα οι Εμπορικοί – Επαγγελματικοί Σύλλογοι τεσσάρων πόλεων του Νομού Κορινθίας (Αγίων Θεοδώρων, Βραχατίου , Λουτρακίου, Ξυλοκάστρου) ζητώντας κρατική αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες των μικρών ατομικών επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές όχι με δική τους επιλογή, αλλά υποχρεωτικά σε εφαρμογή των Κυβερνητικών μέτρων .
Δυστυχώς οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν προβλέπεται, να λάβουμε αποζημίωση! Εμπόριο, εστίαση, τουρισμός πεθαίνουν!
Παραλληλα οι 4 Σύλλογοι εκφράζουμε την αγωνία μας , για την επιβίωση της μικρής ατομικής επιχείρησης με το ερώτημα: ως πότε (;) θα αντέξει η μικρή ατομική επιχείρηση, με έλλειψη εσόδων ( κλειστά καταστήματα) και ρευστότητας, να καλύπτει τα καθημερινά έξοδα όλο το διάστημα του απαγορευτικού;
Η Παναγία στο κοινοβούλιο και οι αντιρρησίες συνείδησης της ελληνικότητας
Η επίθεση στα πολιτιστικά σύμβολα του ελληνισμού είναι επίθεση στην δημοκρατία
Του Γιώργου Ρακκά
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για την προβολή της εικόνας της Παναγίας στο κτήριο της Βουλής την ημέρα της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την ανάγκη ουδετερόθρησκου κράτους, και αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του “προοδευτικού χώρου”, για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Ακόμα παραπέρα, η άποψη που πρεσβεύει υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, προϋποθέτει πέραν της αποθρησκειοποίησης, και την αποεθνικοποίηση της Πολιτείας.
Η αντίληψή του αυτή, δεν περιορίζεται στην αριστερά του πολιτικού φάσματος. Είναι κοινή σε ένα πολύ ευρύτερο ρεύμα που διαπερνάει τον φιλελευθερισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, και την σοσιαλδημοκρατία, και το οποίο συστήνει ένα υποτιθέμενο προοδευτικό μέτωπο. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται μια θέση εξαιρετικά αυτοαναιρούμενη. Γιατί για την Ελλάδα, προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της δημοκρατίας, αλλά και του εκσυγχρονισμού του κράτους και των θεσμών είναι να συμβεί το αντίθετο.
Γιατί οι Έλληνες επαναστάτησαν το 1821 διεκδικώντας μια Ελεύθερη Ελληνική, Χριστιανική Πολιτεία;
Υπάρχει ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης που είναι εύκολο να το διατρέξουμε: Για να πηγάζει η εξουσία από την λαϊκή εντολή, οι θεσμοί που καλούνται να την υπηρετήσουν οφείλουν να αντικατοπτρίζουν την θρησκευτική και την ιστορική συνείδηση που καθιστά τον λαό αυτόν αυθύπαρκτο συλλογικό υποκείμενο. Αυτή η διάσταση, ενυπάρχει σε όλα τα ελληνικά Συντάγματα, αρχής γενομένης από εκείνο του Ρήγα, και βέβαια, της Επανάστασης του 1821.
Σε όλα τα παραπάνω συνταγματικά εγχειρήματα, ο ελληνικός χαρακτήρας του κράτους και το χριστιανικό του υπόβαθρο, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής. Λειτουργούσε δε, σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο από την ανεξιθρησκεία, και την πολυεθνοτική συνύπαρξη που προβλέπονταν εντός της επικράτειας. Με λίγα λόγια, το κράτος ήταν ελληνικό και χριστιανικό γιατί συνιστούσε φορέα ενός συγκεκριμένου πολιτισμού, και της συνέχειάς του μέσα στον χρόνο. Ως ελληνικό και χριστιανικό κράτος, με τις αξίες που φέρουν εντός τους ετούτοι οι προσδιορισμοί, εισηγείται την ανεξιθρησκεία και την πολυεθνική ανεκτικότητα. Έτερον εκάτερον.
Η επιμονή στη θρησκευτική διάσταση, έχει φυσικά ιστορικές ρίζες: Η οθωμανοκρατία εξέφραζε την κατοχή μιας ξένης θρησκείας και ενός ξένου πολιτισμού. Η χειραφέτηση από αυτήν εκφραζόταν κατ’ εξοχήν στο θρησκευτικό πεδίο. Φυσικά, με την θρησκευτική διάσταση διαπλέκεται στενά και η γεωπολιτική: Η οθωμανοκρατία σηματοδοτούσε την επέκταση της ισλαμικής Ανατολής σε βάρος της ελληνικής, χριστιανικής Δύσης. Η αποκατάσταση του Χριστιανισμού, ήταν συνάμα και αποκατάσταση του ιστορικού ορίου ανάμεσα στην ανατολική εκδοχή του δεσποτισμού, και στην ελληνική έκφραση της ελευθερίας. Περιεχόμενο, που αφορά εν τέλει όλες τις συγκρούσεις που θα δώσει ο ελληνισμός με τις εξ ανατολών δυνάμεις, στην αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και την αυγή των νεώτερων χρόνων.
Υπό αυτήν την έννοια αποθρησκειοποιημένο, και αποεθνικοποιημένο κράτος είναι ένα κράτος ενάντια στο ιστορικό βίωμα του συγκεκριμένου έθνους και ενάντια στη συνείδηση που σφυρηλάτησε μέσω αυτού. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στην Τουρκοκρατία το συνέχειν των υπόδουλων στους Οθωμανούς Ελλήνων, υπήρξε ταυτοτικό –δηλαδή πολιτισμικό– και όχι πολιτειακό, και παράλληλα έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το πολιτισμικά αλλότριο κράτος ως εχθρικό, κατακτητικό κράτος.
Το πρόβλημα μεταξύ ισότητας και ελευθερίας, πολιτείας και κοινωνίας
Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται ένα βαθύτερο πρόβλημα. Ο δυτικοευρωπαϊκός φιλελευθερισμός, δένει την ελευθερία πάνω στο άτομο, και επιφυλάσσει στο κράτος τον ρόλο του ουδέτερου ρυθμιστή μεταξύ των ατομικών ελευθεριών. Το κράτος εκεί οφείλει να είναι ‘ξένο’, δηλαδή, ουδέτερο ως προς τα άτομα που διαφεντεύει, ώστε δίκαια να ρυθμίζει τον βαθμό δικαιοδοσίας της
Silence «Ἀμερικανάκια»!
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τί συνέβη μέχρι καί μέ τήν τελευταία ψῆφο στήν Πολιτεία τοῦ Οὐισκόνσιν…
… στίς πρόσφατες ἀμερικανικές προεδρικές ἐκλογές. Ἄν ἦταν τοῦ Τράμπ ἤ τοῦ Μπάιντεν. Εἶναι ἕτοιμοι νά σοῦ ἀναλύσουν ἀνά πᾶσα στιγμή τά αἴτια τῶν διακυμάνσεων τοῦ Dow Jones μέ ἀκρίβεια σέντ. Φωνάζουν –καί ὀρθῶς. «Εἴμαστε ὅλοι Γάλλοι» μέ ἀφορμή τίς τρομοκρατικές ἐπιθέσεις. Συγκινοῦνται –καί ὀρθῶς– ὅταν ἕνας ἐμβληματικός ναός ὅπως ἡ Παναγία τῶν Παρισίων παραδίδεται στήν πυρά. Χαιρετίζουν τήν φωταγώγηση τῆς Βουλῆς στά χρώματα τῆς σημαίας τῆς ΛΟΑΤΚΙ κοινότητος (2019). Καμαρώνουν ὡς «γύφτικα σκερπάνια» ὅταν οἱ κίονες τοῦ Περιστυλίου τῆς Βουλῆς ντύνονται (2016) στά κόκκινα γιά τίς ἀνάγκες ἐκδήλωσης τῆς Ἀριστερᾶς γιά τό Σύνταγμα. Ὅταν ὅμως ἔρχεται ἡ ἅγια ὥρα νά τιμήσουν τίς Ἔνοπλες Δυνάμεις αὐτοί πού δηλώνουν «ὅλοι Γάλλοι», «ὅλοι Σύροι», «ὅλοι Βενεζουελᾶνοι», «ὅλοι Ἀργεντινοί», «ὅλοι διεθνιστές», «ὅλοι πολῖτες τοῦ κόσμου», ἀδυνατοῦν νά δηλώσουν τό αὐτονόητο: «Εἴμαστε ὅλοι Ἕλληνες», «εἴμαστε ὅλοι πατριῶτες», «ἐκτός ἀπό ὅλα τά Ἔθνη τοῦ κόσμου ἀγαπᾶμε καί τό δικό μας Ἔθνος».
Ὅταν ὑψώνεται ἡ γαλανόλευκη μέ βίντεο στήν πρόσοψη τοῦ κοινοβουλίου στό σημεῖο πού οἱ Ἕλληνες κραδαίνοντες σημαῖες ἀπαίτησαν κάποτε Σύνταγμα ἀπό τόν Ὄθωνα, τούς εἶναι ἀδύνατον νά συγκινηθοῦν, τό θεωροῦν «κίτς». Ὅταν παίζει γιά τέσσερα μετρημένα δευτερόλεπτα στό Κοινοβούλιο ἡ εἰκόνα τῆς δικῆς μας Παναγίας, ὡς Ὑπερμάχου Στρατηγοῦ, ὄχι τῶν Παρισίων, ξινίζει τό ροδαλό βουτυρᾶτο κόκκινο πρόσωπό τους. Διαμαρτύρονται «γιά τήν μίξη πολιτικῆς ἱστορίας καί θρησκείας». Καί ὅταν πρόκειται νά ποῦν «εὐχαριστῶ» στίς Ἔνοπλες Δυνάμεις πού φυλάσσουν Θερμοπύλες γιά νά ξιφουλκοῦν αὐτοί ἐλευθέρως ἀπό τούς «προμαχῶνες» τοῦ ὑπολογιστῆ τους, ἀποστρέφουν τό πρόσωπό τους καί τίς ταυτίζουν μέ τήν χούντα. Τά πολιτικά γαϊδούρια!
Αὐτά δυστυχῶς συμβαίνουν ἀπό τό Σάββατο, ἀγαπητοί ἀναγνῶστες, μέρα
κατά τήν ὁποία Βουλή καί ΓΕΕΘΑ, Τασούλας καί Φλῶρος, ἀποφάσισαν τήν
προβολή ἑνός ἱστορικοῦ βίντεο στήν πρόσοψη τοῦ Κοινοβουλίου. Δέχονται
ἀπό τότε ἐπίθεση ἀπό ἀνιστόρητους, οἱ ὁποῖοι θεωροῦν ὅτι ἡ ζωή τοῦ
Ἔθνους σέ αὐτή τήν χώρα παίζεται μόνο στά νοσοκομεῖα. Ὄχι στά σύνορα καί
στίς μάχες τοῦ Ἑλληνισμοῦ.
Ὅτι νεκροί εἶναι μόνο οἱ νεκροί τῆς ἐποχῆς καί ἐχθρός μόνο ὁ κορωνοϊός,
ἄλλος δέν ὑπάρχει. Καλοῦνται ἀπό τότε οἱ ταγοί μας σέ ἀπολογία γιά νά
ἐξηγήσουν στό «φιλελευθεράτο» τῆς Ἀριστερᾶς καί τοῦ Κέντρου (λίγο πρίν
ἑορτάσουμε τά διακόσια χρόνια ἀπό τήν ἀνεξαρτησία μας) τό αὐτονόητο: Τί
δουλειά ἔχουν ἡ σημαία, ἡ Παναγία καί τά ἅρματα στήν πρόσοψη τῆς Βουλῆς.
Προτείνω στόν Πρόεδρο τῆς Βουλῆς, εἰδικῶς γιά ὅλους ὅσοι εἶναι
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020
Δήμος Βέλου-Βόχας: Μόνο ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά η εξυπηρέτηση πολιτών
Με φυσική παρουσία θα εξυπηρετούνται ΜΟΝΟ όσες περιπτώσεις κρίνονται ως έκτακτες και επείγουσες
Οι έκτακτες συνθήκες καραντίνας αλλάζουν και τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου Βέλου-Βόχας που ενημερώνει τους δημότες ότι οι πάσης φύσεως συναλλαγές θα πραγματοποιούνται αυστηρά τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά.
Με φυσική παρουσία θα εξυπηρετούνται μόνο όσες περιπτώσεις κρίνονται ως έκτακτες και επείγουσες κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και εφόσον δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξυπηρέτησης.
Τα τηλέφωνα για ραντεβού είναι τα εξής:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ
- ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: 2741360520 & 521
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: 2741360518
- ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ: 2741360516
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:
- TMHMA EΞΟΔΩΝ: 2741360519 & 535
- TMHMA EΣΟΔΩΝ: 2741360505 & 531
- TAMEIAKH YΠΗΡΕΣΙΑ: 2741360515
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: 2741360536 & 2741360521
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΒΕΛΟΥ
- ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ: 2742360316 & 317
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: 2742360334&311
- ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ: 2742360314
- AYTOTEΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: 2742360308
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ
- ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – TMHMA ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: 2741050301
- NΠΔΔ ΄΄ΑΝΕΛΙΞΗ΄΄: 2741050421 & 422
KEΠ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ: 2741050255
ΚΕΠ ΒΕΛΟ: 2742030128
ΤΜΗΜΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
- (ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ): 2741050040
ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΒΕΛΟ): 2742034366
Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου θα σταθούν στο πλάι καθενός, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα δουλεύουν με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση ώστε το διάστημα αυτό να περάσει χωρίς ουσιαστικά προβλήματα
Τα ανωτέρω ισχύουν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020, καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου.
Τα λιγότερα σε Κορινθία και Αρκαδία! -400 rapid test για τον έλεγχο των εργατών (για τις ελιές)
“Συνολικά 5.000 rapid test για την ταχεία διάγνωση του κορονοϊού διατέθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των εργατών γης που πρόκειται να απασχοληθούν κατά την ελαιοκομική περίοδο στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.
Συγκεκριμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα δόθηκαν, στην Αργολίδα 800 r.t., στην Αρκαδία 400, στην Κορινθία 400, στη Λακωνία 1.400 και στη Μεσσηνία 2.000 (εκ των οποίων έχουν ήδη διατεθεί 360)”, αναφέρεται από την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το Καραμπάχ, η Ρωσία και η Ελλάδα
Του Γιώργου Καραμπελιά*
Πολλοί Έλληνες ένιωσαν έκπληξη κατά την πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όταν η Ρωσία, παρότι συνδεδεμένη με στρατιωτική συμμαχία με την Αρμενία, άφησε να εξελιχθεί η Αζερική επίθεση με την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας. Και μόνο όταν οι Αζέροι, οι Τούρκοι και οι τζιχαντιστές μισθοφόροι τους κέρδισαν τους βασικούς τους στόχους, επί του πεδίου, έχοντας αποκόψει εντελώς το Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία, οι Ρώσοι οδήγησαν τους Αρμένιους σε μια επονείδιστη συμφωνία – συνθηκολόγηση. Ο εκβιασμός της Ρωσίας μπόρεσε να υλοποιηθεί καθώς οι Αρμένιοι είχαν αφεθεί ανυπεράσπιστοι για πολλές εβδομάδες. Το αντάλλαγμα ήταν να σταματήσει η επέλαση των ισλαμικών δυνάμεων και η «διασφάλιση» (ποιος ξέρει για πόσο) μιας δήθεν δυνατότητας επικοινωνίας μέσω ενός διαδρόμου πλάτους πέντε χιλιομέτρων ελεγχόμενου από τους Ρώσους, σε συνεργασία με τους Τούρκους.
Η Ρωσία στα πλαίσια της ευρασιανικής της στρατηγικής επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις της με τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας και κατ’ επέκτασιν την Τουρκία.. Αυτά ακριβώς αποκαλύπτει και μια συνέντευξη του στρατηγικού νου της Ευρασιατικής πολιτικής της Ρωσίας, του Αλεξάντερ Ντούγκιν, στον Αζέρο δημοσιογράφο Φουαντ Μουχτάρχ σε ανύποπτο χρόνο, τον Απρίλιο του 2019, Ο Ντούγκιν σε αυτή τη συνέντευξη υποστήριζε ήδη πως: «Το σχέδιο του Λαβρόφ για το Καραμπάχ δεν είναι κάτι νέο. Οι θέσεις που συζητήθηκαν σήμερα στις διαπραγματεύσεις είχαν τεθεί στα δύο μέρη ήδη πριν από αρκετά χρόνια ». Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, «υποστηρίζεται από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Αρμενία θα πρέπει να απελευθερώσει πέντε από τις επτά κατεχόμενες περιοχές, και μετά θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο μοντέλο σχέσης». Δηλαδή ακριβώς ότι συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες, ενάμιση χρόνο μετά τη συνέντευξη Ντούγκιν.
Και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο των ταχέως αναπτυσσόμενων σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας, η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι επωφελής για τη Ρωσία. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για το Αζερμπαϊτζάν». «Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν είναι προς το παρόν πιο λογικές και συνεπείς, διότι οι θέσεις του Πούτιν και του Αλίγιεφ σε πολλά θέματα συμπίπτουν.» «Πριν από λίγο καιρό, πραγματοποιήσαμε ένα συνέδριο λόγω του γεγονότος ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ο κύριος στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο».
«Εμείς, παρά τη στρατιωτική συμμαχία, δεν στεκόμαστε πίσω από την Αρμενία και δεν την υποστηρίζουμε σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η υποστήριξή μας προς την Αρμενία μειώνεται σταδιακά.» Και το κερασάκι στην τούρτα: «Μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία που εντάχθηκαν στη διαδικασία, η Ρωσία θα παράσχει βοήθεια για την οικονομική ανάπτυξη της Αρμενίας. Η Αρμενία θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των πέντε περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν».
Δηλαδή φαίνεται καθαρά πως η Ρωσία αποτέλεσε μέρος ενός τριμερούς αντιαρμενικού σχεδιασμού και καθόλου δεν
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020
Φαρμακευτική κάνναβη made in Κόρινθος
Σύμφωνα με το UN World Drug Report η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται να αγγίξει το 2024 τα 65 δις δολάρια από 20 δισ. ευρώ που ήταν το 2018.
Μερίδιο από αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά διεκδικεί η Ελλάδα που ήδη έχει δώσει 62 άδειες για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα οι οποίες σύμφωνα με το European Cannabis Report (Φεβρουάριος 2020) εκτιμάται ότι θα αποφέρουν επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσουν έως 2.250 θέσεις εργασίας.
Συνολικά η φαρμακευτική κάνναβη θα μπορούσε να εισφέρει έως και 2 δις. ευρώ στην Ελληνική οικονομία, εκτιμά η Tikun η οποία θα γίνει, σε λιγότερο από 4 μήνες, η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτική κάνναβη made in Greece.
Η Tikun Europe -ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2018 και είναι θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam παγκόσμιου παίκτη στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης- είναι η πρώτη εταιρεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Κόρινθο.
Η επένδυση της ΤIkun Εurope στην Ελλάδα αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000m2 στα Εξαμίλια της Κορίνθου, στην Πελοπόννησο.
Η βιομηχανική μονάδα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2021 περιλαμβάνει την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τη βιομηχανική επεξεργασία ανθών κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
Η κυρίως μονάδα περιλαμβάνει τρεις διακριτές μονάδες, τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής – συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2017. Τον Μάρτιο του 2018, η Ελλάδα εισήγαγε τον νόμο 4523/2018 με τον οποίο επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.
Με βάση τον πληθυσμό της Ευρώπης και τη δαπάνη περίθαλψης που αγγίζει τα 2,3 τρισ. ευρώ, η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 58 δισ. ευρώ μέχρι το 2028.
Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν ήδη Φαρμακευτική Κάνναβη για θεραπεία. Έως τώρα στην Ελλάδα η κάλυψη των αναγκών της Φαρμακευτικής Κάνναβης γινόταν αποκλειστικά μέσω ειδικής αίτησης για εισαγωγή από άλλες χώρες.
Πηγή: capital.gr (Αλεξάνδρα Γκίτση)
Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020
Νοσοκομείο Κορίνθου: Αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών ιατρείων λόγω κορωνοϊού
Επείγοντα χειρουργεία θα πραγματοποιούνται μόνο με αυστηρά κριτήρια.
Η ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κορίνθου καταλήγει υπενθυμίζοντας «ότι απαγορεύεται η είσοδος συνοδών, παρά μόνο σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν αδείας. Εφιστάται η ιδιαίτερη προσοχή για την λήψη όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου».
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020
Πατρίδα ή θάνατος!
Του Μανώλη Εγγλέζου Δεληγιαννάκη
Το 2020 είναι σίγουρα μια χρονιά που επαναπροσδιόρισε άρδην τη στάση
μας απέναντι στις καταστάσεις που βιώνουμε και που επέτεινε τη
συνειδητοποίηση του λαού σε όλο το φάσμα των προκλήσεων που
αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Κι αν αυτό είναι το καλό νέο, το κακό
είναι πως αυτή η συνειδητοποίηση δεν οφείλεται σε εσωτερικές διεργασίες
του λαϊκού σώματος· οφείλεται στην παροξυστική πια επεκτατική
πολιτική της Τουρκίας, που εξάντλησε κάθε περιθώριο του κατευναστικού
μπλοκ να επιμένει να βλέπει την πραγματικότητα μέσα από τους
παραμορφωτικούς φακούς των ιδεοληψιών και της υποχωρητικότητας.
Το μπλοκ αυτό, μειοψηφικό σαν άποψη και σαν απήχηση αλλά παντοδύναμο
επικοινωνιακά, περιλαμβάνει τις ελίτ της χώρας και το πολιτικό
κατεστημένο, διαπερνώντας οριζόντια το πολιτικό φάσμα.
Όμως το
αποτέλεσμα μετράει: Κι αυτό είναι πως ο μύθος της ανίκητης Τουρκίας
κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του πολέμου που γίνεται στην Ανατολική
Μεσόγειο. Η καραμέλα που για χρόνια πιπίλιζαν πολιτικοί και ΜΜΕ για την
ανάγκη συμβιβασμού, δηλαδή εκχώρησης στην Τουρκία της κυριαρχίας μας και
συνακόλουθα μετατροπής μας σε δορυφόρο της, έλιωσε στα ζεστά νερά των
θαλασσών μας. Και είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως πριν την αποτροπή των
μεταναστευτικών πληθυσμών που η Τουρκία χρησιμοποίησε σαν άλλους
σακκουλιέρηδες* στον Έβρο, τα κόμματα εξουσίας σε …κοινή(!) τους
εκδήλωση προπαγάνδιζαν ανοιχτά την προσφυγή στη Χάγη με όρους που
εξυπηρετούν τους Τουρκικούς σχεδιασμούς. Η κατάρα αυτού του τόπου είναι
πως τα κόμματά του επιδεικνύουν μια ξεχωριστή ομοψυχία όταν πρόκειται να
απεμπολήσουν δικαιώματα και σύμβολα, πάντα με μιαν οργουελιανή
ρητορική. Το είδαμε πολύ πρόσφατα και στο θέμα των Σκοπίων, το βλέπουμε
και στα ελληνοτουρκικά.
Όμως η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, που ο λαός κατάλαβε πως εδώ
παίζεται η ύπαρξή μας. Η συντριβή των ΜΑΤ στα νησιά του Ανατολικού
Αιγαίου από τον εξεγερμένο κόσμο έδωσε ένα μήνυμα που η κυβέρνηση έπρεπε
να το ακούσει αν ήθελε να μην πέσει, ενώ κατέδειξε πόσο αλληλένδετα
είναι όλα τα προβλήματα που ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε, όπως εδώ το
μεταναστευτικό με τα ελληνοτουρκικά. Και, πιεσμένη από τη λαϊκή οργή,
εφάρμοσε μια πολιτική αποτροπής που ούτε πιστεύει, ούτε έχει το
στελεχικό δυναμικό να υλοποιήσει: Αντίσταση στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην
Ανατολική Μεσόγειο. Κι εκεί που πιστεύαμε πως οι Τούρκοι είναι σε θέση
να κάνουν περίπατο, είδαμε έκπληκτοι πως η ψυχή του λαού μας μπορεί
ακόμα να καλύπτει την υπεροπλία τους. Είδαμε πως μπορούν να φυλαχτούν
και τα θαλάσσια σύνορα. Πως μια στάση που για πρώτη φορά δεν ήταν
κατευναστική, μας αναβίβασε σε αξιόπιστους συνομιλητές άλλων δυνάμεων
που βρίσκονται σε αντιπαλότητα με την Τουρκία αλλά δεν είχαν εμπιστοσύνη
να μας προσεγγίσουν: Αίγυπτος, Γαλλία, Αυστρία, Εμιράτα, δημιουργούν
πλάι μας και με ίσους όρους συμμαχίες. Η Αυστρία στέλνει δυνάμεις της να
μας βοηθήσουν απέναντι στα εποικιστικά σχέδια της Τουρκίας στον Έβρο, η
Γαλλία εμφανίζεται αρωγός μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρωπαϊκή
Ένωση σχηματίζονται γύρω μας συμμαχίες απέναντι στον Τουρκικό
ιμπεριαλισμό, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη των αξιοπρεπών εθνών.
Όμως
αυτά έχουν όρια. Τα όρια που οι δεσμεύσεις και ο εθνομηδενισμός του
πολιτικού κατεστημένου επιβάλλουν. Δε μπορεί να υπάρξει αποτρεπτική
πολιτική με το ΕΛΙΑΜΕΠ να τροφοδοτεί με στελέχη και ιδεολογία τον
κρατικό μηχανισμό και με αυτούς που διαδοχικά ασκούν εξουσία να
συμμορφώνονται στις επιταγές των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Οι
φετινές νίκες του λαού μας, επιτεύχθηκαν παρά την αντίθετη βούληση των
κυβερνώντων και την ανυπαρξία αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα.
Επιτεύχθηκαν γιατί ο λαός επέβαλε τις θέσεις του και όσο η Τουρκία
δείχνει τα δόντια της, οι πολιτικοί δεν τολμούν να υποχωρήσουν. Είναι
χαρακτηριστικό όμως πως μόλις εκτονωθεί λίγο η κατάσταση, προσφερόμαστε
για διάλογο με το μέχρι χτες εισβολέα. Κι αυτό μας στερεί αξιοπιστία και
φέρνει από το παράθυρο αυτό που πετάξαμε έξω από την πόρτα.
Δε
μπορούμε να συζητούμε για διάλογο με την Τουρκία αν δεν υπάρξει ένα
μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα και την
Κύπρο. Και η ανοχή που δείχνουμε στις παραβιάσεις της ΑΟΖ του δεύτερου
ελληνικού κράτους στην περιοχή, ούτε μας τιμά ούτε είναι στρατηγικά
ορθή.
Η Τουρκία δεν κρύβεται· δείχνει ανοιχτά ποια είναι. Αυτοί
που κρύβονται πίσω από δάχτυλό τους είναι οι ελίτ και τα φερέφωνα των
ξένων στην Ελλάδα, αρκετοί, αλλά λιγότεροι από πριν, Ευρωπαίοι, το ΝΑΤΟ.
Αλλά αυτοί που συνειδητοποιούν πια είναι όλο και περισσότεροι. Εδώ
ελλοχεύει ο κίνδυνος, με μια πολιτική δική μας που θα «κατανοεί» τα
συμφέροντα της Γερμανίας, της Αμερικής, της Τουρκίας αλλά όχι της
Ελλάδας και της Κύπρου, τα κράτη που συνειδητοποιούν το αναθεωρητικό και
γενοκτόνο πρόσωπο της Τουρκίας, να μην αντιδράσουν λόγω της δικής μας
υποχωρητικότητας. Μοιραία, τα ελληνικά κράτη, ακρίτες της Ευρώπης,
υποχρεούνται να μπουν αυτά μπροστά, ακόμα κι αν δεν έχουν καμιά βοήθεια.
Το παράδειγμα των αδελφών μας στο Αρτσάχ και την Αρμενία μας
θυμίζει τί ήμασταν κάποτε κι εμείς, μας γεμίζει ζήλεια και περίσκεψη για
το πώς καταντήσαμε, αλλά μας δείχνει το μόνο δρόμο που υπάρχει. Χώρια
που ήδη έχει αποδειχτεί πως η δική μας αντίσταση συσπειρώνει ευρύτατες
και πανίσχυρες συμμαχίες απέναντι στην Τουρκία.
Η μηδενική
ανοχή στην αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας και η έντονη διπλωματική
δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αμυντική μας θωράκιση, κατά
προτεραιότητα μέσα από δικές μας δυνάμεις (και με αντισταθμιστικά οφέλη
και μεταφορά τεχνογνωσίας όπου χρειάζονται εισαγωγές), πρέπει να είναι
μονόδρομος σε αυτή τη συγκυρία. Όμως η κυβέρνηση παλινωδεί μεταξύ
αντίστασης και διαλόγου, μεταξύ εξαρτήσεων και λαϊκής ώθησης προς την
αποτροπή, μεταξύ συμμαχίας με τη Γαλλία και ικανοποίησης των επιθυμιών
της Γερμανίας και των ΗΠΑ.
Και πάλι, κάθε μέρα, σε κάθε γωνιά των
συνόρων, φαίνεται η γύμνια της κατευναστικής πολιτικής, που ακόμα κι
όταν αναγκάζεται να αντισταθεί, το κάνει αντανακλαστικά και δεν έχει
ποτέ την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν είναι δυνατό να εισβάλλει η
Τουρκία μέσω των Αζέρων στο Αρτσάχ και η Ελλάδα να κρατά ίσες
αποστάσεις. Πέρα από το οφθαλμοφανές στρατηγικά ζήτημα του ότι μια
επιτυχία των Τούρκων στο Αρτσάχ θα τους ενισχύσει απέναντί μας, υπάρχει
και το θέμα αρχής της συμπαράστασης σε ένα λαό αγωνιζόμενο και
γενοκτονημένο από τον ίδιο θύτη με μας.
Η κατακλείδα, που
αναδύεται σε κάθε βήμα, σε κάθε οπτική γωνία των καταστάσεων που
βιώνουμε, από τα εθνικά μέχρι το μεταναστευτικό κι από την (μη) παραγωγή
μέχρι τη δημογραφία, είναι πως υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του λαϊκού
αισθήματος και των πολιτικών, η οποία δεν επιτρέπει να προχωρήσομε πέρα
από ένα σημείο. Οφείλουμε λοιπόν να διαμορφώσουμε εκείνες τις
συνθήκες όπου ο λαός θα ταυτίζεται με το κράτος του. Αυτό το δρόμο τον
έχουμε ξεκινήσει, αλλά το τέρμα απέχει ακόμα πολύ. Στο χέρι μας είναι να
προλάβουμε να φτάσουμε…
«Αρχαία Τενέα»: τα αποτελέσματα της ανασκαφής
Τον Οκτώβριο του 2020 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαίας Τενέας», υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου δρος Έλενας Κόρκα και με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι ανασκαφικές έρευνες συνεχίστηκαν στο χώρο του λουτρικού συγκροτήματος που εντοπίστηκε το 2019. Συγκεκριμένα, στα δυτικά αποκαλύφθηκαν χώροι παροχής των υδάτων του λουτρού. Στα νότια ολοκληρώθηκε η ανασκαφή του χώρου των αποδυτηρίων, συνολικής έκτασης 62 τ.μ. Όλος ο χώρος καλύπτεται από πήλινες πλάκες δαπέδου και περιμετρικά στους τοίχους του εντοπίζονται κτιστά θρανία. Τα αποδυτήρια στα ανατολικά επικοινωνούν με δυο νέες αίθουσες που ταυτίζονται με το tepidarium (χλιαρό λουτρό). Η μια εξ αυτών είναι πισίνα διαστάσεων 20 τ.μ., η οποία διαμορφώνεται εντός της αψίδας του tepidarium και η δεύτερη αίθουσα φέρει στο δάπεδό της κατασκευές που υποδηλώνουν την ύπαρξη και χρήση λουτήρων. Ανατολικά του tepidarium εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα αψιδωτής κατασκευής και υποστρώματος δαπέδου στα νότια της αίθουσας που εντοπίστηκε το 2019 και η οποία περιλάμβανε λουτήρα και εκτεταμένο πήλινο δάπεδο.
Γενικότερα, το λουτρικό συγκρότημα φαίνεται πως κατασκευάστηκε αρχικά στα χρόνια του Αυγούστου με παρεμβάσεις και ανακατασκευές μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Ωστόσο, το βόρειο τμήμα του είναι πιθανό να θεμελιώθηκε σε τοίχο αρχαϊκών χρόνων που συνδέεται με τη χρήση του πηγαδιού που διερευνήθηκε το 2019. Οι φετινές εργασίες βόρεια του πηγαδιού και του αρχαϊκού́ αποθέτη απέδωσαν σε βάθος σωρεία κεραμικής, ένα χάλκινο δαχτυλίδι, χάλκινες και οστέινες περόνες, ένα ζωόμορφο ειδώλιο, όλα αρχαϊκών χρόνων. Στο βορειοδυτικό τμήμα των εγκαταστάσεων αποκαλύφθηκαν αναλημματικοί τοίχοι, που κατασκευάστηκαν κατά μεγάλο μέρος με spolia αρχαϊκών χρόνων, πρακτική που εφαρμόζεται στο σύνολο του μνημείου. Τα στοιχεία αυτά, δηλαδή, τρίγλυφα, επιστύλια, γείσα, κίονες και κυρίως τα δυο τμήματα από ραβδωτούς κίονες διαμέτρου 0,74 μ. υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων δημόσιων κτιρίων αρχαϊκών χρόνων στην εγγύτητα των λουτρών. Τέλος, βόρεια του λουτρικού συγκροτήματος αποκαλύφθηκε μια νέα πισίνα διαστάσεων 8,5 τ.μ., με δάπεδο από πήλινες πλάκες επικαλυμμένες με κονίαμα και κτιστά θρανία στον ανατολικό τοίχο της.
Αξιοσημείωτη είναι η εύρεση δύο εντοιχισμένων επιγραφών στους τοίχους του λουτρού. Συγκεκριμένα πρόκειται για τμήμα δημόσιας επιγραφής με επιζωγραφισμένο γείσο με ταινία ερυθρού χρώματος και κονίαμα στην πίσω όψη, που χρονολογείται στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., η οποία βρέθηκε μαζί με σύγχρονό της αργυρό οβολό κοπής Άργους. Η δεύτερη επιγραφή εντοπίζεται σε λίθινο βάθρο αγάλματος και χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. Φέρει το όνομα ΠΕΙΣΑΝΔΡΙΔΑΣ και είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αποτελεί την πρώτη ισχυρή ένδειξη σύνδεσης της Τενέας με την Τένεδο, πέραν των φιλολογικών πηγών. Ο Πίνδαρος αναφέρει τον Πείσανδρο ως γενάρχη της ηγεμονικής οικογένειας της Τενέδου, των Πεισανδριδών.
Οι λουτρικές εγκαταστάσεις καλύπτουν μέχρι στιγμής έκταση 875 τ.μ. δίχως να έχει εντοπιστεί ακόμη το frigidarium (η αίθουσα του κρύου λουτρού). Η έκταση του συγκροτήματος αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο που επιβεβαιώνει τη δημόσια χρήση τους. Στους χώρους των λουτρών μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν δυο νομισματικοί θησαυροί, του 4ουκαι 5ου αι. μ.Χ.
Στο ανατολικό τμήμα τής υπό διερεύνηση έκτασης αποκαλύφθηκαν σε διάταξη βορρά-νότου, εκτεταμένες και ισχυρές κτιριακές εγκαταστάσεις έκτασης 282 τ.μ., που ταυτίζονται με χώρους εμπορικής δραστηριότητας. Οι χώροι αυτοί συνδέονται με τα λουτρά μέσω λιθόστρωτου δρόμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτούς εντοπίστηκαν εκτός από αντικείμενα εμπορικής δραστηριότητας (ενεπίγραφος χάλκινος ζυγός, μυλόπετρες, γυάλινα και κεραμικά αγγεία, χάλκινο κοχλιάριο, κοσμήματα, σιδερένια αντικείμενα όπως περόνες, πόρπες, ελάσματα, ήλοι κ.ά.), μια σιδερένια αιχμή́ δόρατος, μια λίθινη επιγραφή εντοιχισμένη σε δεύτερη χρήση, μια πήλινη επιγραφή και πάνω από 300 νομίσματα. Μεταξύ των τελευταίων, τέσσερις νομισματικοί θησαυροί, από τους οποίους ξεχωρίζουν ένας από 72 χάλκινα νομίσματα του 5ου αι. μ.Χ. και ένας θησαυρός από 29 σόλιδους, ένα σημίσιο (μισός σόλιδος), των αυτοκρατόρων Μαρκιανού, Ιουστίνου Α ́ και Ιουστινιανού (περιόδου 450 μ.Χ. έως 565 μ.Χ.), καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι. Στην έκταση μεταξύ του λουτρού και των εμπορικών εγκαταστάσεων αποκαλύφθηκαν τμήματα τοίχων, οι οποίοι διαφαίνεται πως πιθανότατα περιβάλλουν ένα νέο χώρο, ο οποίος θα διερευνηθεί συστηματικά την επόμενη χρονιά. Τέλος, νότια των λουτρών εντοπίστηκε εργαστηριακός χώρος έκτασης 47 τ.μ., που σχετίζεται με την επεξεργασία σιδήρου. Συνολικά στη φετινή ανασκαφή βρέθηκαν πάνω από 400 νομίσματα διαφόρων χρονικών περιόδων της αρχαιότητας.
Συμπερασματικά, η εικόνα της μέχρι στιγμής ανεσκαμμένης έκτασης αποδεικνύει τη διαχρονική συνέχεια του χώρου από τον 6ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ., αποκαλύπτοντας στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της πόλης, που αφορούν σε πολυτελείς εγκαταστάσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις περιόδους κατοίκησης της Τενέας, αλλά και σε ιστορικά γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές και βαρβαρικές επιδρομές. Προπάντων αξιοσημείωτη είναι η πληθώρα σημαντικών αρχιτεκτονικών μελών από δημόσια κτίρια αρχαϊκών χρόνων που ενσωματώνονται στις τοιχοδομίες των ρωμαϊκών οικοδομημάτων.
Το πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση της δρος Ε. Κόρκα, υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα, αρχαιολόγων με υπεύθυνη την Π. Ευαγγέλογλου, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κορινθίας, νομισματολόγων με υπεύθυνο τον δρα Κ. Λαγό, ανθρωπολόγων με υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΔΠΘ Χ. Παπαγεωργοπούλου, τοπογράφων με υπεύθυνο τον καθηγητή αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών του ΕΜΠ Α. Γεωργόπουλο και γεωλόγων με υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ Γ. Τσόκα. Στο πλαίσιο των παραπάνω συνεργασιών εφαρμόστηκαν σύγχρονες μέθοδοι φωτογραμμετρικής αποτύπωσης, τρισδιάστατης απεικόνισης αρχαιολογικών αντικειμένων και ανθρωπολογικού υλικού, καθώς και γεωφυσικές διασκοπήσεις. Για μια ακόμη χρονιά συμμετείχαν φοιτητές από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας με υπεύθυνους τομεάρχες τους αρχαιολόγους Π. Βλάχου, Μ. Ιωάννου, Π. Παναϊλίδη, Μ. Σύρρου, Χρ. Τερζούδη, Ι. Χρηστίδη, Κ. Ψύχα, τον αρχιτέκτονα Δ. Μπάρτζη, τους τοπογράφους Α. Αναστασίου, Ε. Κούτρο, Ε. Συρόκου, και τη συντηρήτρια Β. Παπαρίδου.
Την αρωγή τους στο ερευνητικό πρόγραμμα πρόσφεραν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Κορινθίων, το Ίδρυμα Π. και Α. Κανελλοπούλου, η εταιρεία Χρ. Τσαούση, MYTILINEOS, Λάβα Α.Ε. θυγατρική του Ομίλου Ηρακλής. Σημαντική υπήρξε η αρωγή του διοικητή κ. Καρπούζη και του προσωπικού του Νοσοκομείου Κορίνθου για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19 στους συμμετέχοντες στην έρευνα, όπως και του σωματείου «Φίλοι Αρχαίας Τενέας» και των κατοίκων του Χιλιομοδίου. Το ερευνητικό πρόγραμμα έχουν συνδράμει επίσης οι κ.κ. Τάκης, Κανέλλος, Ξύδης, Ταγαράς, Κουρέλιας και Χασικίδης που παραχώρησαν τα αγροτεμάχια τους για τη διεξαγωγή της έρευνας, καθώς και οι Μανούσος και Μαρία Μανουσάκη και Θωμάς Αθανασάκος και Παναγιώτα Βουρβουροπούλου οι οποίοι φιλοξένησαν τους τομεάρχες και συνεργάτες-ερευνητές μας. Η ερευνητική ομάδα ευχαριστεί τη ΔΙΠΚΑ και ΕΦΑ Κορινθίας καθώς και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεoτέρων Μνημείων, την ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και το Νομισματικό Μουσείο για την υποστήριξή τους.
Συντήρηση των αναθηματικών μνημείων για το 1821 θα αναλάβει η Περιφέρεια, ξεκινώντας από τα Δερβενάκια
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει -εν όψει του εορτασμού, το επόμενο έτος, των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821- την συντήρηση των περίπου 40 αναθηματικών μνημείων που βρίσκονται στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε το πρωί, σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, με τον διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγο Δημήτρη Τσιπίδη.
Οι σχετικές εργασίες, που θα ξεκινήσουν από το μνημείο στα Δερβενάκια, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που η Περιφέρεια θα υπογράψει με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Απογυμνώνει τις Δημοτικές Ενότητες ο Δήμαρχος Κορινθίων
Με πρόσφατες αποφάσεις ο Δήμαρχος μεταφέρει όλο το προσωπικό των δημοτικών ενοτήτων Άσσου-Λεχαίου, Σαρωνικού και Τενέας στο κεντρικό δημαρχείο της Κορίνθου για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
► Με το τρόπο αυτό ουσιαστικά υποβαθμίζονται τα δημαρχεία στο Περιγιάλι, τα Αθίκια, το Γαλατάκι και το Χιλιομόδι.
Οι κάτοικοι των ενοτήτων αυτών δε θα μπορούν να εξυπηρετούνται, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, αφού ο(η) Ληξίαρχος, ο(η) Ανταποκριτής ΟΓΑ κλπ θα είναι μόνο μία ημέρα την εβδομάδα στην έδρα των δημοτικών ενοτήτων αυτών.
► Πάει περίπατο η έννοια της αποκέντρωσης.
Σε τελική ανάλυση, αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα επάρκειας προσωπικού στο Δημαρχείο Κορίνθου (δεν το αμφισβητούμε) δεν είναι λύση η μεταφορά του συνόλου του προσωπικού από την περιφέρεια του Δήμου, καταδικάζοντας τους δημότες των ενοτήτων αυτών.
Θα μπορούσαν να ανατεθούν επιπρόσθετα καθήκοντα στους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στο Περιγιάλι, το Γαλατάκι, τα Αθίκια, το Χιλιομόδι, τα οποία με την ηλεκτρονική διασύνδεση του Δήμου, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τις αποκεντρωμένες έδρες των πρώην δήμων, για το καλό όλων.
Η λύση της προσωρινής εκχώρησης μερικών αρμοδιοτήτων στους υπαλλήλους των ΚΕΠ δεν είναι ρεαλιστική, αφού και προσωρινή είναι (μέχρι 2 μήνες) και αναποτελεσματική αφού οι βασικές αρμοδιότητες του Ανταποκριτή ΟΓΑ ΕΛΓΑ, του Ληξιάρχου κλπ είναι αποκλειστικές και μη μεταβιβάσιμες.
Νίκος Σταυρέλης
Επικεφαλής Πνοής Δημιουργίας
Διαβάστε
Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!
Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...