Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 9ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟ

Την Τρίτη 5 Απριλίου 2016, στις 11.00 π.μ.,ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός,
ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας
Γεώργιος Φειδάς
καθώς και ο συντονιστής του θεάτρου
και συμπολίτης μας Παύλος Καράγιωργας,
θα δώσουν  κοινή  συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Κορίνθου
με θέμα :την έναρξη του  9ου Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου στη Κόρινθο.

Μετά την επιτυχία που σημείωσε  και το περσινό  Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου,
επιχειρείται ακόμη ένα «βήμα μπροστά»,
ούτως ώστε ο καταξιωμένος αυτός θεσμός να διευρυνθεί
με τη συμμετοχή θεατρικών ομάδων
από τα σχολεία των Νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 18 Απριλίου 2016,
στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Δαμασκηνού & Κολοκοτρώνη).

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Τόνισαν την ανάγκη για την προσφορά 4.500 μερίδων φαγητού καθημερινά σε όλη την Κορινθία



Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται: «Με την παρουσία όλων των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016, εκτάκτως το 22ο Ιερατικό Συνέδριο, στην «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ», στην Κόρινθο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, με θέμα: «Δράσις αλληλεγγύης δια τους πρόσφυγας και τους υπό της Εκκλησίας επισιτιζομένους».
Αμέσως μετά την προσευχή ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ανακοίνωσε στους Εφημερίους – Συνέδρους τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ι. Μητρόπολή μας για την προσφορά 4.500 μερίδων φαγητού καθημερινά σε όλη την Κορινθία και ιδιαιτέρως εν όψει των εορτών του Πάσχα, ως και ότι η ανάγκη αυτή παρουσιάζεται πλέον εντονότερη και πιεστικότερη με την έλευση προσφύγων και μεταναστών στην Κορινθία.
Κήρυξε «πανστρατιά» αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις παρουσιαζόμενες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για επισιτιστική και όχι μόνο βοήθεια των πανταχόθεν προερχομένων «αδελφών του Χριστού». Γνωστοποίησε τα είδη που έχουν ανάγκη οι πρόσφυγες – μετανάστες, σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατεύθυνε και οργάνωσε την συγκέντρωση αυτών, ορίζοντας υπεύθυνο «οργανισμό» την Τράπεζα τροφίμων και ενδυμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», εις την οποίαν θα παραδίδονται τα είδη που θα συγκεντρωθούν με ειδικό πρωτόκολλο για τους πρόσφυγες, και εκ των συνεργατών του τον Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αρκάδιο Ραζνύ ως γενικό υπεύθυνο της όλης δράσεως.
Ανταποκρινόμενοι οι Εφημέριοι στην πρόσκληση αποδέχθηκαν πρόθυμα την εντολή της Τοπικής μας Εκκλησίας για «συστράτευση» στην φιλανθρωπική προσφορά και στην δράση αλληλεγγύης με σκοπό την συμπαράσταση στους πρόσφυγες-μετανάστες του Νομού μας».

ΜΕ "ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ" ΣΦΡΑΓΙΔΑ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Ίσως να είναι το πιο πολύπαθο μεγάλο έργο
στην Ευρώπη αφού φέτος συμπληρώνει τριάντα χρόνια από τότε που άρχισε να κατασκευάζεται .
Ο λόγος για το Μετρό Θεσσαλονίκης .
Η παρουσία του Κορίνθιου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Γιώργου Δέδε ήταν καθοριστική στη συμφωνία της κατασκευάστριας Κοινοπραξίας με το Ελληνικό Δημόσιο. Συμφωνία που αναγνωρίστηκε ακόμα και από την αντιπολίτευση ως άκρως ευνοϊκή για το Δημόσιο.
Πέρα από την «σφραγίδα» του Κορίνθιου Γ.Γ στο μεγάλο έργο της Θεσσαλονίκης που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020 ,υπάρχει και μία άλλη Κορινθιακή σφραγίδα που θα μπει στο έργο της Συμπρωτεύουσας .
Πρόκειται για την κατασκευαστικής φύσεως «σφραγίδα» αφού αφορά την μεγάλη Κορινθιακή Εταιρία μπετόν με Πανελλαδική εμβέλεια και καταξίωση τον ΟΜΙΛΟ ΛΑΡΣΙΝΟΣ ΑΕ, που συμμετέχει στην κατασκευή του Μετρό.
       sfedona.gr

Έκθεση γλυπτικής : «Ourovoros» του Περικλή Πραβήτα Πινακοθήκη Κορίνθου

ουροβορος
Η έκθεση αποτελείται από μια σειρά έργων τα οποία πραγματεύονται ζητήματα μνήμης και χρόνου, τη μετακίνηση στο χώρο και το χρόνο, σε πείσμα της φθοράς και της εγκατάλειψης. Είναι μια σκέψη για τη φροντίδα και τη διατήρηση. Ένα παιχνίδι τρυφερό και χαμένο εξαρχής.
Αντικείμενα προσωπικής και συλλογικής μνήμης συνθέτονται με τέτοιο τρόπο που αποφορτίζονται από την πρότερή τους κατάσταση και φτιάχνουν σχέσεις και νέους χώρους, φορτισμένους με στοιχεία ιερότητας, ιεραρχίας, προστασίας και περιορισμού.
Η θέαση των έργων επιχειρείται διαμέσου διάφανων γυαλιών και καθρεπτών. Ο τρόπος της σύνθεσης των έργων στο χώρο προτείνει σημεία παρατήρησης και επιτρέπει συγκεκριμένες όψεις τους
.

Τα υλικά των έργων είναι κατά κύριο λόγο χρησιμοποιημένα αντικείμενα οικιακής χρήσης και διακόσμησης. Γυάλες, πορσελάνες και εικονοστάσια μετασχηματίζονται και δημιουργούν χώρους συμμετρικούς, ιδιότυπα τοτέμ και ιερά.
«Ourovoros» του Περικλή Πραβήτα
Διάρκεια έκθεσης 1 – 23 Απριλίου 2016

Εγκαίνια 1 Απριλίου 2016
Ώρα 20.00
Πινακοθήκη Κορίνθου, Κολοκοτρώνη 4

Ο Άγιος Νεομάρτυς και Ιερομάρτυς Ζαχαρίας Μητροπολίτης Κορίνθου

Μαρτύρησε στην Κόρινθο στις 30 Μαρτίου 1684
Επειδή ο Άγιος ποίμαινε θεοφιλώς το ποίμνιο που του είχε εμπιστευθεί ο Χριστός, προκάλεσε τον φθόνο του εχθρού της αλήθειας, ο οποίος παρακίνησε τους Τούρκους να τον συκοφαντήσουν, τάχα ότι στέλνει γράμματα στους Φράγκους να έλθουν να κατακτήσουν την Κόρινθο. Μ’ αυτή την πρόφαση όρμησαν στη Μητρόπολη σαν ανήμερα θηρία, άρπαξαν τον αρχιερέα του Θεού και σιδηροδέσμιο, δέρνοντας και σπρώχνοντας, τον έφεραν στον δικαστή. Μόλις τον είδε ο δικαστής του είπε ν’ αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει Τούρκος. Ο Άγιος τότε του απάντησε :
Να μη το δώσει ο Άγιος Θεός ν’ αρνηθώ τον Κύριό μου Ιησού..
Χριστό, τον αληθινό Θεό. Πιστεύω Αυτόν Θεό παντοδύναμο και ποιητή του σύμπαντος κόσμου και για το όνομά Του το Άγιο είμαι έτοιμος να χύσω και το αίμα μου.
Μόλις τ’ άκουσε ο δικαστής διέταξε και τον έδειραν σκληρά. Κατόπιν τον έβαλαν στη φυλακή και τον βασάνιζαν αλύπητα και απάνθρωπα αλλά δεν μπόρεσαν να μεταβάλουν τη γνώμη του.
Τέλος βλέποντας ο δικαστής ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε, διέταξε να τον σουβλίσουν ζωντανό και να τον ψήσουν σαν το πρόβατο. Όταν το άκουσαν αυτό οι Χριστιανοί τρόμαξαν και συμπόνεσαν και έδωσαν πολλά χρήματα στον έπαρχο και εκείνος διέταξε τελικά να τον αποκεφαλίσουν.
Ήταν η Τρίτη Κυριακή των Νηστειών της Σταυροπροσκυνήσεως.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Θεατρική παράσταση: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»


almpaΟ Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Νομού Κορινθίας μας προσκαλεί στην θεατρική παράσταση του Κορινθιακού Θεάτρου «Βασίλης Ρώτας», με το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Κυριακή 3 Απριλίου 2016
Ώρα έναρξης 20.30
Δημοτικό Θέτρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαίδης»
Είσοδος 5 ευρώ
Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του συλλόγου

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΤΡΑΓΙΚΟ! Δείτε τις ζωγραφιές των παιδιών των προσφύγων που μεταφέρθηκαν στην Κόρινθο

-Σας παρουσιάζουμε τις ζωγραφιές των παιδιών- προσφύγων που μεταφέρθηκαν πρόσφατα στο ξενοδοχείο Isthmia Prime στα Ίσθμια!
Τα παιδιά συνήθως ζωγραφίζουν ευχάριστα πράγματα. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα παιδιά που οι ζωγραφιές τους είναι μέσα στη θλίψη και την μελαγχολία! Και αυτό οφείλεται στις άσχημες εικόνες που έχουν από την παιδική τους ηλικία, χωρίς αυτά τα παιδιά να φταίνε σε τίποτα.
Έτσι λοιπόν σήμερα σας παρουσιάζουμε στην korinthiannews.gr τις ζωγραφιές των παιδιών- προσφύγων που μεταφέρθηκαν πρόσφατα στο ξενοδοχείο Isthmia Prime στα Ίσθμια. 
Όπως θα δείτε οι ζωγραφιές των παιδιών έχουν να κάνουν με πυραύλους, βόμβες, βάρκες μέσα στη θάλασσα που μεταφέρουν μετανάστες …κα!
Δείτε τις εικόνες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

Για υπενθύμιση σε ανάρτηση στις 16 Μαρτίου 2016 αναφέραμε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ακουγόταν, ότι η Κορινθία θα γεμίσει με πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές της, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας περίπου 150 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν  στο ξενοδοχείο Isthmia Prime στα Ίσθμια!
Μεταξύ άλλων η δικηγόρος της Κορίνθου Α. Κωστάρα μας ανέφερε:
«Πήγαμε στο ξενοδοχείο hotel Ίσθμια. Εκεί φιλοξενούνται 79 ενήλικες και 59 παιδιά. Καταφθάσαμε αλληλέγγυοι-ες και δώσαμε δέκα κούτες παιχνίδια και απασχολήσαμε δημιουργικά τα παιδιά. Το φαγητό και το κόστος φιλοξενίας καλύπτονται από ΜΚΟ η οποία ονομάζεται praxis. Ωστόσο υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε ρουχισμό, καθαρισμό των ρούχων τους, παπουτσιών ειδών πζ, πάνες… κλπ οι οποίες θα δημοσιευτούν αναλυτικά και θα ζητήσουμε από τον κόσμο να συνεισφέρει όσο δύναται αλληλέγγυα. Επίσης βασικό κομμάτι είναι η ψυχολογία των παιδιών που είναι καταρρακωμένα και ζωγραφίζουν εικόνες με πνιγμούς και βόμβες…» –(δείτε εδώ όλη την ανάρτηση)
Κ.Ν

 http://korinthiannews.gr

Στην Καστανιά Κορινθίας o Κώστας Καραμανλής

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφτηκε πριν
απο λίγο την ορεινή Κορινθία και συγκεκριμένα την Καστανιά. 
Πέρασε τον χρόνο του ανάμεσα σε καλούς φίλους και λάτρεψε το χωριό με τους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους, και λάτρεψε και το φυσικό τοπίο. 

http://korinthostv.gr

Την ορεινή Κορινθία και ποιο συγκεκριμένα την Γκούρα επέλεξε για να περάσει το 3ήμερο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει εκφράσει και στο παρελθόν τον θαυμασμό του και την αγάπη του στην Περιοχή μας.
Ο κ. Καραμανλής έφτασε στην Γκούρα την παρασκευή το μεσημέρι οικογενειακώς και διέμεινε στο Αρχοντικό του Πρεδάρη μαζί με παρέα φίλων του.
Oπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κατά την παραμονή του στην ορεινή Κορινθία συναντήθηκε και με κάποιους προσωπικούς του φίλους και η συζήτησε περιστράφηκε και γύρω από τις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέων μελών της Νομαρχιακής επιτροπής  Κορινθίας.
Ο κ. Καραμανλής έδειχνε ιδιαίτερα ευδιάθετος και φυσικά φωτογραφιζόταν πρόθυμα με τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί τις προηγούμενες ημέρες.
Να προσθέσουμε επίσης πως ο κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γκούρας για να προσευχηθεί, κάτι που σχολιάστηκε θετικά από όσους έπεσε στην αντίληψή τους το Γεγονός.

 http://brakenews.gr

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»

Ανακοίνωση από την Ι.Μ Κορινθίας με θέμα την σύγκληση
έκτακτου Ιερατικού Συνεδρίου με θέμα :«Δράσις αλληλεγγύης δια τους πρόσφυγας και τους υπό της Εκκλησίας επισιτιζομένους». Γίνεται γνωστό ότι λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων στο θέμα των Προσφύγων –Μεταναστών, συγκαλείται, υπό την Προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, εκτάκτως την Δευτέρα 28 Μαρτίου, και ώρα 09:00 π.μ., στην «Κροκίδειο Αίθουσα» το 22ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με θέμα: «Δράσις αλληλεγγύης δια τους πρόσφυγας και τους υπό της Εκκλησίας επισιτιζομένους». 
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αφουγκραζόμενος τον παλμό του Ποιμνίου του και προσπαθώντας να σταθεί η Τοπική Εκκλησία μας στο πλευρό των αδύνατων αδελφών μας, οποθενδήποτε προερχομένων, εν όψει μάλιστα και των επερχομένων Μεγάλων Εορτών των Αχράντων του Χριστού Παθών και της Αγίας Αναστάσεώς Του, συγκαλεί εκτάκτως Ιερατική Σύναξη όλων των Εφημερίων της Ι. Μητροπόλεώς μας προς συστηματική ενεργοποίησή τους, μετά μεθοδικότητος, για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, αφού οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται, καθώς εσχάτως αφίχθησαν και στα όρια της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας μετανάστες, και μάλιστα παρατεινομένης και της οικονομικής κρίσεως, πράγμα που καθιστά την καθημερινά διαμορφούμενη κατάσταση δυσκολότερη. 

Σ.Σ Η φράση "να σταθεί η Τοπική Εκκλησία μας στο πλευρό των αδύνατων αδελφών μας, οποθενδήποτε προερχομένων" μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και επικροτούμε την απόφαση αυτή του Μητροπολίτη Κορινθίας Διονύσιου που βάζει φραγμούς σε ανόητα εθνικιστικά και ρατσιστικά κηρύγματα. Λ.Γ

www.sfedona.gr

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η ορεινή Κορινθία στον αγώνα του 1821

Από τον ΑΡΗ ΣΚΟΥΡΤΗ

Γύρω στα 1770 παρουσιάζονται οι πρώτες επαναστατικές ενέργειες
των Κορινθίων εναντίον των Τούρκων, με το Μακάριο Νοταρά και τούς άλλους Νοταράδες.
Οι Κορίνθιοι είναι οι πρώτοι απ' τούς υπόλοιπους Πελοποννήσιους πού έσφαξαν τούς Τούρκους της Κο­ρίνθου και κατέλαβαν τον Ισ­θμό για να διακόψουν κάθε συγκοι­νωνία μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Αλλά και τότε πού διαδόθηκε ή φλόγα της Επανάστασης η Κορινθία δεν υστέρησε.
Κατά τα μέσα του Μάρτη σ' όλη την Πελοπόννησο επικρατούσε ανα­βρασμός. Γι’ αυτό και οι πρόκριτοι της Αχαϊας, των Καλαβρύτων, και της Βοστίτσας - που είχαν παρακούσει την διαταγή του Καϊμακάμη για να μεταβούν στην Τριπολιτσά - μετά από κοινή σύσκεψη, πού έκαναν στις 10 του Μάρτη στην Αγία Λαύρα, α­ποφάσισαν να πάρουν τα λιγοστά ό­πλα πού διέθεταν και να στραφούν εναντίον των Τούρκων.
Ξαναγύρισαν λοιπόν στις Επαρχί­ες τους, οι οπλαρχηγοί, προετοιμά­ζοντας και ξεσηκώνοντας τούς περί­οικούς τους για το πόλεμο πού θα αρχίσει.

Έτσι ό Σωτ. Χαραλάμπης και ό Σ- Θεοχαρόπουλος πηγαίνουν στη Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού. Εκεί είναι συγκεντρωμένοι πολλοί ιερωμέ­νοι πού έχουν μυηθεί στη Φιλική Ε­ταιρία, και οι οποίοι έχουν με τη σειρά τους διαφωτίσει όλους   τούς κατοίκους της ορεινής Κορινθίας.
Από το μοναστήρι κατόπιν φεύ­γουν και πηγαίνουν στα Τρίκαλα για να συνεννοηθούν με τούς ισχυρούς Νοταράδες γύρω απ' τις ανάγκες του αγώνα.
Όπως βλέπομε ή ορεινή Κορινθία είχε προετοιμασθεί ανάλογα για τον αγώνα, ενώ ή υπόλοιπη Κορινθία πού διευθυνόταν απ' τούς Νοταράδες δί- σταζε να πάρει ακόμα τα όπλα.
Ή ορεινή Κορινθία επειδή στο με­γάλο τούτο ξεσηκωμό, βρέθηκε χω­ρίς αρχηγούς, ό Αναγνώστης Οικονομόπουλος ο αδελφός του Κ· Οίκο-νομόπουλος, ο Παπαδημήτριος οικο­νόμος και ο Γ. Μπρούφος απ' τη Λαύκα, αφού συνεννοήθηκαν με τους άλλους οικονόμους, έγραψαν στο Σωτ. Χαραλάμπη να τούς στείλει τούς Πετιμεζαίους πού μαζί με το Παπανίικα απ' τη Καστανιά, θα μπορούσαν να τεθούν επικεφαλής των Κορινθίων και να επαναστατήσουν   τα χωριά...
Στις αρχές Απριλίου του 1821 οι Καλαβρυτινοί με το Σ. Χαραλάμπη, το Ν. Σολιώτη, τον Θεοχαρόπουλο, και μαζί τους οι Πετιμεζαίοι, ξεκίνη­σαν από την ορεινή περιοχή για την Κόρινθο, όπως εμψυχώσουν τα πνεύ­ματα και βελτιώσουν την πολιορκία της Ακροκόρινθος.
Είχε φθάσει όμως το Πάσχα και ο Σ. Χαραλάμπης διέταξε το Σολιώτη να μείνει στο στρατόπεδο της Κορίν­θου για να βοηθάει στην πολιορκία της Ακροκόρινθος τον Α. Πετιμεζά, αλλά αυτός δεν άκουσε, και το Μ. Σάββατο (13 Απριλίου) έφυγε με τα παλληκάρια του για το Καλλιάνι και από κει για το Ψάρι και τη Λαύκα, όπου έκαναν Λαμπρή, και τη Δευτέρα του Πάσχα ανεχώρησαν για την Αρ­καδία.

*  *  *
Αργότερα τον Ιούλιο του 1825 ταχτικά και άταχτα στρατεύματα του Ιμπραήμ, περισσότεροι από 10 χιλιά­δες πεζοί και καβαλλάρηδες μέ τύμ­πανα και  φωνές κατέκλυσαν το κάμ­πο του Φενεού καί της Στυμφαλίας.
Οι γύρω κάτοικοι έσπευσαν να κρυφτούν στις σπηλιές της Ζήρειας και του Χελμού. Ταυτόχρονα οι Τούρκοι κατέστρεφαν τα σπαρτά στο Κάμπο.
Τότε ό Ποπανίκας έστηνε παντού φονικές ενέδρες με διαλεχτά παλλη­κάρια της περιοχής· Επίσης μια ομά­δα από Καλιανιώτες οχυρώθηκαν στο ύψωμα του Άγιου Θόδωρου, μέσα σε μια σπηλιά, και όλοι μαζί έκαναν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και ιδιαίτε­ρα τη νύκτα, προξενώντας μεγάλες φθορές στο στρατό του Ιμπραήμ.
Επίσης σε άλλη σπηλιά, πού είναι συνέχεια της προαναφερομένης, και ανήκει στο Ψάρι, βρίσκεται δε κον­τά στο Εκκλησάκι των Αγίων Θεο­δώρων στη θέση «Πουρνάρια», οι τό­τε κάτοικοι του χωριού αλλά και πολλοί περίοικοι είχαν φυγαδεύσει εκεί τις γυναίκες και τα παιδιά τους, κα­θώς και διάφορα πράγματά τους για να γλυτώσουν από την καταστροφική μανία του στρατού του Ιμπραήμ.
Τρεις. ολόκληρες μέρες προσπα­θούσε ό Ιμπραήμ να κάψει τις δύο αυτές σπηλιές - καταφύγιο των συμ­πατριωτών μας, ρίχνοντας διάφορες εύφλεκτες ύλες,    αλλά μάταια δεν κατόρθωσε να κάνει τίποτα...
Λόγω του ύψους και του αποκρημνώδους εδάφους πού υπάρχει στη σπηλιά αυτή, κανείς δεν τολμούσε να ανέβει. Πολύ αργότερα κάποιος Ψαριώτης ανέβηκε ως εκεί και βρή­κε μέσα στη σπηλιά μεταξύ άλλων ξύλινα αντικείμενα και ένα ζευγάρι δέρματα, τα οποία είχαν μείνει από τότε·
Κατόπιν οί Τουρκαραπάδες προσπάθησαν να καταλάβουν τη Λαύκα και τη Καστανιά αλλά και πάλι τα παλληκάρια του Παπανίκα πρόβαλαν αν­τίσταση, και κατάφεραν να τούς α­πωθήσουν,  στέλνοντας άλλους κατά  τις βουνο-κορφές τής Ζήρειας και άλ­λους προς το Καρτέρι και τον Ασπρόκαμπο, και από εκεί για τη Νεμέα.
Πρέπει να σημειωθεί δε ότι ή εκ­στρατεία του Ιμπραήμ στην ορεινή Κορινθία απέτυχε.
Στην αποτυχία τής επιδρομής αυ­τής έκτος από τον ηρωισμό των κα­τοίκων, συνετέλεσε και ή φυσική δια­μόρφωση του εδάφους, όπως σημειώνει ό Λ. Αποστολίδης.

*  *  *
Στα μέσα του 18ου αιώνα ό μπέης της Κορίνθου-ίσως ό πατέρας του Κιαμίλ- έκανε γιορτή στην Κόρινθο για τη γέννηση κάποιου παιδιού του.
Απαίτησε λοιπόν απ' όλα τα κεφα­λοχώρια να του προσφέρουν σαν δώ­ρο πέντε κριάρια απ' τα καλλίτερα πού διέθεταν.
Μεταξύ αυτών και το Ψάρι, πού οι κάτοικοι του αποφάσισαν να ανταπο­κριθούν, κλέβοντας από τα ίδια τα ζώα του μπέη στη Κόρινθο, και προ­σφέροντας τα σαν δικά τους.

Έτσι δε έγινε, αλλά κλέβοντας τα κριάρια πήραν μαζί τους και ένα πού διακρίνονταν ιδιαίτερα.  Πηγαίνοντας ύστερα να του τα δώσουν, οι φύλα­κες το κατάλαβαν και το είπαν στο μπέη. Το αποτέλεσμα ήταν να θυμώ­σει και έχοντας άλλες αφορμές, διέ­ταξε να καταστραφεί το χωριό. Έτσι και έγινε, πού στη συνέχεια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και να βρεθούν πολύ μακριά για   αρκετό διάστημα, οι Ψαριώτες.
                                                       *  *  *
Κατά τή διάρκεια τού Μεγάλου ξε­σηκωμού επίσης στην Κόρινθο, βρι- σκόταν ο Κιαμίλ μπέης με την αιμοβόρα Νουρή Βεγίνα.

Με την πρόοδο όμως της Επανά­στασης καταφεύγει στη Τριπολιτσιά. Εκεί συλλαμβάνεται και θανατώνεται κατόπιν, από τον Α. Θεοδωρίδη, στην Ακροκόρινθο.  Ό λαός δε κάπως έ­τσι είδε το θάνατό tou:



Πήραν τά κάστρα, πήραν τα,

πήραν και τα ντερβένια,

πήραν και την Τριπολιτσιά

την ξακουσμένη χώρα.

……………………………….

Κλαίει καί μιά χανούμισσα το δόλιο

                                          (Κιαμίλη)

«ΑχI  Πού 'σαι   και δεν φαίνεσαι,

                     (καμαρωμένε αφέντη;



‘Σ τήν Κόρθο πλιά δε φαίνεσαι, ουδέ μέσ’  ‘ς τα σαράγια.

Ένας παπάς σου τά 'καψε

τα γέρμα τα παλάτια.

Σκλάβος ραγιάδων έπεσες

και ζεις ραγιάς ραγιάδων».

*   *  *

Άλλο ένα περιστατικό αναφερόμενο στη προεπαναστατική περίοδο, όπως σώζεται απ' την παράδοση.

Στη θέση διάσελο Αγίου Αθανα­σίου, γυρίζοντας οι Γκουραίοι απ' τα χειμαδιά, αφού ενώθηκαν με τους Ψαριώτες ήρθαν σε σύγκρουση με έφιππους Τούρκους.

Το αποτέλεσμα ήταν μετά τη μά­χη να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες,  ανάμεσα τους δε βρέ­θηκε νεκρός και ό τότε παπάς του χωριού Ψάρι.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. I. Φιλήμων: Δοκίμιον ιστορικόν περί τής Ελληνικής Επαναστάσεως. Αθήνα 1860.
2   Φωτάκου: Απομνημονεύματα, τό­μος Α΄. Αθήνα 1955.
3. Σταύρου Α. Κουτίβα: Οι Νοταρά­δες στην υπηρεσία του Έθνους και της Εκκλησίας. Αθήνα 1968.
4· Λάμπη Αποστολίδη: Παπανίκας-Αθήνα 1975.
5. Κωνσταντίνου Α. Γαλάνη: Η Στυμφαλία. Άργος 1901.
6 Ν.Γ. Πολίτη: Εκλογαί από τα τρα­γούδια του Ελληνικού Λαού.

* Η συνεργασία αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε στο «ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ». Τεύχος 2ον

 http://www.psarikorinthias.gr/newsDetailed.asp?id=70

Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 στην Σολυγεία



Γράφει ο Νίκος Κώνστας
Πριν από 188 χρόνια, το 1821, ύστερα από 400 περίπου

χρόνια δουλείας κάτω απ’ το ζυγό της Οθωμανικής
Αυτοκρατορίας, ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα
επαναστατικά κινήματα της Ευρώπης του 19ου αιώνα.

Η απελευθερωτική Επανάσταση στην Ελλάδα.

Μην αντέχοντας οι Έλληνες την καταπίεση που υφίσταντο
από τους Τούρκους, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μόνοι τους,
χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, ένα επαναστατικό κίνημα,
με αβέβαιο αποτέλεσμα, απ’ το οποίο προσδοκούσαν την
ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.


Η Επανάσταση, στον κυρίως ελλαδικό χώρο, ξεκίνησε το τρίτο δεκαήμερο του
Μαρτίου 1821, από την Πελοπόννησο. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος,
καθιερώθηκε να εορτάζεται ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης η 25η Μαρτίου,
καθώς συνέπιπτε με την θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Αυτό έγινε, άλλωστε, και προς εκπλήρωση των λόγων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,
που στ’ Απομνημονεύματά του αναφέρει: «πολεμήσαμε για του Χριστού την πίστη
την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».

Η συμβολή της Σολυγείας και του Σοφικού στην έναρξη του επαναστατικού
κινήματος στην Κορινθία, υπήρξε καθοριστική. Η μεγαλύτερη μορφή του Αγώνα στη
Σολυγεία υπήρξε ο Ιωάννης Χατζής Μερτζέλλος, ο οποίος κατάφερε να φθάσει ως
το βαθμό του Αντιστρατήγου, προσφέροντας πολλές υπηρεσίες στο Έθνος. Σε
υπόμνημά του προς τη Στρατιωτική εξεταστική επιτροπή, την 1η Μαΐου 1833,
αναφέρει:

«άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή εις τας ακουάς μου ότι το έθνος μου επαναστάτησε
κατά του βαρβαρικού ζυγού, παράτησα εις την Μαγνησία της Μικράς Ασίας όλην
την κατάστασιν μου και ήλθα εις την πατρίδα μου, συμπαραλαβών τους πατριώτας
μου και επί κεφαλής αυτών ώρμησα εις τα όπλα […]».

Παραμονές της Επανάστασης του 1821, ο Χατζη-Γιάννης μυήθηκε στα μυστήρια
της Φιλικής Εταιρίας. Αφού μύησε και τον αδελφό του Αθανάσιο στη Φιλική Εταιρία,
τον έστειλε το 1819, με χρήματα, στο Σοφικό για να κατηχήσει και να προετοιμάσει
τους συγχωριανούς τους για τον Αγώνα. Ο Αθανάσιος Μερτζέλλος, πράγματι,
προετοίμασε το έδαφος στη Σολυγεία και ασφαλώς θα μύησε πολλούς στα μυστήρια
της Φιλικής Εταιρίας.


Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου 1821, ο Χατζη-Γιάννης Μερτζέλλος έφτασε στο
Σοφικό, απ’ όπου παρέλαβε τους μάχιμους άνδρες της κωμοπόλεως  και των γύρω
χωριών και έτρεξε στην πολιορκία του Ακροκορίνθου ως αποσπασματάρχης,
ανεξάρτητος μαζί με τους άλλους Κορίνθιους οπλαρχηγούς Γ. Διδασκαλόπουλο,
Γιαν. Μελίτη, Γ. Λύκο, Κυρ. Δουζίνα. Εκείνη την εποχή, το Σοφικό είχε καταστεί το
κέντρο του επαναστατικού αγώνα, ύστερα από την προετοιμασία που είχαν κάνει
ο Χατζη-Γιάννης και ο Αθανάσιος Μερτζέλλος. Πράγματι, στο Σοφικό οπλίσθηκαν οι
περισσότεροι στρατιώτες της πολιορκίας του Ακροκορίνθου, όπου είχαν
συγκεντρωθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου 1821, ο επίσκοπος Δαμαλών (η Σολυγεία υπαγόταν
τότε στη Μητρόπολη Δαμαλών) Ιωνάς μαζί με τους οπλαρχηγούς Χατζη-Γιάννη
Μερτζέλλο και τον αδελφό του επικεφαλής εξακοσίων ανδρών, ξεκίνησαν απ’ το
Σοφικό για τις Κεγχριές, όπου εκεί συγκεντρώθηκαν μερικοί Τροιζήνιοι και Ερμιονίτες,
ο Σιναΐτης και ο Διδασκαλόπουλος με Περαχωρίτες, ο ηγούμενος Γρηγόριος με
Σαλαμίνιους, ο Ιωάννης Πανούσης με Μεγαρείς, ο Οικονόμος με Κουντουραίους, ο
Παπανίκας με ορεινούς Κορίνθιους και ο Αναγνώστης Στέφας με Βιλλιώτες και κήρυξαν
την Επανάσταση στην Κορινθία. Στις 31 Μαρτίου οι επαναστάτες μπήκαν στην
ερειπωμένη Κόρινθο και την 1η Απριλίου άρχισαν την πολιορκία του Ακροκορίνθου.

Έτσι ξεκίνησε, λοιπόν, η Επανάσταση του 1821 στην Κορινθία, με το Σοφικό να
πρωτοστατεί στα επαναστατικά γεγονότα την αρχικής, όσο και την ύστερης
περιόδου του Αγώνα. Επίσης, αυτός ο μεγάλος αγωνιστής, ο Χατζη-Γιάννης
Μερτζέλλος, μέσα στον οποίο είχαν συγκεντρωθεί πολύχρονοι παλμοί και πόθοι, για
το μεγάλο εθνικό ιδεώδες της λευτεριάς, τους έδωσε σάρκα και οστά, με το γλυκό
σάλπισμα της επαναστάσεως και η εθνική ψυχή γέμιζε από αγαλλίαση, πίστη και
θάρρος για το μελλούμενο αποτέλεσμα. Η Επανάσταση στην Κορινθία είχε μόλις
αρχίσει …


 http://www.onned-korinthias.gr

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η Κορινθία το 1821

Ο Μάρτης του 1821 βρίσκει  τον κορινθιακό λαό χωρίς τους
τοπικούς ηγέτες του κι αδυνατεί, ακέφαλος, ν’ ακολουθήσει τον μεγάλο ξεσηκωμό. Ο τοπικός άρχοντας Σωτήρης Νοταράς και ο μητροπολίτης Κύριλλος, μαζί με τον Τούρκο μπέη της περιοχής, το συνετό πάμπλουτο Κιαμήλ, έχουν πάει απ’ τις αρχές του μήνα στη σύσκεψη προυχόντων του Μοριά στην Τρίπολη, ύστερα από την διαρροή της φήμης για επανάσταση των Ραγιάδων. Η οικογένεια του Κιαμήλ Μπέη έχει κλειστεί για ασφάλεια στον Ακροκόρινθο με αρκετή φρουρά και εφόδια με εγγυητή όμηρο το αρχοντόπουλο Αντρίκο Νοταρά. Το μούδιασμα του λαού και το κενό εξουσίας που παρουσιάστηκε στην Κορινθία, έρχεται, στις αρχές του  Απρίλη του ΄21, να καλύψει με τη φλογερή του ορμή και με το επαναστατικό του πάθος ο Παπαφλέσσας.
Οι Κορίνθιοι τον ακολουθούν και ξεσηκώνονται. Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τα αρχοντικά και τις περιουσίες τους και βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο Κάστρο, που το διοικεί η δυναμική μάνα του Κιαμήλ Νουρή Μπεγίνα.

Πρώτη Πολιορκία(Μη επιτυχημένη)

Οι εξεγερμένοι της Κορίνθου πολιορκούν στενά στον Ακροκόρινθο, πανηγυρίζοντας τη λευτεριά τους. Πρόκειται για την Πρώτη Πολιορκία του κάστρου από τις Ελληνικές δυνάμεις, η οποία όμως δεν είχε τελικά επιτυχία.
Στις 22 Απριλίου 1821, ο Τούρκος σερασκέρης Κεχαγιάμπεης έρχεται με 5.000 στρατό στη Βόχα και από το Λέχαιο στέλνει μήνυμα στους πολιορκημένους του Κάστρου να προσκυνήσουν και να διαλυθούν. Το άλλο πρωί, 23 του Απρίλη, ο Γιώργος Χελιώτης με εντολή του Παπαφλέσσα, προτού αποχωρήσει από την Κόρινθο, βάζει φωτιά στο περίλαμπρο παλάτι του Κιαμήλ- Μπέη και σε άλλα τουρκικά αρχοντικά. Έτσι ο Κεχαγιάμπεης  μπαίνει στην Κόρινθο ανενόχλητος καίγοντας με τη σειρά του ελληνικά σπίτια και εκκλησίες. Την ίδια μέρα η   Νουρή Μπεγίνα διατάζει, για αντίποινα, να γκρεμιστεί από τον Ακροκόρινθο ο Αντρίκος Νοταράς.

Δεύτερη Πολιορκία

Πέρασε ένας μήνας και στις αρχές του Μάη 1821 ξεκινάει η δεύτερη πολιορκία του Ακροκορίνθου. Επικεφαλής των πολιορκητών είναι ο Καλαβρυτινός Αναγνώστης Πετμεζάς και ο Υδραίος Κωστής Μεθενίτης. Τρία κανόνια, αγορασμένα με έρανο Υδραίων Φιλικών, υπό τον Υδραίο καπετάνιο Δημήτρη Κριεζή, μεταφέρθηκαν στο απέναντι μικρό καστράκι (Μοντ Εσκουβέ- Πεντεσκούφης) κι έκαναν αρκετή ζημιά στους έγκλειστους του Κάστρου. Η πολιορκία στένεψε πολύ, οπότε οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να παραδοθούν, με συμφωνία που κανονίστηκε το πρωί της 14ης Ιανουαρίου του 1822.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, πήρε ο Κολοκοτρώνης άνδρες από τα διάφορα στρατιωτικά σώματα και με τη συνοδεία του επισκόπου Δαμαλών Ιωνά, του Φωτάκου, του Πετμεζά και άλλων, έφτασε στη μεσημβρινή πύλη του  Ακροκορίνθου. Εκεί τον υποδέχτηκαν οι Τούρκοι αγάδες με επικεφαλή το φρούραρχο Ασλάν- Μπέη, που του παρέδωσε τα κλειδιά του Κάστρου τονίζοντας τη φράση: «Χαλάλι σας! Χαλάλι σας!».
Ο Κολοκοτρώνης σταύρωσε τρεις φορές το πάνω μέρος της πύλης με την Ελληνική σημαία και βροντοφώναξε: «Εμπάτε, Έλληνες!».

Κατά τον ιστορικό της Κορινθίας, Λάμπη Αποστολίδη, αυτή ήταν μία από τις μεγάλες, τις βαθιά συγκινητικές στιγμές της ιστορίας του Γένους μας. Κι ενώ ο ηρωικός επίσκοπος Ιωνάς, καβάλα στο άλογο του, ύψωνε το σταυρό και ευλογούσε τα μπαρουτοκαπνισμένα παλικάρια κι οι βράχοι αντιλαλούσαν από ανάκατες ζητωκραυγές  και ντουφεκιές, ο γέρος του Μοριά, σκαρφαλωμένος στο πιο ψηλό σημείο του Κάστρου, έστηνε την Ελληνική σημαία. Ήταν η γαλανόλευκη με το σταυρό, στο σχέδιο που μόλις πριν λίγες μέρες είχε εγκρίνει η Συνέλευση της Επιδαύρου και που για πρώτη φορά κυμάτιζε στον ελεύθερο Ελληνικό ουρανό.

Όμως, αφού σκόπιμα απομακρύνθηκε από την Κόρινθο ο Κολοκοτρώνης, η λαμπρή αυτή επιτυχία των Ελληνικών δυνάμεων αμαυρώθηκε στη συνέχεια από λαφυραγωγία και διαρπαγή του σημαντικού πλούτου που βρέθηκε στο Κάστρο (και που σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου ανήκε στον Ελληνικό δημόσιο, εφ’ όσον η παράδοση είχε γίνει με συνθήκη και όχι έφοδο). Το όργιο της λεηλασίας των λαφύρων ακολούθησε η καταρράκωση της συμφωνίας, που προέβλεπε την προστασία των Τούρκων και τη διεκπεραίωση τους σε Τουρκικά εδάφη. Από τους 600 που παραδόθηκαν, κανείς στο τέλος δεν επέζησε. Κατά τη μεταφορά τους ως τα πλοία που ήσαν στο Λουτράκι, υπέστησαν επιθέσεις από ομάδες ατάκτων, ληστεύθηκαν, γυναικόπαιδα αρπάχθηκαν και πολλοί άνδρες σφαγιάσθηκαν.  

Οι εναπομείναντες μπαρκαρίστηκαν σε δυο καράβια που: «κατά δυστυχίαν, τρικυμίας επιπεσούσης, εις την θάλασσαν επνίγησαν άπαντες». Αυτά γράφει ο ιστορικός Φραντζής, όμως άλλοι αμφισβητούν το φυσικό φαινόμενο και αποδίδουν σε δόλο και σκοπιμότητα τον πνιγμό των άοπλων Τούρκων. Την ίδια περίοδο (στις 26 Ιανουαρίου 1822) η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ορίζει την Κόρινθο πρωτεύουσα και έδρα της προσωρινής διοίκησης της Ελλάδας. Πρόκειται για μια εξέχουσα ιστορική τιμή, που αξιώθηκαν τούτα τα χώματα και που την κράτησαν ως τον Ιούλη του ’22, οπότε φάνηκε από τη Ρούμελη να κατεβαίνει η στρατιά του Δράμαλη.

Κατάληψη από το Δράμαλη

Η Κόρινθος εγκαταλείπεται στους εισβολείς, αλλά το εξωφρενικότερο είναι που εγκαταλείπεται απολέμητα ακόμα και το περιτείχιστο το κάστρο της.

Ο ανάξιος φρούραρχος Ιάκωβος Θεοδωρίδης, παρά το ηχηρό πρσωνύμιο που έφερε ως «Αχιλλέας», σαν είδε τη σκόνη που σήκωσαν τα λεφούσια του Τουρκικού στρατεύματος, δείλιασε, μάζεψε τους 150 άνδρες που είχε στις διαταγές του κι έφυγε από την Τενεατική πύλη (της Δραγονέρας). Προηγούμενα όμως σε συμφωνία μαζί του, ο άλλοτε υπηρέτης του Κιαμήλ, Δημήτρης Μπενάκης, ο υποφρούραρχος Διαμαντής Λάλακας και ο ηγούμενος της μονής Φανερωμένης, Παρθένιος Βλάχος, εκτελούν εν ψυχρώ τον Κιαμήλ- Μπέη στο δωμάτιο που τον κρατούσαν φυλακισμένο. Την άλλη μέρα, 7 Ιουλίου 1822, ο Δράμαλης ανεβαίνει με επισημότητα στο Ακροκόρινθο ως ελευθερωτής. Του επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή η χήρα και η μητέρα του Καμήλ, ντυμένες με πολυτελέστατα πέπλα ανάμεσα σε πλούσια στολισμένες θεραπαινίδες και του αποκαλύπτουν ένα πηγάδι με κρυμμένα 40.000 πουγκιά γεμάτα χρυσά νομίσματα. Για να τιμήσει τη χήρα του Κιαμήλ- Μπέη, την πανέμορφη Γκιούλ- Χανούμ ο Δράμαλης, την παντρεύτηκε πάνω στον Ακροκόρινθο με ανατολίτικη μεγαλοπρέπεια. Και για ικανοποίηση του χθεσινού της πένθους, αντί άλλου μνημείου στη μνήμη του δολοφονημένου συζύγου της, διέταξε κι έχτισαν ζωντανούς στα τείχη, τους καλύτερους Έλληνες που έσερνε αιχμάλωτους μαζί του από τη Ρούμελη, ενώ κρέμασε κατωκέφαλα δύο σεβάσμιους ιερείς.

Τέσσερις μόνο μέρες έμεινε στο Κάστρο για να χαρεί το γάμο του ο Δράμαλης, και στις 12 Ιουλίου, φεύγει περήφανος για την Τριπολιτσά, για να διαλύσει, όπως πίστευε, κι εκεί την επανάσταση. Είναι γνωστή η κατάληξη αυτής της εκστρατείας με τους 30.000 άντρες του, που στις 26- 27 κι 28 Ιουλίου του 1822 έπαθε οικτρή καταστροφή στα στενά Δερβανακίων.   Ταπεινωμένος και περιφρονημένος επιστρέφει και κλείνεται στον Ακροκόρινθο, όπου και πεθαίνει λίγους μήνες αργότερα  από μαρασμό, στης 8 Δεκεμβρίου 1822. Οι 4.000 εναπομείναντες Τούρκοι της περίφημης στρατιάς του, αποδεκατίζονται στη μάχη της Ακράτας κι έτσι ο Κορινθιακός κάμπος ανασαίνει και πάλι λεύτερος.

Τρίτη Πολιορκία (Η ΤΕΛΙΚΗ)

Το Κάστρο μόνο παραμένει στη σκλαβιά με 415 ταμπουρωμένους Τουρκαλβανούς με αρχηγό  τον Αλβανό Αβδουλάχ – Μπέη. Έτσι στις αρχές του 1823 ξεκινάει για Τρίτη φόρα πολιορκία του Ακροκορίνθου απ’ τις Ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις. Η Εθνική Συνέλευση του Άστρους διορίζει αρχηγό της πολιορκίας τον Κορίνθιο Ιωάννη Σωτ. Νοταρά. Τον Ιούνιο έρχεται συμπολεμιστής και πορθητής του Παλαμηδιού, Στάικος Σταϊκόπουλος, ενώ τον Οκτώβρη, για να πιεστούν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, διορίζεται από το Εκτελεστικό και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης.

Όταν πια κάθε ελπίδα διαφυγής ή σωτηρίας απ’ έξω για τους έγκλειστους είχε αποκλειστεί, ένας Τούρκος αξιωματούχος του Ακροκορίνθου, ο Χαλήλ – Αγάς, συναντήθηκε με το Στάικο και υπέβαλε προτάσεις για την παράδοση του Κάστρου. Ο κυριότερος λόγος ήταν να παραδοθούν στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, γιατί μόνο αυτόν θεωρούσαν «μπεσαλή», ικανό να κρατήσει το λόγο του και να μη σφαχτούν οι αιχμάλωτοι.

Πραγματικά, η Ελληνική πλευρά στέλνει το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη μαζί με το Νικηταρά από το Εκτελεστικό και τους Νίκο Λουμάνη και Σωτηράκη Νοταρά από το Βουλευτικό, για να φροντίσουν τις λεπτομέρειες της παράδοσης.

Μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις ο φρούραρχος Αβδουλάχ Μπέης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης  κατέληξαν σε συμφωνία.

Η συνθήκη παράδοσης υπογράφτηκε στις 19 Οκτωβρίου 1823, αλλά οι Τουρκαλβανοί  άφησαν το Κάστρο στις 26 Οκτωβρίου, γιατί στο μεταξύ έγινε απογραφή των πραγμάτων που θα περιέρχονταν στους Έλληνες.

Το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου 1823, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, 300 Τουρκαλβανοί και 60 γυναίκες εγκατέλειπαν τον Ακροκόρινθο στα χέρια των Ελλήνων.

Τους συνόδευαν ο Κολοκοτρώνης και ο Υψηλάντης  μέχρι το Παλαιό Καλαμάκι, όπου και τους επιβίβασαν όλους σώους σε δύο πλοία Αυστριακά, και σ’ ένα τρίτο με Ιόνιο σημαία.

Με την αποχώρηση των Τούρκων άρχισε  μεγάλο πανηγύρι πάνω στον Ακροκόρινθο. Έγινε αγιασμός και επίσημη δοξολογία από τους επισκόπους Κορίνθου Κύριλλο και Δαμαλών Ιωνά. Με την απόλυση, ο τριγύρω τόπος αντιλαλούσε από τις κανονιές  του Κάστρου και τις ζητωκραυγές, καθώς οι μπαρουτοκαπνισμένοι Έλληνες φιλούσαν ο ένας τον άλλο με δάκρυα χαράς.

Στο μεταξύ οι ψησταριές  με τ’ αρνιά έδιναν κι έπαιρναν. Φορτώματα κρασιού και ρετσινιού –για το γλεντοκόπι και για το άναμμα της φωτιάς – έφταναν κάθε λίγο από Σοφικίτες και Περαχωρίτες, καθώς Κορίνθιοι και Δερβενοχωρίτες  χόρευαν και τραγουδούσαν με λαϊκά όργανα, απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ.

Κι όλες αυτές τις ώρες, ο Ακροκόρινθος αστραποβολούσε από τις θεόρατες φλόγες των ρετσινιών και τις μπαταριές των όπλων, που διαλαλούσαν το χαροποιό μήνυμα της νίκης και της ελευθερίας.

Το πιο λαμπρό Κάστρο του Μοριά, το «Άστρον της Ελλάδος», ανάσαινε λεύτερο, υπερήφανο προπύργιο ελευθερίας και εθνικής υπερηφάνειας.

Η (Αρχαία) Κόρινθος πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας

Κατά την  Α’ Εθνική Συνέλευση, που έγινε στην Επίδαυρο από τις 20-12-1821 έως 25-1-1822 ορίστηκε η Κόρινθος (τότε υπήρχε μόνο η σημερινή Αρχαία Κόρινθος) Πρωτεύουσα και Έδρα της «Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος».

Τα γραφεία της «Προσωρινής Διοικήσεως» και η «Εθνική Βουλή» εγκαταστάθηκαν στο επιβλητικό Μέγαρο του Κορίνθιου Πρόκριτου και Γερουσιαστή Θεοχαράκη Ρέντη. Στο ίδιο Μέγαρο έγιναν οι εγκαταστάσεις του πρώτου Νομισματοκοπείου, που έκοψε και τα πρώτα μετάλλια του Αγώνα, καθώς και οι εγκαταστάσεις του πρώτου Εθνικού Τυπογραφείου, που εξετύπωσε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος , διάφορες προκηρύξεις προς τον Λαό και το Στρατό, τους Νόμους και την περίφημη Διακήρυξη της «Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδος», που κοινοποιήθηκε στους προξένους των φιλικών δυνάμεων. Μπορεί να δεχθεί κανείς ότι ύστερα από τέσσερις αιώνες δουλείας, την πρώτη επίσημη εμφάνιση που έκανε το Ελληνικό Έθνος στην Κόρινθο, όπου σύμφωνα με τις αποφάσεις της "Α΄ Συνελεύσεως της Επιδαύρου" τέθηκαν οι βάσεις της οργάνωσης του νεοελληνικού Κράτους.

Τα πρώτα επίσημα έγγραφα της ''Εθνικής Βουλής'' και της ''Προσωρινής Διοικήσεως'' κοινοποιούνται από την Κόρινθο στις 27 και 28 Ιανουαρίου 1822 (με ημερομηνία 25-27 Ιανουαρίου 1822) και απευθύνονται προς την  ''Υπέρτατη Διοίκησιν της Ελλάδος'', ενώ αφορούν σε έξοδο του εχθρικού στόλου.

Από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της Κυβέρνησης της Κορίνθου, ήταν εκείνες που αναφέρονται στην ενίσχυση της Παιδείας, με τη φροντίδα για το Σχολείο της Δημητσάνας, η σύσταση της πρώτης Ιεράς Συνόδου, η σύναψη εσωτερικού αναγκαστικού δανείου και εξωτερικού δανείου (από την Ισπανία), η απονομή των πρώτων παρασήμων, η ίδρυση του πρώτου Κρατικού Νοσοκομείου στην Κόρινθο, η επίσημη καθιέρωση  της Εθνικής σημαίας ''ξηράς και θαλάσσης", η σύσταση του πρώτου Νομισματοκοπείου κτλ.

Στην Κόρινθο ψηφίστηκαν και ο οργανισμός των Ελληνικών Επαρχιών (περί επάρχων, αντεπάρχων, κοινοτήτων και δικαστηρίων), η οργάνωση των πρώτων Δικαστηρίων (πολιτικών και ποινικών), καθιερώθηκε η γενική στρατολογία και η αμοιβή των στρατιωτών (ένα στρέμμα γης για κάθε μήνα υπηρεσίας) κ.ά.π.

Από τις σπουδαιότερες αποφάσεις που πάρθηκαν στην Κόρινθο (πάντα εννοούμε τη σημερινή Αρχαία Κόρινθο, δεδομένου ότι η σημερινή πόλη της Κορίνθου δεν υπήρχε καν), μπορεί να θεωρηθούν η σύσταση και η οργάνωση Τακτικού Στρατού (με το Νόμο αριθ. 8/1-4-1822) και η συγκρότηση του Τάγματος Φιλελλήνων (με το Νόμο αριθ. 11/23-4-1822) που είχαν εξαιρετικά ευμενή απήχηση στο εξωτερικό.

Γενικά μπορεί να θεωρηθούν πολύ αξιόλογα τα επιτεύγματα της Προσωρινής Διοίκησης. Μ’ όλα τα λάθη που σημειώθηκαν, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι καταβλήθηκε στην Κόρινθο μια θαυμαστή όσο και πολύπλευρη προσπάθεια, για την οργάνωση του Κράτους. Δίκαιο είναι να τονισθεί ότι στην Κόρινθο θεμελιώθηκε η Διοίκηση του Ελληνικού Έθνους.

Η Κόρινθος παρέμεινε πρωτεύουσα του νεοελληνικού Κράτους και έδρα της ''Προσωρινής Διοικήσεως'' και της ''Εθνικής Βουλής'' ως τα τέλη του Μάη του 1822.Απο εκεί μετεφέρθη στο Άργος εξ’ αιτίας της διχόνοιας ολιγαρχικών και στρατιωτικών και γιατί έφταναν οι πληροφορίες για την προετοιμασία ισχυρού εκστρατευτικού σώματος των Τούρκων, που θα κατέβαινε, υπό το στρατηγό Δράμαλη, προς την Πελοπόννησο. 

Χρ. Δήμα: Τα σοβαρά προβλήματα και ιδίως η έλλειψη φύλαξης που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος του Διόλκου

Αποτέλεσμα εικόνας για χριστος δημασ
Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης υπογραμμίζεται ότι το αρχαιολογικό πέρασμα του Διόλκου σε συνδυασμό με την διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου θα έπρεπε να αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη η προστασία του μνημείου αλλά και η δημιουργία επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Δήμας καλεί τον αρμόδιο υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του Διόλκου καθώς και να ενισχυθεί ο χώρος με προσωπικό φύλαξης.


Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Προβλήματα και ελλείψεις στον χώρο του αρχαίου Διόλκου

Η κατασκευή του Διόλκου στην Κορινθία χρονολογείται από τον 6ο π. Χ. αιώνα, και πρόκειται για έναν λιθόστρωτο δρόμο με αυλακιές, που χρησίμευε στη μεταφορά πλοίων και ένωνε την παραλία του Σχοινούντα (ανατολικό άκρο Ισθμού της Κορίνθου) με το δυτικό άκρο του σημερινού καναλιού, μεταξύ των πόλεων της Κορίνθου και του Λουτρακίου.

Το αρχαιολογικό πέρασμα του Διόλκου σε συνδυασμό με την διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου θα έπρεπε να αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη η προστασία του μνημείου αλλά και η δημιουργία επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.

Δυστυχώς, όμως, σήμερα ο χώρος του Διόλκου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα με κυριότερα την έλλειψη προσωπικού φύλαξης ενώ παρατηρείται ακόμα και το φαινόμενο της συσσώρευσης απορριμμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την προστασία του Διόλκου;
  2. Υπάρχει  πρόβλεψη ώστε να ενισχυθεί με προσωπικό φύλαξης ο χώρος;

Αυξήθηκαν οι μετανάστες στο κέντρο της Κορίνθου

-Τετρακόσιοι εξήντα πέντε αλλοδαποί βρίσκονται στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου…
«Τετρακόσιοι εξήντα πέντε αλλοδαποί βρίσκονται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου που λειτουργεί στο παλαιό στρατόπεδο της πόλης και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες επαναπροώθησής τους.
Οι αλλοδαποί που βρίσκονται στο Κέντρο είναι στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, Πακιστανοί και υπήκοοι Μαγκρέμπ.
Το Προαναχωρησιακό Κέντρο της Κορίνθου είχε σταματήσει να λειτουργεί τον περασμένο χρόνο και πριν λίγους μήνες ξεκίνησε εκ νέου η λειτουργία του με την κράτηση αρχικά 450 περίπου ατόμων που έφτασαν στο Κέντρο σταδιακά, εκ των οποίων οι 300 περίπου μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την κράτησή τους στο Κέντρο επαναπροωθήθηκαν.
Στο Προαναχωρησιακό Κέντρο είχαν μείνει 150 άτομα και από την περασμένη εβδομάδα, σταδιακά έφτασαν άλλοι 165 αλλοδαποί, ενώ σήμερα με λεωφορεία έφτασαν άλλοι 150, φτάνοντας συνολικά τα 465 άτομα.
Επιπλέον η φύλαξη του Κέντρου είναι στην ευθύνη της αστυνομίας, ενώ περιστασιακά επισκέπτονται το Κέντρο εθελοντές ιατροί από το Κοινωνικό Ιατρείο Κορίνθου», αναφέρθηκε στο 

ethnos.gr

korinthiannews.gr

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Θεατρική παράσταση «Λέλα Καραγιάννη» - Η μάνα της αντίστασης


perigiali
Οι εαρινές παραστάσεις στο θέατρο Περιγιαλίου συνεχίζονται. Καλεσμένοι η καταξιωμένη ηθοποιός του θεάτρου και κινηματογράφου ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ και ο συντοπίτης μας συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ σε μια παράσταση ορόσημο στην ιστορία της αντίστασης.
‘’ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ’’ ( Η μάνα της αντίστασης )
Συγγραφέας ο Γιώργος Χριστοδούλου. Στον ομώνυμο ρόλο η Μαίρη Βιδάλη Σκηνοθεσία Γιώτα Κουνδουράκη Σύνθεση προβολών Κατερίνα Μαντέλη Φωτισμοί Γιώργος Δανεσής
Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 ώρα 8:30 μ.μ
Κρατήσεις θέσεων: 27410 86330 6977408956
ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η θεατρική τέχνη για πολλούς είναι μια πολυτέλεια περιττή. Ίσως σε αυτό φταίει το άθλιο σύστημα της παιδείας μας. Ίσως η απομάκρυνσή μας από το χρήσιμο και οι αλλαγές στις συνθήκες της ζωής μας κούρασαν και τους συγγραφείς που απομακρύνονται ολοένα από την βαθιά έγνοια για την μοίρα του ανθρώπου, όπως έλεγε κι ο Μινωτής. Σώπασε λοιπόν ο διάλογος με το άγνωστο, όπως σώπασε και η δημοκρατία σκεπασμένη από τον άκρατο υλισμό. Όμως δίχως την τέχνη αυτή, τα οχυρά της δικαιοσύνης, της έρευνας και της γνώσης καταρρέουν και ο άνθρωπος βουλιάζει στην κινούμενη άμμο της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας μοιραία σ΄ έναν μηδενισμό δίχως ελπίδα. Σκοπός λοιπόν της τέχνης είναι να μην αφήσει τον άνθρωπο να αποσυρθεί από τη ζωή, ενάντια σε κάθε αυξανόμενο μηχανικό πολιτισμό. Υπάρχουν πολλά είδη στο θέατρο που εξυπηρετούν τις εκφάνσεις του βίου μας από την ψυχαγωγία, την διασκέδαση, την συγκίνηση, το ερωτικό πάθος, το δράμα. Υπάρχουν όμως και τα άλλα έργα, αυτά που ξεπερνούν το στάδιο αυτό και γίνονται αναγκαία. Ένα τέτοιο έργο παρακολούθησα σήμερα το βράδυ. Και γράφω αμέσως γιατί θέλω να διατηρήσω μέσα μου την κατάσταση και τα συναισθήματα που μου γέννησε η Μαίρη Βιδάλη, ερμηνεύοντας μια φυσιογνωμία της αντίστασης, την Λέλα Καραγιάννη. Ωραία. Στρατευμένη στην υπηρεσία της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, μάνα. Μια παράσταση που βάζει σα στόχο να μας θυμίσει τον ζωντανό άνθρωπο. Τον καθαρό άνθρωπο, που χάθηκε στα χρόνια μας. Σπάνια είχα την χαρά να δω τόσο αισιόδοξο έργο. Όχι πως είναι ευχάριστο να βλέπεις τα πάθη των ελεύθερων πολιορκημένων τις κατοχής, ούτε και τα μαρτύρια μιας γυναίκας που μπορεί να σταθεί ακόμα και πάνω από τη φύση της. Και δεν εννοώ την γυναικεία αλλά την άλλη, την πιο ισχυρή, αυτή της μάνας, και να υψωθεί σαν πανανθρώπινο σύμβολο, τόσο ελληνικό γι αυτό και τόσο παγκόσμιο. Το αισιόδοξο βρίσκεται όχι πάνω στη σκηνή μα πίσω στις θέσεις των θεατών. Εκεί συμβαίνει το αληθινό θαύμα. Εκεί γεννιέται ένας νέος άνθρωπος κάθε βράδυ, που λησμονεί, όσα έμαθε, που αντιδρά σε όσα τον απομάκρυναν από τον ψυχισμό του, που ταυτίζεται σε ένα βαθμό και συγκλονίζεται από την ιστορία. Γι αυτό είναι αναγκαίο το έργο που συνέλαβε ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου και που απέδωσε με αριστουργηματικό τρόπο η Μαίρη Βιδάλη σε λιτή και καίρια διδασκαλία της Γιώτας Κουνδουράκη. Η ίδια η ηθοποιός στην πιο μεστή παρουσία της οδηγεί την ηρωίδα που υποδύεται (σε πλήρη μεταμόρφωση) στην αυλακιά της μοίρας της, από την ξενοιασιά της παιδικής ηλικίας, στην υπεύθυνη νοσοκόμα του ερυθρού σταυρού εκεί που θα γνωρίσει τον σύζυγό της εθελοντή κι αυτόν, πληγωμένο αλλά περήφανο, έως την πλήρη μεταστροφή της σε μια αγέρωχη και γενναία μορφή. Το κουράγιο του βασανισμένου ανθρώπου που ξεπερνά το σώμα την ύλη και γίνεται σύμβολο. Η ερμηνεία της Μαίρης ήταν ανεξάντλητη και εξουθενωτική, μα ταυτόχρονα καθαρή και ουσιώδης. Στη σκηνή δε που μέσα στην φυλακή θα γνωρίσει ένα νέο κορίτσι την Ηρώ Κωνσταντοπούλου (που αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία της ηθοποιού) ο ρόλος γίνεται προσωπική υπόθεση σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους θεατές.

 Θυμήθηκα μια άλλη σκηνή αντίστοιχη που είχε συλλάβει ο μέγας Μίμης Τραϊφόρος στο θεατρικό του έργο Στουρνάρα 288, που η φτασμένη, μα νέα ακόμα, Σοφία Βέμπο συναντά την γριά πια και ξεχασμένη κάποτε φίρμα πρώτου μεγέθους Τζένη Μπλάνς, παιγμένη από την ίδια τη Βέμπο κι εκείνη της παραδίδει τη δάδα της τέχνης. Στην παράσταση λοιπόν τη σημερινή ο πρώτος ρόλος ήρθε να συναντήσει τον τωρινό στην ίδια ηθοποιό, σαν να παραλαμβάνει την ευλογία από την ίδια την ιστορία. Μια μοναδική στιγμή, ένα σπάνιο εύρημα, που το δημιούργησε η ίδια η ζωή. Η παράσταση που έστησαν η Μαίρη Βιδάλη και οι συνεργάτες της από τον ακούραστο Γιώργο Δανεσή και τα σοφά λειτουργικά βίντεο της Κατερίνας Μαντέλη έως την στρωτή και βαθιά σκηνική διδασκαλία της Γιώτας Κουνδουράκη, που κατάφερε δίχως σκηνικά να μας μεταφέρει με μαγικό τρόπο από το πιο πλούσιο σαλόνι ως τα κρατητήρια του τρίτου Ράιχ, κεντρίζοντας την φαντασία μας και τέλος την ασύλληπτη ερμηνεία της ίδιας της Μαίρης στην πιο ωραία στιγμή της καριέρας της κάνουν την θέαση του έργου όχι μόνο επιβεβλημένη αλλά και αναγκαία.
 
Ηλίας Μαλανδρής
Θεατρολόγος – κριτικός
Υπεύθυνος θεατρικού τμήματος του καναλιού της Βουλής

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Κόρινθος: Μείωση των δημοτικών τελών για τις τρίτεκνες οικογένειες


Ο Δήμος Κορινθίων με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, μείωσε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 50% για τις τρίτεκνες οικογένειες.
Η μείωση των ανταποδοτικών τελών, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο θα γίνει για όλες τις τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως και 30.000 ευρώ. 
Τις προσεχείς ημέρες η Οικονομική υπηρεσία του δήμου με ανακοίνωσή της θα καλέσει τους δικαιούχους να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να τύχουν της μείωσης των δημοτικών τελών.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει προβεί σε ανάλογες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως ΑμΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες και ανάπηροι πολέμου.

 http://diogenis-press.gr

Προσκλητήριο αλληλεγγύης από τον πρόεδρο του Χιλομοδίου Δημήτρη Μπίτζιο προς τους 24 προέδρους του Δήμου Κορινθίων




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΚΑΛΩ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ 24 ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ 


Η πατρίδας μας είναι σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.
Δίπλα μας καθημερινά βιώνουμε μικρά και μεγάλα δράματα με συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους.
Συμπολίτες, πατριώτες και φίλους μας που η οικονομική κρίση γονάτισε ακόμα και διέλυσε τις ζωές τους.
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τραγικές ιστορίες, που δεν μπορούν να μας αφήσουν ασυγκίνητους.
Είναι δυστυχώς πολλοί οι συνάθρωποι μας που δεν έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν ούτε καν στα προνοιακά επιδόματα.
Εμείς οι ΠΡΟΕΔΡΟΙ των τοπικών κοινοτήτων του Μητροπολιτικού δήμου Κορινθίων πρεπει να αποφασίσουμε να δράσουμε.
Είμαστε οι πρώτοι που φτάνουν τα προβλήματα στα χωριά μας και μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε το παραμικρό.
Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να δράσουμε. Για τους δημότες μας που δεν έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα,του μετανάστη, του επιδοτούμενου, του προστατευόμενου από τις κρατικές ή δημοτικές δομές.
Μπορούμε όλοι μαζί οι 24 πρόεδροι να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τους δημότες μας που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Το κάθε δημοτικό διαμέρισμα-χωριό, ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα και τις αληθινές ανάγκες. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. ΟΛΟΙ μαζί όμως μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
ΚΑΛΩ τους 24 Προέδρους των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων του δήμου Κορινθίων σε συνάντηση για να βρούμε από κοινού τρόπο να βοηθήσουμε τους αναξιοπαθούντες πολίτες-δημότες.
Στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια, θα παρέχουμε αποτελεσματική βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη, πέρα από τις Εθνικές ή δημοτικές δομές.
Στα σπίτια δηλαδή που δεν πέφτει ο ήλιος και επικρατεί πόνος και θλίψη.
Οι Κορίνθιοι έχουν αποδείξει ότι έχουν πολλά ψυχικά αποθέματα και πολύ αγάπη για να βοηθήσουν.
Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε μία « Κοινωνική Τράπεζα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στους συγχωριανούς μας» του δήμου Κορινθίων.

Η δράση μας θα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική σε κανένα άλλο φορέα.
ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να λείψει από αυτό το προσκλητήριο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΤΖΙΟΣ
Πρόεδρος Χιλιομοδίου

Θεατρική παράσταση:»Ιωάννης Καποδίστριας, Ο άγιος της πολιτικής» (24-27/3 Κόρινθος)

καποδιστριασ

Αλληλεγγύη για τους Πρόσφυγες, Πρωτοβουλία Κορινθίας:Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης



Ακριβώς 5 μήνες μετά την έναρξη της δράσης «Αλληλεγγύη για
τους Πρόσφυγες, Πρωτοβουλία Κορινθίας», επανερχόμαστε. Δυστυχώς σε πολύ χειρότερες συνθήκες τόσο για τη χώρα μας όσο και για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δραπέτευσαν από τον πόλεμο και την ανέχεια. Με περισσότερους φράχτες υψωμένους να προστατεύουν την Ευρώπη δημιουργώντας κράτη – φυλακές και, 70 χρόνια μετά, στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με τη χώρα μας στο στόχαστρο, στο κέντρο του προβλήματος, απαθή ή ανήμπορη να αντιδράσει οργανωμένα. Με ανθρώπους σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να ελπίζουν.
            Όλοι οι αλληλέγγυοι, δομές και άνθρωποι, παρατάξεις και πρωτοβουλίες πολιτών, ερχόμαστε κοντά με κοινή πεποίθηση πως το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάμε τη γη να γυρίζει, αδιαφορώντας για τον διπλανό μας. Ξεκινάμε τη δεύτερη φάση δράσεων που αφορά τους πρόσφυγες, τους μετανάστες αλλά και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Μια φάση πιο στοχευμένη όσον αφορά και τη συγκέντρωση ειδών αλλά και την παροχή βοήθειας σε όλους αυτούς που βρίσκονται δίπλα μας και μας έχουν ανάγκη. Έτσι:

    Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης (παρατίθεται κατάλογος) τα οποία θα αποστέλλονται σε δομές υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, με προτεραιότητα σε αυτοοργανωμένες δομές που δεν έχουν τη στήριξη του κράτους και των χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ αλλά χρειάζονται τη δική μας.
    Στηρίζουμε με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό, τους ξενιτεμένους ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή μας. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, ούτε έχουμε σκοπό να υποκαταστήσουμε το κράτος ή τις οργανώσεις που έχουν την ευθύνη αυτών των ανθρώπων και πιέζουμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ακέραιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να παραβλέψουμε το ανθρωπιστικό μέρος της προσφυγικής κρίσης, αναγκάζοντας όλους μας να βρεθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς αστερίσκους.
    Το ότι ασχολούμαστε με το αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τις βαθύτερες αιτίες που δημιουργούν την προσφυγιά και την εξαθλίωση. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καταγγέλλουμε τα παιχνίδια που παίζονται με το εμπόριο όπλων και τον έλεγχο του πετρελαίου, είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε βάζει το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους.
    Ζητάμε τη στήριξη της κοινωνίας της Κορινθίας σε έναν κοινό σκοπό, την επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε τον διπλανό μας, τον άνθρωπο που δεν πρέπει να χάσει την αξιοπρέπειά του. Σας ζητάμε λοιπόν να προσφέρετε κάποια από τα είδη που παραθέτουμε παρακάτω ή/και την εθελοντική σας προσφορά στις παραπάνω δράσεις.


Η δράση αυτή θα στεγαστεί στο παλιό κρεοπωλείο Σκάζα, στη Δημοτική Αγορά Κορίνθου, Κύπρου και Περιάνδρου γωνία, χώρο τον οποίο –προς τιμήν του- παραχώρησε ο Δήμος Κορινθίων. Θα λειτουργεί κάθε πρωί (εκτός Κυριακής)  10:30 – 12:30 και Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα 6 – 8 μ.μ. Κάθε Τρίτη μετά τις 7 μ.μ. θα είναι ανοιχτός και ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα» (Σίνα 37) για όσες και όσους μεταφέρουν πράγματα με το αυτοκίνητο. Η παρουσία σας και η βοήθειά σας στην ταξινόμηση και την αποστολή τους είναι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού. Κανείς μας δεν περισσεύει στο να γίνει η αλληλεγγύη πράξη.

Αλληλεγγύη για τους Πρόσφυγες, Πρωτοβουλία Κορινθίας

email επικοινωνίας: refugees.korinthos@gmail.com
facebook: http://www.facebook.com/refugees.korinthos/


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΟΧΙ  ΡΟΥΧΑ
Όλες οι δομές έχουν πολλά από τις προηγούμενες φάσεις. Για όσες ανάγκες υπάρξουν σε τοπικό επίπεδο θα ενημερώνουμε με ανακοινώσεις.

ΤΡΟΦΙΜΑ
Μακαρόνια
Κριθαράκι
Χυμός ντομάτας
Ρύζι
Συσκευασμένα snacks
Μπισκότα, κρουασάν
Φρυγανιές – παξιμάδια - κριτσινια - κουλούρια - κρακεράκια
Συσκευασμένοι ξηροί καρποί, συσκευασμένα αποξηραμένα φρούτα
Χυμοί σε ατομικές συσκευασίες
Γάλα μακράς διάρκειας - με συντήρηση εκτός ψυγείου + εβαπορε
Παιδικές τροφές σε βαζάκια
Κονσέρβες εκτός χοιρινού (τόνος, ψάρια, φασόλια, λαχανικά κλπ)
Μπάρες δημητριακών


ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ
μπολάκια - πιατάκια μιας χρήσης
πλαστικά ποτήρια, πιάτα  & μαχαιροπήρουνα
χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, χαρτομάντιλα, χαρτί υγείας
μωρομαντηλα

ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
αφρός ξυρίσματος, ξυραφάκια μιας χρήσης
σερβιέτες, πάνες παιδικές
αντισηπτικά μαντηλάκια,  αντισηπτικό υγρό χεριών (μικρές συσκευασίες)
σαπούνια, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες

ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
σακούλες σκουπιδιών
γάντια μιας χρήσης
μάσκες μιας χρήσης
χλωρίνη
απορρυπαντικά γενικής χρήσης

ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ
Μπλοκ ζωγραφικής
Χαρτιά Α4
Μπογιές (ξύλινες, παστέλ, μαρκαδόροι)
Μαρκαδόροι πίνακα



    Αλληλεγγύη για τους Πρόσφυγες Πρωτοβουλία Κορινθίας

Διαβάστε

Η Πολιορκία της Κορίνθου, του μεγάλου Φιλέλληνα και συνθέτη Ροσσίνι – το πρώτο Live Aid στην ιστορία!

Gioachino Antonio Rossini, στο Παρίσι, 1865. Ο Τζοακίνο Ροσσίνι (Gioachino Rossini), γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1792 σε μια μικρή λ...