Στεγάστηκε στο κτίριο έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Το συγκεκριμένο οίκημα είχε κτισθεί με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Δαμασκηνού, ως πρότυπο για τα αντισεισμικά κτίρια, τα οποία επρόκειτο να ανεγείρει ο στελεχωμένος από Ιάπωνες μηχανικούς οργανισμός που είχε αναλάβει την ανοικοδόμηση της Κορίνθου, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1928. Το οίκημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία των εκάστοτε ιερέων του Μητροπολιτικού Ναού.
Εντός του Εκκλησιαστικού Μουσείου βρίσκονται αποθησαυρισμένα σημαντικά αντικείμενα, όπως μέρος των ευρημάτων από την παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδου και των επτά διακονισσών του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου. Εκεί βρίσκεται, επίσης, το αρχείο οθωμανικών και ελληνικών εγγράφων των πλέον ιστορικών Ιερών Μονών της Κορινθίας, Παναγίας της Φανερωμένης και Αγίου Γεωργίου Φενεού, όπως και το παλαιό αρχείο της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Στεφανίου και άλλα έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά έχουν μάλιστα εκδοθεί με σχετική επιμέλεια του Μητροπολίτου Παντελεήμονος σε ελληνική μετάφραση από τα τουρκικά .
Σε αυτά προστίθενται αντιμήνσια παλαιών ιεραρχών της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, όπως του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, καθώς και αρχιερατικά άμφια.
Με ενέργειες του Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου τα εκθέματα του εκκλησιαστικού μουσείου μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Κροκιδείου Αιθουσης η οποία εγκαινιασθηκε στις 27/6/2010 ευρισκόμενης στο κτιριακό συγκρότημα του Επισκοπείου της ΙεράςΜητροπόλεως Κορίνθου.
http://www.imkorinthou.org/index.php/2010-12-15-10-28-20/2010-12-16-10-32-40